fredag, november 20, 2009

Det är inte debatten som är viktig Björklund

Folkpartiet har sina landsdagar i Växjö just nu. Den första reflexion man tvingas göra är att någon av medieelitens alla representanter skrev att när SD hade sina landsdagar så var själva namnet ”landsdagar” ytterst misstänkt, det refererade till landet och nationen, andades nationalism. Nåväl, det kanske går bra att Folkpartiet har samma namn på sin kongress, då är det inte nationalistiskt.

Artikeln har en braskande rubrik där det står att Björklund skall ”ta strid” mot SD, det är knappast Björklund själv som satt rubriken, i vanlig ordning. Däremot säger Björklund själv enligt artikeln att han skall debatten mot Sverigedemokraterna. Det är bra och det beror med största sannolikhet på de höga opinionssiffror som SD erhållit sen senaste tiden. Vidare så säger Björklund så här enligt DN.

Att vi inte skulle ha plats för ensamkommande flyktingbarn i ett av Europas mer glesbefolkade länder är naturligtvis inte sant, sade Jan Björklund och avbröts av kraftiga applåder. 


Nu är det som alla vet inte armbågsutrymme som är den springande punkten. Om så vore skulle ju Mongoliet vara ett utmärkt land att emigrera till, de har massvis med utrymme för nya medborgare. Frågan är varför vi skall ta emot dem och frågan är om det löser några problem på sikt eller skapar problem både här och i de länder som blir av med sina unga pojkar. Sedan så står det så här i artikeln.

Men han underströk också att FP kommer att fortsätta driva frågan om att ställa hårdare krav på dem som vill bli svenska medborgare. Språkkravet kvarstår liksom ett nytt förslag om medborgarkurs.


Folkpartiet sitter faktiskt inte i opposition längre, de har suttit i regeringen i över tre år nu. Språkkrav och annat har vi hört till leda, när har Björklund tänkt förverkliga detta krav? Det nya kravet om medborgarkurs kanske kan förverkligas efter mandatperioden 2022. Tyvärr, Folkpartiet har ingen trovärdighet längre. De har inte genomfört någonting den tid de suttit i regering, t.o.m. skolan ser ut som den alltid gjort.

Det sämsta vi från de etablerade partierna skulle kunna göra är att förneka att det finns integrationsproblem. För det finns det. Men vi måste klara av att anvisa andra lösningar än dem som Sverigedemokraterna står för, sade Jan Björklund på en pressträff.


Men så här långt har inte FP ens anvisat några lösningar alls, förutom de gamla uttjatade som de aldrig tänker förverkliga. Ibland undrar man över våra yrkespolitikers intellektuella förmåga. Kriminologen Leif GW Persson har nästan tjatat i programmet Efterlyst om att det självklara, det man har mitt framför ögonen, ofta är det som stämmer och är lösningen. I detta fall är det att vi helt enkelt tagit emot för många immigranter på alldeles för kort tid. Det är själva grundproblemet. Alla åtgärder som satts in med miljardkostnader som följd hade säkert gett någon effekt om strömmen av immigranter vore lite mindre strid. Vidare så står det i artikeln.

Han[Björklund] tror att det kan bli svårare att driva integrationspolitik om SD blir stort.
– Så fort man tar upp problemen med integration blir man oerhört misstänkliggjord för att man själv vill närma sig Sverigedemokraterna.


Och innan SD blev så stort som det är nu så blev man misstänkliggjord illa fall om man nämnde fel saker. Det är just därför vi har det som vi har det med enklaviserade förorter, utanförskap, kulturella krockar och en integrationspolitik som är fullständigt meningslös. Politikerna har backar för att någon mångkulturfundamentalist anställd på någon av landets tidningar kan skriva negativt om dem.

Det är inte debatten som är viktig Björklund, inte ens att vinna debatten är det viktiga, ja inte ens att knipa ett antal röster genom en slagfärdig debatt är det viktiga. Politik och demokrati är inget spel, ingen tävling i att vinna röster genom slughet och fula trick eller någon trianguleringslek där man genom strategi skall vinna röster från motståndarna. Visionen om vår demokrati är att politikerna skall presentera olika alternativ så väljarna kan ge uttryck för det samhälle de tror på, det samhälle de vill ha för sina barnbarn. Väljarna skall på valdagen ge uttryck för sin vision om ett gott samhälle, de skall visa hur deras drömmar om ett framtida samhälle ser ut. Just nu är vi ganska långt från den ursprungliga visionen om vår demokrati.

Länk DN

14 kommentarer:

Fosterjordnära sa...

Enligt DN har SD nu gått från att vara främlingsfientliga, till att nu benämnas som invandrarskeptiska.

Vad är upphovet till denna plötsliga epitetsförmildring tro?
Har en justering i Lilla Saltsjöbadsavtalet gjorts på sistone? Eller inser man från "vi etablerades" sida att den politiska marken inte är lika självklar längre..

En från "den övriga invandrarskeptiska sfären".

Robsten sa...

"Invandringsskeptisk" är faktiskt ett epitet jag kan köpa, jag ÄR "invandringsskeptisk", fan ordet fanns t.o.m. i Firefox ordlista, häpp!

Mats J sa...

Och låt mig tillägga att det inte är en orättvis karikatyr av Björklunds tal som du plockade sönder här utan faktiskt vad han sa. När Björklund nämnde det där om att Europas mest glesbefolkade land har plats för ensamma flyktingbarn så exploderade församling i jubel och applåder som om partiledaren hade kommit på en alldeles oerhörd djupsinnighet som skulle vinna alla framtida debatter om invandringen.

