måndag, november 16, 2009

Vem har missförstått vad?

I en artikel på DN:s opinionssidor skriver redaktionen att Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna missförstått sitt uppdrag. Vellinge är en kommun i Sverige, inte ett eget rike som kan styra sig själv. Detta med anledning av att Vellinge vägrat att ta emot s.k. ensamkomna barn i sin kommun. Redaktionen har rätt i att Ljungman svävat på målet varför de inte vill ta emot de ensamkomna. Ljungman och de andra har väl helt enkelt inte vågat säga som det är, att hela experimentet med denna vansinniga flyktingcirkus avskräcker. Det blir problem av allehanda slag i både skolorna och vidare upp i systemet. Vem vill ha fröet till ett nytt Rosengård i sin hemkommun? De ekonomiska anledningarna är väl också plausibla. Så här skriver ledarredaktionen.

Nu kommer flyktingarna i stället som gäster på ett vandrarhem. Det är Malmö som bokat, organiserat och betalat för verksamheten. Ett kommunalråd kan inte bestämma över vilka gäster som ska bo på ett vandrarhem eller hotell på orten. Det är naturligtvis upp till den ansvariga för vandrarhemmet att avgöra om man upplåter rummen åt ett fotbollslag, en samling bröllopsgäster eller asylsökande barn.


Man önskar att det officiella Sverige resonerade på samma sätt när Sverigedemokraterna skall hyra lokal till landsdagar och annat. Hitintills har både DN:s ledarredaktion och andra politiska och mediala aktörer inte ställt sig upp och deklarerat rätten att hyra lokal varsomhelst och från vem som helst. Hotell Gustav Fröding i Karlstad har tydligen blivit utsatt för ren och skär mobbning och ekonomiska sanktioner efter att de hyrt ut sina lokaler till SD i tre dagar, trots att de förmodligen aldrig haft tacksammare gäster.

Alla vet att frågan inte gäller de ensamkomnas vistelse just på vandrarhemmet utan vad det skall bli av allt detta i framtiden. Man är alltså rädd att ett kommunalt beslut undergrävs bakvägen genom placeringen på vandrarhemmet. Vidare så står det så här i artikeln.

Transitboendet utmanar alltså på inget vis det kommunala självstyret. Det gör däremot det nya system – som nu diskuteras i regeringen – och som skulle göra alla kommuner skyldiga att delta i mottagandet. Det kommunala självstyret är i grunden något gott. Men det är också asylrätten och de internationella överenskommelser som Sverige ingått. Här kolliderar två intressen med varandra. Och finns det ingen annan lösning så väger asylrätten tyngre än enskilda kommunalråds rätt att hålla sig med en annan flyktingpolitik än Sverige i övrigt.


När redaktionen talar om asylrätten så mörkar den att denna ju inte är skriven i sten. Sverige har frivilligt utökat flyktingbegreppet, sedan är det ju också en fråga om hur man tolkar denna rätt. När redaktionen talar om internationella överenskommelser så är det ett fåtal asylsökande som dessa avtal gäller. Massvis med andra nationer har skrivit på samma avtal som Sverige men har en helt annan asylpolitik. Det redaktionen framförallt glömmer att tala om är att Sveriges asylpolitik saknar folkligt stöd och dessutom har valmanskåren aldrig ens blivit tillfrågade vad gäller detta. Eftersom samtliga nuvarande riksdagspartier för samma immigrationspolitik och att detta politiska område aldrig debatteras så är det nog inte meningen att folket skall ha något att säga till om i denna fråga heller. Till sist skriver redaktionen så här i sin artikel.

Ljungmans utspel har varit så många och formuleringarna så avslöjandet att det inte råder något tvivel om vad han tycker. Han kan pudla sig bäst han vill. Fientlig till främlingar är han i alla fall.


Ja det är möjligt att han är ”fientlig till främlingar”, jag känner honom inte och har inte pratat med honom. Han har faktiskt använt en del formuleringar jag inte skulle ha gjort. Men jag tror det spelar mindre roll, är man fientlig till nuvarande immigrationspolitik så ligger man illa till och det mediala och politiska etablissemanget har sin stämpel, märkt ”främlingsfientlig” i höger byxficka lättillgänglig för alla som inte böjer sig för den påbjudna åsikten.

Länk DN

15 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Väl skrivet, Robsten.

Angående det här med internationella överenskommelser kan man ju tillägga att det land i Europa som har i särklass mest FN organ, Schweiz, också är ett av de som för hårdast asylpolitik.

Vid ett antal folkomröstningar har en majoritet ställs sig bakom lagar som innebär t.ex att alla som kommer utan pass direktavvisas. Detta innebär att en klar majoritet av de som i Sverige kallas "flyktingbarn" i Schweiz inte ens skulle komma in i landet.

Lite svårt kanske att påstå att detta inte skulle tolereras av FN när det sker i ett land som är hem för flera stora FN organ.

MS sa...

När Miggans GD står brevid Tobias Billström och beskriver utveckligen när det gäller antalet s k flyktingbarn som kommer till Sverige för "vansinning" och istället för att strypa detta utnyttjade av barn så ska man tvinga fler kommunera att ta emot dessa ynglingar. Vad sänder det för signaler till flyktingsmugglarna? Dessa skäggiga barn kan vara SD's biljett till att bli Sveriges tredje största parti. M håller på att gräva sin egen grav tyvärr.

