måndag, december 10, 2007

Extremvänstern och extremhögern

Focus har skrivit en ganska lång artikel om dessa extrema rörelser. Artikeln är intressant och innehåller en hel del fakta. Det första man måste fråga sig är om inte begreppen "vänster" och "höger" är fullständigt meningslösa nuförtiden. Exakt vad är det som gör Afa till vänster? Exakt vad är det som gör Nationalsocialistisk front höger? Det är möjligt att det med de klassiska begreppen kan konstateras att NSF är höger, men Afa har absolut inget med klassisk vänster att göra. Gamla arbetare vänder sig med avsky från dessa medelklassyngel som i de flesta fall är födda med en guldsked i munnen i något välbärgat villaområde. Rent teoretiskt är de för massinvandring, mot djurförsök, för homosexuellas rättigheter, för feminism och en del av dem är veganer. Inte något av detta är traditionell vänster, den klassiska vänstern var emot massinvandring p.g.a. den uppenbara lönesänkningseffekt detta har. Den klassiska vänstern hade inget med nutidens feminism att göra och inte fan var de gamla grovjobbarna veganer.

Just medlemmarnas klasstillhörighet tas upp i artikeln och är högintressant, så här står det i artikeln.

Gärningsmannaprofilerna är tydliga:

• Den autonome är mellan 16 och 24 år, nästan uteslutande etnisk svensk och kommer från välordnade hemförhållanden. Oftast skuldfri. Ett fåtal av de dömda är kvinnor men majoriteten är män. I några fall har föräldrarna maktpositioner i samhället. Drygt hälften bor i storstäderna.

• Vit makt-anhängaren är en något äldre, etnisk svensk man och kommer från trasiga hemförhållanden. De har ofta skulder till kronofogdemyndigheten och förekommer i brottsregistret. En stor andel har dessutom i personutredningarna konstaterats ha aggressionsproblem eller är diagnostiserade med exempelvis damp eller adhd. Flertalet bor i Göteborg och Stockholm, men det finns även anhängare på flera mindre orter runt om i landet.

Ja, dessa profiler kommer från dem som döms för brott i samband med aktioner. Det talar sitt tydliga språk. Dom som kommer från "vit makt" sfären kommer från trasproletariatet, har ofta bokstavsdiagnoser och är allt annat än medelklass. De som däremot hör hemma i den autonoma rörelsen kommer från ekonomiskt välbärgade förhållanden, en del av dessa har t.o.m. föräldrar som har maktpositioner i samhället. Hannes Westberg som blev känd då han sköts av polisen vid upploppen i Göteborg har en far som då jobbade som överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset. Efter att Hannes blivit nedskjuten så framträdde hans far i SVT och kritiserade polisen. Bara en sådan sak ter sig helt omöjlig för dem som kommer från "vit makt" sidan, de har inga fäder som framträder i SVT eller jobbar som överläkare på något sjukhus. Man kan så här efteråt tycka att Hannes Westbergs far borde ha ägnat mer tid till att uppfostra sin son i stället för att kritisera polisen efter att hans faderliga värv visat sig undermåligt.

För tydlighetens skull är det bäst att nämna att denna blogg naturligtvis tar avstånd från allt politiskt våld och är emot alla de rörelser som nämns i Focus artikel, eller i alla fall inte sympatiserar med dem i den mån deras politiska agenda överhuvudtaget är känd.

7 kommentarer:

Alex sa...

Det var det absolut dummaste jag hört! "Nästan uteslutande etnisk svensk"? AFA och RF? Jomen tjena, fan det finns ju flera svarta, asiater, araber, perser, sydamerikaner, östeuropéer, sydeuropéer o.s.v. inom de grupperna. Jag skulle rent av påstå att en majoritet utav de som är organiserade i AFA och RF INTE är etniska svenskar. Däremot får jag medge att andra grupper och många individer som rör sig i den radikala vänstermiljön har tämligen få blattar organiserade, men de är ändå inte "nästan uteslutande etnisk svenska".