Nu efter någon månad med invandringsfrågan som den kanske mest debatterade så är det bara att konstatera att det finns i stort sätt inga argument alls för den nuvarande politiken. Inga alls.

MiljonprogramPartiet sa...

Hur skulle vår glesbygd spela någon roll i sammanhanget när alla flyktingar pressas in i överbefolkade ghetton.

Björklund är mer begåvad än så, det var ett otroligt korkat påstående eftersom ingen har planer på att bygga nya städer i ödemarkerna.

Robin Shadowes sa...

Mycket snack och lite verkstad när det gäller Folkpartiet. Det är nog många svenskar som är djupt besvikna på Björklund i synnerhet i skol-frågan som han drivit i många år. Sedan när dom går och vinner valet så händer inte ett skvatt! Nej Fp har verkligen ingen trovärdighet kvar.

Anonym sa...

Det här "lilla saltsjöbadsavtalet" som nämns i första kommentaren fick jag höra talas om igår för första gången. Varför skrivs det inte mer om det? Det är ju förräderi. Och dom jävlarna ska ha presstöd!

Robsten sa...

@Mats
Ja att de måste jubla är kanske givet, men det indikerar ändå att det kanske är en speciell verklighetsfrånvänd grupp som bevistade dessa landsdagar.

Robsten sa...

@Miljonprograpartiet

Tror också att Björklund är mer begåvad än så faktiskt, trodde det i alla fall.

Robsten sa...

@Robin
Precis, fattar de inte att folk tröttnar till slut? Tror de att de kan hålla på i evighet med dessa tomma löften?

MS sa...

Börjar man ana en viss desperation från Herr Björklund" Fp har som sagt suttit i regeringen i tre år och inget har hänt när det gäller språkkrav och liknande. Det har bara varit valfläsk och nu när SD seglar ifrån så infinner sig paniken.

"Problemet" för dom parti inom sjuklövern som kan tänkas svänga i invandringsfrågan, jag räknar inte med dom röd-gröna, är att dom inte kan lägga sig för nära SD för då kommer Ohly och hans fotsoldater AFA springandes. Dom måste välja sina ord och då blir det så här lamt och krystat. Bara felsägningen om mångkulturskramarnas favoritexempel Zlatan säger väl hur lite även Björklund och Co tycker att massinvandringen har tillfört oss egentligen. Vem ska dom framhäva när Zlatan är slut?

Nej, det är inte orden som betyder något utan handling. Vi kommer att få se politiker vrida sig som maskar när dom måste balansera på PK-linan medans dom känner SD flåsa i nacken.Att erkänna att SD har rätt är att erkänna sitt svek gentemot det svenska folket. Politiker utmärks av en stark sjävbevarelsedrift så jag kan gissa att det är många politker som kommer att sova dåligt framöver. Dom vet vad som väntar.

När det gäller "näst-bäst" partiet FP så borde dom gå ihop med något annat borgeligt parti. Dom ligger för mycket i mittfåran, även om nu JB försöker ta högerflanken, för att göra någon skillnad. Den enda fråga som FP utmärker sig och som är deras är precis som Robin S säger, skolan. Det har inte hänt så mycket där heller så läget för FP ser inte så ljust ut.Ett faktum som jag personligen inte känner någon direkt sorg för.

MS sa...

@Miljonprogrammet

"Björklund är mer begåvad än så, det var ett otroligt korkat påstående eftersom ingen har planer på att bygga nya städer i ödemarkerna."

Ja, men frågan är vad som är värst? Jan Björklund för att han kläckte ut sig detta nonsens eller hans partikamrater som applåderade entusiastiskt? VEM har någonsin sagt att det handlar om plats och utrymme när man diskuterar dessa skäggbarn? Inte ens förespråkarna!

Norbergssonen sa...

Instämmer i Robsten analys. Det är förstås så att SD är det enda idépartiet av de större partierna. De övriga är har bara till syfte att bereda en politisk elit tillträde till köttgrytorna.

Gustaf Janson sa...

En i allt väsentligt korrekt analys gjord av Robsten. Dom notoriska opportunisterna i vindflöjelpartiet FP får anses ha spelat ut sin roll när det gäller "braskande" utspel i syfte att inför val lyfta röstantalet. Att detta inte framstår som mer uppenbart än det gör hos pissliberala dumsvenskar är för mig en gåta. Ingen kan väl ha glömt vilket parti det var som med hot om avhopp utpressade Bildtministären till efterkirgstidens värsta flyktingfiasko, lämmeltåget av balkanesiska icke-flyktingar med in blanco-PUT väntande i Sverige. Fan, man t o m skickade ner TURISTBUSSAR! för at ta dessa till Sverige.

Sedan måste jag säga att när major "Pekpinnen" Björklund säger att "det finns plats för "ensamkommande barn" så tror jag inte att det är det fysiska utrymmet han avser, utan att det finns ytterligare skattemiljarder att sno ur svenskarnas plånböcker.

MS sa...

@Gusaf Janson

Det är möjligt att det var en freudian slip och han menade utrymme att sno våra skattepengar men han sa följande,

"Att vi inte skulle ha plats för ensamkommande flyktingbarn i ett av Europas mer glesbefolkade länder är naturligtvis inte sant, sade Jan Björklund och avbröts av kraftiga applåder"

"Plats för" och "glesbefolkade" ger en viss fingervisning. Jag tror att det var nog det han förökte vinna politiksa poäng på och hans partikamrater föll som furor. Han borde byta talskrivare :-)