lördag, oktober 31, 2009

Varför inte avskaffa demokratin på en gång?

En filosofie doktor i statsvetenskap, Nils-Eric Hallström publicerar i dag en artikel i SvD där han propagerar starkt för ett slopande av blockpolitiken och att ett genomgripande samarbete mellan samtliga nuvarande riksdagspartier upprättas. Den direkta orsaken till ett sådant omfattande samarbete skulle enligt Hallström vara att SD sannolikt kommer in i riskdagen vid nästa val och blir vågmästare. Så här skriver Hallström i sin artikel.

Med Sverigedemokraterna som riksdagens vågmästare blir blocköverskridande överenskommelser en politisk nödvändighet. Och Sveriges politiska historia visar, att detta inte är någon omöjlighet. Skattereformen för 20 år sedan, den ekonomiska krisen på 1990-talet, pensionsreformen och EU-medlemskapet är stora frågor, som fått sin lösning genom breda blocköverskridande överenskommelser. 


Att det skulle vara en politisk nödvändighet med blocköverskridande samarbete med SD som vågmästare är ett rent 100 procentigt politiskt ställningstagande. Vi har alltså en filosofie doktor i statsvetskap som signerar sin artikel med denna titel och sedan tar partipolitisk ställning. Detta är inget annat än horribelt i en demokrati, det är jämförbart med Italiens Berlusconi som äger en stor del av landets medier och kan använda det för sina egna politiska syften. Enligt mig har Hallström mist allt förtroende och han har dragit skam över sin titel genom detta uttalande.

När det gäller exemplen på andra frågor där blocköverskridande samarbete möjliggjort ”breda” lösningar som pensionsreformen så skulle den sannolikt inte haft en chans att gå igenom om människor fick rösta om den i öppna val. Stort genomgripande blocköverskridande samarbete är dessutom bra för att sätta demokratin ur spel. Vidare står det så här i Hallströms artikel.

Detta tydliggjordes i partiledardebatten den 14 oktober. Debattörerna inte bara talade mot varandra. Även inslag av banala politiska slängar förekom i debatten.  


Ja, Hallström är ju filosofie doktor i statsvetenskap så man tycker att han borde vara informerad om att i en demokrati så förekommer det att partiledare faktiskt talar mot varandra. Inte bara det, när det hettar till i debatten så kan en och annan politisk släng också förekomma. Till sist så drar statsvetaren dessa djupsinniga slutsatser i sin artikel.

Sverigedemokraternas goda utsikter att efter valet bli riksdagens vågmästare borde stämma de sju riksdagspartierna till eftertanke. Dagens cementerade blockpolitik kan inom något år vara historia – och blocköverskridande överenskommelser något helt naturligt. Sverigedemokraternas framgångar har det goda med sig, att en omprövning av blockpolitiken kan bli en politisk nödvändighet.


Återigen drar den strikt vetenskaplige statsvetaren Hallström partipolitiska åsikter i dagen, ”samarbeta för att utestänga ett parti som jag personligen inte gillar”. Man får direkt känslan när man läser Hallströms analys att han lika gärna kunde ha skrivit, ”Dagens demokrati kan inom något år vara historia – att det politiska etablissemanget styr utan att folk kan påverka politiken kan vara något helt naturligt” .

Varför ger sig inte Hallström sig in i politiken på allvar och företräder sina åsikter som alla andra politiker? Han har redan gått halva vägen och sista steget torde inte ge några större problem, nu vet ju alla vad han i alla fall INTE tycker. Eller har Hallström bara odlat sin karriär med denna artikel?   


20 kommentarer:

Henrik Hanell sa...

