torsdag, januari 28, 2010

Snabb reflexion om Gudmundsson

Per Gudmundsson skriver artiklar för SvD, ofta av formen krönikor, fast ändå inte riktiga krönikor. Innan Åkesson publicerade sin omtalade artikel i Aftonbladet där politisk islam problematiserades så skrev Gudmundsson i princip ALLTID om islam och terrorhot. Det var så påtagligt att t.o.m. jag tyckte att det blev en smula tjatigt, kan inte karlen skriva om något annat någon enda gång? Jo faktiskt kunde han det, även om Gudmundssons artiklar blivit påtagligt kortare och mist en del av sin glöd har han efter Åkessons artikel inte skrivit om islam eller terrorhot en enda gång, det har blivit tvärstopp. Är det någon som tror att det är en slump, räck upp en hand.

Direkt efter Åkessons artikel och samtidigt med omsvängningen i tidningsartiklarna så förändrades också Gudmundssons tonläge på hans blogg (jag tänker inte länka och har inte läst hans blogg på ett bra tag). Han började med att kalla en stor del av hans läsekrets för idioter och mindre vetande. Sedan fortsatte han med att deklarera en mycket strikt filtrering av kommentarerna. Detta fick till följd att han släppte igenom en kommentar av bloggaren Jinge (Jan-Inge "nazianstucken" Flücht) samt blockerade en oskyldig kommentar av mig. Någon som även tror att detta är en slump? Vifta på öronen i så fall.   


I dag t.ex. skriver Gudmundsson om partiledardebatten mellan Sahlin och Reinfeldt. Krönikan saknar all glöd och djupare analyser, även om han har en del poänger. Gudmundsson som gjorde enorm research inför sina islamartiklar bemödar sig inte ens längre om att skrapa på ytan. Vad ligger bakom denna omtumlande omsvägning? Order från chefredaktören? Ultimatum från tidningens ägare? Politiska påtryckningar från odefinierbara politiska storheter? Eller är det så enkelt att Gudmundsson tappat intresset på ett mer abrupt sätt än jag någonsin tidigare sett?

Länk SvD

17 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, vilken fingertoppskänsla du har har när du läser som kan märka detta - mycket intressant!

Sannolikt har har tappat stinget då han av någon överordnad kraftigt har tillrättavisats för åsikter som ligger i linje med SD:s.

Antingen är karln vingklippt och skriver nu bara för att trygga maten på bordet, eller också är det ett medevetet val han gör att obstruera. Vore intressant att veta vilket.

Robin Shadowes sa...

En annan notering är att tidigare var hans blogg omodererad. Förmodligen rätt hårt också efter som jag blivit nobbad rätt oskyldiga kommentarer. På något sätt hänger allt detta ihop. Tror han har blivit rejält knäppt på näsan. Noterar också att det är sällan han är med i nätverk mot politisk korrekthet numera.

Fosterjordnära sa...

-handen på hjärtat Robsten, hur skulle NÅGON kunna göra en djupare analys av den s.k. partiledardebatten?

Det hela handlade från början till slut om vilken procentsats -kassan skall ha, och om vilken åldersspärr man skall ha för förtidspensionering.

A-kassa 75 eller 80 procent ,hmm väldigt ointressant för de flesta.

bra blogg!

John sa...

Lite OT kanske men den där Jinge är en kul filur. Jag har skrivit kommentarer på hans sida. Jag är inte en sån som sitter bakom tangentbordet och häver ur mig en massa tillmälen eller hat, utan tänker verkligen efter för att kunna passera PK-filtret. Ställer bara lite frågor för att ifrågasätta hans automatiska vänstertankar. Men det ska man inte göra med herr Jinge.

Ofta så blir frågorna inte publicerade och jag kan inte annat tro än att han inte har några bra svar där han kan få använda vänsterns favorituttryck främlingsfientlig och rasist. Och då är det bättre att inte publicera mitt inlägg och sen hitta på en nödlögn om att man inte följde hans regler eller att man inte svarade honom på det sätt han önskade. så alla verkar hålla med honom på hans blogg :)

Anonym sa...

Jinge är rödare än solen i väster.
Allemand

Robsten sa...

"Antingen är karln vingklippt och skriver nu bara för att trygga maten på bordet, eller också är det ett medevetet val han gör att obstruera. "

Tror på det första

Robsten sa...

"handen på hjärtat Robsten, hur skulle NÅGON kunna göra en djupare analys av den s.k. partiledardebatten?"

Nä, här har du en poäng. Skulle vara kringresonemang.

Robsten sa...

"där han kan få använda vänsterns favorituttryck främlingsfientlig och rasist."

Jinga anväde i alla fall fordom uttrycket "nazianstucken" så pofta så man till slut föll i skratt.

whiskey tango foxtrot sa...

