söndag, januari 24, 2010

Pensionärernas politiska orörlighet kommer förr eller senare att straffa dem själva

Enligt den senaste opinionsundersökningen som utförts av SIFO och publiceras i SvD så leder fortfarande oppositionen med ungefär samma siffror som förut, inget dramatiskt har tydligen hänt i opinionen. SD hamnar på 5,0 procent och har parkerat en bit ovanför den magiska spärren som innebär en plats i riskdagen. I slutet på artikeln står det dock så här.

Sverigedemokraterna når för fjärde gången i följd över fyraprocentsspärren till riksdagen. SD har sitt starkaste stöd bland unga män som är LO-medlemmar eller arbetslösa. 


SvD publicerar inga siffror på andelen unga män respektive äldre män eller kvinnor, men det är tydligt att de äldre väljarna är orörliga i sina partisympatier intill det absurdas gräns. Den väljargrupp SD satsat mest på är de äldre och deras urholkade levnadsförhållande. Ett nytt äldrepolitiskt program håller på att tagas fram med stor omsorg. Ändå så är det främst de yngre männen som röstar på SD (av naturliga orsaker). Det spelar ingen roll hur mycket ett parti sviker sina gamla väljare, är man till åren kommen så röstar man på sitt vanliga parti av tradition tydligen.

Övriga partier har naturligtvis också lagt märke till denna orörlighet vad gäller att byta parti. Naturligtvis får det till slut konsekvenser. Det lönar sig helt enkelt inte att lägga kostsamma förslag på gruppen pensionärer, de kommer i alla fall inte att byta parti. Läggar man samma summa på någon yngre väljargrupp så renderar det mycket fler röster. Låt oss vara ärliga och konstatera att alla partier har tagit med detta i sina kalkyler. För att partierna skall satsa dyra reformer på pensionärerna så måste de faktiskt också vara beredda på att byta parti.

Varför är det i högre grad män som röstar på SD än kvinnor? Eftersom inga djupintervjuer gjorts mig veterligen så blir alla svar av typen spekulationer. Men om vi ändå skall spekulera lite så är en trolig orsak att kvinnor i grunden kan sympatisera lika mycket som män av själva SD:s politik. Däremot har kvinnor betydligt svårare att stå ut med den samhälliga stigmatisering som skett av just SD, där kan man säga att etablissemangets taktik har lyckats. De kvinnor som finns inom partiet ger på olika sätt uttryck just för denna teori. 

En annan orsak (och nu är jag väl ute på djupt vatten) är möjligen att kvinnor har svårare att på allvar bryta mönster och utmana sanningar från ”överheten”. Både respekten och tilltron för överheten är större hos kvinnor. Det är ingen slump att det är pojkar, inte flickor, som bryter och ifrågasätter både skolans och familjens regler. Ur ett psykologiskt perspektiv kan SD:s framväxt liknas vid att ett gäng unga pojkar på skolan tagit sig den oerhörda fräckheten att opponera sig mot rektorn och lärarkollegiet. Inte nog med det, de unga lymlarna har mage att komma med påståendet att den uppburna rektorn ljuger! Inte konstigt kanske att skolans ordentliga väluppfostrade flickor inte vågar hänga på.

Länk SvD

Länk DN

35 kommentarer:

Cap sa...

Det brukar hävdas att en stor andel socialdemokrater skulle rösta på ”sitt” parti även om partiledaren var en häst...

MS sa...

1. "Det spelar ingen roll hur mycket ett parti sviker sina gamla väljare, är man till åren kommen så röstar man på sitt vanliga parti av tradition tydligen."

Ja, så är det. Ni har nog inte så mycket för att vända er mot pensionärer i åldrarna 75 och uppåt. Dels är det vanans makt. Dels så lever dom kvar i dom tider då SAP var det goda partiet som tog hand om alla. Att den nuvarande ledningen bara bryr sig om sin egen plånbok eller väska;-) går dom helt förbi. Varför? SVT och SR. Say no more.

