söndag, november 01, 2009

Demokratibrist – Det enda Sverige

En studie i demokrati, Sverige - Ryssland (saxat från DN)

Det liberala partiet Jabloko nådde inte den höga sjuprocentsspärren för att ta sig in Moskvas parlament, som nu till 90 procent kontrolleras av Enade Ryssland.


SD nådde inte fyraprocentsspärren för att ta sig in i den svenska riksdagen. Flera partier som nu sitter i riksdagen säger i landets medier att SD ”inte har i riksdagen att göra” samt att det ”inte hör hemma i riksdagen”. Den svenska riksdagen består till 90 procent av partier som var för EMU, EU och som skrev under pensionsöverenskommelsen.  Den svenska riksdagen består till 100 procent av partier som är eniga om immigrationspolitiken och det mångkulturella samhället.

I ryska medier får oppositionen litet utrymme. Vid årsskiftet tar den Kremltrogna och engelskspråkiga kanalen Russia Today över de två sista konkurrenter som låtit oppositionen komma till tals.


I svenska medier får systemkritiska partier mycket litet utrymme, de får inte heller sätta in annonser i de rikstäckande tidnigarna som de nuvarande riksdagspartierna. Den publicitet som de systemkritiska partierna utanför riksdagen ändå får är starkt negativ och vinklad. I den statliga utbildningskanalen UR drivs propaganda mot SD och systemkritik. Det bedrivs samtidigt propaganda för den linje i immigrationspolitiken som de nuvarande riksdagspartierna står för. De partier och människor som har en annan åsikt än den allmänt påbjudna beskrivs som ”odemokratiska” och demoniseras regelbundet och systematiskt.

Tvärtom så fortsätter det aggressiva tonläget gentemot grannländerna, gasleveranserna används som maktmedel och obekväma journalister tystas. 


Danmark som slagit in på en annan linje i immigrations och integrationspolitiken än Sverige demoniseras systematiskt och när en journalist (Sundström) gjorde ett kritiskt reportage om Danmarks politiska linje hyllas boken på ett överraskande sätt i Sveriges medier. Boken är t.o.m. nominerad till Augustpriset fast det måste vara i särklass den sämsta bok som nominerats någonsin. Finlands mer restriktiva politik tystas ned och nämns i princip aldrig.

Svenska journalister behöver inte tystas ned på samma sätt som Rysslands, de sker ett naturligt urval på journalisthögskolan som är effektivt. Dessutom vet alla journalister att de skulle vara utan anställning dagen efter ett oönskat reportage. Anställningsformen för journalister i Sverige med tillfälliga anställningar underlättar styrningen av det journalistiska arbetet. Däremot har pensionerade journalister ibland tagit bladet från munnen, nu senast Elistabet Höglund som skrev i Expressen varför hon slutade på Aktuellt.

De riggade valen i Afghanistan och Iran möttes av internationella protester respektive folklig resning. Men efter valen i Ryssland har kritiken uteblivit


Här skiljer sig Sverige från Ryssland och i vårt land går valen i huvudsak rätt till, även om enskilda politruker ibland fifflat bort oönskade valsedlar. Sverige vinner alltså demokratikampen mot Ryssland med endast tre minuspoäng mot Rysslands fyra. Sverige ÄR mer demokratisk än Ryssland.

Länk DN

6 kommentarer:

Gotiska Klubben sa...

Robsten, lysande skrivet!

När en gång Stockholm kommer ingå i ett Stor-Ryssland, tror jag att 08:as maktelit är beredda att ge avkall på lite demokrati för att kunna platsa in i det ryska riket.

"Hellre Antidemokrat än Sverigedemokrat" som det heter på SVT-svenska!

Robsten sa...

Ha, ha, tack! Jag har dock analyserat SVT jämfört med tidningar och annan media. SVT är nästan de mest objektiva, eller snarare minst partiska och propagandistiska. I.o.f.s. i väldig svag konkurrens. Detta med ett STORT undantag UR redaktionen är förfärlig fruktansvärd. Vi borde starta en stor kampanj mot UR redaktionen.

Rysslandssvensken sa...

Bra skrivet!

Kan komplettera din jämförelse med att det i Ryssland inte alls är självklart att oppositionspolitiker får yrkesförbud eller sparkas från vissa jobb. I Sverige har tex Jomshof fått sparken från sitt lärarjobb, nyligen refuserades Bojeruds artiklar från en historisk tidskrift enbart pga av att han blivit medlem i SD.

Vad tramsiga svenska media inte rapporterar om är att tex. tom den liberale Boris Nemtsov har uttalat farhågor över att andelen muslimer ska växa i Ryssland och därför bla vill en annan form på barnbidragen.

Har för mig jag kommenterat på ett annat av dina inlägg som berörde Ryssland. Landet är på så vis ruttet, men där är i alla fall medvetna om att de lever i ett halvruttet samhälle, svenskarna går fortfarande runt och inbillar sig att de lever i den perfekta demokratin, med bäst välfärd och livskvalité. Rena myter, som dock används för att just nu motivera tex massinförsel av somalier, en grupp som närmast är oöverträffade som bidragande till den nationalekonomiska katastrof invandringen utvecklar sig till.

LP sa...

Ha ha, är Sundströms bok verkligen nominerad till Augustpriset?!

Jag trodde att Mohamed Omar lämnat juryn för Augustpriset??!!

http://www.sr.se/cgi-bin/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=3208060

Gotiska Klubben sa...

Robsten, lägg upp ett antal länkar om UR så har vi något att gå på.

PS Gotiska Klubben är partipolitiskt som organisatoriskt oberoende.

Robsten sa...

Jag för börja med det nu Got. Detb har med jämna mellanrum droppat in fruktansvärt propagandisktiska inslag från UR. Lagt länk på det men inte blivit något, tagit bort länk, lagt en ny efter en månad o.s.v.

Nu hörda jag från Linus den förskräcklige, att hans låt Blåsippans väg kidnappats av UR (genom smarta omvägar) och gjorts om till en multikultilåt, för att hjärntvätta den yngre generationen. Dags att uppmärksamma UR nu.

Första gången jag reagerade på UR var när de förslog att flyktingsmugglare skulle kallas "människohjälpare" i stället. Dags att alla håller ögonen öppna på UR f.o.m. nu.