tisdag, december 08, 2009

Sverige ett vanskött land – krönika

När jag i morse tittade på mina PPM-fonder såg jag att den fond som gått sämst av de jag valt att satsa min magra pension i var ”Sverigefonden”. Det är en aktiefond som har aktier i basen av Svensk industri och näringsliv. Jag trodde väl inte överdrivet mycket på fonden när jag valde den, men som nationalist kunde jag inte annat än välja en kraftig del av min PPM-pension i just denna fond. Att denna fond gått så erbarmligt dåligt, mycket sämre än ”Aktiefond världen” t.ex. är inget bra tecken eller betyg för vårt land. Jag har lite pengar i en privat pensionsfond. Den fond jag valt för mitt lilla privata sparande är en Rysslandsfond. Denna fond har gått minst 20 gånger bättre än Sverigefonden. Tyvärr har jag så pass litet sparande i Rysslandsfonden så jag får väl antagligen samla tomburkar när jag går i pension.

Sverige är ett land som fordom låg bra till i välståndsligan. Vi låg i topp när det gällde BNP/capita. Nu har vi halkat stadigt nedåt och år 2000 låg vi på 17e plats, nu ligger vi ännu längre ned. LÄNK

Skolan är framtiden för varje nation, det är den framtida arbetskraften som vi utbildar just nu. I den internationella skolundersökningen som kallas ”Pisaundersökningen” så ligger vi långt efter de främsta nationerna och vi halkar stadigt nedåt. LÄNKLÄNK2

Allt detta tyder på att Sverige är ett vanskött land. Våra politiker har utan tvivel tagit felaktiga beslut, i annat fall skulle inte de parametrar vi kan mäta peka samfällt åt fel håll. Skolan är sämre än den varit för några decennier sedan. Vi väljer inte våra politiker för att de skall ta dåliga beslut och göra vårt land sämre. Vi har en vansinnig immigrationspolitik som sugit resurser från samhället och splittrat vår nation. Vi har en politisk korrekthet som gjort det svårt att peka på vissa felaktigheter. Våra medier har inte heller tagit sitt ansvar, tvärt om, de har snarast förstärkt möjligheterna att göra något åt den undermåliga politik som förts. Vi får hoppas att vi nu nått botten och att en vändning är på väg.

16 kommentarer:

Rune sa...

Robsten sa:
"Våra medier har inte heller tagit sitt ansvar, tvärt om, de har snarast förstärkt möjligheterna att göra något åt den undermåliga politik som förts."
-----------------
Är det inte så att medierna har föst politikerna framför sig? Och att ingen politiker har haft kurage att sätta klackarna i marken för att spjärna emot.
Politikerna har makt och medierna har makt över politikerna. Men mediernas makt är en makt utan ansvar. Journalisterna ställer inte upp i allmänna val.
Detta hade ju inte varit så farligt om medierna åsiktsmässigt hade spretat åt alla möjliga och omöjliga håll. Men när Sveriges samtliga etablerade medier har samma åsikt i t.ex. invandringsfrågan, då är det farligt.

Martin Tunström sa...

Stämmer inte alls vi skulle positioner oss sämre i OECD:s s.k. välståndsliga sedan 2000, snarare tvärtom. Vi kommer på plats nr åtta enligt OECD:

http://lysander.sourceoecd.org/vl=4182661/cl=39/nw=1/rpsv/factbook/02/01/02/02-01-02-g1.htm

Sverige är en av världen mest välskötta länder. Ta vår statsskuld som ett exempel en av den lägsta i Europa:

http://lysander.sourceoecd.org/pdf/factbook2009/302009011e-10-01-02.pdf

Lägre statsskuld än Japan (vars statsskuld uppgick till 170 % av BNP 2007), Tyskland (65 %), Frankrike (70 %), Italien (113 %) och EU-genomsnittet.

Goten sa...

@ Martin Thunström "Sverige är ett av världen mest välskötta länder."

35% ungdomsarbetslöshet 2011, enligt Stefan Fölster, som ber oss ha tålamod och hoppas på bättring om fem år.

Att Sverige pga ett stort antal vansinnigheter kommer att klara krisen sämre än våra grannländer, det kan vem som helst räkna ut redan nu.

http://www.dn.se/ekonomi/forst-om-fem-ar-kan-krisen-vara-over-1.1009890

PS Robsten, flytta fonderna till länder du tror på!

Robsten sa...

Jepp, och vi har dubbelt så hög statsskuld per capita som Island och Irland. Island är väl inte precis välskött?

Men när det gäller BNP/capita så låg vi förvånande bra till faktiskt. Jag har sett andra tabeller där vi konstigt nog legat betydligt sämre till.

Robsten sa...

Enligt CIA ligger vi på 25e plats

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html

Men många andra tabeller visar att vi ligger högre, kanske beroende på hur man räknar. Skit samma, Sverige är ett illa skött land, men naturligtvis välskött om man jämför med rena bananrepubliker.

