söndag, oktober 19, 2008

Konkurrensutsätt riksdagspartierna i stället

Migrationsverket skall anlita en konsultfirma för att korta väntetiderna för de asylansökande. Målet är att väntetiderna skall vara högst 6 månader och dit har man enligt Dan Eliasson aldrig nått. Den privata konsultfirman McKinsey skall effektivisera handläggningarna allt för att korta väntetiderna och spara pengar åt allmänheten. Så här säger Eliasson på både DN och SvD.

Om Migrationsverket hade verkat i en konkurrensutsatt miljö skulle säkert våra väntetider ha fått somliga kunder att vända sig till någon annan.

Men om nu de asylansökande är kunder har de faktiskt möjlighet att vända sig till någon annan. De har möjlighet att vända sig till den finska motsvarigheten till Migrationsverket, eller den danska, eller till vilken annan europeisk motsvarighet som helst. Så har alltså inte skett. De asylsökande har tålmodigt stått i kön till det svenska Migrationsverket, trots köerna. Alla vet varför, chanserna är överlägset störst att erhålla asyl just hos den svenska myndigheten. Även om den privata konsultfirman kan komma med en del bra förslag och effektivisera hanteringen skulle det få mycket större effekt att svenska politiker gav andra signaler till omvärlden än de man nu ger, nämligen att vi har Europas generösaste asylpolitik. Till sist skriver Eliasson så här i DN.

Vi arbetar med skattebetalarnas pengar och med folkets uppdrag och det kräver att vi gör det yttersta för att vara så effektiva som möjligt. Men det viktigaste är naturligtvis att de som söker skydd i Sverige ska få sina rättigheter tillgodosedda så snabbt som möjligt.

Ni arbetar inte på folkets uppdrag. Dagens asylpolitik har mycket svagt folkligt stöd. En förändring och åtstramning av hela asylpolitiken är vad en stor del av befolkningen vill ha. Även om det går att spara några kronor genom att effektivisera arbetet på Migrationsverket är det ändå en spottstyver av vad hela den vansinniga asylpolitiken kostar. Det viktigaste är utan tvekan att vi som redan bor i landet får våra demokratiska rättigheter tillgodosedda och kan ge vår syn på den politik som förs på olika områden.

Länk DN

Länk SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ett klart och tydligt inlägg. Folkets uppdrag har Migrationsverket aldrig haft och kommer aldrig att få. De går en politisk och medial vänsterinriktad elits ärenden som tror sig ha rättigheten att göra sig till tolk för Sverige som helhet. Ett gigantiskt misstag precis som den vansinniga invandrarpolitiken.

Anonym sa...

bra tycker jag, mkt som inte står rätt till polisens 13% våldtäktsuppklaringsprocent och idioti och ej utföra arbetet (bättre å outsurca till tysk gränspolis)
HD dom om barnomsorgspeng fö.
äntligen ett hopp
sen hets mot folkgrupp ska ju straffas hårt (misson xp bloggen tex gjort flera tillfällen - grov hets i sin förvirrade värld)
Men det ska straffas (polisanmält)

Andreas sa...

Har inget direkt med detta blogginlägg att göra, men såg du, Robsten, SVT-programmet Debatt 9/10? Intresant debatt (spola förbi början, där en modebloggande tjej intervjuas =)

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=1272951&d=34858

Anonym sa...

Man vet inte om man ska skratta eller gråta...
Har någon överhuvudtaget ställt sig frågan om det helt enkelt är så att Migrationsverket har för många ärenden att behandla...?