Sen så nämner undersökningen ingenting alls om klasstillhörighet. Är man medelklass för att man inte har skulder? Faktum är ju att medelklassen är den mest skuldtyngda klassen i Sverige, det är inte arbetarklassen som tar stora lån för att finansiera en levnadskultur som de trots allt inte har råd med. I Sverige så försöker medelklassen att leva som överklassen, och det är därför den är så skuldtyngd.

Ser man vidare på Fokus tabeller så ser man att två av 24 vänsteraktivister haft en deklarerad årsinkomst på över 200 000 kronor. Hos de högerextrema har två av 42 en deklarerad årsinkomst på över 200 000 kronor. Den person som tjänar mest av alla i materialet, en 24-årig man i Lidköping från vänsterlägret, har en årsinkomst på 263 000 kronor. Omräknat till månadslön blir det knappt 22 000 kronor. Mer än de dryga 20 000 kronor i månaden den bäst betalde fascisten, en 24-årig man i Kristianstad, drar in, men knappast en anmärkningsvärd lön. Att den bäst betalde "vänsterextremisten" drar in 22,000 kronor i månaden talar väl snarare för att vänsterlägret absolut INTE domineras av medelklass?


Hannes Westberg är fan undantaget som bekräftar regeln, om det verkligen vore fler vänsterextremister som hade inflytelserika föräldrar från den övre medelklassen, hade vi då inte hört talats om det, som vi gjorde med Hannes? Klart att vi hade, det skulle kablats ut för att än en gång "bevisa" att extremvänstern är medelklass och därigenom ogiltligförklara dem. Men som sagt, så har inte hänt.

Folkfiende sa...

Oj så upprörda man blir på vänsterkanten då verkligheten inte stämmer med den romantiska myten om revolutionären. Att läsa dessa mängder av bortförklaringar, förvrängningar och allsköns gnäll från uppenbart djupt kränkta vänstermänniskor, som Alex här ovan eller de horder som kommenterat på Lodenius blogg, är verkligen ett nöje. Keep 'em coming!

Robsten sa...

Nix, så har inte hänt. Det står ju att en del av de "vänsterextrema" har föräldrar med politisk makt. De har länge behandlas förhållandevis milt i media jämfört med de "högerextrema". I Småland gick Afa till angrepp mot en stillsam demostration av någon högerextrem grupp, först stod det Afa, efter någon timma tog de bort namnet Afa, jag hade dock sidan sparad på hårddisken och tog upp det i en bloggpost.
Sedan är det nog föräldrarnas inkomster vi förts och främst skall inrikta oss på, Hannes Westberg jobbade faktiskt på ett lager, men han kom från över eller övre medelklassen.
Spelar ingen roll egentligen, det finns inget klassiskt vänster med dessa rörelser hur man än ser på saken.

Alex sa...

Folkfiende: Om det är några som lever på myter om oss så är det ju ni! Det har aldrig någonsin gjorts en undersökning kring vänsterextremisters klasstillhörighet, det närmaste man kan komma är domstolsprotokoll som innehåller väldigt bristfällig information. En sådan är undersökningen som Fokus har gjort som visar att endast två av 24 vänsteraktivister haft en en deklarerad årsinkomst på över 200 000 kronor, varav den som tjänat mest tjänat 263 000 kronor. Det finns alltså ingenting i Fokus undersökning som tyder på att vänsteraktivisterna skulle tillhöra medelklassen, snarare tvärt om.

En annan undersökning gjordes i samband med Göteborgskravallerna och där var den dokumenterade gruppen betydligt större. Som sagt så innehåller domstolsprotokoll endast en begränsad samling information men utifrån vilken plats de dömda var skrivna och vilket arbete de sysselsatte sig med så kunde man inte finna några tendenser som lutade mot en medelklassbakgrund.

Och ja, jag känner mig kränkt. Jag vet att det är barnsligt att ö.h.t. bli upprörd men det blir jag. Jag tycker att jag, med tanke på hur jag är uppväxt och på vad jag tvingats gå igenom, ska slippa att anklagas för att vara medelklass, men icke då. Idiotjävel.

