tisdag, december 15, 2009

Struntprat om arbetskraftsbrist

Vi läser ännu en artikel som påstår att enbart en massiv immigration i sig skulle höja vår välfärd. Denna gång är det Olle Wästberg som kommer med påståendet, han hänvisar även han till en ekonom som heter Philippe Legrain. Denna Legrain nämns alltid när man skall bevisa att enbart invandring i sig är ett instrument för välstånd. Det verkar därför som om Legrain är den enda ekonom som tycker så eller i alla fall vill sätta sitt namn i pant på det.  Så här skriver Wästberg i sin artikel.

Arbetslöshetsvågen sköljer över Sverige i spåren av finanskrisen och det internationella efterfrågefallet. Ändå är det just nu nödvändigt för Sveriges långsiktiga välstånd att vi startar en kampanj för att locka flera invandrare till den svenska arbetsmarknaden. Den svenska arbetsmarknadens omställningsförmåga är begränsad. Migrationsverket publicerar regelbundet en bristlista, en förteckning över yrken där efter- frågan är stor. Det är allt från akutsköterskor och bagare till tandläkare och VVS-ingenjörer.


Det Wästberg inte skriver att vi under den hetaste högkonjunkturen hade en arbetslöshet på över 300,000 människor. Det är många decennier sedan vi hade en verklig arbetskraftsbrist i vårt land. Vi behöver dessutom inte locka fler invandrare till vårt land, de verkar komma i stort antal i alla fall, av någon outgrundlig anledning. Att yrken som bagare och sjuksköterskor är bristyrken när flera hundratusen är arbetslösa även i högkonjunktur, tyder på systemfel och bristande incitament för folk att utbilda sig till de områden där det finns jobb. Att det skulle var för svårt att jobba som bagare för stora delar av vår befolkning är helt enkelt osannolikt. Vidare så står det i artikeln.

Nästa år kommer för första gången färre unga in på arbetsmarknaden än antalet ålder- avgångar. Och för varje år där- efter kommer cirka 2000 färre ungdomar att stå till arbetsmarknadens förfogande än antalet nya pensionärer. Under de närmaste tio åren kommer den svenskfödda befolkningen i arbetsför ålder att minska med 100000.


Jättebra, då kanske ungdomsarbetslösheten kan minska med 2000 personer och den totala arbetslösheten minska med 100,000 personer, men jag tvivlar t.o.m. på det. Vidare i artikeln så står det så här.

Ökat välstånd bygger i grunden på att allt fler människor som arbetar på ett alltmer produktivt sätt.


Fel, helt fel! Ökat välstånd bygger i grunden på att ANDELEN av befolkningen som arbetar på ett alltmer produktivt sätt ökar. Skulle Wästbergs infantila tes stämma skulle Indien och Kina stoltsera med världens högsta välstånd. I Kina jobbar jättemånga människor, kanske inte så produktivt men i alla fall. I Asiens tättbefolkade länder har människor alltid arbetat hårt i massor, välståndet ligger i alla fall långt efter vårt eget. Välståndet ökade när produktiviteten ökade i dessa länder, det hade INGENTING med befolkningsantalet att göra eller antalet människor i sig som arbetade. År 2000 så ledde välståndsligan av det pyttelilla landet Luxemburg, detta lilla land har inte alls många människor i arbete. Vidare så står det så här i artikeln. 

Traditionella utflyttningslän som Gotland och Norrbotten satsar också på befolkningsökning. De tänker rätt


Men du tänker helt fel Wästberg! Dessa regioner försöker förhindra att de utplånas fullständigt p.g.a. att alla tvunget skall flytta till Stockholm eller andra storstäder. Hur infantil får man bli för att bevisa en tes egentligen? Vidare i artikeln så står det så här.

Det är inte enbart den framtida demografin som talar för att vi bör underlätta för människor att invandra för att arbeta i Sverige. Det finns starka belägg för att invandrare förbättrar våra handelsrelationer med omvärlden (Brännpunkt den 23 november).


