söndag, november 15, 2009

Finns det något samband?

Jag läser ”uppslaget” på SvD:s nätupplaga nu på morgonen. Första braskande nyhet är att SD gått framåt i en opinionsundersökning (Sifo), partiet är nu större än både KD och Centerpartiet. Det förtjänar att påpekas att undersökningen gjordes av Sifo, det institut där SD alltid legat väldigt lågt. Sedan läser jag vidare bland rubrikerna i SvD, där står det bland annat att ”Vellingemoderat läxats upp”, ”Misstänktes ålder förvånar” och ”Skolbrand tros anlagd”. Nu undrar vi om det kan finnas ett samband mellan den första nyheten, SD:s framgång i opinionen och de övriga nyheterna.

I DN läser jag att chefen för Sifo (Toivo Sjörén) uttalar sig, kanske då som expert för man förmoda. Han säger att SD:s framgångar beror på medieexponering samt den skandalomsusade artikeln i Aftonbladet där tidningsredaktionen självsvåldigt satte rubriken. Detta är väl slutsatser som vilken medborgare som helst skulle ha kunnat dra, men det manar ändå till eftertanke (eller borde göra). Tydligen hade den massiva hatkampanj av hela media-Sverige som kom efter Åkessons artikel ingen effekt. Varför hade den inte det?  

Apropå media så läser jag i boken ”Massmedier” av Weibull och Hadenius att våra tidningar blivit alltmer ekonomiskt styrda efter att från början av 1800-talet varit rena partiorgan och megafoner för politiska intressen. Det finns fortfarande politiska intressen i tidningarna och de propagerar såklart fortfarande, men det är mer fråga om sfärer än rena partier som äger eller/och styr tidningarna. Det är inte Moderaterna som äger och styr SvD utan starka intressen i näringslivet. Det är inte Folkpartiet som äger och styr DN utan en maktsfär med liberala förtecken. Min tanke, som jag tycker finner stöd i verkligheten, är att detta gett ökat utrymme för journalistkåren som grupp och som etablissemang att driva egna agendor, som i flyktingfrågan.

En olönsam tidning läggs obönhörligen ned i dagens ekonomiska klimat, förr eller senare. Alltså har publiken, de potentiella köparna en ekonomisk makt över tidningarna. Driver tidningarna en agenda eller politik vi inte gillar så kan vi sluta köpa tidningen. Sådana samband har förövrigt Weibull visat på i t.ex. frågan om rennäringen. De som inte gillat den politik en tidning drivit i frågan har helt enkelt lämnat tidningen (detta gäller främst våra nordliga landskap såklart). Är det något som gissar vart jag vill komma med detta resonemang? Nåväl, då får ni fortsätta gissa, ni är förmodligen tänkande intelligenta varelser annars hade ni inte läst denna blogg såklart.

Länk SvD

Länk DN

21 kommentarer:

Anonym sa...

SD:s framgångar som kommer att växa ytterligare har att göra med att man vågat tala om det som nu också MUSLIMER VARNAR FÖR... DAGS ATT SE DEN SKRÄMMANDE VERKLIGHETEN! Lyssna på ljudfilen från P1:s GOD MORGON VÄRLDEN den 8/11 där en avhoppad brittisk tidigare radikal islamist (terroristutbildad) VARNAR EUROPA FÖR ISLAMISERINGEN OCH ANINGSLÖSA POLITIKER! Ljudlänken - http://www.sr.se/topsy/ljudfil/2042650.mp3

Lars sa...

Vilken tidining ska man då köpa om man är kritisk till invandring, socialpolitik, kriminalitet och publiceringspraxis? Kanske ekonomiskt läge för en ny alternativ dagstidning, någon som känner sig kallad...

Anonym sa...

För min del vaqr det trevliga nyheter att partiet klättrar uppåt, helst hade jag dock sett ännu högre siffror så att partiet verkligen cementerar inträdet i riksdagen och får en absolut betydande roll i framtiden. Tror att Sveriges befolkning vaknar först efter att "terroristliknande" händelser tar kraft, då kanske Sverigedemokraterna får utbredd förståelse, dessförinnan ligger de bra till men inte i majoritet! Mvh, Fröken Rättvis

Patrik sa...

SD:S framgång beror främst på två faktorer:
1) Låg kunskapsnivå hos väljarna. Jag har svårt att se att särskilt många av dem läst deras partiprogram t ex. De står för rasism - inget annat.
2) Politiker/myndigheter baserar en stor del av invandringspolitiken på lögner. Senaste FN-rapporten var direkt pinsam t ex. Invandring framställdes i alldeles för god dager, mha väldigt bräckliga forskningsresultat.

Robsten sa...

@Patrik
Jag undrar om du läst partiprogrammet. Vad exakt är rasism i partiprogrammet?

Sverige, Sverige fosterland! sa...

Media tror, att Vi "etniska svenskar" är totalt korkade och accepterar "flummet" i det svenska media bruset! Vi "etniska svenskar" har inte den ekonomiska förmågan att omge oss med livvakter dygnet runt, som Beatrice Ask! Vi "etniska svenskar" har inte heller råd, att köpa en bepansrad bil för att köpa en liter mjölk, som Beatrice Ask! Vi "etniska svenskar" önskar bara lugn och ro och det enda partiet som fattat detta är just SD!
"Bengan" Westerberg, "Bröderna Överbett" (Schulmann), TV4, SVT, Afton-någonting, Afa, Expo må spy sin galla över SD, Vi "etniska svenskar" kommer ändå att rösta på SD och fler blir Vi för varje!
Vi ses i riksdagen år 2010!

Anonym sa...