Gudmundson har troligtvis blivit ombedd av överordnad på SvD att dämpa sig, åtminstone i sina artiklar i tidningen. Troligtvis har han också blivit ombedd att moderera bloggkommentarerna. Den nit med vilken han helt plötsligt började bemöta kommentatorerna med kommer sig fömodligen av att hans överordnande inte är stormförtjusta i hans smått maniska islam-bloggande. Man skulle ju önska att han lyfte blicken och faktiskt började skriva om grundproblemet: islams utbredning i Sverige.

Johan Y sa...

Snart sett allt han skriver handlar ju fortfarande om muslimsk terrorism? Att börja moderera kommentarer har han ju hotat med länge pga alla antisemitiska vänsterextremister som flockades kring hans blogg. Diskussionerna var ju ofta så oförvridet Israel och judehat att han förmodligen skulle kunnat bli åtalad.

Däremot är det lite tråkigt att han knapps släpper igenom någonting men det är väl så det ser ut. Förmodligen hade du bara otur för han modererar ju inte kommentarer i vanlig mening. Han har stängt dem och släpper undantagsvis genom något.

Förövrigt har ju han som skriver Pophöger som handlar mycket om israel-palestina också precis stängt sina kommentarer för att samma vänsterextrema antisemiter spammade hans kommentarer.

Att judehatet stänger fria diskussionskanaler är något att verkligen vara upprörd över.

Anonym sa...

Jag håller inte med. Jag tycker Gudmundson på ett föredömligt sätt fortsätter att bevaka och skriva om islamism och terrorgrupper.

Säkert möter han stort motstånd pga sitt arbete. Jag tycker inte vi sd:are ska vara snabba att kritisera.

JohannaV

Robsten sa...

Jag håller med om att man kanske skall vara lite mer avvaktande att kritisera från vårat läger. jag nämnde inte heller att Gudmund blockat mig men direkt efter släppte igenom Jinge "nazianstucken". Men när jag ändå skrev om hans omsvängning så passade det ju att nämna det. Det var ytterligare en pusselbit.

Och jag har inte sett en islamartikel på väldigt länge från Gudmund, hans blogg läser jag inte längre.

Men jag kan ha en viss förståelse att han lyder sina överordnade, annars blir han ju av med jobbet. Det är snarare systemet och PK-paradigmen som jag vill kritisera främst. Men varför släppta han igenom Jinge "nazianstucken" för?

Robsten sa...

@Johan Y

"Att judehatet stänger fria diskussionskanaler är något att verkligen vara upprörd över. "

Ja jag håller med.

z999 sa...

Jag tycker det är direkt äckligt när Ilmar Reepalu kan citera mein kampf på minnesdagen av förintelsen. I mein kampf skriver Hitler att judarna är en varböld i det tyska samhället, läs nedan länken om hur Reepalu ser på judar.
http://www.skanskan.se/article/20100127/MALMO/701269748/1057/*/reepalu-israel-har-skapat-en-varbold

Han tar också avstånd från den judiska sionismen, i klartext judarnas rätt till en egen stat.

Att en aningslös fjolla (Negar Josephi) skriver en artikel på newsmill att judarna inte vill ha hjälp från SD är ju en sak, hon har ju inte samma position som Reepalu. Att hon försöker skapa konspirationsteorier med att tala om "brunt" inom SD och kallar antiislamiseringsfonden för antiislamfonden (en viss gradskillnad!).

SD hjälper inte judarna så Negar kan vara lugn. SD tar bara parti för den enda demokratin i mellanöstern och enda landet som folk inte flyr till Sverige ifrån.

whiskey tango foxtrot sa...

Jag tycker också Gudmundson gör ett bra jobb, han är väldigt vaken och noggrann. Men som läsare skulle man önska variation och inte minst mer om det generella problemet islam.

Karpstryparn sa...

Orsaken till varför Gudmundsson har slutat skriva om islam och muslimer är lätt att räkna ut: Han fich välja mellan att skriva sanningen och att mista sitt jobb. Jävla fjolla är han, men vill han fortsätta skriva islam och muslimer så tycker jag han borde starta en blogg där han inte lägger ut någon bild på sig eller nämner så mycket om sig själv i presentationen. Han kan ju köra med något nic istället, huvudsaken är att han får ut sitt budskap.

Karpstryparn sa...

Angående den patetiska vänstetönten Jinge så tål han inte kritik och sanning, det har jag märkt tydligt. Jag har nog skrivit säkert 30 kommentarer i hans blogg men bara fått 2 stycken publicerade, han är fegare än vad han är gammal. Men det klart, vänster"tuppgökar" förnekar sig aldrig.