Det är högst tveksam ståndpunkt och den är inte på något sätt bevisad. Skulle den ändå vara sann så gäller det en liten grupp invandrare med hög potential, det gäller inte vilka invandrargrupper som helst. Å andra sidan så blev en del invandrargrupper så arga för att en konstnär ritade Muhammed som hund att halva den muslimska världen hotade med handelsbojkott, så det kan gå på ett ut. Till slut så står det så här i artikeln.

Flera undersökningar visar att Sverige är attraktivt för dem som vill arbeta eller studera i ett annat land. Det handlar naturligtvis om arbetsmarknaden, men är bredare: Sverige måste vara ett land som är känt för bra skolor och god miljö, för kulturutbud och säkerhet. Det är mycket som ska uppväga decembermörkret.


Man reagerar starkt på att Olle Wästberg som generaldirektör för Svenska institutet kan misshandla det svenska språket som han gör här. Att Sverige är attraktivt anade vi redan, men är vi attraktiva för rätt personer? Annars är det USA med helt andra sociala system som lockat till sig riktigt framgångsrika personer, samtidigt som vi i vårt land tagit emot raka motsatsen s.a.s. Skolorna i vårt land har snarast blivit sämre i denna globaliseringens tidevarv, bråk och stök är legio i vissa utsatta områden. Säkerheten i vårt land är faktiskt ett skämt mot var det har varit. När jag växte upp var vårt samhälle så mycket säkrare och tryggare så inga undersökningar eller bevis behövs egentligen. Vårt samhälle har tagit kliv tillbaka när vi följt och accepterat politikernas iver att göra Sverige till ett riktigt globaliserat land.

Wästberg talar självklart om att det är arbetsmarknaden som lockar och gör vårt land attraktivt. Är man anställd i vårt land så har man oftast förmånliga villkor, utan tvivel är det så. Men Wästberg bagatelliserar våldsamt den bedövande stora arbetslöshet som faktiskt fanns även under högkonjunkturen. Men visst, vi skall självklart ta emot partikelforskare, cancerforskare, civilingenjörer, färdigutbildade läkare och andra som kan aspirera på ett nobelpris. Vi hoppas bara att de har godkänd legitimation när de kommer.

Länk DN

12 kommentarer:

Anonym sa...

jag skulle vilja höra av förespråkarna till arbetskraftsinvandring varför sverige kommer att gå under om vi inte importerar mer folk. är de arbetslösa som finns i sverige en statisk massa som måste försörjas med hjälp av nytt folk eller? varför kan de inte motivera sina påståenden med praktiska exempel?

bra att du biter ifrån lite mot dumheterna.

mvh robban

MS sa...

"Wästberg talar självklart om att det är arbetsmarknaden som lockar och gör vårt land attraktivt."

Det var det dummaste jag hört. Det är inte det som flyktingsmugglare runt om i Världen säger om Sverige. Tvärtom. Dom framhäver våra generösa bidrag till invandrare. Kommer du hit så får du allt serverat på silverfat. Dina gamla mamma som inte arbetat eller betalat en krona i skatt har ÄFS, rätt till hemvårdspersonal som talar hennes språk m m. Får hon inte det så är det bara att ringa DO. Statistik jag läste idag sa att det var främst bärplockare och datatekniker från Indien som sökt arbetstillstånd. Inte så många raketforskare eller neurokirurger från Irak och Somalia m a o.

Det spelar självklart vilka som kommer hit. Återigen så har jag svårt att se hur analfabeter eller folk som bara har dom mest grundläggande skriv- och läsfärdigheterna någonsin ska kunna bidra till dom positiva effekter som Olle Wästberg talar om. Tvärtom så blir dom en ytterligare börda för den minskade delen av befolkningen som förvärsarbetar. Får sossarna som dom vill så kommer vi se ännu en förtidspensioneringsvåg och då får vi ännu mindre skatteintäkter.

Jag håller med dig att bristen inom vissa yrken beror på ett dåligt skött utbildningssystem. Vi kan inte sänka våra krav på patientsäkerhet eller vård bara för att tillfredställa pseudolibiraler som Wästberg.

