onsdag, november 04, 2009

Kulturetablissemanget förnekar sig inte

På SvD kultur recenseras Kents senaste skiva som heter ”Röd”. Medlemmarna i gruppen Kent med Joakim Berg hör väl kulturetablissemanget vid detta laget och de tar enligt artikeln politisk ställning i den fråga som spelar roll i dagens Sverige när de två blocken närmat sig så mycket att själva valet mellan dem börjat förlora i betydelse. Så här står det i recensionen.

Skivan heter Röd och i texthäftet har konstnären och klubbentreprenören Makode Linde effektivt illustrerat just de där raderna med briljanta kollage där en ängel i Ku Klux Klan-huva och ett nät i famnen vakar över två svarta barn som redan balanserar på en väldigt svag bro över en fors.
Det är de skarpaste teckningar av Jimmie Åkesson och Göran Hägglund som har publicerats i år.


Jasså en bild av en ängel med Ku Klux Klan-huva är en skarp bild av Åkesson och Hägglund, så otroligt konstnärligt och finurligt. Framställs dessa bilder under kulturell flagg blir det dessutom lite svårt att bemöta dem. I rena faktadebatter så går det inte så bra för etablissemanget men inom musik och annan kultur går det ju lite bättre, där behöver man inte löpa någon risk för eventuella mothugg.

Sverige är på många sätt ett sämre land att leva i än för 30 år sedan. Samhället förfaller och de som mår sämst är ungdomar från våra ”nya” enklaviserade förorter. Det går bakåt på de flesta andra områden också, men den som ifrågasätter utvecklingen är ”ond” och skall förses med Ku Klux Klan-huva. Förfallet och erosionen av vårt samhälle applåderas av det kulturella etablissemanget i form av någon missriktad ”humanism” som gör att ingen längre mår bra i vårt samhälle.

Programmet Debatt gick på SVT i går kväll och en hel hop arga flyktingförespråkare gav sig på Migrationsverkets chef som fick backa av det massiva trycket från diverse ”humanister” som förmodligen aldrig satt sin fot i våra förorter. Det fanns mycket få som kunde ge de ivriga och aggressiva flyktingförespråkare mothugg och hela panelen var märkligt sammansatt, det var spel mot ett mål. Hur har programledaren Belinda Olsson tänkt? Skulle det inte vara debatt i studion?

Länk SvD

Länk SVT Debatt

UPPDATERING:

DN har också en recension av Kents senaste platta "Röd". Det är en någon invecklad och överambitiös recension tycker jag. Johanna Paulsson från DN lägger dock inga politiska vinklingar på plattan som Lokko gjorde, det indikerar att den politiska vinklingen var Lokkos egen. Så här står det i Paulssons artikel.

Deras åttonde album är delvis inspelat i den legendariska Hansastudion och musiken landar ofta i vad jag tror att en vän till mig skulle beskriva som bögdisco i Berlin på 90-talet. Inte bara för att Eskilstunas Depeche Mode valt att göra sin enda stora intervju före skivsläppet just i gaytidningen QX.

Medlemmarna säger sig vara ”jäkligt trötta på den typiskt manliga bredbenta rocken med allt vad det innebär”.


Ja och precis därför väljer jag att här lägga ut lite typisk feminin, smalbent bögrock som jag gillar skarpt.
Länk DN

28 kommentarer:

Anonym sa...

Debatt har väl aldrig varit ett opartiskt debattprogram där båda sidor kommer till tals. Belinda Olsson är en vänsterjournalist och vet givetvis vad som är rätt och fel , således är det hennes uppgift att informera folket om "sanningen".
SVT=Sveriges Vänsterparti's Television.

Sivan sa...

Blir oerhört intressant när invandrarna (muslimerna) bildar ett eget parti och kommer in i riksdagen. Blir dom i majoritet, kan man räkna ut vad som kommer att hända. Sedan kan ju Belinda hålla sina debatter i LokalTV

Anonym sa...

SVT: Socialdemokraterna och Vänsterpartiets Television

Nemo

MrPerfect72 sa...

"Det fanns mycket få som kunde ge de ivriga och aggressiva flyktingförespråkare mothugg och hela panelen var märkligt sammansatt, det var spel mot ett mål."

Det blir traakig TV.

"båda sidor" som Anonym skriver aer ju ocksaa en smula naivt, som om man antingen maaste vara nasse eller snuttigullare med fri invandring.

JAG VILL HA BALANS och inte detta satans mediala apspel!

MVH
MrPerfect72
www.aktivdemokrati.se

Robin Shadowes sa...

Kent brukade vara ett bra band men nu kan man för fan inte lyssna på dem heller längre. :(

Milla sa...

