onsdag, juni 24, 2009

Hedersbrott i Sverige

I dag är det exakt 10 år sedan Pela Atroshi mördades på det mest skamlösa sätt. Det kommer att hållas en minneshögtid i kväll av detta bestialiska brott framför Akademibokhandeln, Sergels torg. Sara Mohammad har arbetat hårt under många år för att hedra minnet av henne och Fadime. Mohammad driver hemsidan ”Glöm aldrig Pela och Fadime.” Hemsidan är väl inte professionellt utformad, men det jobb och det mod Sara Mohammad har visat upp skall de ha all heder av, och då talar vi om den västerländska varianten av ”heder”.

I morse framträdde Sara Mohammad tillsammans med Sabuni i SVT1. Mohammad gjorde ett mycket bra framträdande och pressade den professionella politikern Sabuni en smula. Mohammad gjorde mycket klart att hon var emot politisk islam och hon tyckte regeringen inte tillräckligt markerade mot denna form av odemokratiska tendenser i vårt samhälle. Sabuni försvarade sig med ”att vi bestraffar handlingar, inte åsikter”. Det kunde ju gärna bli bevingade ord, även i andra sammanhang. Mohammad var även emot religiösa friskolor och tyckte dessa var en plantskola för politisk islam. Jag är definitivt emot religiösa friskolor av just de orsaker Mohammad förde fram. Nu när t.o.m. Sahlin tvekar om rätten att driva dessa friskolor är det kanske dags att även regeringen funderar en gång till i denna viktiga fråga.

Det är 7 år sedan Fadime Sahindal mördades. Jag har tidigare skrivit om det fullständigt avskyvärda mordet på Fadime som hos mig och många andra väcker det nordiska raseriet på allvar. Fadime sköts av sin far som efteråt tog tillbaka sitt erkännande när han insåg att han kommer tillbringa resten av sin tid i fängelse. Fadimes mor vittnade falskt till förmån för fadern när denne överklagade domen. I vårt västerländska samhälle har familjen förlorat all heder man överhuvud kan tänka sig. Det som på allvar väcker den nordiska vreden är att brodern till Fadime hotade henne till livet under en rättegång inför sittande rätt. Ändå kom brodern undan detta mycket allvarliga brott, ändå kunde pappan skjuta Fadime vid ett senare tillfälle. Hur tandlöst och menlöst kan en rättsstat agera? Jag menar att här skulle det svenska samhället satt ned foten på allvar. Fadern och brodern skulle dömas till livstids utvisning, då skulle Fadime levt i dag, samt att vi på ett tydligt sätt skulle ha visat vad som gäller i detta land. Det skulle ha varit en signal som inte kunde ha missförståtts.

I dag på DN går utrikesdepartementet ut och varnar unga kvinnor som ”vänder hem” under sommaren att de kan bli utsatta för hedersrelaterade påtryckningar och i förlängningen brott. UD vill ge kvinnor som kommer från vissa områden råd för att undvika att råka illa ut. Så här står det i artikeln.

Om resan inte går att undvika råder UD att flickan ska ha dubbla uppsättningar av mobiltelefoner, kopior av passet, att lägga kontaktuppgifter på minnet och att försöka ha en regelbunden kontakt med någon i Sverige under sin tid utomlands.

Det är sorgligt att typer av uppmaningar som dessa skall behövas ge till svenska medborgare. En av orsakerna till detta är otvivelaktigt att vi ger alldeles får dåliga och otydliga signaler om vad som gäller i detta land för nya immigranter. Det skall från första dagen vara glasklart vad som gäller och vilken kultur vi har på dessa breddgrader. Fadimes familj flyttade hit till detta land frivilligt och utan att de var förföljda i sitt hemland. Att svenska staten inte gjorde glasklart om vad som gäller i detta land är en stor skam det också. Vår ”snällhet” är ett typexempel på ”snällhet” som i förlängningen blir till grymhet och sin raka motsats.

Länk DN

36 kommentarer:

Akin sa...

Det är märkligt att denna fråga får så stora porportioner.

Jag tycker denna fråga har fått ett alldeles för stort medialt utrymme.

Men, det finns lltid skäl till det.
Män med rötter därifrån får finna sig i att bli utpekade spm potentiella hedersmördare, en föga
avundsvärd titel...
Profitörerna är månag på denna fråga . Alla intresseföreningar och andra organisationer som gjort denna fråga till sitt levebröd. Hur ska de klara sig utan bidragen? Frågan o kampen måste fortsätta, annars inga bidrag :)

Liza Marklund är ytterligare en av de belackare som avsiktligen svartmålar män från en viss kultur.