Robsten sa...

En reflexion, år 2000 låg det FÖRENADE Tyskland före oss i välståndsligan (BNP/capita) hur är det möjligt Martin om vi är en välskött nation, alltså vi talar om det FÖRENADE Tyskland, med den gamla öststaten Östtyskland inberäknad?

Robsten sa...

Någonting negativt hände mellan 1980 och 2000 när man kollar tabellerna, det var där vi tappade stort gentemot omvärlden. Därefter har en viss återhämtning faktiskt skett, enligt tabellerna.

Men detta är inte enbart ett mått på att saker är illa skötta i vårt land. Såg på debatt nu att cancersjuka som i princip väntar på döden tvingats söka jobb, om de får en period där de mår lite bättre (innan regeringen nu gör om sina sjukregler, efter omläggningen skall detta inte längre kunna ske). Detta samtidigt som kanske 80 procent av Rosengårds arbetsföra befolkning går arbetslös. Alltså hur går det ihop, hur tänker politikerna? Ett sätt som jag menar att politikerna tar mycket märkliga beslut.

Anonym sa...

Önskar att jag kunde instämma i Robstens förhoppning att vi nu nått botten, men tyvärr, vårt land är som ett maskätet äpple: det ser fortfarande hyggligt ut på ytan, men är ruttet invändigt. Ännu så länge behärskas administrationen i vårt land av infödda svenskar, och vi har därför fortfarande en blygsam korruption, och i de flesta fall rimlig rättssäkerhet. Men när invandrargrupperna om något decennium inkvoterats i t.ex. rättsväsendet och polisen, och i förvaltningen generellt kommer Sverige inte att skilja sig nämnvärt från olika utomeuropeiska länder. Det vi nu ser i form av bedrägerier i t.ex. enskilda förskolor kommer att bli legio inom hela den offentliga sektorn. Mutor, klanpolitik kommer att bli vardag. Och den "elit" inom politik, media och näringsliv som bringat olyckan över oss kommer att ha emigrerat till något mera välordnat land.

Anonym sa...

Jag ser Sverige som att sånt där kulisssamhälle man använder i filmer. Allt som behövs ser ut att finnas där men kliver man in bakom kulissen är det nästan tomt.
Lunkentuff

Utlandssvensk sa...

LO hade en debattartikel i dagens DN där man bland annat sa:

"Mellan 1991 och 2007 har de rikaste fått ökade disponibla inkomster med 88 procent. För de fattigaste har de bara ökat med 15 procent"

Jaha, ja, Räknat i svenska kronor är det säkert rätt.

Om vi räknar i CHF (schweizer franc) kan vi se att CHF/SEK var cirka 4 år 1991 och är i dag cirka 7. (Jag antar att Svenska löner har stått stilla mellan nu och 2007)

Så om vi börjar med de "rika" i Sverige:
Om de hade disponibel 100 år 1991 blir detta 100/4 = 25 CHF.
Nu har de i stället 188/7 = 27 CHF, dvs. en ökning på MINDRE än 10% på nästan 20 år.

För de "fattiga" blir det:

1991, tjäna 100/4 = 25 CHF
Nu, tjäna 115/7 = 16.5
Dvs. en MINSKNING med 34%

Siffrorna blir troligen liknande om man tittar mot D-Mark/Euro.

Så här håller man på i Sverige, årtionde efter årtionde.

Troligen är den svenska valutans eviga försvagning också en del av anledningen till att vissa utländska fonder ger bättre avkasning än motsvarande svenska.

Sverige, Sverige fosterland! sa...

Fakta kvarstår, att år 1970 tillhörde Sverige ett av världens tre rikaste länder, då undantaget Luxemburg. Alltså Schweiz, Sverige och USA låg i topp! Om Sverige fortsatt med samma nationalekonomi nu som då, så hade Sverige varit mellan 20 till 25% rikare, vilket motsvarar mellan 600 till 900 miljarder svenska kronor mer per år i BNP! Detta i sin tur motsvarar årligen den svenska statsbudgeten!
OECD och tillväxtverket kan bekräfta ovan data. Enligt OECD, så har inget medlemsland någonsin fallit så snabbt och så djupt i välståndsligan som Sverige!
För detta kan Vi tacka 68-nissarna och Olof Palme!

Robsten sa...

Jag går inte så långt att jag kallar det ett kulissamhälle, men det ligger något i det faktiskt.

När jag var ung kunde man få vänta på akuten i ett par timmar, man blev förbannad bara för det på den tiden. Nu hör jag barnfamiljer som kommer till akuten en vardag, och får vänta över ett halvt dygn. Något ÄR fel, något HAR gått åt fel håll. Vår relativa klättring från en bottenplacering i BNP-ligan förändrar inte det. Exemplen kan göras ännu fler, inga inbrott utreds seriöst av polisen, arbetsförmedlingarna sysslar med allt utom att förmedla de jobb som faktiskt finns. Kurser i jobbsökeri höjer nivån på ansökningarna, om alla går en sådan kurs så höjs nivån på alla ansökningar som kommer in till arbetsgivanrna, vilket inte skapar ett enda jobb till förutom för arbetsförmedlingen.

