torsdag, oktober 23, 2008

Gated communities

I en artikel i SvD konstateras det att en tredjedel av dem som tillfrågats i en undersökning vill bo i s.k. "gated communities". Det är inhägnade bostadsområden med vakter och låsta grindar. Sådana här områden är vanliga i USA, speciellt i områden där brottsligheten är hög. Göran Cars, professor i samhällsplanering, tror att dessa skyddade öar kommer att bli vanliga även i vårt land. Ute på landsbygden i Sverige finns det fortfarande områden där man inte ens låser dörren när man går ut. Så här säger Göran Cars i SvD.

Jag skulle tycka att det vore djupt tragiskt om vi fick en spridning av ”gated communities”. Då skulle min stad tappa det som är dess attraktionskraft, mångfalden av människor och aktiviteter. Staden skulle utarmas på service och förlora i internationell konkurrens.

De första som skulle flytta in i dessa skyddade områden är väl de som hela tiden propagerat för mångkultur och globaliseringen. Det är alltså slutresultatet av det mångkulturella projektet, att vissa människor med ekonomiska resurser väljer att flytta in i små byar med taggtråd och vakter. Det här är en utveckling som de röstberättigade i vårt land säkert inte vill ha, ändå går det åt detta håll. I Malmö har redan det första skyddade området byggts.

I artikeln talas det om att ge polis och socialtjänst ökade resurser. Det är viktigt att så sker men det räcker absolut inte. Vi måste vända hela samhällsutvecklingen. Vi måste avgöra på vilket sätt vi vill delta i det som normalt kallas globaliseringen, vi måste ha en invandringspolitik vi klarar av utan att vårt samhälle eroderar och vi måste värna moral och grundläggande värderingar.

Frågan är om ett litet skikt av rikspolitiker skall bestämma vart samhällsutvecklingen går eller om människorna i vårt land skall få vara med och bestämma hur det samhälle skall se ut som våra barnbarn skall leva i. De som är motståndare till den nuvarande samhällsutvecklingen måste börja göra sina röster hörda innan det är försent.

Länk SvD

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill bo inhägnad, så att min familj slipper bli Kulturberikad från "De Kränktas Kör"

Anonym sa...

Hur jag vill bo är väl upp till mig, så om jag vill bo i ett inhägnat och bevakat område är det väl inget som borde uppröra andra?

Vi värdesätter saker och ting olika, så enkelt är det.

Anonym sa...

Wow, 8 av 10 våldtälter och gatuvåldsbrott begås av invandrare och 2 generations dito enl BRÅ. Vill inte folk ta det priset för massinvandringen längre . Moderaterna som styr vill mao dra sig undan konsekvenserna av deras egen och S MP V svenskfientliga politik.

Anonym sa...

"23 procent önskar att de bodde i ett område som präglas av kulturell, etnisk och social mångfald."

Så står det i den lilla faktarutan i SVD:s
artikel. Men om nu svenskarna verkligen vill det, varför bor det då så lite svenskar i de kulturberikade områdena?

Kraxpelax sa...

Bra talat. Det är bara det att utvecklingen kan inte vändas. Varför så är fallet tar jag upp i en artikel här:

Om de ökande klyftorna i samhället

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

Höööh.23 procent är väl en minoritet Anonym? Att säga det är en sak, att sedan verkligen vilja det i onmråden som Alby och Fittja en helt annan. Dessutom så är väl många av dessa procent folk som redan bor i ghettona och har hela sin släkt där. Såå jag tiolkar det som att folk inte vill bo mångkulturellt.

Robsten sa...

""Hur jag vill bo är väl upp till mig, så om jag vill bo i ett inhägnat och bevakat område är det väl inget som borde uppröra andra?

Vi värdesätter saker och ting olika, så enkelt är det.""

Du har inte förstått vad debatten handlar om. Vill du bo inhägnat så har ingen med det att göra, varsågod. Men alla de som egentligen inte vill bo så men känner sig tvingade p.g.a. den ökade otryggheten då? Det är ju samhällsutvecklingen det är frågan om. Jag vill inte att samhället går i den riktningen den gör med ökad otrygghet, om en majoritet av de röstberättigade tycker som mig så borde vi väl i demokratins namn ändra riktning, eller?

Erik sa...

En nation är ett inhägnat område där vissa regler råder som följs av de inneboende. De här människorna måste alltså på nåt sätt kunna sägas vara antingen nationalister alternativt smygnationalister.

För övrigt vore det kanske bättre att hägna in de områden där skitstövlarna bor?

Robin Shadowes sa...

Tänk på oss fattigpensionärer som inte har råd att bosätta oss i sådana här områden. Vi har inget annat val än att gilla läget och bli kulturberikade trots att vi inte har valt det.