Trevligt...

Steen sa...

Du kommer ihåg at Danmark for første gang i verden dømte en hel familie på 9 mennesker til fængsel og udvisning ?

http://www.bt.dk/krimi/de-doemte-i-drabet-paa-ghazala-khan


http://www.bt.dk/krimi/de-doemte-i-drabet-paa-ghazala-khan

Robsten sa...

Akin: Men nu har brotten mot Pela och Fadime faktiskt skett, kan inte göras ogjorda. Jag känner starkt att här måste man markera mot detta, med kraft. Om de "Män med rötter därifrån" som inte ställer upp på detta öppet tar avstånd från "hederskulturen" som det heter "felaktigt namn, vi måste komma på något annat" så skulle det vara mycket värt. Jag vet att detta skett i liten skala, men det fick också medialt stort utrymme. Jag är inte för en "avbönskultur" där man hela tiden är tvungen att göra avbön för olika saker, men här vore det nog på sin plats.

Sedan tycker jag svenska myndigheter (i förlängningen svenskar) agerat alldeles för slappt. Fadimes bror hotade sin syster till livet inför sittande rätt, det är fullständigt åt helvete att han kom undan med det, det är ett underbetyg av kraftigaste sort till det svenska rättsystemet. Jag tycker just detta agerande fått för lite utrymme i sbensk media. Herrgud! Han hotade sin syster till livet INFÖR SITTANDE RÄTT!!

MS sa...

Jag tycker inte att det är en fråga som har fått alldeles för stora proportioner. Tvärtom. Att kvinnors frihet och rätten till att leva sitt eget liv tas ifrån dom av manliga släktingar i vissa kulturer är vidrigt, ociviliserat och måste lyftas fram till ytan. Däremot kan jag förstå att många schyssta män från dessa kulturer kan känna sig utpekade. Då kommer vi in på den s k svenska snällheten". Dvs eftersom vi i detta fredskadade och vänsterskadade land i rädsla för att peka ut vissa enskilda eller små grupperingar drar alla över en kam istället. På så sätt så behöver inte någon enskild känna sig utpekad och DO får ett fall mindre. Det är handlingen som ska bestraffas. Många män som är uppväxta i skamkulturer dödar eller förtrycker inte sina döttrar men man måste förstå att dessa skamliga beteenden har sin grogrund någonstans. Precis som Robsten skriver så måste det svenska samhället vara helt tydliga med att detta inte accepteras i Sverige och i detta land råder svensk lag och inte fördomar och gamla skambegrepp från någon avlägsen bergsby. När man läser UD tips så blir man mörkrädd. Våra politiker och myndigheter borde skämmas ögonen att dom har svikit dessa tjejer. Även vi andra måste ta vårt ansvar och ställa politikerna mot väggen i denna fråga och om dom inte reagerar så röstar vi bort dom.

Jag kan tänka mig att denna skamkultur är påfrestande även för dessa tjejers bröder. Vissa kanske tycker att det är höjden av lycka att förtrycka och förnedra sina systrar med släktens goda minne men majoriteten skulle nog helst vilja slippa men trycket från familjen blir för hårt. Hur som helst detta måste få ett stopp och den svenska mesigheten ska läggas på sophögen innan flera unga kvinnor offras. Jag kan inte heller förstå att förtyck och våld kan klassas som rasism eller främlingsfientlighet. Vi verkar ha två parallella lagstiftningar numera. En för etniska svenskar och en betydligt mer ”förstående” och ”förlåtande” för invandrare från s k skamkulturer.

Robsten sa...

Tycker nog att det var ganska väl formulerat MS. Det nya bergreppet är alltså "skamkultur"

Akin sa...

Betydligt mer förlåtande o förstående?

Hmmm, jag tycker nog att du ska ta och titta lite mer på hur domstolarna dömer i fallen när den åtalade i fråga är svensk, resp icke-svensk.

Läs professor Christian Diesens artiklar i ämnet. Överlag döms den icke-svenske till betydligt strängare straff.

I vissa fall är det kanske bra att samhället gör tydliga markeringar för vad som är acceptabelt.

Vi som kommer från "skamliga o efterblivna" kulturer får helt enkelt finna oss i det.

Så på frågan om rättvisan är rättvis får du själv söka svaret.