Nej, det får vara slut på detta idiotiska snack om att vi behöver en massinvadring för att överleva. Vad vi behöver är en starkt reducerad invandring för att vi ska kunna hämta andan och överleva på sikt.

Anonym sa...

bra robsten
jag läser det du skriver och jag kommer fram till att du håller samma höga standard som janne mild i dina uttalanden

sakligt utan något som helst rasism

bra jobbat

pelle motala

Karpstryparn sa...

Ja, Wästberg har lika mycket koll som alla andra invandrings-, flyktings- och mångkulturförespråkare har, d v s inte alls! Eller också är det just det han har, eftersom han inte tar upp nackdelarna. Men om han anser att det bara finns fördelar så finns det ju självklart nackdelar.
Men grunderna i hans resonnemang kan man överföra till vilket plan som helst. Om en våldtäktsman mördar sitt offer efter våldtäkten så gör han en god gärning, han besparar henne smärtan i underlivet.
Som sagt, man kan överföra Wästbergs resonnemang till vilket plan som helst. Den gemensamma nämnaren mellan Wästbergs påståenden och mitt exempel är helt enkelt god gärning. Wästberg skulle lika gärna kunna påstå att det inte finns några nackdelar med våldtäkter.

BLU-82 sa...

MS: Du skriver om neurokirurger från Somalia. De har nog tagit slut. En dansk medborgare , född i Somalia, begav sig för drygt en vecka tillbaka till Somalia, där klev han in på en tacktals ceremoni för blivande läkare iklädd burka och högklackade skor, trots att han var en man. Han detonerade sitt martyrbälte, tre ministrar och ett stort antal presumtiva läkare sprängdes till döds. Sådan är islamismen. Somalia anklagar numera Danmark för att vara en frizon för muslimska terrorbombare. Även Sverige är sannolikt en frizon för dessa terrorbombare. Det mångkulturella berikar - inte..

Anonym sa...

Strålande analyser och klargöranden ifrån Robsten, som vanligt. :)

En klassisk skröna är ju att alla invandrare är högutbildade läkare och inom andra ansedda yrken, men tvigas ändå köra taxi eller ta städjobb.
Den myten slog väl Fp:s Sabuni hål på tidigare i år. Nu minns jag dock inte siffrorna utantill.

Men om vi koncentrerar oss på de få som verkligen HAR en läkarutbilning t.ex.
Någon måste ju ha tagit sig tid att kolla upp hurpass jämförbara utbildningarna är med svenska mått mätt.
Jag menar, tänk om en läkarutbildning motsvarar en undersköterseutbildning på gymnasienivå i Sverige, som exempel.
Då är det ju rätt mycket falsk marknandsföring ifrån mångkulturförespråkarna.
Jag kan dock inte erinra mig att ha läst något dylikt. Men det är väl å andra sidan inget svensk media skulle släppa fram frivilligt. :)

Och om man nu är så högutbildad men inte får annat än städjobb. Varför startar man då inte eget? man tycker ju det borde poppa upp privatkliniker som svampar ur jorden om det nu finns så många högutbildade läkare m.m bland våra invandrare.

Johan sa...

Nja, som ni säger är ju tanken att de människor som söker sig hit generellt är några som ökar Sveriges välstånd förmodligen bullshit. Det är ju svårt att veta eftersom myndigheterna vägrar skaffa statistik men allt talar för att det är så.

Det hindrar dock inte att det samtidigt är svårt för de som har relevanta utbildningar och skulle kunna vara till nytta. Det tar lång tid innan man får börja arbeta. Det har varit svårt men blivit enklare att få sina utbildningar validerade. Vi har en liten andel privat marknad. Det går inte konkurrera med låga löner o.s.v.

En högutbildad som exempelvis inte får sin examen validerad eller måste sitta och vänta på besked från migrationsverket några år innan de får jobba hinner bli av med stor del av sin kunskap.

roberth sa...

Av de 14 000 arbetskraftsinvandrare som kom från dec 08 till dec 09 var inte en enda från Mena eller Afrika. Undrar varför...
Den största grupper var Thailändare som plockade bär runt 6000 därefter indier som arbetar med it. Säger det inte allt om Mena och Afrika invandringen?
Roberth Ström
vice ordförande Sd Dalarna/västmanland

MS sa...