2. ”Däremot har kvinnor betydligt svårare att stå ut med den samhälliga stigmatisering som skett av just SD, där kan man säga att etablissemangets taktik har lyckats. De kvinnor som finns inom partiet ger på olika sätt uttryck just för denna teori.”

Ja, speciellt om dom har barn. Dom vill nog inte att barnen ska få utstå spott och spe p g a vad mamma gör. Kvinnor är mer "flockdjur" än vad män är så dom är säkert mer oroliga vad släkt och vänner ska säga.


3. "En annan orsak (och nu är jag väl ute på djupt vatten) är möjligen att kvinnor har svårare att på allvar bryta mönster och utmana sanningar från ”överheten”. Både respekten och tilltron för överheten är större hos kvinnor."

Det är svårt för mig att varken säga bu eller bä eftersom jag aldrig har varit som andra kvinnor ;-). Har alltid varit en superindividualist som gått min egen väg och känner inte igen mig i din beskrivning. Har ingen som helst respekt för överheten och jag har aldrig nöjt mig med sanningen som den har serverats av media och politiker. Jag har varit så mycket utomlands så jag insåg tidigt att den svenska pressen har en egen agenda. Såg med egna ögon hur dom utelämna saker som utländsk press publicerade utan några problem.

Jag säger inte att det inte är så men det beror nog mest på uppfostran. Pojkar uppmuntras att ta risker och att utmana auktoriteter på ett helt annat säg. Slår sig lilla Anna så blir det pjosk och nej, nu får du aldrig åka pulka igen medans om lilla Pelle slår sig så säger pappa, sluta sjåpa dig och upp i backen igen. Våra könsroller sitter nog djupare än vad vi tror.

Ett fenomen som kan reta mig till vansinne är när jag ser andra kvinnor spela dumma för att dels få uppmärksamhet men också gjuta olja på vågorna vid någon diskussion. Varför? Jag förstår inte varför man måste förminska sig själv för någon karlsnok och varför kvinnor är så oroliga för vad folk tycker om dom. Nåja, jag låter andra svara på denna fråga.

Robsten sa...

@MS

Ja punkt tre är intressant och kontroversiell, jag valde att skriva den i alla fall, med risk att få feministmaffian på mig. Men även feministmaffian skulle ju kunna försöka påverka mönstret, kanske inte så fler kvinnor röstar på SD, men i alla fall.

Precis som du säger MS, du sticker ut en smula som kvinna ;-)

Urban sa...

Jag är inte säker på att undersökningen stämmer.
Få personer vågar uppge att de tänker rösta på SD med tanke på vad som kan hända om AFA, arbetsgivare, fackförening, andra politiska partier kan ta sig för.
Vi vet ju att man kan bli avskedad, mista företagskontrakt med kommunen, bli utesluten från fackföreningar och andra föreningar osv osv om det kommer ut att man är Sverigedemokrat.
Blir man tillfrågad i en undersöknig vet man inte vem som kommer att studera resultatet. Man svara därefter.
Viktigt för SD inför valet blir att få ut information om SD:s politik så att pensionärerna röstar SD.

MS sa...

@Urban

"Få personer vågar uppge att de tänker rösta på SD med tanke på vad som kan hända om AFA, arbetsgivare, fackförening, andra politiska partier kan ta sig för."

Det kan jag förstå när det gäller folk mitt i karriären. Se Stellan Bojerud's blogg som Robsten lobbade för. Frågan är bara hur stor "skämmighets-procenten" egentligen är?

När det gäller pensionärer så har dom ju ingen karriär att oroa sig för så där har det nog mer med tradition att göra. Dom var unga/medelålders när 68-vänstern härjade mest och har sett Sverige utvecklas. SAP har ju bidragit till detta så det är väl en retroaktiv tack förmodar jag.

