tisdag, december 11, 2007

Svenska pass används av flyktingsmugglare

Svenskar som är på utlandsresa till Turkiet anmäler i allt högre grad att de tappar sitt pass. Efter ett tag så anmäler de sitt pass stulet, men inte alltför tidigt, då går det inte att använda passet. Därefter så utfärdas ett nytt pass åt den som "tappat" sitt pass. Det finns i Sverige ingen lag som gör det möjligt att stoppa utfärdande av nytt pass till en person, oavsett hur många gånger han tappat sitt pass. Staffan Tilling vid rikspolisstyrelsen säger så här i SvD.

Människosmugglare använder inte passen när de väl är spärrade utan personerna som förlustanmäler passen väntar tills personen som köpt passet kommit in i Sverige.

Det är dags för regeringen att agera nu, att inte göra något åt detta helt uppenbara missbruk av svenska pass är brottsligt i princip. Tidigare har bloggen skrivit om problemen med svenska pass, här står det om avancerad förfalskning av svenska EU-pass, här står det om människor som fått asyl på falska pass och här tar Wager upp samma sak. Billström har visat upp en monumental motvilja mot att åtgärda detta problem, med hänvisning till att han "vill veta mer". Den tidsfrist är definitivt över nu när Billström kan hänvisa till att han behöver ytterligare information, det är dags att handla nu. Det behövs i ett första läge en lag som gör det möjligt att stoppa utfärdande av nya pass till dem som regelbundet tappar sitt pass. Alla pass med märkliga inrese och utresestämplar bör kontrolleras mycket noga.

UPPDATERING:
En riksdagsledamot, Elisabeth Svantesson har reagerat på passfusket i alla fall, här och här kan vi läsa om det på hennes blogg.

Länk SvD

2 kommentarer:

Trader sa...

Det går tydligen även hur bra som helst att "tappa" passen hemma och kvittera ut ett nytt medan det gamla fortfarande är ospärrat. Att detta är ytterst vanligt blev jag varse häromdan när jag hade ett ärende hos DHL. Vid avsändningsdisken finns en skylt som i preventivt syfte berättar att alla försändelser med passhandlingar kopieras och lagras, samt upplysningen att polisen regelmässigt går igenom dessa register. Skulle gissa på att en hel del av de "tappade" passen dyker upp vid sådana genomgångar.

Anonym sa...

"dags att handla"
"dags att agera"

F-n Robsten, du har inte gett upp, alltså!?

Jag skrev om samma vansinniga text.

Jag förstår dina vanmäktiga uppmaningar till handling inför de här fullkomliga övergreppen på svensk fin humanism.

Men vad ska man säga. Man inser ju att folk utrikes skrattar åt vår handlingsförlamning och naivitet....

Säfflemannen