Alltid dessa "eliter" med sin åsiktslikriktning...
Idag är det kultureliten. En filosofie doktor säger något, alltså måste det vara sant. Sverige liknar mer och mer en diktatur. När man sedan i god anda som systemkritiker försöker upplysa sina medmänniskor om hur viktigt det nu är att verkligen ifrågasätta eliternas åsiktsmonopol blir man kallad domedagsprofet och cyniker... Jag tror inte svenska folket är en skock naiva får, jag är övertygad om att svenska folket är kapabla till kritiskt och självständigt tänkande. Dock krymper utrymmet för sådan demokratisk aktivitet när "eliterna" ständigt pumpar ut sina mycket subjektiva "sanningar" till folket. En annan sida av myntet är nödvändig för objektiviteten.
Din blogg, Robsten, och andra fria informationsportaler behövs verkligen nu.

Mvh Henrik Hanell

Marthin sa...

"Dagens cementerade blockpolitik kan inom något år vara historia – och blocköverskridande överenskommelser något helt naturligt."

Med tanke på att Sverige blott vid tre tillfällen (inkl nuvarande) har haft majoritetregering sedan enkammarriksdagens införande, är det märkligt med en uppfattning att blocköverskridande överenskommelser varit konstighet då resten har varit minoritetsregeringar och således utan majoritet i riksdagen. Att tala om "cementerade block" blir något löjeväckande, dels inför det faktum; men även då partierna är ense i många fundamentala frågor.

itsweden sa...

Visst har det funnits blocköverskridande frågor tidigare i Sverige. Som när sossarna och högern enades om rasbiologiska institutet 13 maj 1920. Ganska långt före Hitlers uppvaknande (© Mein Kampf).
Källa.

Institutet försvan inte efter andra världskriget, verksamheten bytte bara form och fortsatte in på sjuttiotalet med sossarnas tvångssterilieringar bland annat.

Johan sa...

SD eller inte är det ju obehagligt när politiker inte låter folket påverka politiken. Det är för vanligt som det är.

Martin Gustavsson sa...

Jag har aldrig foerestaellt mig annat aen att professorer i statsvetenskap aer annat aen politruker i foerklaednad.

Hans karriaer kommer kanske kunna fortsaetta som propagandaminister i Gross-Schweden?

Robsten sa...

@Hanell

Tack;-)

@Z

Finns kvar fortfarande, som "genetikcentrum" eller något. Vad de sysslar med vet jag inte, allt är väl bättre än genusvetenskap antar jag ;-)

itsweden sa...

Genusvetenskap är bara en produkt av rasbiologi. I ärlighetens namn så måste det tilläggas att sossarna på Per Albin Hanssons tid tog avstånd från rasbiologi när dom insåg hur nära det låg till nationalsocialismens idelära.

Naivtive sa...

Det finns väljarbarometrar som säger att Sd är 3e största parti nu. Även att KD,C och Fp är ruskigt nära att hamna utanför riksdagen. Det är ju bra om väljarna får information av Fredde om en röst på M kan vara en röst på S, Mp och V? Hur många moderater kan tänka sig att stödja Måna framför Jimmy?

Anonym sa...

Man kan undra sig vilka krav det ställs för att bli filosofie doktor i statsvetenskap egentligen, för maka till ovederhäftigt svammel får man leta efter.
Men kanske den goda filosofie doktor i statsvetenskap Nils-Eric Hallström, har tagit sin doktorsgrad vid samma FlixFlax Universitet som Sven Otto Littorin.

Stig sa...

