onsdag, november 14, 2007

Dansk media om svensk dito - vår blogg nämns!

Som tidigare rapporterats har svensk medias rapportering om det danska valet inte precis varit objektiv. Nu har detta även börjat uppmärksammas i Danmark. Berlingske Tidende uppmärksammar Expressens ledare i en rubrik:*
Svensk avis: Valget et opgør med pølsefascismen.
Vilket förutom att vara helt falskt (Dansk Folkeparti som förstås är det parti som åsyftas gjorde ju sitt bästa val någonsin, så någon ”uppgörelse" med dem har det knappast varit fråga om) är typiskt för svensk medias arroganta attityd mot danskarna. Man får ju nästan skämmas, som svensk.
Det är också noterbart att den bisarra termen ”pölsefascism” myntades av socialisten Mikael Wiehe. När partier som Dansk Folkeparti och Sverigedemokraterna kommer upp på scenen förenas liberaler och socialister mot den gemensamma fienden. Expressen gläds t o m över Socialistisk Folkepartis framgångar – allt som skadar Pia är tydligen bra, om det så skulle leda till en borgerlig valförlust. Och detta ska föreställa en ”borgerlig” tidning...
Tidigare i år var det samma visa när DN höll på Royal. Det är bara att hoppas att old school-borgarna inser att dagens ”borgerliga” mediala pch politiska etablissemang inte företräder dem innan 2010.
Danmarks största tidning Jyllandsposten nämner också att Expressen talar om ”pölsefascism” och beskriver den svenska mediala situationen på ett passande sätt:
Fra venstre til højre er Sveriges toneangivende medier skuffede over det danske valg, i særdeleshed udsigten til fortsat indflydelse for Dansk Folkeparti.
Det är fler än vi som har märkt att det är lite sisådär med åsiktsspridningen i svensk media...
För att hitta andra röster var Jyllandsposten således tvungna att leta i bloggosfären. Och vad hittade de väl där...?**
Blogger mod mediestrømmen
Hvor det er vanskeligt at spore nogen begejstring over det danske valg i de traditionelle medier, går flere svenske bloggere mod strømmen. En er ”Robsten Blog”, der benytter chancen til at hudflette de svenske medier, bl.a. for deres udvælgelse af eksperter forud for valget.
”I stort hver artikel (lederartikel såvel som nyhedsartikel, den distinktion er stadigt mere et spil for galleriet) har man haft samme indfaldsvinkel: Den ”demokratiske muslim” Naser Khader, som står for en ”humanistisk flygtningepolitik”, skulle ”bryde det fremmedfjendske og populistiske Dansk Folkepartis” magt over dansk politik,” skriver bloggeren og fortsætter:
”Danskerne er overhovedet ikke, som alle de radikale journalister og akademikere har sagt, ”trætte” af Dansk Folkeparti, men har tværtimod belønnet partiet for dets arbejde. I særdeleshed gælder det almindelige mennesker i mindre byer og i provinsen, som har gjort oprør mod den af storbyradikale påbudte politiske korrekthed. In your face, svensk media!”
För den som föredrar orginaltexten på svenska finns den här. Åja, där blev man lite stolt faktiskt... Och dessutom är det förstås roligt att kunna förmedla till åtminstone några danskar att inte alla svenskar är så högfärdiga gentemot dem som mainstreammedia.
*Tack för tipset, Jackthehammer!

30 kommentarer:

Jackthehammer sa...

Ett stort grattis till erkännandet. Du skriver riktigt bra och jag är glad att du får cred för det!

Fortsätt i samma stil!

Robsten sa...

Superkul!! Fullträff Grue:-o

Överayatollah sa...

Omskriven i Jyllands-Posten, hur såg oddsen för det ut?
Bara att gratulera!

Överayatollah sa...

Om det nu ska finnas en pejorativ term för dansk invandringspolitik kombinerad med för oss svenskar typisk dansk mat - "pölsefascism" - bör det även vice versa finnas. Det vill säga; en term som kombinerar en för danskar typiskt svensk maträtt med det svenska etablissemanget och svensk invandringspolitik.
Jag nominerar härmed politisk köttbullskorrekthet som kandidat. Hur översätts det till danska?

Steen sa...

Grattis! Forklaringen er nok den, at JP - ligesom Weekendavisen - er de to aviser der bedst ved, at svenske journalister politiserer uhæmmet.

