måndag, november 12, 2007

Svenska journalister lika folkliga som Marie Antoinette

Som tidigare rapporterats ses svensk invandringspolitik som ett skräckexempel bland i stort sett alla danska partier, något svenska journalister inte är helt nöjda med. Politiken skriver om Fogh Rasmussens presskonferens för utländska journalister:

Størstedelen af journalisterne er fra Norge eller Sverige, og de svenske journalister er ivrige efter at høre mere om, hvorfor Sverige er endt som et skræmmeeksempel på, hvad der sker, hvis man lemper på asylpolitikken.

Lisa Bergman från Fokus svarar på frågan om bilden av svensk invandringspolitik i dansk media är korrekt:

Ja, på en måde. For vi har mange asylansøgere. Men mange svenskere er stolte af det, fordi vi føler, at det er en solidarisk politik...

Många i hennes kretsar kanske, men inte bland befolkningen i stort. I en undersökning från 2005 av som statsvetaren Marie Demker skriver om tog endast 24 % av befolkningen avstånd från förslaget att Sverige borde ta emot färre flyktingar, medan inte mindre än 52 % tyckte att det var ett bra förslag (övriga torde ha svarat "varken eller"). Samtidigt ansåg endast 11 % av journalistkåren och 35 % av de högre akademikerna (de flesta av journalisternas kompisar tillhör förstås denna grupp) att förslaget var bra - jämfört med närmare 60 % bland arbetare och bönder.

Journalisternas kännedom om hur vanligt folk lever och tänker är uppenbarligen ytterst begränsade - antingen kan de inte förstå, eller så vill de inte. Påståendet att "svenskarna är stolta över vår solidariska politik" är ungefär lika folkligt som Marie Antoinettes berömda yttrande:*

Om folket inte har något bröd, varför äter de inte bakelser?

Journalisterna kommer från samma samhällsklass - den urbana medelklasen - i hela Europa. Det är inte där skillnaden mellan Sverige och länder med stora invandringskritiska partier som Danmark och Norge ligger. Skillnaden ligger i att i våra grannländer har arbetare och småborgare gjort uppror mot l'ancien regime och röstat på av etablissemanget hatade partier som Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet. Det är bara att hoppas att samma sak sker i Sverige 2010.
Om danska valet: DN 1 DN 2 SvD 1 SvD 2 Sydsvenskan
* Jämförelsen kommer från den eminente flashbackaren Ankdammsman.

8 kommentarer:

Robsten sa...

Ha, ha, bra formulerat Grue;-)

Anonym sa...

Riktigt roligt blev det på TV4:s lokalnyheter när den svenska reportern tog upp danskarnas användning av Sverige som skräckexempel "det talas om amnesti och massinvandring, ngt som jag inte känner igen trots att jag arbetat med flyktingmottagning". Godnatt...

Anonym sa...

En annan sak som jag fäste mig vid igår är svenska journalisters okunnighet om vad de danska partierna rent faktiskt står för. När nyhetsankaret i Aktuellts 21-sändning förhoppningsfullt frågade reportern på plats om Ny Alliances framgångar(?) innebär att danskarna nu har fallit till föga och återigen blivit fina och humana (exakt så uttryckte hon sig givetvis inte), så var det med föreställningen att NA står för en radikal omsvängning i asylfrågan. Det enda jag har hört Khader säga är att han vill få ut asylsökande ur förläggningarna, dessutom med självförsörjningsplikt.

Anonym sa...

1) Läckra exempel är bara läckra om de är sanna vilket citatet från Marie Antoinette inte är, likadana rykten florerade om hennes mamma Maria Theresa och även prinsregenten George av Storbritannien under tidigt 1800tal. Så jag skulle uppskatta om du "som en man av folket" höll dig till sanningen.

2) Om alla journalister tillhör denna L'Ancient Regime och inte kan tala folkets röst utgår jag från att du tror att du kan det?

Mvh
David Linden

Grue sa...

David Linden/ Siffrorna talar sitt tydliga språk om vad folk tycker.

Jag skrev "ska ha sagt" eller nåt i den stilen om Marie Antoinettes yttrande men det måste ha försvunnit i den sista redigeringen. Nåväl, du förstår själv att det kanske inte är det viktigaste i sammanhanget.

Grue sa...

Trader/ Ja, såg Aktuellt också, helt knäppt.

Anonym sa...

"david the petimeter"

Vad sade Antoinette som skiljer sig så markant från Grues i dina ögon "felcitat"? Kul att veta för oss folk i allmänhet.
Undrar samtidigt hur folkets vilja kan urskiljas bättre än de undersökningar som refereras till??

/HenrikP.

Anonym sa...

@David Linden:
Tycker det är otroligt att du hakar upp dig på en sån sak som ett citat.
Det är allmänt accepterat att hon sa något i den stilen. Att journalister uppför sig på samma sak, verkar överhuvudtaget inte bekymra dig.
Men det är väl klart, så länge journalisterna skriver lögner som passar i din fålla, så är det väl helt okej:/