Är det ok att vi döms olika för att jag härstammar från ett annat ursprung?

Med take på att jag bär anlagen för att framgent bli en potentiell hedersmördare kanske det är bra att samhället från början tar i med hårdhandskarna...

MS sa...

@Robsten

Läste just på nätet att en 14-årig invandrartjej saknas. Det verkar som att det var en "semesterresa" på gång för henne och att hon förstod vad som väntade och rymde. Allt det som kvinnor och män har kämpat för ifråga om jämställdhet och rättvisa genom decennierna verkar bara på några år med en massiv invandring från MENA- områdena försvinna rakt ner i avloppet.

När män i en hel klan eller by går samman bara för att kontrollera och förtrycka unga kvinnor så har det inget med heder att göra. Därav omskrivningen till ”skamkultur”. För skam är vad det är. Varken mer eller mindre. Att mannens heder i många kulturer anses sitta mellan deras döttrars/systrars ben är för mig helt obegripligt. För mig beror en mans heder på vad HAN gör eller inte gör. Tilläggas bör att många kvinnor hjälper till att förtycka sina döttrar. Om det beror på hjärntvätt eller rädsla är svårt för mig att svara på. Kanske en kombination. Dom kanske känner en bitterhet gentemot sina döttrar för att dom har styrkan att försöka leva sitt liv som dom själva önskar och som deras mödrar själva aldrig hade styrka eller mod att göra.

Robsten sa...

""Läs professor Christian Diesens artiklar i ämnet" Vi har redan gjort det Akin, Denna carlatatn har misst all trovärdighet och betecknas snaras som ett5 skämt nuförtiden. Tyvärr.

""Vi som kommer från "skamliga o efterblivna" kulturer får helt enkelt finna oss i det.""

Nja, detta skulle kräva ett långt och komplicerat svar. Men visst, vissa saker får ni stå ut med som den övriga befolkningen slipper, så är det nog at the end of the day.

"Är det ok att vi döms olika för att jag härstammar från ett annat ursprung?"

NEJ!

Akin sa...

En ansedd forskare och professor-charlatan?

Nu måste jag nästan börja ifrågasätta det seriösa på denna blog.

Men så är det med de som driver denna fråga.

Så fort fakta presenteras som går emot deras övertygelse och, ibland deras förutfattade mening, blir den som presenterar det automatiskt misskrediterad och bespottad.

Forskning är inte bondfångeri. Det baseras på vetenskapliga metoder och datainsamling.

MS sa...

@Akin

"Är det ok att vi döms olika för att jag härstammar från ett annat ursprung?"

Självklart inte och om du läste hela mitt inlägg så skrev jag också att jag kan förstå att många män precis som du känner sig orättvist utpekade. Jag skrev också att det har en del att göra med den s k svenska snällheten att göra. En tendens som vi har i Sverige att sopa allt obehagligt under mattan i rädsla för att bli kallade för rasister eller främlingsfientliga. Det leder ofta till att när media får "beröringsångest" för ett ämne som i detta fall skamvåld så förs debatterna på oftast på "fel" ställe och dom som verkligen berörs kommer då sällan till tals. T ex i vintras när det var en debatt om den ökande islamiseringen i Rosengård och om hur vissa kvinnor där känner sig bevakade och att deras frihet inskränks av män som springer omkring och leker moralpoliser. När sedan Aktuellt hade en debatt i denna fråga så var det två män som intervjuades och dom kände naturligtvis inte igen sig i detta. Föga förvånande.

Det finns även en tendens bland domstolar att se den bakomliggande kulturen som en förmildrande omständighet när det gäller vissa brott. Ta exemplet Fadime-fallet då broderns hot inför sittande rätt nonchalerades. Även våra domstolar lider av denna "beröringsångest" Om detta sker omedvetet eller inte är självklart svårt att säga.

Du verkar ju inte se detta som ett stort problem men OM du gjorde det. Hur tycker du då att det svenska samhället ska hantera detta? Det skulle vara intressant att höra.

Anonym sa...

Konstigt att ingen övehuvudtaget reagerar på att dessa s.k "flyktingar" som nyss flytt för sina liv från sina hemska hemländer, sedan när de väl fått sitt uppehållstillstånd hur lätt som helst kan återvända till dessa länder på semester ?

Hyckleri i kubik !

Dessa människor skall inte benämnas "flyktingar" utan istället vad de i verkligheten är, nämligen: ekonomiska snyltare.