Äldre har inte heller samma tillgång till alternativa medier så dom vet inte vad som håller på att vända. SD ska nog inrikta sig på de yngre och inse att SAP har dom allra äldsta i sitt grepp. Kanske något barnbarn kan övertala dom. För att uttrycka sig krasst så kommer ju det ”problemet” lösa sig av sig självt vart det lider.


Det är Fredrik Reinfeldt som har bollen i sin hand. Så fort valrörelsen drar igång och Mona Sahlin börjar öppnar käften och dom röd-gröna måste stå upp för sitt program så kommer Alliansen äta upp gapet. Går Alliansen åt höger och tar i tag med invandringen så kan dom nog locka över många SD-väljare, tyvärr. Nu är det nog ingen risk i o f s. Fredde Barbar är lika förtjust i islamister och halalslakt som Mona Sahlin.


@Robsten

"Precis som du säger MS, du sticker ut en smula som kvinna ;-)"

Det kan hoppa upp och sätta dig på gubbe lille ;-)

Anders sa...

Klokt skrivet, Robsten.

-----

@MS

Du skriver: "Det är svårt för mig att varken säga bu eller bä eftersom jag aldrig har varit som andra kvinnor ;-)."

Eeh... just därför att du inser, att andra kvinnor som regel inte liknar dig, så borde väl du, om någon, kunna instämma i Robstens analys.

Anonym sa...

Jag tror du har fel. Sanningen är snarare att män stödjer SD i mycket högre grad eftersom kvinnor projicerar sina moderskänslor mot "svaga", och det inkluderar invandrare. Rent allmänt innebär denna projicering att kvinnor i så gott som alla länder i högre grad stödjer vänstern än vad män gör, och Sverige är verkligen inget undantag. Framförallt vänsterpartiet och miljöpartiet har som starkast stöd bland kvinnor medan däremot moderaterna och sverigedemokraterna är överrepresenterade bland män.

Det innebär förståss inte att kvinnor som är emot invandring är okvinnliga, utan att de är mer rationella och inser att denna projicering av deras naturliga modersinstinkt på invandrare är irrationell och att den endast bör projiceras på de objekt som evolutionen avsåg-ens barn. Men eftersom de flesta kvinnor inte är så rationella så innebär det att kvinnor är mer positiva till invandring, vilket förstås innebär att de är mindre positiva till SD.

//MW

MS sa...

@ Anders

"Eeh... just därför att du inser, att andra kvinnor som regel inte liknar dig, så borde väl du, om någon, kunna instämma i Robstens analys."

Det gjorde jag också lite längre ned. Jag skrev att jag förstår vad han menar men att det till syende och sist handlar om hur olika individer agerar och inte kvinnosläktet som helhet. Jag tror att kvinnliga politiker kanske tänker sig för innan dom kandiderar för SD f i o m dom hot som företrädare för SD tvingas leva med. Jag tror att dom inte vill att deras barn ska känna otrygghet eller bli mobbade. Tyvärr så finns det en reell risk för det och det vill inte jag som inte är offentlig fördöma. Det jag inte håller med om att kvinnor generellt är rädda för makt eller viker sig för auktoritet bara för att dom är kvinnor. Varken bu eller bä m a o

Jag kan inte uttala mig för alla världens kvinnor utan bara för mig själv.

@Anonym/MW

Ställ dig frågan om vi föds med en Moder Theresa-gen eller om det är något som samhället uppmuntrar och uppfostrar till? Det är därför som jag har så svårt för ärkefeminister för att dom precis som du generaliserar. Det finns onda och goda kvinnor precis som det finns dito män. Det finns kvinnor som vill rädda hela världen precis som det finns män.

Vi måste se detta dels på individnivå samt förstå vad uppfostran och stereotypa könsroller ställer till med. Om jag ser till min bekantskapskrets så är dom mest rationella och självständiga mina kvinnliga bekanta medans många manliga verkar ha fastnat i moppeåldern och går i bitar bara för att Sverige förlorar någon j-vla fotbollsmatch.