Det går liksom inte att kritisera sånt som faller under ramen för konst och kultur. Alla har vi vårt sätt att föra fram våra åsikter, men jag vette sjutton om den bilden ens är värd att bemöta. För när man använder symboler som tex ku klux klans vita topphätta så säger man att SD är rasistiska. Då visar man faktiskt genast att man inte ens bemödat si att läsa in sig på SD´s politik innan man börjar ha åsikter.

När det gäller Debatt igår så säger jag inge eftersom jag inte såg det. MEN däremot hade jag Svt´s Barnkanal på och vet ni vad dom visade? Jo, barnen fick lära sig att det finns hemliga sjukhus i Sverige eftersom vi har så många asylsökande som fått avslag men ändå anser sig ha rätten att stanna här. Och dom måste ju få sjukvård utan att vara rädda för att polisen kommer och verkställer beslutet. I Skåne har man iaf tagit ett öppet beslut om frågan, men dettta var i Göteborg med omnejd om jag inte fattade helt fel. Skåne var det inte hur som helst. Nån som visste om detta??

Robsten sa...

Då var det säkert från UR-redaktionen Milla. bra om du länkar dessa program hit så vi kan få en samlad bild och föra ut den.

Andreas sa...

Alla har sina nidbilder. Bland främlingsfientliga sprids nidbilderna på Mona Sahlin och Lars Ohly. Dessa, hur osakliga de än må vara, har jag aldrig sett någon främlingsfientlig eller sverigedemokratisk sympatisör ifrågasätta. Försök inte leka martyr.

Debatt är verkligen inget vänsterprogram, ett fördumningsprogram ja, men generellt så är det samma liberala tema (marknaden är god, alla individer är fria och har lika mycket att säga till om - tjena) som vanligt i svensk press. Den press ni anklagar för att vara röd är i själva fallet blå, över 80% av alla svenska tidningar har en borgerlig redaktion.

Sedan är det givetvis väldigt fånigt att du, Robsten, menar att människor säger att ifrågasätta utvecklingen = att vara ond. Den så kallade utvecklingen ifrågasätts från massvis olika håll, ständigt. Det du menar med avsaknad av yttrandefrihet är en annan paroll för vad du egentligen önskar; att få säga ditt utan att stå emotsagd. Det får du aldrig.
/Vänliga hälsningar från miljonprogrammet i Skärholmen.

Anonym sa...

Har inte sett Kent-omslaget med KKK-ängeln.
Men på beskrivningen låter det precis som de gjort om denna klassiska bild:

http://www.mamut.net/bird/angel4.jpg

Nån som har länk till Kent-bilden?

Anonym sa...

Det är inte Kent utan kommunistiske kommissarien Andres Lokko som har associerat KuKluxKlan med åkesson och Hägglund. Lokko har blivit "Popvänsterns" militanta rödgardist nr1. Schyffert frotterar sig på S-kongressen. Dags att dissa Killinggänget som aldig skulle ha varit roliga överhuvudtaget utan Robert Gustavsson.

Stig sa...

"Förfallet och erosionen av vårt samhälle applåderas av det kulturella etablissemanget i form av någon missriktad ”humanism” som gör att ingen längre mår bra i vårt samhälle."
Instämmer av hela mitt sargade hjärta! ;-)
Rödvinsvänsterns poäng är den att HUR medborgarna mår är skit samma det viktiga är att alla mår lika pissigt och att alla solidariskt delar på illamåendet och lika solidariskt förnekar det i en gemensam hyllning till det blandkulturella samhället.

Jag associerar till Herman Lindquists " i Sverige jämlikar man neråt istället för uppåt".

Jantelagen ligger väl bakom även detta precis som den gör med oikofobin.

Stig sa...

Sakta i backarna nu Milla!
Det är inte så säkert att det är Kent som vill associera ku klux klan - karikatyren med Jimmie Åkesson och Göran Hägglund.
Troligtvis är det musikrecensenten på SvD som tycker sig se dessa två ansikten i bilden (vem vet vad han röker!). Ganska osannolikt att en politisk journalist - eller ens en måttligt politiskt medveten medboragere - skulle jämföra Göran Hägglund med ku klux klan - medlemmar.
(Inte heller Åkesson i.o.f.s. men nu ger det ju politiska poäng att demonisera både honom och alla andra SD-medlemmar i landets alla medier.)
Tydligen finns det även politisk perversitet och det är väl en sorts sublimering av ännu värre drifter på ett ännu lägre plan.

z999 sa...

Men! Blev så glad när jag tittade på rockvideon.

z999 sa...

@Andreas:
"Den så kallade utvecklingen ifrågasätts från massvis olika håll, ständigt."

Tycker du? Finns det någon vänsterkritik mot den nuvarande globaliseringspolitiken möjligen? Jag har inte sett någon sådan, all vänster som jag sett har stämt in i den nyliberala feodalistiska kören.

Stig sa...