Akin sa...

Till Anonym.

Om en flykting får uppehållsstillstånd felaktikgt och utan att ha egentliga skäl för det.
Är det flyktingens fel, eller är det en inkompetent tjänsteman på Migrationsverket som har gjort fel?

Ekonomiska snylatre ska inte få uppehållstillstånd överhuvudtaget.


Det är en fråga som dina politiker o Migrationsverket har hanterat felaktigt, rikta din irritation o ilska mot dem.

Den enskilde flyktingen/"snylatren" gör bara det
han måste utifrån de kriterier som ges honom.

Robsten sa...

Jag har tagit för vana Anonym att benämna samtliga "immigranter". Läs gärna Fadimes hemsida, nja, det är ju inte hennes hemsida direkt.

Robsten sa...

""Ekonomiska snylatre ska inte få uppehållstillstånd överhuvudtaget.


Det är en fråga som dina politiker o Migrationsverket har hanterat felaktigt, rikta din irritation o ilska mot dem.""

Det har vi gjort Akin, det är inte ens de "ekonomiska snyltarnas" fel, det är våra politikers fel. Migrationsverket reagerar och agerar på de politiska signlaer som kommer uppifrån, tro inget annat.

Den här Diesen Akin. Nu råkar det vara så att jag skrivit artiklar om honom förut, minst två stycken, så det var inget plötsligt infall att misskreditera honom.

Sedan har jag skrivit en rad artiklar om JUST forskningens utarmning och att vetenskaplig stringens blir sämre och sämre i detta land. Tror du Akin att den s.a. "genusforskningen" håller godtagbar vetenskaplig stringens? Bara som ett talande exempel.

Akin sa...

Till MS.

Svåra frågor har sällan enkla o okomplicerade svar.

Det jag ABSOLUT tycker är felaktigt är det sätt som de som driver denna fråga gör det på.

Jag tog, i likhet med många andra män från "skamkulturerna" omedelbart avstånd från det avskyvärda i att mörda sina egna barn. Sitt eget kött o blod! Obegripligt?

Det beklagliga är att ett fokusskifte har flyttat frågan ifrån den egentliga problematiken.

Numera bereder denna fråga ett ypperligt tillfälle för alla de som av någon anledning tycker illa om män från "skamkulturer" att offentligt och öppet visa sin avsky och sitt förakt för dem.

Jag har vant mig vid att sitta vid "skampålen".

Det är inte kul men det lär fortsätta.

Frågan är i relation till det totala våldet som utövas mot kvinnor procentuellt sett inte särskilt stort.

Jag tror att den här frågan är en generationsfråga. Mina föräldrar hade en helt annan syn på saker och ting än vad jag har.

Mina barn som tillhör den tredje generationen, kommer säkerligen att ha helt andra åsikter än mig i många frågor.

Robsten sa...

""Jag tog, i likhet med många andra män från "skamkulturerna" omedelbart avstånd från det avskyvärda i att mörda sina egna barn. Sitt eget kött o blod! Obegripligt?""

BRA!

"Det beklagliga är att ett fokusskifte har flyttat frågan ifrån den egentliga problematiken."

Som är vaddå??

""Jag har vant mig vid att sitta vid "skampålen". ""

Jag också, jag är SDare. Men tycker du någon här satt dig vid en "skampåle"?

""Frågan är i relation till det totala våldet som utövas mot kvinnor procentuellt sett inte särskilt stort.""

Hmm....har vi några siffror på det? Mörkertal?

""Jag tror att den här frågan är en generationsfråga. Mina föräldrar hade en helt annan syn på saker och ting än vad jag har.

Mina barn som tillhör den tredje generationen, kommer säkerligen att ha helt andra åsikter än mig i många frågor.""

Verkar sannolikt ja.

Akin sa...

Det beror helt och hållet på.

Om du vandrar ut mot de naturvetenskapliga disciplinerna(f.ö mitt område) tror jag absolut att de lever upp till kraven på vetenskaplig stringens (alla ska kunna återupprepa dina försök o få samma resultat, om inte har du misslyckats och dina opponenter lär inte vara snälla mot dig när du presenterar...)

Genusforskining ala uppsalaprofessorn och feministen Eva Lundgren är bedrövlig.

Den samhällsvetenskapliga forskningen lär tyvärr få dras med de problemen.

Robsten sa...

Ja, när det gäller biologi, kemi och fysik så existerar knappt problemen. Det finns så många och bra parametrar att kontrollera med. När det gäller visa andra områden är det en skam för vår högre utbildning.