En sak som jag kan skrämma bort många kvinnor från SD är er socialkonservatism. Jag blir inte glad när jag läser hur Björn Söder's åsikter om t ex aborträtten så jag hoppas verkligen att han ligger lågt i den frågan. Det parti som vill tafsa på den rätten kommer INTE få min röst. SD’s inställning till homovigslar kan nog locka några Kd-väljare men jag tror inte att unga väljare lockas av det. Osv osv…

Oavsett skäl så måste SD nå fram även till kvinnorna. Alla de svenska tjejer som blir kallade för svennnehoror dagarna i ända kanske borde lägga sin röst på SD. I den gruppen så har dock SD en stark motståndare i PajasPartiet även om det håller att rämna som den bluff dom är. Grupptrycket är starkt i den åldern och då nedladdning och likande frågor är viktiga frågor så har PP nog några röster där tyvärr.

Anders sa...

@MS

Du skriver: "Jag kan inte uttala mig för alla världens kvinnor utan bara för mig själv."

Jaha, jasså.. så varför uttalar du dig om "pensionärer i åldrarna 75 och uppåt"??

Är du pensionär och fyllda 75 år?

-----

Min poäng är, att somliga kvinnor uttalar sig gladeligen om män, om pensionärer, om ungdomar osv - men inte om kvinnor. Där anser de sig endast kunna tala "för sig själv". Varför?

Robsten sa...

@MW

-"Jag tror du har fel. Sanningen är snarare att män stödjer SD i mycket högre grad eftersom kvinnor projicerar sina moderskänslor mot "svaga", och det inkluderar invandrare"

Ja det kan också vara en faktor att ta hänsyn till, men jag tror nog att mina uppräknade faktorer trots allt väger tyngre, men det är som jag skrev, än så länge spekulationer.

Robsten sa...

@MS

jag diskuterade precis aborträtten med några SDrepresentanter, nåja, jag låter mig nöja med det.

z999 sa...

Jag anser att de kvinnor som är med i SD och även sympatisörerna präglas av en stor portion individualism som totalt saknas av kvinnorna i samtliga anda partier. Jag tänkte ett tag att det berodde på att SD är ett mindre parti utanför riksdagen eller utsattheten men det stämmer inte för det finns andra små partier utanför riksdagen. Sen undrar jag om det är så att man (=jag) uppfattar kvinnor som vackrare bara för att dom delar ens åsikter? Det är min enda förklaring till att samtliga kvinnor inom SD (även de sympatisörer jag sett) ser överlägset bättre ut (objektivt sett) än samtliga kvinnor i andra partier.

SD har få kvinnor anslutna och det betyder att männen i partiet måste anstränga sig att försöka se de politiska frågorna ur ett kvinnligt perspektiv. Det betyder definitivt inte att man inbillar sig att de andra partierna är skickliga på kvinnofrågor eller ens har en bra attityd till kvinnor. Männen inom SD måste försöka hitta den här balansen, kanske genom att vara extra lyhörda när man talar med kvinnliga väljare.

Johan Y sa...

Vadå förr eller senare? Det finns väl ingen grupp av alla "svaga" grupper politiker är så förtjusta i att identifiera som får så lite uppmärksamhet som just pensionärer. Jag tror nog man kan få en del röster på att slå upp hur de missköts jämfört med snart sagt alla andra grupper i samhället.

Robsten sa...

Men det vill till att pensionärerna byter parti då. Kommer ett parti med en kostsam reform till pensionärerna måste de ju tjäna röster på det, i annat fall så slutar ju partier att kämpa för denna grupp.

z999 sa...

@Robsten:
"Men det vill till att pensionärerna byter parti då. Kommer ett parti med en kostsam reform till pensionärerna måste de ju tjäna röster på det, i annat fall så slutar ju partier att kämpa för denna grupp."