Forresten har det også være ilde i Norge :

http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=56&tekstid=1077

http://www.document.no/2007/11/det_danske_valget_norge_tapte.html


Bare klø på Robsten og tak for din dækning af valget.

mvh från Köpenhamn

Jackthehammer sa...

@Överayatollah Politisk frikadellekorrekthed :)

Anonym sa...

Varför startar ingen Dansk mediakoncern en PK-fri tidning eller TV-kanal i Sverige. Det vore befriande att slippa höra på PK-journalisterna jämt och ständigt.

Thoralf A sa...

Grattis Robsten!!

Jag är inne på samma tema i mina senaste blogginlägg och har tagit friheten att länka till dina suberba inlägg.

MVH
Thoralf Alfsson
Kalmar

Grue sa...

Tack, allihopa:) Politisk frikadellekorrekthed är dagens ord...

Steen/Intressanta fakta. Tendensen är densamma överallt - radikala journalister och storstads"eliter" går emot folkflertalet. Men sen är styrkan i tendensen olika från land til land, och vissa folk, som det danska, är bättre på att stå upp för sig själva än andra.

ola sa...

Fyra på bloggtoppen med nästan 5000 besökare. Inte illa!

Steen sa...

"storstads"eliter"

ja, allerede Orwell var inde på det : de intellektuelle (pseudo-intellektuelle) er altid de værste forræddere.

Jeg synes nu dog at svensk presse, særligt AB, har været i særklasse: At udnævne Pia til "forlorare" allerede tirsdag morgen........

Grue sa...

Ja, såg att du skrev att det var värst i Sverige i kommentarerna. Tyvärr tror jag att du har rätt. Vi får hoppas att nätet kan göra en del för att bryta medias makt.

Hur gick det till i Danmark när omsvängningen kom? Ni hade ju också en liberal invandringspolitik förut.

Steen sa...

heklt kort, sådan her: journalister er jo anpasningsbare - de fleste. De lever af at være "flexible".

Danske sosser - det tog 2 år at vände supertankeren. Mht De Radikale - de er ikke lykkedes endnu.

Tokarev sa...

Big Up till Grue, som oförtrutet vidhåller med att doppa den politiskt korrekta DDR-media-nomenklaturans rödvinsröda näsor i sitt eget träck!

Skuncke sa...

Det har verkligen varit pinsamt dessa dagar att vaa svensk. I SVT och TV4, vet ej hur många gånger jag hörde de säga rasism, rasist, främlingsfientlig osv i nyhetssändningar och morgonsoffor igår. Man hyllade dock den lille extremisten Nasse som fick 2,8%, det är verkligen patetiskt. De sade till och med på TV4 nyheterna att Pia borde landsförvisas, det var på tisdagen. Skamligt.

Det är väl knappast någon som skulle kunna påstå att SVT och TV4 uppfyller kravet i sitt sändningsavtal där det uttryckligen står att de har att vara opartiska.

Steen sa...

Finns det länker til de programmer?

Anonym sa...

Detaa är underbart. Och vilken bra ide om att starta en fristående tidning som inte är politiskt korrekt. Det finns faktiskt journalister som inte är PK-iter i detta arma land. De skulle säkert ställa upp mangrant för att skriva sanningen och inget annat.
Vilket skulle vara det primära för ALLA journalister!!!
Det är ett yndigt land, det käre Gamle Gode Danmark!

Rolf Hansson sa...

Gratulerar! Att Jyllandsposten citerat denna blogg är positivt ur många perspektiv. Bortsett från de politiska aspekterna (svensk PK-mentalitet, osv.)så kan man också se det som ett tecken på att fria skribenter på nätet i allt högre grad tas på allvar och kan utmana medieetablissemanget.

Anonym sa...

I sammanhanget kan kanske denna länk vara av intresse. Läge att kommentera på sidan innan den stängs ner av de politiskt korrekta?

http://www.kvp.se/ledare/1.927168

/Thomas

Anonym sa...

Många har den senaste tiden fått upp ögonen för att SVT, SR och TV4 är oerhört partiska i sin politiska rapportering. I nästan alla fall handlar det om en ren vänstervinkling på inslagen. Detta strider självklart mot bolagens sändningstillstånd. TV4 påstår själv att de är ett "public service-bolag" och därför bör man kunna ställa höga krav även på det bolaget. Dessutom står det i deras sändningstillstånd att de ska vara opartiska.