Idag kan alla Sverigevänner vara glada, men vi får inte bli övermodiga. Vi måste komma ihåg att Piratpartiet dök upp som gubben ur lådan och snodde Sverigevännernas plats i Europaparlamentet.

Kämpa på Robsten! Du skriver alltid bra. Du skriver också lite återhållsamt, vilket också är bra, då blir du inte portförbjuden hos de stora medierna när du vill länka till din viktiga blogg.

År 2010 måste vi få in ett Sverigevänligt parti i vårt parlament.

//Linus

Robsten sa...

Ha, ha, tack för orden Linus, men jag skulle nog skrivit lite "återhållsamt" i vilket fall.;-)

Gotiska Klubben sa...

Robsten tillhör Gotiska Klubbens favoritskribenter. Torr, saklig, och intellegent. ;-)

Men för he..att skriva bra räcker inte på Nätet. Man måste kunna kommunicera också. Varför syns det inte när vi länkar hit?

Har du problem med detta på blogger, gå då över till Wordpress, där du även få en fantastisk in och utstatestik.

Utlandssvensk sa...

Hej,
Det verkar som att en sossebloggare som kommenterar på Kent Perssons blogg sitter inne med riktlinjer för vilka AFA ska angripa.

Så här skriver han till mig: ”Jag tror inte AFA tar dig – du har inte skrivit något extremt än vad jag kan bedöma iaf (har ju iofs inte läst allt du skrivit)…”

Finns i kommentarerna till:
http://kentpersson.wordpress.com/2009/11/13/det-handlar-om-att-sta-upp-emot-kvinnovaldet/

Kanske nåt att lägga upp hos dig?

Anonym sa...

Lite OT, men måste bara tipsa om Herman Lindqvists otroligt välskrivna krönika i dagens Aftonbladet, med titeln:

I Sverige är det fint att vara ”osvensk”

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article6125229.ab

Där skriver han bl.a:

"2009. Den omvända nationalismen odlas i Sverige. Här uppfattas det som en komplimang om någon säger att man är ”så härligt osvensk”. Motsvarande uttryck vore otänkbart i till exempel USA, Frankrike och Japan."

"I Sverige frodas en unik svensk variant av nationalism – den omvända nationalismen. De som hyllar denna linje kan kallas svenskförnekarna. De finns huvudsakligen på vänsterkanten och bland socialliberaler.

Eftersom personer med den inställningen styr de största svenska opinionsorganen är det deras åsikt som för tillfället är den politiskt mest korrekta. De tar avstånd från det som kan kallas svenskt."


Något för SD att referera till nästa gång Maud Olofsson kläcker ut sig "Vad är SVENSK kultur?".

Robsten sa...

Måste kolla det MX, hörde det i dag när jag träffade några likasinnade också.

Robsten sa...

@MX

I.o.f.s. låter dessa formuleringar väldigt likt de jag gett uttryck för på bloggen. När det gäller

"”så härligt osvensk”. Motsvarande uttryck vore otänkbart i till exempel USA, "

Så är det nästan ordagrant det jag skrivit på bloggen för länge sedan.

Robsten sa...

@Utlandssvensk

Nä, jag skulle aldrig skriva om något så vagt och obekräftat. Vi bloggare får vara rädda om vår trovärdighet, vi balanserar på en slak lina i alla fall, he, he.

Dessutom så vet jag inte om det finns riktlinjer (förutom de vi alla känner till) eller om det är impulser, tillfälle och att någon sticker ut som avgör.

Det kommentatorn gör är ju bara att skriva "jag tror inte". Jag skulle kunna säga att "jag VET att du inte blir föremål för en attack". Det är alltid personer i ledande befattningar eller personer som finns på gator och torg med flygblad som angrips, t.o.m. det sker ganska sällan ärligt talat, och sker i princip enkom i våra storstäder.

Robsten sa...

@Got
Nä, jag har kollat alla inställningar, hittar inget som verkar fel.

Anonym sa...

Min erfatenhet av att ha följt medierna i många år är att journalisternas politiska preferenser är minst lika viktiga som t.ex. tidningarnas politiska etiketter. Upprepade undersökningar från statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet visar att en majoritet av journalisterna står långt till vänster. Det är närmast övertydligt att detta starkt påverkar såväl nyhetsvärdering som vinkling.

Anonym sa...

Massmedier” av Weibull och Hadenius är en gammal kursbok som jag sedan använda som kurslitteratur som gymnasielärare. Mycket bra läsning men lite överkurs för gymnasielever men de insåg senare hur nyttig den faktiskt var.

Mvh Jens

Anonym sa...

Även Newsmill censurerar. Vet inte riktigt varför. Jag kommenterade bara en artikel av två Barnens Rätt-s chefer och frågade om de vet när 15-årig kom till Sverige.
Fanta

utlandssvensk sa...

Robsten,
Du har säkert helt rätt. Det var ett dumt förslag från min sida, ursäkta för det.

Jag tyckte att sossens uttalande var lite hotfullt, men det är nog bara jag som ser spöken. Jag vågar ju trots allt inte ens bo i Sverige....

Robsten sa...

Det kan säkert ha varit menat som lite hotfullt också US, men du löper ingen som helst risk. Ingen som kommenterar på bloggar har någonsin blivit utsatt för något. Det finns ungefär 10.000 personer som står högre i prioritet för dessa slöhjärnor. Dessutom är det i princip aldrig sossar som gör något, har aldrig hört talas om det. Det närmaste man kan komma inom etablerade organisationer är Ung Vänser, men de är tämligen bleka de också.

Robsten sa...

@Jens

Den är snudd på överkurs för mig också. Skummar den får att kolla om det står något intressant som man kan ha nytta av politiskt. Alla tabeller skippar jag nästan.