tisdag, november 03, 2009

Vad är det som är bättre?

Våra rikspolitiker talar sig varma för globalisering, öppna gränser och EU, detta har de talat om i minst ett par decennier nu. Vi är med i EU, vi har öppna gränser och vi borde alla leva i den bästa av världar. Nu menade nog ingen politiker att vi plötsligt skall hamna i någon form av paradis bara för att vi genomförde de föreslagna förändringarna. Men har vårt samhälle överhuvudtaget blivit bättre och tryggare?

Samtidigt har allt mer ansvar lyfts från ungdomar och dess föräldrar. Mer ansvar har lagts på landets skolor som ju är en institution man kan lägga ansvar på utan att förlora alltför många röster vid nästa val. Om någon mobbas så får skolan betala skadestånd (vilket i.o.f.s. kan vara rimligt i vissa fall) men det andas inte ett ord om ansvaret för dem som gör sig skyldig till övergreppen. Mer och mer ansvar har lagts på skolor och enskilda lärare samtidigt som mindre och mindre ansvar har lagts på den enskilde individen och föräldrar.

När polisen ingriper vid anlagda bränder och andra oroligheter som attacker mot räddningstjänsten så blir det ofta polisen som anklagas för ”bristande dialog”. Ett enda förfluget ord från en enskild polisman väger tyngre, enligt media och vissa av våra politiker än mordbrand, stenkastning mot statens och kommunens tjänstemän samt våldsamt upplopp.

Vi är många som kritiserat den sista tidens utveckling men utrymmet i våra medier är minimalt för denna kritik jämfört med det utrymme enskilda aktörer inom media och politiker får. Vi måste fråga oss om detta är det samhälle vi verkligen vill ha och om en majoritet av befolkningen står bakom denna utveckling. Är samhället tryggare och livskvaliteten högre nu är på t.ex. sjuttiotalet? De som har någorlunda bra arbeten har det materiellt sett bättre nu än på sjuttiotalet, det är nog sant, men livskvaliteten då? Det fanns brottslighet och allehanda ungdomsbrottslighet på sjuttiotalet också, men kände man samma otrygghet när man gick från tunnelbanan vid sen timme på den tiden? Brann det skolor och bilar på sjuttiotalet? Har vi i god demokratisk ordning själva valt denna utveckling?



Länk skolbränder MSB

13 kommentarer:

Milla sa...

Vi är så snett ute. Ta bara detta moderna fenomen att elever har rätten att polisanmäla en lärare/annan vuxen för lilla minsta. Det finns inga gränser längre. De som faktiskt ser till att våra gator är trygga, att våra barn får en bra utbildning samt lära sig det som uppfostran hemmifrån har misslyckats med, det är de som får ta skiten. Finns det inget sunt förnuft längre?

Henrik Hanell sa...

Milla,

det sunda förnuftet finns, men så fort det får en chans att visa sig så dyker eliten på det som hökar. De skriker högt "bakåtsträvare" eller några andra med pejorativ innebörd åt de som manifesterar förnuftet.
Trots min relativt unga ålder kan jag säga att jag har sett en mycket snabb och otäck utveckling i skolorna. När jag gick på låg- och mellanstadiet respekterade man sin lärare. Skötte man sig inte under lektionen var det hårda bud. Aga förekom inte men man åkte snabbt ut ur klassrummet och fick en rejäl utskällning. En extra uppgift att utföra var minsta straffet. Läraren hade också god kontakt med föräldrarna så när man kom hem visste alltid mor och far om man inte skött sig och då väntade ännu en avhyvling. Idag hör man om hur föräldrar misshandlar och hotar lärare som endast har sagt till deras barn att hålla mun i klassrummet.

Det var bättre förr.

itsweden sa...

Angående kravallerna så är åtminstone en av samhällets nämndemän med i afa kravallerna.
Här, en bortsläpning med hjälp av polis;
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article431195.ab

Och;
http://www.expressen.se/1.360719

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

För 30 år sedan kunde vi so var unga gå ut på disco på helgerna, bli fulla utan för den skull bli rånade, misshandlade och våldtagna. Man kunde gå hem från krogen på natten utan att råka illa ut. Visst anns det mobbig på skolorna men det kändes rätt marginellt ändå. De flestaelever kunde göra sin skoltid utna att bli trakasserade, bötade, hotade, misshandlade eller bli kallade för svennehoror.Skillnaden mellan nu och då var att vi ännu inte hade blivit kulturberikade av MENA-slöddret.

LP sa...

Det som irriterar mig mest är när man talar om utvecklingen som om den vore en naturkraft. Ta tex det klassiska:
"Vi måste anpassa oss till det multikulturella samhället"

Jaså? Varför då? Multikultifiaskot beror ju på politiska beslut och är inte en följd av "ofrånkomliga samhällsförändringar".

