onsdag, juli 04, 2007

Om dessa terrordåd

Tvekade länge med att skriva om dessa terrordåd i Storbritannien, jag brukar aldrig skriva om någon händelse hur viktig den än är om jag inte kan lägga till en egen vinkling på nyheten. Det som skiljer de senaste terrordåden mot tidigare dåd är ju för det första att de misslyckades, för det andra att de använde sig av bilbomber, vilket är mycket oroande. Ingenting är sannolikt så svårt att skydda sig emot som bilbomber. Dessutom kan dessa bilbomber ställa till med en enorm skada, alltså det perfekta terrorvapnet mot civila. För det tredje kom de flesta deltagare i den senaste aktionen från sjukvården, det var inrest arbetskraft från t.ex. Libanon som börjat arbete inom det bristyrke som sjukvården är i Storbritannien. Terroristerna har ändrat sin taktik således och det borde kanske inte komma som någon överraskning, när säkerheten ökas på vissa områden så söker dessa terrorgrupper andra svaga punkter i det västerländska samhället. Kontrollen av dem som kommer för att arbeta i Storbritannien kommer framgent att öka avsevärt men att skydda sig mot just bilbomber är i det närmaste omöjligt i våra moderna samhällen enligt de flesta terrorexperter. I DN står det,

- Landets högsta polischef Ian Blair beskrev dem häromdagen som det allra svåraste hotet att värja sig mot, och i Storbritannien talas det mycket om att de metoder al-Qaida använder sig av i Bagdad nu kommit till London. Det bekräftades av premiärminister Gordon Browns särskilde rådgivare i terrorfrågor, John Stevens, som liknat bilbomberna och metodiken i Bagdad vid den som nu använts vid de två attentatsförsöken i London.

Att skydda sig mot bilbomber direkt är omöjligt i våra bilberoende samhällen, det är inte svårt att förstå. Det som underlättat för dessa terrorgrupper är de alltmer öppna gränserna vi har i Europa och det flöde av tillfälliga besökare, arbetskraft och flyktingar som passerar nationsgränserna utan någon egentlig kontroll. Gränskontrollerna har blivit ett skämt vid många gränsövergångar samtidigt som flödet av människor ökat enormt, att ta sig in i de olika Europeiska nationerna är i dag en barnlek. Vi måste nog gå tillbaka till att ha de gränskontroller vi hade innan vi skrev på alla de EU-avtal som avskaffat det mesta av nationsgränser i Europa.

En annan fråga är vad terroristerna är ute efter med sina attentat. Målet att få Storbritannien att dra tillbaka sina trupper från Irak är uppenbart. Där har väl attentaten effekt också, alltfler människor i Storbritannien vill dra tillbaka trupperna som finns i Irak. Nackdelen är att terrorgrupperna får ett kvitto på att deras metoder är effektiva och att dessa metoder kan komma att användas i framtiden om och när dessa grupper har åsikter på den politik västerländska nationer har. Något annat mål än ett trupptillbakadragande är svårt att se, misstänksamheten mot islam ökar direkt vid sådana attentat som vi såg i förra veckan och på sikt ökar motståndet i Europa mot muslimsk invandring, vilket sannolikt inte är terrorgruppernas målsättning. Det talas i media om att skapa rädsla i våra samhällen, detta kan dock inte vara ett mål i sig. Rädsla går över och kan lätt övergå i ilska och antipati, rädsla är verkligen ett tveeggat svärd, det måste vara uppenbart även för terrorgrupperna.

Slutligen så reagerar jag och även en hel del andra människor på en känd vänsterpartist som på sin blogg förlöjligat de terrorangrepp vi sett i dessa dagar, han misstänkliggör att det är organiserad terrorverksamhet, de åtgärder som görs och den rädsla människor känner. Att människor reagerar är ju naturligt men man saknar reaktioner från våra folkvalda yrkespolitiker från denna bloggares hånfulla attityd, han är tämligen högt uppsatt och har inför valet synts ett antal gånger i TV-rutan. Det vore inte för mycket begärt att våra folkvalda från övriga partier gjorde en tydlig markering när en politiker uppvisar en direkt hånfull attityd mot ett ytterst allvarligt samhällsproblem i vårt moderna samhälle.

Länk DN


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

8 kommentarer:

Robsten sa...

And that blogger would be
Esbati

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

Or
here

Allan sa...

DN-artikelns rubrik är "Terrorn har fått nytt ansikte". Vad är det som är nytt? Muslimer begår terrorattentat mot icke-muslimer i islams namn. Samma sak har pågått i 1400 år i alla delar av världen som har kontakt med islam. Terrorns syfte är inte heller svårt att begripa. Islam" betyder underkastelse. Ickemuslimerna, kafirerna, ska alltså underkasta sig det islamiska herraväldet.

Det återstår att se om européerna väljer underkastelse eller om terrorn får motsatt effekt, med hårdare restriktioner mot muslimsk invandring, starkare stöd för israel och ökad legitimitet för västerländska styrkor i muslimska länder som följd.

Robsten sa...

Behöver jag säga att jag hoppas på det senare?

Anonym sa...

och i sverige -- mångkulturens mecka--- görs inga gripanden av terrorister...här lever dom gott på socialen eller försäkrigs kassane

Anonym sa...

Jag delar inte din uppfatning att det handlar om tillbakadragande av trupper i Irak. Tror snarare att det är deras sätt att tala om för oss otrogna att dom minsann kan göra som dom vill i våra länder och att vi ska fatta att islam ska ta över även här.
Som du sa - aktivera gränskontrollerna igen och skicka tillbaks varenda muslim till där vederbörande hör hemma om det finns någon minsta misstanke om att dom inte är intreserade av att assimileras i våra västerländska samhällen!
Janne

Robsten sa...

Jag skrev väl inte att jag tycker trupperna skal dras tillbaka (men på sikt måste de ju det någon gång) utan att engelsmännen redan fattat beslut i den riktningen, om jag fattade Rapport rätt.