Robsten sa...

Det GÅR att göra hyfsade undersökningar inom sociologi t.ex. med multivariabla undersökningar. Men ingen är intresserad av hur det verkligen ser ut, alla vill bara bevisa sin egen på förhand existerande tes.

Anonym sa...

Mördade Fadimes broder häktad för gruppvåldtäkt

Mesut Sahindal, bror till den mördade Fadime, misstänks för delaktighet i en drogvåldtäkt i Avesta i södra Dalarna. Den 23-årige kurden häktades den 30 juli 2002 vid Falu tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av två flickor i 14-års åldern.

https://www.flashback.info/showthread.php?t=7323

MS sa...

@Akin

Skulle du hålla med om att detta är en bildningsfråga?

Du tar som dom flesta män avstånd från detta och nämner att du och dina barn har en helt annan syn på detta än dina föräldrar. Det är goda nyheter om du tror att detta problem på sikt kommer försvinna men vi kan inte bortse från att unga tjejer men även killar i dagens Sverige far illa p g a kulturella traditioner. Detta kan inte bortförklaras eller nonchaleras av samhället med motivering att det kommer att bli bättre om några generationer.

Jag vet inte hur vi ska komma runt det faktum att man måste peka ut vissa grupper i samhället. Det är som bekant inte ett ”invandrarproblem” per se utan förekommer i denna utsträckning hos människor som kommer från vissa speciella länder och kulturer. Saker måste kunna nämnas för vad det är men vi människor har alltid en tendens att generalisera och det är beklagligt att så många av er känner er utpekade som potentiella hedersmördare. Glöm inte att generaliseringar är något mänskligt och att i många invandrarfamiljer så framställs t ex vi svenska kvinnor som horor och inte värda ens förakt. Detta talas det inte lika högt om. Vi har alla våra "skampålar" att behöva stå ut med.


En kvinnlig advokat som har haft om många s k skambrott säger att hon aldrig varit med om att det bara funnits en gärningsman utan att det alltid har varit flera manliga släktingar med i förtrycket och i vissa fall morden. Det är bl a detta som gör det så svårt för samhället att förstå och reagera på. Det är som du säger helt obegripligt och en svår fråga men man måste någon gång sätta ned foten och värna människovärdet och att en ung människas rätt att själv kunna välja sitt liv och sin framtida partner går före religiösa och kulturella traditioner.

//

Christian Diesen har rötter i Sveriges kommunistiska parti och allt han säger färgas av hans politiska åsikter. Han är ingen favorit om man säger så. Personligt ansvar för sina handlingar har aldrig varit ett ledord från vänsterkanten.

Garm sa...

Problemet har nog här i Sverige ofta sin grund i att människor som flytt från sitt hemland, sedaninte får arbete, barnen lär sig svenska men ofta inte de själva eller dålig svenska då blir den kultur man kommer ifrån extremt viktig ven om man från början faktiskt flydde från den, Ibland betydligt extremare än hemma.

Ett exempel är hijab på ej könsmogna småjäntor, jag har inte sett detta i Mellaöstern eller ens Saudiarabien.

Dåkan man gå så långt som till mord på dem som inte rättar in sig i ledet. Glöm inte den där afganske unge mannen som mördades för att han förlovat sig med en flicka av samma nationalitet o inte först frågat hennes föräldrar.

Rune sa...

En del säger att sk "hedersmord" är obegripligt. Men det är det inte om man förstår vad det är frågan om. Det handlar om klankultur.
Om man inte har kontroll över vilka som kvinnorna får barn med så upplöses ju klanen med tiden. De här människorna som lever i sin klankultur kommer ju från länder där banditer styr och som har styrt i århundranden. Det enda som människorna kunnat hålla sig till och få hjälp av så är det den egna klanen.
Klankulturen finns vad jag förstår främst i främre orienten och nordafrika. Även på Sicilien som har varit okuperat av araberna under en period. Där är maffian klankulturens mest kända fenomen.
Zigenarna har under sin vandring från Indien till Europa plockat upp denna kultur när de passerade främre orienten.
Tack vare klankulturen har de överlevt som folk under tusen år.

z999 sa...

Rune:
"Om man inte har kontroll över vilka som kvinnorna får barn med så upplöses ju klanen med tiden. "

Men judarna har ju klarat det utan att tillgripa mord på sina egna barn och även zigenarna. Kan inaveln med kusingiftena spela in?

z999 sa...