Ibland kommer jag på mig själv med att självklart acceptera att vissa samhällsförändringar skulle vara "oundvkliga", trots att jag vid närmare eftertanke inser att de inte alls är det.

Låter kanske som ett självklart påstående, men jag tror inte att det är så självklart att alla alltid är medvetna om detta.

LP sa...

Förresten fånig vinkling i reportaget. Man får det att låta som om AFA ensamt vore skyldiga til alla de bilbränder och den brottslighet man rabblar upp på slutet.

Klart AFA är skyldiga till mycket skit, men varför inte säga rakt ut vilket slödder det är som står för merparten av bränderna, vandalismen, stenkastningen, skjutningarna, rånen, misshandelsfallen mm? Kan det bero på att det trots allt börjar bli legitimt kritisera AFA, de är ju huvudsakligen så vita i skinnet.

Robsten sa...

"et som irriterar mig mest är när man talar om utvecklingen som om den vore en naturkraft. Ta tex det klassiska:"

Håller med till fullo LP

Håller med dig också Milla ;-) (Som vanligt)

Den Vare som Z länkar till behöver nog vård.

Många kloka kommentarer här;-)

Milla sa...

Henrik:

Du har så rätt. Det är just så jag upplever det också. Jag till och med neg när vi mötte prästen på byn, idag skriker ungarna gubbjävel och föräldrarna rycker lite uppgivet på axlarna och sen är det utagerat. Finns ju ingen respekt idag för något annat än pengar och självändamål känns det som.

Men då är det en tröst när man läser på bloggar som tex din Robsten att det finns förnuft kvar i människan, även om man får leta lite nu för tiden :)

Anonym sa...

Den senaste tidens diskussioner om att även muslimer måste få vara med och påverka samhället visar just vad som är fel. Självklart skall alla medborgare i en demokrati ha rätt att verka politiskt för sina åsikter.

Det är just där problemen kommer in. I takt med att fler och fler muslimer bosätter sig i Sverige kommer också islam färga svensk politik allt mer. Det kommer helt enkelt finnas fler människor med rösträtt som kan driva fram ideal som inte är förenliga med västeuropa eller det svenska samhället. Än har mig veterligen inget parti bildats, men vänta max tio år så kommer det politiska läget att se drastiskt annorlunda ut.

Jag känner en innerlig, djup sorg. Jag är fortfarande ung, men min generation blir den sista som får uppleva åtminstone en spillra av det gamla Sverige. Slaget är förmodlgen redan förlorat, svenskarna har dömt sig själva, men jag tänker inte lämna skutan ännu.

Stig sa...

Men då är det en tröst när man läser på bloggar som tex din Robsten att det finns förnuft kvar i människan, även om man får leta lite nu för tiden :)

Leta och leta..? Näää det är bara att gå in på Robsten. Rakryggad, Politiskt inkorrekt,Fria nyheer, I mitt Sverige, Jihad i Malmö och inte minst hon med Min tankehörna så ser man ju att det finn got om sunt furnuft kvar.

Stig sa...

@LP
"Det som irriterar mig mest är när man talar om utvecklingen som om den vore en naturkraft. Ta tex det klassiska:
'Vi måste anpassa oss till det multikulturella samhället'"
Jag har tänkt på samma sak även när det gäller "nu har vi blivit så globaliserade" följt av diverse subjektiva krav för att leva upp till denna globalisering och världsmedborgaranda.
Jag är övertygad om att roten till det onda är ett par svenska särdrag som jantelagen och vår äkta och även spelade blyghet. Förr hörde man ofta att någonting kunde vara "tyyypiskt svenskt" med en negativ klang och "denna lilla flugskit på kartan" och "lilla sverige" med en syrlig min.
Vi svenskar och inte minst svenska politiker lider av storebrorskomplex gentemot länder som Frankrike, Tyskland, Storbrittanien, Spanien och USA. Men nu när vi är med i EU och medlemmar i det globala samfundet kan vi malligt räta på ryggen och säga att vi är del av någonting riktigt stort: Europas Förenta Stater! Och själv är jag världsmedborgare numera...

Robsten sa...

Sverige duger bra för mig. Ingen karta jag kollat på har Sverige framträtt som en flugskit, tvärtom, Sverige är fanimig stort. På kartor verkar landet ännu större på grund av vissa geometriska fenomen när man gör om det runda jordklotet till en platt karta, häftigt ;-)

Anonym sa...

Många linuxdistar har blivit klart bättre genom åren.
bra blogg, fick bara lov att kommentera. peace