Alex sa...

Robsten:
Vad menar Fokus med "politisk makt" och hur många påstås ha föräldrar med något sådant?

Och media behandlar knappast vänsteraktivisterna milt, inte sedan Göteborgskravallerna, tvärt om har det skett en allt mer påtaglig demonisering alltmedan nazistiska grupper betraktas som mer legitima och inte sällan beskrivs som "högerdemonstranter".

Sen har du rätt i att föräldrarnas inkomster är relevanta, så även efter att ungen vuxit upp. Det är fortfarande en enorm trygghet, som Jarvis Cocker sjunger i Common People:
"But still you'll never get it right,
cos when you're laid in bed at night,
watching roaches climb the wall,
if you call your Dad he could stop it all." Jag har aldrig haft den tryggheten, jag kan inte förlita mig på mina föräldrar om jag skulle hamna i knipa (farsan är död och morsan har det sämre ställt än vad jag har) och jag kan inte förvänta mig att ärva någonting, ingen bostad eller något föremål av värde. Min trygghet måste jag bygga upp själv, från grunden. Så visst spelar föräldrarnas inkomst stor roll.


Däremot håller jag inte med om att det inte finns något "klassiskt vänster" med dagens radikala vänster. Jag hävdar faktiskt att det är Socialdemokratiska Partiet som är mest inspirerad av post-68 rörelsen och fokusskiftet bort från klass. Nationalister hävdar ofta att vänstern slog snett -68 (även den radikala vänstern brukar mena att mycket flummade ut totalt då) och att vänstern innan dess var nationalistisk o.s.v. Men faktum är ju att den svenska vänstern hade en radikalare och mer anti-nationalistisk hållning INNAN 1968 än efter, vilket det vittnas om i många klassiska socialistsånger (ex. "vi skjuta våra generaler och sjunger syskonskapets sång"). Svenska och norska socialister agiterade 1905 för att arbetare på båda sidor skulle vägra ta till vapen för att försvara sina respektive länder och man lyckades att förhindra krig. Föregångaren till vänsterpartiet införde Röda flaggans dag istället för Svenska flaggans dag, o.s.v. Socialdemokraterna och vänstern i början av 1900-talet var oändligt mycket radikalare då än 1968, då var det stenhård klasskamp och metoder som idag skulle klassas som ren och skär terrorism. Då var det sann anti-nationalism! Att vänstern förr i tiden skulle vara mer positiv till nationalstaten och sånt är rent trams, det var helt tvärt om.

Robsten sa...

Va! Nu är jag förvånad. Denna diskussion har för det första inte haft ett dugg med dig personligen att göra, varken jag eller någon annan har väl diskuterat just din bakgrund?
Dessutom är det väl inte direkt olagligt att vara härkommen från medelklassen, de flesta icke afaiter ser det inte ens som någon nackdel alls att ha sitt ursprung från medelklassen. "Jävla medelklassare" är inte ett vanligt skällsord någonstans. Vi har här beskrivit högerextremisterna som kommna från "traspsoleteriatet" är det att föredra? Dessutom med bokstavsdiagnoser, seså, lugna dig lite.
Det märkliga är att en viss grupp faktiskt verkar ha en hög tillhörighet i medelklassen (extremvänstern) och den andra gruppen från trasprolereriatet (extremhögern). Nu är det inte så många som går omkring o skryter med att de härstammar från trasproleteriatet eller att de har bokstavsdiagnoser.

Robsten sa...

jag måste gå o lägga mig men jag anstränger mig för att svara här. Vad Fokus menar med politisk makt kan du ju läsa i deras artikel, något luddigt? ja det är det väl.
En viss förändring har skett efter Göteborg, det stämmer nog ja.
Det fanns fordom en internationalism inom socialistiska rörelser, det är sant, men den förespråkade inga folkomflyttningar utan samarbete över gränserna, en helt annan sak.
vad gäller Socialdemokraterna håller jag med dig, om jag förstått dig rätt, vilket jag inte är helt säker på då jag börjar bli lite trött.
God natt o sov gott.