@Robsten
"... feminin, smalbent bögrock..."
Nu behöver inte ens jag varningstriangel för att fatta ironin, haha!
Varningstriangel kan ändå vara på sin plats men av annan orsak.
Snacka om...Ööös!

Robsten sa...

@Z
Såå...du gillar också smalbent bögrock? ;-)

Robsten sa...

Andreas har en poäng när det gäller media tycker jag.

Men detta förstår jag inte:
"edan är det givetvis väldigt fånigt att du, Robsten, menar att människor säger att ifrågasätta utvecklingen = att vara ond."

Vad menar du??

Robsten sa...

@Stig

Right, glömde triangeln;-)

Robsten sa...

Man får liksom lust att skrika, "Fuck you Lokko, Kent och alla jävla kulturnissar, fuck you!! När man lyssnar på "Gods of war arise", men sådant språk använder vi naturligtvis inte på denna blogg ;-)

LP sa...

En helt obegriplig kommentar av fjollan Lokko om det nu inte verkligen finns två bilder föreställande Åkesson och Hägglund. Hur är det med saken egentligen, jag är förvirrad.

Och tyvärr Robin Shadowes, hur mycket jag än brukar gilla dina kommentarer - Kent gör och har alltid gjort självömkande, gnällig och omusikalisk skit. Dessutom är de så pretentiösa att det är löjligt.

Robsten sa...

Gott, lyssna på min smalbenta bögrock då ;-)

Andreas sa...

Robsten och Z9999: Det jag menar är att utvecklingen i samhället så som den ser ut ifrågasätts av många människor - som i sin tur har olika agendor. Det kan vara att man vill bevara ett etniskt homogent Sverige, eller det kan vara som så att man anser att globaliseringen inte är bra för oss som arbetar iom att den koncentrerar makten och möjligheten till inflytande i vår vardag längre bort från oss.

Att den s.k.utvecklingen går mot globalisering och ett mångetniskt samhälle är väl dock klart. Men det är inte så att alla som ifrågasätter detta kallas onda. Däremot sker en hel del förtal mot Sverigedemokrater, men även mot sådana som mig, som vill att vi arbetare ska ha mer att säga till om på våra arbetsplatser - vi kallas Pol Pot-vänner och allt möjligt. Ingen skulle få för sig att kalla en hårdför arbetsgivare för ett fan av Jamaicas brutala kapitalistiska samhälle - för att sätta saker i perspektiv.

Specifikt till Z9999: det kan inte vara svårt att hitta artiklar om du vill, finns hur många som helst. Varför tror du vänsterpartiet är emot EU? Inte av nationalistiska skäl. När jag var ung så lärde jag mig vad globalisering betydde genom en artikel om hur hårt den slagit mot industrin och människorna i Degerfors, den var skriven av ung vänsters dåvarande ordförande Ali Esbati.

Andreas sa...

Z999: Sorry, jag hade visst kallat dig vid fel alias. I vilket fall ska jag underlätta. Här finns ett helt arkiv där fenomenet globalisering tas upp. Allt är inte skrivet av socialister, en del är debattinlägg från annat håll, men likväl måste vem som helst inse att skillnaden mellan socialister och liberaler är enorm.

http://www.arbetaren.se/archive/search/?searchString=globalisering&sok_submit.x=0&sok_submit.y=0

z999 sa...

OK, tack Andreas för ett bra svar. Återkommer (tidsbrist) med ett svar. Det är en intressant fråga att diskutera med vänsterfolk. Kort kan jag säga att jag saknar en mer enad front inom vänstern om hur man ska hantera globaliseringen och hur man ska hindra de negativa effekterna och hur man hindra arbetsgivarnas totala övertag. Och helst på ett realistiskt sätt inom rimlig tid. Återkommer mer detaljerat som sagt om inte tråden försvinner.

PS. Ali S Bati har en gång beskrivit den negativa och enkönade miljön under sin uppväxt på ett väldigt bra sätt.
...och en nia extra gör inte så mycket :-)

Kallekanal sa...

Sen är ju skivan skit också. Det absolut sämsta de gjort.

I övrigt avgudar jag deras musik.

Milla sa...

Här kommer länken :)

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=62967&a=1096639&lid=puff_1104698&lpos=extra_0

Andreas ark sa...

Vill bara klargöra att ovanstående Andreas som deltagit i debatten här inte är jag, den Andreas som läser här och kommenterar ibland, och också skriver under med endast "Andreas". För att undvika missförstånd skriver jag hädanefter under mina inlägg med "Andreas ark" =) (ark = kort för "arkeologen")

Robsten sa...

Ok Andreas, jag hade redan antagit att det var en Andreas till i farten.

Nä Milla , det där var Lilla Aktuellt, tror inte den sorterar under UR. Men förjävligt är det, hjärntvätt av barn, fy fan!