Anonym sa...

Re: "Något ÄR fel, något HAR gått åt fel håll."

Nej det går åt rätt håll. Enligt principen om jordisk rättvisa beräknad över tid och rum, är det nu vår tur att sikta mot BNP-botten och Haitis tur att klättra mot toppen. I enlighet med resonemangen runt klimatfrågan och vår "klimatskuld" har Sverige en uppenbar "välståndsskuld" gentemot resten av världen. Det är den som Reinfeldt håller på att reglera genom att ta hit tredje världen och köra landet i botten. Allt för ett rent vitt samvete.

Gustafsson (i svårt analytiskt tillstånd)

MS sa...

Dagens Sverige kanske inte är en kuliss utan mer som en bedagad skönhet som fortfarande är vacker på avstånd och i rätt ljus men synar man henne närmare så ser man tydliga tecken på förfall.

Jag håller med. I dag kan man läsa att svenska elever är fruktansvärt dåliga på matte och fysik. Har detta göra med vänsterns flumskola där föraktet för kunskap nästan är lika stort som för lärarna? Svar JA. Detta tillskillnad från vårt grannland i öst där ordning och disciplin fortfarande förekommer. I dagens samhälle så kan elever ostraffat slå ner lärare och kalla dom för både det ena och andra. I dagens Sverige läggs oerhörda resurser på ”svaga” elever och analfabeter men dom duktiga eleverna skiter man fullständigt i. Lycka till säger jag bara!

Satsar någon skola lite extra på duktiga elever i allmänhet och i Naturvetenskapliga ämnen i synnerhet så skrias det högljutt om elitklasser och klassklyftor från vänsterhåll.

Jag hävdar med en dåres envishet att det faktum att vi har haft ett socialistiskt enpartistyre i decennier ligger bakom många av dom sjukdomar som Moder Svea nu tynar bort i sakta men säkert. Frågan är om ens SD-medicinen kommer att kunna kurera henne? Vårt välstånd dom senaste 30-40 åren kommer nog bara vara en parantes i historien. Det är bara att sikta in sig på att vi kommer hamna på samma nivå som Polen eller någon annan gammal öststat. Allt vände i o m Olof Palme. Fram till dess så var sossarna ett riktig arbetarparti med svenskarna och Sveriges bästa för ögonen. Arbete var en dygd och premierades.Sedan kom Palme- och bidragseran och Sverige skulle helt plötsligt bli bäst i klassen och fokus ändrades snabbt från Sveriges utveckling till förmån för suspekta diktaturer i Syd- och Latinamerika. Ta bara Kalle Larsson V och Co som på fullaste allvar anser att vi har en moralisk skyldighet att släppa in alla och att vi svenskar bara ska betala notan och se glada ut. Strunt samma om det bryter mot svensk lag. Bara lilla Kalle får känna sig fin och human när han dricker ekologiskt thé med sina kompisar på sina ” Det är jävligt lätt att vara solidariskt med andras pengar”-temakvällar. Allt i den heliga kommunistsolidaritetens namn. Jag spyr på sådana människor.

Stig sa...

@Sverige, Sverige fosterland!

Visst är det härligt att hitta en syndabock och ge dekadensen ett ansikte. "Allt är Palmes fel" (plus "68-nissarna" som i efterskott bara blivit en patetisk revolutionsromantik).
Du "glömmer" två borgerliga regeringar sedan 1970. Först den handlingsförlamade Fälldin-regeringen som sprack efter alla "långbänkar". Sedan den ansvarslösa Bildt-regeringen med en lånekarusell riket aldrig sett maken till.
Det finns m.a.o. fler än Palme att sätta horn i huvudet på! Om det nu är så nödvändigt för att finna roten till det onda.

Robsten sa...

Nä, det är många fler än Palme som har ansvaret. Jag skulle t.o.m. hävda att Bengt Westerbergh har det allra största ansvaret, större än både Palme och Sahlin.

Och vad gör dagens ledare som Rainfeldt, de fortsätter och förvärrar problemen, de har FULLT ansvar. Det man gör när man hela tiden fokuserar på Palme är att dra undan ansvar från dagens politiker lite grand.

Den form av liberalism som Westerberg och för allt i världen Reinfeldt står för är lika illa som den socialdemokrati Palme stod för, som förmodligen är bättre än den form av socialdemokrati Sahlin står för.

Men det är riktigt att med Palme startade förfallet. Och förfallet startade inom M med Adelsohn antar jag. Bhoman skulle aldrig godkänt den politik M står för i dag.