Vi kanske har nått dit att pensionärer inte längre ses som människor riktigt? Idag hävdas med emfas att det är invandrare som har byggt upp landet och inte pensionärerna. Dom ingår inte längre i ett sammanhang med yngre generationer och därför har yngre generationer tappat känslan för dom. Jag är inte säker på att det behöver hittas på kostsamma reformer för att få pensionärernas röster utan att det är minst lika viktigt hur man resonerar runt äldre generationer. Sossarna fick en gång i tiden många pensionärsröster på sin slogan "Gärna medalj, men först en rejäl pension". Numera stirrar sig politiker blinda på "rejäl pension" men glömmer helt vad "medaljen" betyder och står för. Det talas om en äldreboom i ungefär samma ordalag som när man talar om hur råttor sprider sig och förökar sig och skapar ett växande problem.

Jag tycker att SD skulle satsa mer på att såga strunpratet om den växande äldre befolkningen (ett problem som ska lösas genom invandring enligt riksdagspartierna). Vi har mindre och mindre personer som är engagerade i åldringsvården trots allt snack om att det borde vara tvärtom. Det finns tillgänglig statistik om det. En slogan kunde vara "kommer det att finnas tillräckligt med skattebetalande pensionärer i framtiden för att bekosta arbetslösheten bland invandrare".

Anonym sa...

z999,

De sista raderna du skrev är en riktig höjdare, precis som du skrev skulle SD satsa hårt på den typ av slogan.
allemand

z999 sa...

Tack Allemand. En taktisk sak kunde också vara att visa diagram bredvid varandra och jämföra den åldrande befolkningen med den del av befolkningen som kräver integrationshjälp.

Calle sa...

Nedanstående information är väl inga nyheter direkt för läsarna här men tål ändå att upprepas:

http://www.expressen.se/ledare/1.1014229/080122-ar-valjarna-korkade -
"Det finns okunniga politiker och det finns okunniga journalister. Om detta talar vi gärna, men att tala om okunniga väljare är tabu."

samt

http://politikbloggen.wordpress.com/2008/03/09/bevis-bla-valjare-ar-smarta-roda-korkade/ - "Bevis: Röda väljare har lågt IQ!"

World traveller sa...

Jag tycker det ar oerhort synd att det inte gar att fa fler kvinnor att rosta pa SD. Islamiseringen av samhallet och det okande valdet drabbar ju kvinnor hardare an maen.

z999 sa...

@World traveller:
Jag tror att det är för långsökt för många kvinnor. Även om dom upplever samhället som våldsamt eller att islam brer ut sig så är det inte tillräckligt påtagligt för att få kvinnor att ha det som det största skälet att rösta.

Stig sa...

"Varför är det i högre grad män som röstar på SD än kvinnor?"
Intressant fråga men med många svar tror jag.
Myten om SD som ett rasistiskt parti och enfrågeparti lockar inte ens kvinnorna att kolla upp SD:s partiprogram för att få fram fakta. Att pariet domineras av medelålders män (fr.a. i partitoppen) gör att de kvinnliga väljarna inte har någon stark SD-kvinna att liksom identifiera sig med (de tänker ung. "vad har jag bland alla de gubbarna att göra"). Motståndarna framhäver också alltid gubbväldet inom SD och insinuerar därmed att partiets politik följaktligen och med osviklig logik är just gubbigt och patriakaliskt. Budskap: Medelålders män fattar inte ett dyft om kvinnors behov. Sådan propaganda går alltid hem, i sht i ett land som är så feminsitiskt som Sverige.
SD:s ansikten utåt i massmedierna är ju Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-Olof Sällström (knappast medelålders gubbar men idel män iaf) medan SD-kvinnor som Anna Hagvall, Louise Erixon och Margareta Sandstedt endast är kända för SD-sympatisörer som mig själv och SD-medlemmar.
Och det är precis så som PK-media vill ha det! Underblås myten om "gubb-SD" genom att aldrig intevjua en SD-kvinna. På samma sätt som media aldrig frågar Sverigedmokraterna om deras inställning i miljöfrågor, fångvård, åldringsvård etc. Myten om "enfrågeparti" kan ju spricka.
Sverigedmokraterna behöver profiliera sig i frågor som lockar kvinnor som t.ex. familjepolitik och bostadspolitik. Men det blir ändå svårt att nå ut med budskapet när PK-media och Riksdags-sjuklövern bara vill snacka om invandring och islam när de ska "ta fajten" med sverigedemokraterna.
Enligt min åsikt är det medierna som gjort SD till ett främligsfientligt enfrågeparti (Det är den verkliga "SD-bluffen", jag tänker på bloggen...). De vill ha det så helt enkelt! Och kvinnorna köper det med hull och hår trots lättheten att klicka sig fram till SD:s hemsida och få fram fakta - man kollar ju inte upp något man tror sig veta.

