söndag, november 11, 2007

Passförfalskning och människosmuggling

I dagens DN står det om en mycket avancerad passförfalskning som används vid människosmuggling till vårt land. Det är frågan om förfalskning på mycket hög nivå och experter har tidigare trott att dessa pass varit omöjliga att förfalska i princip. Så här står det i DN,

- De falska passen används av människosmugglare för att obemärkt få in personer i landet på illegal väg, uppger radioprogrammet (Kaliber). Ofta agerar smugglarna och passförfalskarna i gemensamma nätverk.

Gemensamma nätverk, avancerad förfalskning av säkra EU-pass, allt för att kunna smuggla in människor till vårt land. Nu frågar jag mig varför alla dessa ansträngningar görs just för att få in människor till Sverige, det verkar vara ett mycket lukrativt land att komma till, eller är det så också att möjligheterna att få stanna är avsevärt större i vårt land än i andra jämförbara länder. Vad ligger egentligen bakom ett så pass avancerat och stort nätverk av kriminella smugglare?

Länk DN

UPPDATERING:

Wager om passförfalskning och förkomna pass. I Finland försvinner det 7000 pass per år, 2000 av dem kommer tillrätta, Sverige har det förkommit 250,000 pass. I Finland makuleras omedelbart ett förkommet pass, i Sverige sker inte detta, fullkomligt obegripligt.

Länk Wager

5 kommentarer:

Grue sa...

Ja, det är sjukt. Tror ärligt talat mer på det andra än det första. Det där med att dom är ute efter svenska bidrag är nåt liberalerna hittat på, bidragen är inte lägre i exvis Danmark eller Finland vad jag vet. Det är våra släpphänthet dom gillar. Sen bor det ju redan många irakier här pga tidigare politik.

Anonym sa...

Intressant läsning hos Merit (som vanligt):
http://merit.blogg.se/1194624258_en_kvarts_miljon_sven.html
Allt börjar mer och mer likna anarki.

Janne

Anonym sa...

Det märkliga med de här diskussionerna kring människosmuggling är att det aldrig tas upp varför sådan existerar. Om det hade funnits lagliga sätt att ta sig, tex från Irak, till Sverige hade ingen behövt anlita flyktingsmugglare. Oavsett vilka lagar vi har vad gäller asylprövning när folk lyckats ta sig hit är det ett enormt hyckleri att vi sett till att det ska vara nödvändigt med lagöverträdelser för att göra anspråk på den mänskliga rättigheten (Artikel 14) att söka asyl.

Carl Jacobson sa...

Det här gamla nyheten roar mig ofantligt, eftersom den så tydligt illustrerar hur svenskarnas självbild leder tanken vilse. Alltså: om man reser på ett falskt pass är det bra att ha ett pass som anses svårt att förfalska - då slinker man igenom kontrollerna. Ett svenskt pass är utomordentligt bra att ha - så länge som man håller sig borta från Skandinavien! Man kan resa på det till alla världens länder - i de flesta fall utan att behöva visum. Men endast en idiot skulle försöka ta sig till Sverige på ett falskt svenskt pass - utan att kunna svenska, utan att kunna svara på frågan var man bor, och utan att veta något om landet!

Robsten sa...

Eeehhhh, det är alltså 250,000 pass som förkommit, smaka på den siffran igen.
Med det svenska systemet så som det beskrivs av Wager så måste det gå att använda det även i Sverige såvitt jag förstår, de förkomna passen makuleras ju inte, ingen kontrollerar dem, såå, vad skulle då vara problemet?