torsdag, december 13, 2007

Är försvaret kastrerat?

Ett antal kvinnor i Nordic Battle Group har vänt sig till EU-domstolen p.g.a. att förbandstecknet, ett lejon med svärd, har ett manligt könsorgan. Det står inte i SvD om något utslag från domstolen ännu. Dock har förvaret redan tagit bort det manliga könsorganet, vi vet ju alla vart vindarna blåser i dagens samhälle. Vladimir A Sagerlund, som utformat det ursprungliga förbandstecknet säger så här i SvD.

- Ett heraldiskt lejon är en kraftfull och ståtlig symbol med genitalierna i behåll och jag kan inte stå för en beskuren bild. Försvarets traditionsnämnd gjorde ändringar utan mitt medgivande. Försvaret är okunnigt om heraldik. Vapensköldar med lejon utan genitalier gavs förr till dem som förrått kronan.

När man tänker efter så kanske det är passande med ett kastrerat lejon i alla fall. Vårt försvar är numera kastrerat av våra folkvalda politiker, så där stämmer ju symboliken. Vapensköldar med lejon utan genitalier gavs till dem som förrått landet, hmm… kan det också stämma? Jag har aldrig haft något emot kvinnor inom försvaret, men nu börjar jag undra. Försvaret är inget feministiskt projekt, det är till för att försvara fosterlandet med alla tillbuds stående medel, till sista blodsdroppen, till sista andetaget, till sista man (eller kvinna om ni så vill). Att börja bråka om genitalier på ett förbandstecken är inget bra omen om man anser att försvaret skall kämpa för fosterlandet till sista andetaget. Men antagligen förespråkar denna blogg omoderna och mossiga idéer.


Länk SvD

3 kommentarer:

Skåning sa...

Naturligtvis är försvaret kastrerat, därför borde lejonets penis ersättas med en välkomnande vagina på ett stretande lejon i ryggläge. Detta skulle visa att det är fritt fram, att vårt försvar välkomnar den som tar för sig och att inget motstånd kan förväntas.
När jag hörde förbandschefen på radio i eftermiddags ställde jag mig frågan om vilken tok som helst kan stiga i graderna nu för tiden.

Finnish military officer sa...

I don't know about the general feeling about this in Sweden, but here in Finland we really have had pretty good laughs for this news!

Robsten sa...

In Sweden we weep:-(