Marre sa...

Hade invandringen till stor del bestått i ensamstående kvinnor från Thailand och Brasilien så tror jag kvinnorna varit mer invandringskritiska...

Robsten sa...

Ha, ha, ha, you have a point, helt klart. Men då hade vi surgubbar kanske varit något mer positiva, man vet aldrig ;-)

z999 sa...

@Marre:
"Hade invandringen till stor del bestått i ensamstående kvinnor från Thailand och Brasilien så tror jag kvinnorna varit mer invandringskritiska..."

Jag föredrar svenska kvinnor. Jag tycker att den jämlikhet vi hittils har uppnått i Sverige har lett till att svenska kvinnor känns mer ärliga. När man säger till en svensk kvinna att man älskar henne och hon svarar samma tillbaka (förhoppningsvis) så känns det mer som att hon menar det och inte som någon underdånighet mot mannen eller för att hon är rädd att bli tillbakaskickad till sitt hemland. Plus flera andra orsaker. Men smaken är som baken, hårig.

Robsten sa...

Seså Z, lite humor sätter nödvändig kontrast till allvaret. Man kan inte vara gravallvarlig precis hela tiden, jag rekommenderar det inte i alla fall ;-)

Robsten sa...

Jag kan t.o.m. påstå att svenska tjejer är bäst med humor.

http://www.youtube.com/watch?v=a3zv1NMMhu0

Stig sa...

Marre har verkligen en poäng i sin kommentar. SD borde propagera för
mindre invandring av folk från MENA-länderna för att ge plats för ökad invandrng av thailändskor och brasilianskor som en humanitär åtgärd pga det sexuella utnyttjande de utsätts för i sina hemländer. Både den underbemannade åldringsvården och sjukvården behöver dessutom fler vårdbiträden. Inte minst de manliga vårdtagarna skulle uppskatta lite asiatisk kvinnlig fägring och uppiggande kulturberikning på ålderns höst.
Väl talat Marre!

z999 sa...

Åldringsvården är inte underbemannad för att det saknas folk. Det är politkerna som har bestämt att det ska vara lite folk inom vården.

Egentligen skulle det vara förbjudet att anställa invandrare inom vården. Jag har sett åldringar som försökt diskutera personligheter som Lennart Hyland med invandrare från MENA med misslyckat resultat. Jag har även sett åldringar som har haft svårt att höra vad vårdpersonalen säger och även vårdpersonalen har svårt att höra vad åldringarna säger (men av olika prsaker). Detta medför att åldringar i olika stadier av demens sluter sig och därmed påskyndar förloppet av sjukdomen och dör en tidigare död än vad som kunde ha varit fallet, dessutom med en mer tragisk avslutning på sina liv. Dessutom kan samtal vara viktigare än att kolla efter unga snygga brudar när man är i deras situation.

Stig sa...