Akin:
"Män med rötter därifrån får finna sig i att bli utpekade spm potentiella hedersmördare, en föga
avundsvärd titel..."

Men du har ju möjligheten att skapa en motbild och varför inte här där frågan diskuteras. Lägg en länk till några stycken män från dessa kulturer som tar avstånd från hedersmorden.

Har du något att säga om följande artikel från aftonbladet av Lena Askling?
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/lenaaskling/article133723.ab?service=print

Jag citerar från artikeln-

När 1 000 människor i ett land dödats pågår enligt FN:s definition krig. I Jordanien dödades år 1999 1 000 flickor genom hedersmord enligt landets offentliga statistik. I Jordanien pågår med andra ord, helt öppet, ett krig mot kvinnor. Vad gör FN och världen åt det? Ingenting.

z999 sa...

bättre här kanske?

Garm sa...

z2999

Romerna, har nog,trots kusingiften, klarat sig, genom att de alltid sedan de kom tillEuropa varit föraktade o förföljda, samt genom sin religion.

Detsamma gäller Judarna, med den skillnaden att Tanach (GT) förbjuder så nära skäktingar att gifta sig, sysslingar o tremänningar tillåtd heller inte gifta sig med varandra. Dessutom bryr man sig inte så mycket om den äkta mannen är jude eller inte, religiös o folklig tillhörighet går genom kvinnan.

Robsten sa...

""Men judarna har ju klarat det utan att tillgripa mord på sina egna barn och även zigenarna. Kan inaveln med kusingiftena spela in?""

Är säker på att det rör sig om flera samverkande faktorer. Folk gör ofta felet att de letar efter EN orsak. Detta gäller på många områden. I sociologiska, samhälliga psykologiska och kriminella sammanhang så samverkar ofta flera orsaker till en situation.

Robsten sa...

""Men du har ju möjligheten att skapa en motbild och varför inte här där frågan diskuteras.""

Tycker väl att Akin delvis redan skapat en motbild. Han ställer ju inte upp på skamkulturen. Han förklrara dessutom sin egen situation på ett ganska bra sätt.

Robsten sa...

tror det ligger mycket i vad du säger Garm, hört det från många håll.

z999 sa...

Robsten:
"Tycker väl att Akin delvis redan skapat en motbild. Han ställer ju inte upp på skamkulturen. Han förklrara dessutom sin egen situation på ett ganska bra sätt."

OK. Tänkte annars kommentera att han skrev att det hela fått fel proportioner, något som diverse antirasister ofta framhåller vilket har skapat "ja,ja, vi säger väl att det inte är ett problem samtidigt som vi vet att män från dessa kulturer tänker sådär..." vilket i sin tur ger att samtliga män från Akins kultur pekas ut utan debatt vilket i sin tur ger att såna som Akin får det svårt att visa att dom tar avstånd från "hederskulturen".

Robsten sa...

""OK. Tänkte annars kommentera att han skrev att det hela fått fel proportioner, något som diverse antirasister ofta framhåller vilket har skapat""

jag tycker ju inte att det fått fel proportioner, annars hade jag ju inte ens skrivit artikeln. men jag tolkar det på ett annat sätt när Akin skriver det (han är väl trött på att känna sig utpekad) än om något AFAslyngel från Lidingö skriver det, eller någon antirasist från Östermalm som seglat på en räkmacka genom livet och aldrig tänkt en självständig tanke i hela sitt liv.

z999 sa...

Robsten:
"jag tycker ju inte att det fått fel proportioner, annars hade jag ju inte ens skrivit artikeln. men jag tolkar det på ett annat sätt när Akin skriver det (han är väl trött på att känna sig utpekad) än om något AFAslyngel från Lidingö skriver det, eller någon antirasist från Östermalm som seglat på en räkmacka genom livet och aldrig tänkt en självständig tanke i hela sitt liv."

Jo, det är ju klart. Akin har ju kanske haft både hederskulturen och anklagelserna på sig vilkte ger en helt annan insyn än när självutnämnda antirasister skriver och talar om hur invandrare tänker.

z999 sa...

Och till Akin, vore kul om du återkommer med kommentarer här.

Sven sa...

Äventyret fortsätter.
Nytt herdersmord i Rosengård?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3166085.svd

Länk till SvD

Robsten sa...

Möjligen, vi vet för lite ännu. Vad använder du för htlm när du gör länkar här Sven?