tisdag, november 17, 2009

Vilka representerar Malmström?

Både DN och SvD sjunger sin lov över Cecilia Malmströms utnämning till ny EU-kommissionär. Margot Wallström skall avgå och det spekulerades i vem som skulle bli ny kommissionär, bland namnen som nämnts inför utnämning är bl.a. Bilds, som alltså inte blev utnämnd. Så här står det i både DN och SvD.

Hon är en övertygad europé, har en gedigen akademisk och politisk bakgrund. Hon har en bakgrund som EU-parlamentariker och är en av de som kan mest om det europeiska arbetet. Hon har arbetat hårt med att förankra EU i Sverige i sitt arbete som EU-minister, sade Fredrik Reinfeldt när han motiverade regeringens beslut.


Malmström är alltså en övertygad europé. Det är knappast någon som tycker att Europa skall strykas från kartan, så det är inte någon övertygelse att Europa skall vara kvar på våra kartor som menas. Det menas förmodligen att hon tycker EU skall ha mer makt på de enskilda nationernas bekostnad. Det är en utveckling jag inte tycker om. Malmström är utan tvivel meriterad efter de parametrar som regeringen mäter efter, så utnämningen var varken förvånande eller kan kritiseras på saklig grund. Så här står det i SvD vilket är intressant.

Vilka kommissionärsposter som kan vara aktuella för Cecilia Malmström ville varken hon eller Reinfeldt precisera, men det framgick på presskonferensen att båda gärna ser att den svenska kommissionären får ansvar för miljö- eller utvidgningsfrågor.


Miljö eller utvidgningsfrågor är två intressanta områden. På miljöområdet får man gärna intrycket att Sverige vill gå före övriga Europa. Det är svårt att veta hur mycket sanning det ligger i denna bild, men efter vårt EU-inträde så fick Sverige backa på en del miljöområden så det kan ligga mycket sanning i den bilden. Som miljökommissionär är Malmström sannolikt inte sämre än någon annan, även om t.ex. Wetterstrand skulle passa något bättre för just den posten.

När det gäller utvidgningen så vill regeringen och Malmström att Turkiet skall bli medlem i EU. Det är en linje som varken jag eller en majoritet av svenska folket stödjer. Malmström representerar alltså regeringen men inte en folklig majoritet i vårt land i denna fråga. Om Turkiet skall bli medlem i EU så kommer det att ske på bekostnad av bl.a. de svenska skattebetalarna, bara det gör denna linje oerhört tveksam. Jag och många med mig känner inte att Malmström representerar oss eller Sveriges befolkning om hon driver linjen att Turkiet skall in i EU. Som vanligt blir vi inte ens tillfrågade.

Jag såg ett program (Korrespondenterna) där Erika Bjärström intervjuade Malmström och en politiker från Vlaams Belang, Philip Clays, på ett kafé över en öl. Clays är ingen nazist eller liknande utan är väl snarast jämförbar med en Sverigedemokrat. Malmström var dock för fin för att sitta vid samma bord som Clays. De satt alltså vid skilda bord och drack sin öl medan de blev intervjuade av Bjärström, som själv verkade tycka Malmströms agerande var konstigt.

Ärligt talat, när Malmström blev utnämnd som vår nye kommissionär, hur många tänkte på hur hon kommer att verka för svenska intressen (vilket hon sannolikt inte kommer att göra) och hur många tänkte på vilket karriärklipp Malmström gjort, vilken lön och vilka förmåner hon nu kommer att åtnjuta? Jag måste erkänna att min första spontana tanke rörde det senare.

Länk SvD

Länk DN

Länk tidigare blogginlägg Philip Clays och Malmström

10 kommentarer:

Rune sa...

Denna utnämning äcklar mig. Liksom föregående Margot Wallström. Nu skall alltså Malmström installera sig i Bryssel ett antal år och bli stormrik.
Varför skall Sverige delta i sådan korrupt trafik?
Varför har svenska politiker degenererat så till den milda grad efter Erlander?

Marthin sa...

Regionernas ”Europa” har sedan länge vunnit kampen om utvecklingen av EU-projektet. Därför är det heller inga konstigheter, utan helt i linje med utvecklingen, att Malmström utsetts. Hon har varit en ivrig federalist och har därtill utfört ärenden för denna falang på ett övertygande vis. En kommissionär varken driver eller företräder nationella intressen, allt handlar om ”EU:s gemensamma intressen”; dvs grundidén med EU-projektet, i vilken nationell suveränitet ges upp för att stärka ett gemensamt. Det är själva innebörden av så kallad ”EU-integration”.