Nej du Robsten den här gången håller jag inte med dig riktigt.
Att föreslå att slopandet av blockpolitiken skulle vara jämförbart med att avskaffa demokratin är en grov överdrift, eller snarare helt felaktigt.
Riksdags-sjuklövern är ju så rörande överens om de allra viktigaste frågorna: Fortsatt extrem massinvandring, fortsatt islamisering baserad på flummig tolkning av begreppen "religionsfrihet" och "alla människors lika värde",
(modell Olofssons regnbågefilosofi)
fortsatt horribel tolerans för den ökade brottsligheten, fortsatt Kalle Anka-lagstiftning och Musse Pigg-domstolar, fortsatt flumskola och totalt rättslösa lärare (konsekvens: Uppgivna och oengagerade lärare)och fortsatta löneökningar för de som förtjänar det minst: Riksdagsledamöterna själva!
Blockpolitiken har blivit föråldrad och missvisande när alla drar sig mot mitten och sossarna blivit ett medelklassparti i lika hög grad som Fp och M. Och M utger sig för att vara ” det nya arbetarpartiet” (blåsossar ungefär).
Det är heller inte rättvist att ett litet 4-5-procentparti får oproportioneligt stor makt som vågmästarparti, (även om jag själv inte skulle klaga om SD fick det men rätt ska vara rätt! Annars kan man ju inte hävda vad som är rätt/fel i alla andra frågor).
I förrförra valet fick ju miljöpartiet vägmästarrollen och Göran Persson tuggade fradga av vrede och indigantion över hur miljömupparna fräckt utnyttjade situationen. Politik och kohandel blev synonyma begrepp. Genom alla år har detta "kappvändarparti" (varkens höger eller vänster eller både-och) haft alldeles för stor makt i förhållande till dess storlek.
Men aldrig har blockpolitiken ifrågasatts så mycket som just nu och orsaken är inte Sverigedomokraterna som dom är utan Sverigedemokraterna som den elitpolitikerna och intelligentsian TYCKER att man måste misstänka att dom är: Partiet med den vidrigaste hemliga agenda som finns i den svenska politiska ankdammen.

Jag håller verkligen med dig om att statsvetaren Nils-Eric Hallström inte direkt imponerar
i objektivitet.
”Möjligheten att Miljöpartiet efter en stenhård valrörelse skulle ge sitt stöd till en moderatledd regering är minimal.”
Minimal eller ej är ju en politisk och högst personlig bedömningsfråga.

Och att som han jämföra stora reformer som Skattereformen för 20 år sedan och pensionsreformen, som berör folket för oöverskådlig tid framöver, och EU-medlemskapet, som berör hela nationen och förhållandet till resten av Europa… Att jämföra dessa överenskommelser med en blocköverskridande ohelig pakt om att slopa blockpolitiken för att ett litet uppstickarparti inte skall kunna få vågmästarrollen så som Mp fått och utnyttjat maximalt, det är inte objektivt och rimmar inte alls med de förväntningar man har på en ”opartisk” statsvetare.

”Sverigedemokraternas goda utsikter att efter valet bli riksdagens vågmästare borde stämma de sju riksdagspartierna till eftertanke.”
Meningen i sin helhet får ialla fall mig at småle igenkännande! Det ligger snubblande nära uttrycken Riksdags-sjuklövern och Regeringspartiet som man så ofta stöter på i systemkritiska bloggar och SD-bloggar. Undrar vilka sajter han brukar surfa på… han kanske har besökt dig då och då Robsten.

etvisvitae sa...

Att förespråka en likformighet som överträffar dagens banala konsensus är inte värdigt en person med Phd i statsvetenskap. Han om någon borde kämpa för att vitalisera demokratin istället för att ställa sig på samma sida som makthungriga gamar vars enda ideologiska övertygelse är 'mer makt hitåt'. Säga vad man vill om Sd, men så som de har rört om i den politiskt korrekta grytan förtjänar de att sitta i maktens finrum för ett par decennier framåt.

Robsten sa...

@Stig

Jag anser ju också att de sju systrarna är lika till oigenkännlighet, men här handlar det om att i princip öppet göra det till ett maktblock.

Ja jag har ingen aning om vem som läser min blogg ;-)

I övrigt har jag svårt att nå min blogg i kväll, på Comhem säger de att jag har en gammal fiberkabel, vilket jag betvivlar. Kanske någon som häller socker i comhems server

Stig sa...

@ Robsten
"I övrigt har jag svårt att nå min blogg i kväll,"

Jag märkte detta redan igår kväll. Vid ett flertal tillfällen kom jag inte in på din blogg. "Sidan kan inte nås"-fönstret kom bara upp. Likadant 2 ggr idag. Tänkte fråga när jag kommer in om du har gjort några ändringar i bloggen som resulterat i detta.
Om det skulle bero på gammal fibrkabel så skulle väl inte problemet uppstå först nu? Comhem börjar faktsikt bli lite väl nonchalanta tycker jag (som om de var helt solo bredbandsmarknaden).