@BLU 82

Ja, jag vet. Han var nog läcker i sin Burqa innan bomben smällde men hans ansikte var ju intakt i a f.

Precis, det är precis islamisternas agenda. Dom är bakåtsträvare och vill att allt man ska göra är att be och underkasta sig Islam och någon makttokig Iman. Dom vill inte att människor utbildar sig. Utbildade människor är ett hot för att dom ofta reser och får andra intryck och dom inser att Islam är inget annat än en våldssekt. Ja, jag vet att det finns många högutbildade Jihadister men dom är intressant nog ofta andra generationen invandrare i Väst. Hur man kan döda läkare som skulle hjälpa det somaliska folket är för mig en gåta men logik har inte så mycket med militant Islam att göra.


@Johan

Självklart så finns det välutbildade invandrare men dels så tror jag inte att Sverige är det primära målet för dom och dels så måste man fråga sig om t ex en läkarutbildning i Somalia eller Irak har den kvalitet som vi har rätt att kräva? Är dom så duktiga som alla hävdar så borde dom kunna söka ett arbetstillstånd och komma in i det svenska samhället den vägen men dom flesta som ansökte om detta förra året var som sagt thailändska bärplockare och indiska datatekniker. Problemet är inte att vi har för många högutbildade invandrare som inte kommer in på arbetsmarkanden utan att vi har för många lågutbildade som varken kan eller verkar vara särskilt intresserade att ens försöka.

Johan sa...

@MS

Jag håller med dig om vad det huvudsakliga problemet är. Men med den offantliga mängd byråkrater Sverige har i sin tjänst borde vi egentligen kunna fixa båda problemen samtidigt. Brist på resurser har vi inte, brist på prioritering har vi ett överflöd av.

Dessutom slår validering åt båda hållen. Det är lika viktigt att få reda på elektriker och läkare som inte kan sitt jobb som de som kan det.

MS sa...

@Johan

Absolut så har vi konsumenter/patienter och kunder rätt att få veta att den läkare/elektriker osv vi anlitar kan sitt jobb. Det ska ny införas på försök tror jag att patienter ska kunna gå in och betygsätta sin läkare och annan personal efter utför behandling. Det var starrpatienter om jag inte minns fel. Ett bra initiativ men det räcker inte utan det borde vara en självklarhet att vårdinrättningar och näringsidkare betygsätts av oss brukare.Det finns ett likande system när det gäller bilmekaniker och restauranger i a f här i Sthlm

Dick Erixon har varit inne på problemet med att vi har väldigt höga trösklar in till arbetslivet i Sverige. Pratade en gång med en städledare på Inspira och han sa att dom i stort sätt kräver gymnasiekompetens för sina städare om det inte finns så krävs mycket goda referenser. En stor del av dom som nu kommer uppfyller inte detta krav på långa vägar och det kommer kosta oerhört mycket pengar att få i a f några av dessa arbetsföra. Pengar vi inte har. Den enda lösningen som finns blir då att sänka tröskeln. Dom som vinner på det är främst höginkomsttagare och dom som förlorar är låginkomsttagarna och lågutbildade som då får konkurrens av ännu billigare arbetskraft. Det är en av skälen menar D E att höginkomsttagare är mer positiva till invandring. Det och att dom bor långt bort från ghettona så klart.

Det är det som retar mig när politikerna tjatar om pensionsräddare. Flertalet av dom som nu kommit från MENA kommer troligtvis aldrig bidra till samhället utan kommer att rent ekonomiskt vara tärande. Skälen att då ta emot dom i stora skaror måste då vara en annan. Då är det bättre att dom säger det istället för att hyckla tycker jag.

Johan Y sa...

Jag håller med dig men jag undrar om verkligen politikerna förstår det. Jag menar, det är inte lätt att veta om de ljuger eller är korkade.

Trots allt är det många av dem som inte heller har den kompetens vi kräver av städare. Hus ska de rimligtvis kunna relatera till att man i de flesta andra branscher kräver mer utbildning än man gör i riksdagen?