onsdag, september 02, 2009

Ett fackförbund som verkligen lyckats

Vi har sett hur LO-förbund misslyckas att ta tillvara sina medlemmars intressen och i stället ägnar sig åt att förse sina företrädare med lukrativa styrelseposter. Ett fackförbund som verkligen lyckats tillvarata sina medlemmars intressen är Läkarförbundet. Uppdrag granskning tar i kvällen program upp hur Läkarförbundet lobbat för att minska antalet utbildningsplatser för läkare redan från 1990-talet och framåt till 2005. Alla institut och prognosmakare har varnat för läkarbrist, förutom läkarförbundet som trots att alla andra aktörer varnat för läkarbrist, i stället varnat för arbetslöshet för framtida läkare.

Nu visar det sig att SCB, högskoleverket och alla som gjort prognoser har haft rätt, läkarförbundet har hela tiden haft fel. Uppdrag granskning intervjuade läkarstuderande i Polen och på andra ställen utanför Sverige. Alla läkarstuderande som uttalade sig gav uttryck för samma envisa rykte, nämligen att läkarförbundet lobbat för att minska antalet utbildningsplatser och därigenom skapat den läkarbrist och det dyra och ineffektiva system med s.k. stafettläkare som vi har i dag. Uppdrag granskning visar också att läkarförbundet producerat ett stort antal debattartiklar och andra inlagor där de varnat för arbetslöshet bland läkare och propagerat för att skära ned antalet utbildningsplatser. En expert i programmet sade rent ut att någon brist på arbeten för svenskutbildade läkare aldrig någonsin existerat i vårt land.

Läkarförbundet har i sin policy att de skall verka för en god och human vård, de har uppenbarligen brutit mot sin egen policy som kanske aldrig varit en policy de följt till punkt och pricka. Man kan ändå förstå varför de framfört sin falska propaganda, de har velat höja lönerna för sina medlemmar, låt vara på ett mycket oetiskt sätt. Men att ansvariga politiker låtet sig påverkas av Läkarförbundet är obegripligt och fullständigt vansinnigt. Det är alltifrån regeringen Bildt och samtliga regeringar efter det som tydligen gått i samma uppenbara och obegripliga fälla.

Nu sitter vi här med ett stafettläkarsystem som är ungefär dubbelt så dyrt och mycket ineffektivare än ett vanligt system med fasta läkare. Vi skattebetalare betalar dubbla löner för kringflackande läkare som aldrig lär känna sina patienter och erbjuder en sämre vård än fasta läkare. Ansvaret vilar tungt på våra politiker som skall tillvarata våra intressen och se till att våra skattekronor används på absolut bästa sätt.

Länk SVT Uppdrag granskning

Länk DN

9 kommentarer:

Milla sa...

Om jag inte har helt fel så vill jag bestämmt ha för mig att vi har enligt lag rätt till att alltid få träffa en och samma läkare.

Oftast så är det samma läkare som arbetar på VC (har iaf hittils haft den turen) Men här i min kommun så är det aödrig samma, vi har enbart stafettläkare. Och jag kan lova att kvaliteen på dessa varierar oerhört.

Så stämmer detta är det skrämmande, för då har man medvetet inte bara ställt till detta för att tex höja sina löner. Man har också medverkat till ett lagbrott om man ska gå till ytterligheter.

Anonym sa...

Blir besviken att se annars mediakritiskt sinnande personer med hull och hår svälja bytet (de giriga hyrläkarna) som plyschbyx- och näbbstöveljournalisterna på svartvit granskning bakat ihop...

Är själv mkt väl insatt i branschen - allmänläkare som i perioder också jobbat som stafettläkare. Förvrängda fakta nyttjas till max på ett osmakligt vinklat sätt för att skapa bilden av en girig,kallt beräknande yrkeskår som vill skapa ett stort lidande hos befolkningen för att själva sko sig...

De insatta på landstingen vet dock att hyrläkarna producerar minst lika mycket reell sjukvård för pengarna, kanske tom mer. Hyrläkarna tjänar 50% mer men har ingen semsterersättning, anställningstrygghet, tjänstepension, betald utbildning, sjukersättning etc. Dom jobbar uteslutande med patienter och tar emot betydligt fler patienter. hyrläkaren får bo på landsortshotell bo långt hemifrån i veckorna och får efter skatt ut 2000-3000 mer än om han stannat hemma och haft en fast anställning.

Lögnerna i dessa SVT-program får mig att må illa.

/Allmänläkare

MS sa...

Det är väl som i USA att dom har alldeles för mycket respekt för dom vita rockarna.

Det nuvarande systemet är inte bra och det finns ingen anledning att importera en massa utländska läkare utan det ska vi fixa internt. Ni har säkert läst att detta dessutom kunskapsdränerar dom länder som dom utländska läkarna kommer ifrån.

I Sverige leder det ofta till språkförbistringar i mötet mellan läkare och patient. Kan tänka mig att det är svårt för många äldre då dom är mindre benägna att ifrågasätta auktoriteter som läkarna ändå i sin yrkesroll är. Alla kommer väl ihåg affären i vintras när ett svenskt par sökte akutvård med sin lilla son? I en stressad situation så förstod dom inte vad den första behandlade läkaren sade och bad att få en SVENSKTALANDE, märk väl inte svensk, läkare. Den avvisade utländska läkaren skrev då i den lilla grabbens journal att föräldrarna är rasister.