Tanken har väckts här på forumet att man borde inleda en objektiv granskning av SVT, SR och TV4. Jag hoppas att några journalistiskt kunniga och engagerade människor skulle kunna åta sig den uppgiften och starta en blogg vars enda syfte skulle vara att just granska de aktuella bolagen i objektivitetshänseende.

På bloggen skulle man kunna publicera artiklar om vinklade nyhetsinslag och reportage. Man skulle kunna publicera artiklar om vissa journalister och hur deras politiska uppfattning lyser igenom i deras reportage.

En seriös blogg på detta begränsade tema skulle kunna bli en av landets mest besökta och skulle kunna fungera som en rejäl blåslampa i häcken på de journalister som idag får köra sin propaganda helt oemotsagda i "opartiska" public service.

Detta var bara en tanke såhär en ledig eftermiddag. För egen del saknar jag tyvärr både tid och förmåga att genomföra projektet :-(

Weine Berg sa...

Underbart Robsten! Det visar att bloggarna kan komma att konkurrera ut medieföretagen, eller åtminstone nagga deras anseende i kanterna lite när det står klart hur politiserade medieföretagen är.

Anonym sa...

För att undgå missförstånd så vill jag påpeka att förslaget om en granskande blogg (kommentar nr 20) inte kommer från någon representant för denna blogg, utan från mig, en person som av många anledningar vill vara anonym. Mina åsikter är tyvärr sådana att jag i skendemokratin Sverige hade riskerat mitt jobb om jag gick ut offentligt med mina åsikter.

Anonym sa...

Grattis till bekräftelsen och uppmärksamheten! Mycket välförtjänt!

Motvärnet.se sa...

Allt som behövs samt domänen mediokrati.se står till förfogande till manade granskare.

Anonym sa...

Her endnu et ”spark” fra Jyllandsposten, dags dato:

”De svenske medier udtrykker over en bank »skuffelse« over valgresultatet i Danmark.

Det ser mange danskere utvivlsomt som et stort skulderklap.

Hvis de selvretfærdige og politisk døvblinde svenske lederskribenter og kommentatorer var nået til en anden konklusion, ville det have været et faresignal af historiske dimensioner.

Så herfra skal lyde et stort tack så mycket for skuffelsen!”

http://jp.dk/morgenavisen/meninger/article1170841.ece

Grue sa...

Tack för dom vänliga kommentarerna.:)

Anonym dansk/ Haha, underbar ledarartikel. Sånt vi svenskar dessvärre bara kan drömma om att få läsa i svensk "borgerlig" press.

Snart går jag över till Jyllandsposten...

Johan sa...

Grattis!

Det känns väldigt skönt att Jyllandsposten skriver detta så att danskarna inte går och tror att svenskar tycker detsamma som svenska journalister.

datakille sa...

Jag ville bara gratulera, det är värdefullt arbete ni utför. Läste en kommentar till ett av dina tidigare inlägg, där det föreslogs att en dansk redaktion borde ge ut en tidning i Sverige (på svenska). Det tycker jag var en lysande idé så nu när ni är bundisar med Jyllandsposten tycker jag ni borde skicka dem ett mail och lägga fram detta förslag. Det torde ju finnas en hel del pengar att tjäna för deras del.

Falco peregrinus sa...

Tänk så fantastiskt det hade varit om Jyllands-posten hade öppnat en redaktion i Sverige och gett ut en svensk icke-Pk upplaga. Den hade nog nog kunnat se sitt läsarantal öka från dag till dag...

Undrar just hur Pk-iterna hade hanterat en sådan situation?

Adde sa...

För svenskar som blivit intresserade av svenska journalisters analys av danska förhållanden rekommenderar jag:


Bortom stereotyperna: Invandrare och integration i Danmark och Sverige:
http://www.makadambok.se/hedetoft.htm

Det racistiske Danmark på psykiaterbriksen:
http://snaphanen.dk/2008/03/04/surrend-kunstnere-journalister-eller-reklamefolk/

Tittar-kommentarer till SVT:s debattprogram "Vad händer i mångkulturens Danmark?":
http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=21301&tstart=0