Anonym sa...

Hela idén med att släppa fram Åkesson i Aftonbladet är noga planerad av de rödgröna. Debatten gör att sd tar flest röster från Alliansen och då främst moderaterna. Moderaterna har svikit sina egna väljare å det grövsta. Både om invandringen, värnskatten, trängselskatterna, försvaret, brottsligheten. Reinfeldt har blivit nysosse i den förvissningen om att väljarna inte har något annat alternativ. Men nu går en del moderater över till sd. Inte många men ändå viktiga marginalväljare.

Med sd i riksdagen i en vågmästarroll kommer c eller fp att gå över till de rödgröna och vips så är de i majoritet. Får de rödgröna egen majoritet är det inget problem. Mp kommer inte att gå till Alliansen. Smart av de rödgröna som sett luckan hos Alliansen. Men Reinfeldt har sig själv att skylla.
/Erik

Robsten sa...

Nä, då beror det inte på mina kablar såklart. Kan vara någon attack mot Comhem, eller mot vissa noder. vanligt att någon häller socker i servern eller någon adress så de blockerar tillgängligheten. jag vet inte, det blir väl bättre.

Anders sa...

"Blocköverskridande överenskommelser" = enpartistat.

"Kanske är vi inte på väg mot en tvåpartistat - utan mot en enpartistat", skriver socialdemokraten Tomas Agdalen belåtet som kommentar till Nils-Eric Hallströms artikel.

Stig sa...

@ Robsten
"Jag anser ju också att de sju systrarna är lika till oigenkännlighet, men här handlar det om att i princip öppet göra det till ett maktblock."
Fram till valet nästa år ja, med främsta syftet att se till att Sd inte får vågmästarrollen.
Men sedan får ju det vinnande partiet bilda regering med vilka andra partier de vill utan att behöva ta hänsyn till några allierade (alliansen har ju i praktiken funnits i tre decennier).
En stor fördel med slopandet av blockpolitiken kan ju vara att partierna blir mer självständiga och profilerade och slipper ta hänsyn till sina allierades partiprogram, såväl inom nuvarande röda som blå blocket.
Ju mer jag tänker på det ju mer övertygad är jag om att en sådan förändring skulle röra om i grytan.

Stig sa...

Men nu skall vi ju faktiskt inte blanda ihop statsvetaren Nils-Eric Hallströms önsketänkande med Riksdags-sjuklöverns egentliga vilja. De vill säkert behålla illusionen av att det finns två diametralt motsatta block.

Robsten sa...

"Hur många moderater kan tänka sig att stödja Måna framför Jimmy?"

Intressant fråga faktiskt, jag har inget svar.

Robsten sa...

@Erik

Nä, jag tror inte riktigt på det scenariot, att artikeln i Aftonbladet var planerad är ju säkert, men för att demonisera Åkesson. Det är ingen som kan räkna på att "flest röster tas från alliansen" och att de därmed räknade med att SD skulle få fler röster. Ett sådant förfarande är alldeles för vanskligt. Det som slog fel var att SD fick fler röster överhuvudtaget (som det verkar).

"Med sd i riksdagen i en vågmästarroll kommer c eller fp att gå över till de rödgröna och vips så är de i majoritet""

Kan bli så men jag tror inte att någon kan räkna på det nu. M försöker ju få MP som en presumtiv partner, de vet väl att de ligger sämst till vid blocköverskridande politik. Nä det är oerhört svårt och komplicerat att börja räkna på detta redan nu. Allt som de etablerade partierna försökt med har slagit fel hitintills.

M kan som enda parti vilja samarbeta med SD passivt därför att det är de som kommer att sitta med Svarte Petter vid en blocköverskridande politik.