Man får acceptera allt av ”det gemensamma intresset”. Antingen identifierar man det som fullgott eller tillräckligt graverande att företräda en linje att träda ur. T.ex kan det te sig lustigt att ett ”gemensamt intresse” behöver ett borttagande av vetorätter, men å andra sidan är blott namnet – Europeiska Unionen – orwellskt i sig. EU-projektet är icke Europa, och Europa är icke EU-projektet.

Vad gäller Turkiet är det icke en fråga ”om” landet blir medlem, utan ”när”. Precis som det icke är en fråga ”om” Sverige kommer få euron som valuta; frågan är bara ”när”. Det är lika självklart som att Ryssland kommer sätta militär i Östersjön med anledning av EU-gasledningen; frågan är bara ”när” och vilka omständigheter som motiverar det, det vill säga ”hur”.

Robin Shadowes sa...

Man kommer köra över folkviljan både beträffande euron och Turkiets medlemsskap i EU. Jag gissar att man spikar inträdesdatum någon gång under andra halvan av 2010 och att dom blir fullvärdig medlem under 2011. Det kommer bokstavligt talat att välla in muslimer i Europa då. Tiotals miljoner på kort tid. Sverige kommer givetvis ta på sig att ta emot så många som bara är möjligt. Sveriges slutgiltiga undergång är nära.

Robsten sa...

Man vet aldrig vad morgondagen har i sitt sköte, det kan hända saker som ställer allt på ända. Något kan t.ex. hända i Turkiet som gör det omöjligt för landet att bli medlem. Någon präktig skandal kan rullas upp inom EU o.s.v.

Gammelsvensk sa...

Det hade onekligen känts bättre om hon varit "övertygad" svensk.

BLU-82 sa...

Shadowes. Vid EUs inträde kommer som sagt hundratusentals turkar till Sverige, kanske en miljon redan det första året. De kommer att bosätta sig främst hos anhöriga i de turkiska kolonier som redan finns i Sverige, framförallt i norra Botkyrka med ökända orter som tex Alby, Hallunda, Fittja och Norsborg. Därefter kommer de att sätta igång att kräva bostäder och arbeten. Alla kurvor pekar åt fel håll för Sverige, enda hoppet står till 2010 års riksdagsval, och därmed följande Stora nationella framgångar.

Stig sa...

Den ena folkförädaren tar över efter den andre i EU-bunkern i Bryssel.
Att den ena var röd och den andre är blå har vi väl lärt oss inte är så stor skillnad, om ens någon alls.
Undrar vad som egentligen menas med "utvidgningsfrågor"? Skall nordafrikanska och mellanöstern länder också integreras i EU? Hela projektet påminner inte så lite om Hitlers stormaktsdrömmar om Tredje Riket.
Precis som Hitler & Moussolini vill alltså EU ha kontroll över hela medelhavet och den viktiga Suezkanalen.

Robin Shadowes sa...

BLU-82, det finns en tråd på forumet Exilen som handlar om att politikerna i Sveriges riksdag i början av 90-talet tog ett beslut om att ta emot uppåt en halv-miljon flyktingar på kort tid, kanske bara på några veckor, högst några månader. Trots att en utredning om detta extrema flykting-mottagande visade att detta skulle innebära nationen Sveriges fullkomliga och totala sammanbrott och undergång! Om du orkar leta efter den så kanske en ledtråd kan vara att det var Skribenten som skrev om det. I värsta fall får jag väl färsöka hitta den men en sak är säker, detta lands-och folk-förräderi är minst sagt häpnadsväckande och borde uppmärksammas mera än vad som nu är fallet. Jag menar, om detta verkligen inträffade så skulle de folkvaldas förräderi vara av sådana dimensioner att historiska förrädare som Vidkun Quisling och Judas Iscariot skulle framstå som söndagsskole-gossar och pojk-scouter i jämförelse!!

MS sa...

@Robin S

Vad var orsaken enligt tråden på Exil för detta landsförräderi? Byta ut till en mer lydig valboskap? Om det något som MENA-folk är så är det inte lugna och lydiga. Lönedumpning?

BLU-82 sa...

Shadowes. Jag läste en artikel om detta ungefär år 1995 , i tidningen Fri Information om invandringen, utgiven av den pragmatiske läkaren Eva Berqvist. Planen gick ut på att tex vid en miljökatastrof , eller om något land tex Ryssland beslutar sig för att skicka miljontals ( sic ! ) oönskade individer ut ur sin nation, så skall Sverige ta emot dem. Myndighter har rätt att tvångsrekvirera villor, lägenheter, ja allt ,som kan räknas som bostäder för att inhysa nykomlingarna. Mycket riktigt togs det för givet att nationen skall gå under vid detta scenario, men det är ju bara något som är bra, resonerade beslusfattarna. Titeln på artikeln i tidningen FIIN var : Att planera för landets undergång. Så sannerligen - den trojanska hästen är innanför portarna.. - nämligen på Helgeansholmen, i Sveriges riksdag.