Ser man krasst på frågan så har ju Läkarförbundet lyckats i sitt uppdrag att hävda sina medlemmars intresse men man kan självklart ifrågasätta det etiska i deras beteende. Tyvärr så går det alltid till ytterligheter när något ska privatiseras i detta land. En gyllene medelväg i mellanmjölkens land verkar vara helt omöjlig.

Robsten sa...

@Allmänläkare

Intressant, jag satt faktiskt och väntade på en liknande kommentar. Josefsson har också en förmåga att vinkla rätt kraftigt när han vill.

Men lite fakta då.

Det står utom allt tvivel att vi har för få läkare och att det utbildadts för få läkare. Eller?

det står också utom allt tvivel att en tredjedel av alla läkare som utbildas gör det utomlands i länder som Polen, eller?

Det står väl också utom allt tvivel att Läkarförbundet lobbat för att skära ned på läkarutbildningen, i strid mot vad alla andra institutioner sagt. Inte ens Josefsson kan vinkla så hårt. Han visade ju på fakta efter fakta i programmet. Eller?

och visst fan är detta ett huvudlöst system, med stafettläkare, så skall väl för fan inte en seriös läkarvård bedrivas i ett modernt land, eller?

Sedan är det väl inte läkarna i sig som kritiseras, utan ert förbund, sant eller falskt?

jagt är egentligen inte intresserad av att vinna någon diskussion, utan vill enbart ha fakta på bordet.

Anonym sa...

@Robsten

Det finns alldeles för få allmänläkare och psykiatriker men totalt sett borde läkarna räcka till. Om fler var i arbete..
Nytt det senaste decenniet är att majoriteten av nya läkare är kvinnor som föder barn och vill jobba deltid. Det har man nog missat i prognoserna...

Bristen på allmänläkare och psykiatriker beror också på att dessa specialiteter är impopulära och de nyutbildande läkarna har sökt sig till sjukhusen där man skapat betydligt fler tjänster än man räknat med. Bristen på läkare i psykiatri och primärvård har försämrat arbetsmiljön och gjort specialiteterna än impopulärare. Man fyller på med läkare från bl.a Polen vilket inte heller höjt statusen på primärvården.

Läkarförbundet har pga oförutsedda effekter enl ovan hamnat i underkant i sina prognoser vilket har den effekten att de minst attraktiva läkarjobben är vakanta. Flera av dessa jobb skulle kanske kunna tillsättas snabbt med rejäla glesbygdstillägg. (Istället plockar landstingen in läkare från Uzbekistan som snabbt inser att man kan tjäna lite mer som stafettläkare + slippa Sveg.)
Tror knappast att Läkarförbundet medvetet lobbat för en stor läkarbrist utan man har trott sig ha de korrekta prognoserna. Av rädsla för framtida arbetslöshet har man kanske lagt sig något i underkant men konspirations-Jannes teorier faller platt (medvetet skapad läkarbrist för att höja lönerna).

/Stafettläkaren

Anonym sa...

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\09\03\351004&sectionid=Dinapengar

Sveriges bäst betalda yrken:
Plats: Yrke: Månadslön:
1. Värdepappersmäklare 88 300
2. Verkställande direktörer, verkschefer 73 100
3. Forsknings- och utvecklingschefer 59 600
4. Högre ämbetsmän och politiker 57 000
5. Driftchefer inom finansiell verksamhet, fastighetsbolag 56 900
6. Läkare 55 400
7. Försäljnings- och marknadschefer 53 800
8. IT-chefer 52 400
9. Reklam- och pr-chefer 51 700
10. Ekonomichefer och administrativa chefer 51 100
11. Övriga chefer inom specialområden 50 500
12. Personalchefer 50 100
13. Advokater och åklagare 48 900
14. Flygledare 48 900
15. Chefer för mindre företag inom finansiell verksamhet, fastighetsbolag 48 700
16. Driftchefer inom byggverksamhet 47 100
17. Inköps- och distributionschefer 45 600
18. Matematiker 45 200
19. Övriga drift- och verksamhetschefer 44 900
20. Företags-, förvaltnings- och organisationsjurister 43 900

Robsten sa...

@Stafettläkaren

Ok, tack för dina kommentarer. Tycker det är bra att någon annan lyfter fram ett annat perspektiv. vi får väl se var denna diskussion hamnar till slut.

Johan sa...

Det är svårt att uttala sig om vilken läkarbrist vi har eftersom organisationen i landstinget som inom nästa all offentlig verksamhet är så usel. Alldeles för många läkare sysslar med att vara chefer eller göra annat som de inte är specialister i. Även de som främst ska träffa patienter gör det i många fall i ganska låg utsträckning.

På en avdelning jag hade inblick i blev chefen hindrad av facket att utreda hur det kom sig att vissa läkare träffade i genomsnitt träffade 20 patienter om dagen och andra 4 trots exakt samma arbetsuppgifter.

Jag är förövrigt övertygad om att Josefsson vinklat sitt reportage, det är han ju konsekvent med, men läkarfacket har haft samma anklagelse hängande över sig i över 15år. Inga andra fack tillåts styra utbildningar så att det finns en ständig brist på deras yrkesgrupp. Det borde inte läkarfacket få heller.

Anonym sa...

http://www.newsdesk.se/pressroom/bemanningsforetagen/pressrelease/view/hyrlaekare-livsnoedvaendiga-foer-vaarden-315210

Artikel att läsa och begrunda för de som tror att "stafettläkar-
systemet" är orsaken till landstingens svaga ekonomi!

/Allmänläkare