Det ska bli intressant att se nästa opinionsundersökning i Vellinge som vänstermedia kommer att göra bara för att "visa" hur rasistiska dom elaka moderaterna är. Ska vi gissa på att Vellingeborna kommer ge M en smäll på käften?

Robsten sa...

Håller med MS ;-)

Robin Shadowes sa...

I Sverige använder vi ju ordet godhetsapostlar om folk som Billström och liknande. På danska Snaphanen hittade jag ett alternativt bättre ord som funkar lika bra svenska som på danska, nämligen pladderhumanister. Så jag passar på att lobba lite för detta ord så får vi väl se om det fastnar så småningom. För nog fasiken har vi väl också gott om pladderhumanister i det här landet? Jag kommer att tänka på 349 på rak arm men mörkertalet är väl antagligen rätt stort.

utlandssvensk sa...

Jag har (med "rätta artikeln" funktionen) påtalat för DN att deras framställning vad gäller sveriges internationella förpliktelser är direkt felaktig. Dessutom har jag tagit upp samma tema i kommentarerna.

Vi får se om DN har heder nog att rätta......

Olof sa...

Vellingeaffären är verkligen skandalös. Dock får man väl vara glad för att SD nu kommer att få sig ett uppsving i kommunen.

Här en länk till en bra kommentar till det inträffade, signerad Oskorei:

http://oskorei.motpol.nu/?p=2022

Robsten sa...

Jag har läst Oskoreis artikel Olof. US jag såg din kommentar, bra. Såg du MIN? He, he, den svarar redaktionen garanterat INTE på, ha, ha.

Robsten sa...

Det är inte säkert att riktigt alla är pladderhumanister där Robin, men näst intill. Kan finnas en o annan KDare eller Centerpartist som knyter nävarna i fickan, kanske någon moderat också, fordom skulle jag lagt till "någon sosse" men de är nog utrotade i.o.m. Sahlins maktövertagande.

Utlandssvensk sa...

Jodå, såg din. Du fick till det bra (som vanligt...)

Jag tänker skriva en till om de inte rättar snart.....

Utlandssvensk sa...

Slutkommentar skickad på DN artikeln.

Stig sa...

Fantastiskt bra skrivet, Robsten!
Här visar du också att du kan mycket om asylrätt och internationella överenskommelser och att det är viktigt att känna till det för att se igenom PK-maffians rökridåer. Själv har jag tyvärr stora kunskapsluckor i det ämnet.
"flyktingcirkus" (haha!)lägger jag till min egen vokabulär i forts.
Också mkt. bra kommentar till deras banalt haltande liknelse med fotbollslag och en samling bröllopsgäster: " Man önskar att det officiella Sverige resonerade på samma sätt när Sverigedemokraterna skall hyra lokal till landsdagar och annat".
Rena fullträffen!
Sug på den, Mona Muslim & company..
Och hur var det nu med "alla människors lika värde", det babblas det gärna om men visas ytterst sällan bara för att det är en chimär från början till slut.
(Fråga Z999 t.ex. :-))

Stig sa...

@Robin Shadowes
Ja "pladderhumanister" var ett mycket bra ord och jag tänker direkt på pladdermajan Maud Olofsson och hennes svammel i Ab om invandring v.s. regngågar etc.
Lycka till med "ordlobbandet".
Ett annat väldigt bra ord av Weine Berg tycker jag är "folkförrädare". Landsförrädare stämmer däremot inte in på de 349 på Helgeandsholmen eftersom det bara syftar på spionage.
Ju fler väl beskrivande och träffande ord dess bättre.

MS sa...

Ulf Nilsson har fått en undanskuffad plats på Expressen men det hindrar honom inte för att tala ur skägget som vanligt. Han använder t o m ordet "tärande" när det gäller skäggkidsen.

http://www.expressen.se/kronikorer/ulfnilson/1.1782263/ulf-nilson-borg-har-missat-tva-av-landets-allvarligaste-problem

Mats J sa...

Nu ska det prövas ett nytt tonläge gentemot Sverigedemokraterna efter fiaskot med Maud i soffan.

"På en fråga om hur Sverigedemokraternas framgångar i
väljaropinionen kommer att påverka Folkpartiet inför
valrörelsen svarade Jan Björklund att det viktiga blir att
visa att regeringen har bättre lösningar för att förbättra
integrationen än Sverigedemokraterna och att det är viktigt
att våga kritisera det som i dag inte är bra.

"Allt som förbättrar den svenska integrationen är bra
och man måste våga debattera dessa problem. Sticker man
huvudet i sanden spelar man bara partier som dessa i
händerna", sade han."

Det här hade i och för sig varit rätt metod om det fanns några vettiga argument för den nuvarande politiken. Men som saken nu är så skulle mitt råd till sjuklövern vara att fortsätta ljuga och demonisera. Det fungerar visserligen inte men det gör inget annat heller.

Robsten sa...

@utlandssvensk

Vet inte om det tjänar något till ärligt talat, det enda som händer är att de stänger av dig, och då har vi förlorat. Alla som läser kommentarerna vet förmodligen hur landet ligger, alla vet hur det bluffas. Bättre att mala på i ett uthålligt tempo hela tiden. Detb är tyvärr ett maratonlopp det här, inget sprinterlopp. Det positiva är att det inte finns någon chans för nomenklaturan att vinna på lite sikt, de kommer att förlora.