@Z999
Försök diskutera Lenart Hyland och hans hörna med en 20-30 åring då...
jag vet själv av erfarenhet att tiden till samtal är mycket kort oavsett det handlar om forna tiders Hyland eller den dagens Luuk eller annat. Jag har också en positiv erfarenhet av hur min dementa mor blir mycket väl omhändertagen av invandrartjejer inom äldreboendet (de flesta iranier).
Demens är alltid tragisk likaså avslutningen. Det allra viktigaste är de anhörigas kontakt och inte vårdpersonalens kunskaper i gamla TV-program, filmstjärnor o dyligt.

z999 sa...

@Stig:
Vad jag egentligen mest vänder mig emot är att åldringsvården har blivit en avstjälpningsplats med lågavlönad personal och väldigt låga krav på språkkunskaper. Att åldringsvården ser ut som den gör skapar dessutom ett glapp mellan generationerna (ska utveckla det).

Stig sa...

Instämmer till fullo. Min egen positiva erfarenhet av invandrartjejerna inom ett äldreboende skall jag inte försöka göra till en generell bedömning av åldringsvården. Men i brist på undersökningar och statistik kan man bara utgå man sina personliga erfarenheter och intryck.
Det ser nog väldigt olika ut på olika äldreboenden.

z999 sa...

Den "borgerliga" regeringen har öppnat upp för affärsidén att sälja tjänster där priset enbart pressas genom att hålla nere personalkostnaderna och där kvaliten kommer i andra hand. Den typen av företag tjänar förståss kortsiktigt på invandringen. Människor med dåliga kunskaper i svenska och som har svårt att hävda några rättigheter är det perfekta för dom. Ännu bättre är det sedan om deras fackförening mest sysslar med mångkulturprojekt och driver kurser som ska "upplysa" om sverigedemokraterna istället för att ägna tid åt medlemmarna.

Det finns flera äldreboenden i Stockholm som inte har fasta fackliga ombud och facket (kommunal alltså) struntar i det med hänvisning att man inte kan tvinga någon att vara fackombud. Ofta uppstår situationen därför att ingen har tillräckligt självförtroende (på grund av bristande kunskaper i svenska) eller aldrig fått reda på från kommunal varför facket är viktigt. Kommunal har dessutom haft en nedgång i antalet medlemmar utan att bry sig. Arvet från tidigt 1900-tal känns väldigt avlägset.

Att det anställs invandrare i så hög grad beror mycket på de så kallade instegsjobben, arbetsgivaren får i princip betalt från staten för att anställa invandrare. Detta skapar en anda att åldringar är något som bara är i vägen och kostar och dom mest imbecilla av den yngre generationen inbillar sig att det är invandrare som har byggt samhället och inte den äldre generationen. Detta i sin tur skapar ett glapp mellan yngre och äldre och de yngre känner inte att de ingår i ett sammanhang med tidigare generationer och att man förvaltar ett arv från de generationerna som inte är någon självklarhet.

Robsten sa...

VARNING: Vargartikel planeras.

I övrigt många bra och sunda åsikter här.

Stig sa...

Bara att lyfta på hatten för dig Z. Bra, intresant och samtidigt skrämmande beskrivning och analys av åldringsvården.
Du verkar insatt och intresserad av frågan.
Att profitera på åldande i hästhandel-likande former är helsjukt och lika sjukt är det att respekten för de som byggt landet och välfärden inte får ett uns av den respekt de förtjänar.
Hoppas detta står högt på SD:s prioriteringslista när de kommer in i riksdagen.
Sossarna som skulle "värna om de svaga" i samhället har svikit även i denna fråga och de stackars åldringarna ser ofta bara Erlanders och Palmes nunor framför sig när det gäller att rösta...på sossarna.

Robin Shadowes sa...

Såg på Snaphanen att den brittiske författaren Martin Amis tror att det i framtiden kommer att finnas euthanasi-hytter i gathörnen där dom äldre kan ta livet av sig och därmed ej längre belasta samhället. Om det kommer se ut just så vet jag ej men tror säkert att euthanasi kommer finnas som en lösning på problemet på ett eller annat sätt, fast istället för gatu-hytter fixas det nog snarare på sjukhus och äldreboende där folk slipper se det.