lördag, februari 13, 2010

Det måste ligga en hund begraven någonstans

I dag står det om moderaten Mats Rudin i både DN och SvD, dessutom tog SVT:s Rapport upp saken i ett ganska långt inslag. De första uppgifterna talade om att Rudin värvat nya medlemmar och betalat deras första medlemsavgift. Det i sig kan inte betraktas som något avancerat fusk. Medlemsavgifterna betalas in, medlemsansökningarna fylls i på rätt sätt. Det är kanske inte helt OK med detta förfarande men jag har svårt att se det fruktansvärda med enbart detta. Det måste ligga något mer bakom allt detta tänkte jag i morse när artiklarna bara pratade om de inbetalda avgifterna. Snart nog kom uppgifter om att de som fått sina avgifter betalda av Rudin som av en händelse röstat på honom i provval. Skulle kontraktet också innebära ett kryss på riksdagslistan är det genast allvarligt.

Rolf Könberg är nära vän och partikamrat till Mats Rudin, Könbergs fru heter Birgitta Wahlman. Så här står det i DN
Birgitta Wahlman arbetar på det moderatanknutna studieförbundet Medborgarskolan. Hon är chef för en god vän och partikamrat till Fozi Siid, också anställd på Medborgarskolan, som i egenskap av moderat medlemsvärvare i Tensta-Rinkeby varit huvudförklaringen till att medlemstalet i föreningen ökat med nästan 300 procent på ett år.
Tre av varandra oberoende personer, som vill vara anonyma, säger till DN att Fozi Siid värvat medlemmar, framför allt i den somaliska invandrargruppen som han själv ingår i, utan att de behövs betala sina medlemsavgifter.
– Skitsnack. Alla betalar sina egna medlemsavgifter, säger Fozi Siid.

Ärligt talat så är indiciekedjan väldigt lång här. Skulle jag vara journalist skulle jag nog gräva lite djupare innan jag publicerade en så här lång och, kan det ändå tyckas, en smula svag indiciekedja. Det var inte länge sedan (ett par dagar) denne Siid höjdes till skyarna i tidningsartiklar för hans envetna medlemsvärvning i Tensta. Det ÄR lite märkligt att just den somaliska gruppen i Tensta, i så oerhört hög grad just låtit sig värvas till Moderaterna. Jag kan tänka mig att arbetslösheten är tämligen stor i den somaliska enklaven, och moderaterna driver ju som bekant en arbetslinje. Vad är det Moderaterna lovat den somaliska gruppen undrar vi, är det arbete? Det kan knappast vara höjda bidrag i alla fall. DN kompletterar med ytterligare uppgifter i ärendet.
De nya medlemmarna ska sedan ha överlämnat sina valsedlar inför provvalet till medlemsvärvarna. Dessa har sedan, enligt uppgift, kryssat för de namn som ingått i nätverket.
En politiker med insyn i rekryteringsarbetet berättar för Expressen.se att tre av de nu utpekade fuskarna misstänktes för samma sak redan 2006.
Uppgifterna om misstankarna mot de fem tunga moderaterna bekräftades på lördagseftermiddagen av Sverker Eriksson.
- De namnen finns på min lista, säge han till Expressen.se.
Sverker Eriksson har tittat på riksdagsledamotens resultat i de olika valkretsarna i årets provval.
- Min spontana reaktion är att han fått fler röster i Rinkeby-Tensta än i sin egen valkrets. Det kommer naturligtvis att bli en fråga till honom. De här frågorna måste ställas till dem som får avvikande resultat, säger han till Expressen.se.

Att medlemmarna själva inte kryssat sina egna valsedlar är ju absolut inte acceptabelt. Det står ju glasklart att hade det enbart handlat om att Rudin betalat in första avgiften för några nya medlemmar så hade detta aldrig blivit den historia som nu dukas upp. När det sedan visat sig att en av ”kartellens” medlemmar fått fler röster i Tensta än i sin egen valkrets så får man en stark känsla av att något är fel.

Man kan förstå moderaternas frustration, de för en lika generös immigrationspolitik som Socialdemokraterna, men de nya medborgarna röstar nästan mangrant på Socialdemokraterna i alla fall. Alliansregeringen skaffar på sätt och vis röster åt de ”rödgröna” vilket inte kan anses som särskilt smart. Att det finns en annan väg ur detta dilemma verkar inte ha slagit något alliansparti ännu.

Länk DN

Länk SvD

7 kommentarer:

Milla sa...

Tror det är många som gör just det som Rudin har gjort. Sen kan man ju disskutera huruvida det är rätt eller ej. Personligen ser jag inget fel om man kanske betalar en medlemsavgift för någon som har taskigt med pengar men gärna vill bli medlem. Systematiskt inbetalande för att köpa sig röster är nåt helt annat. Fast, även där kan jag i vissa fall ha en annan åsikt, men allt beror ju på vad det handlar om. Gråzoner finns alltid.

När det gäller vad somalierna ser hos Moderaterna är för mig en gåta, men vi får nog svar på det vad det lider :)

Robsten sa...

Ja, denna historia innehåller onekligen en del pikanta detaljer ;-)

Zamzasm sa...

Det hela är löjligt.Jag är själv en utbildad Somalie och kommer från somaliland. jag var på ett firande av somalilands självständighet och blev väldigt besviken då moderaterna även var där och drog nytta av festen genom att föra deras kampanj mitt under vårt firande. vi betalde inträdesbiljett men jag vet att det var ett subvektionerat pris genom fozi, moderaterna. bla var Maria Bildt där med andra kollegor.

Robsten sa...

@Zamzasm

Men varför ger sig moderaterna på just somalier då? Ligger deras politik nära den somaliska traditionen eller något?

MS sa...

Elementärt min käre Robsten.

Somalier är den största gruppen som nu kommer hit och dom bor ofta i samma geografiska område. Sedan får Zamzasm rätta mig om jag har fel men vad jag har förstått så finns det många klaner i t ex Tensta-Rinkeby och når man fram till klanledaren så har man många gratis röster utan någon större ansträngning. Det är inget fel med att invandrare engagerar sig politiskt med det är cyniskt och respektlöst att bara använda dom som valboskap och köpa deras röster.

Jag förstår inte vad som har hänt med M? Kvotering, ingen översyn av LAS och nu detta. Dom har helt övergett sin ideologi och har blivit ett omoraliskt skitparti.

Robsten sa...

Håller med MS ;-) Detta med klanledare och deras sätt att låta alla rösta som dom har jag väl tagit upp på denna blogg antar jag.

Johan Y sa...

Inte vet jag hur de resonerar men det är ju egentligen rimligt att insiktsfulla somalier röstar på Alliansen. Det går ju uselt för den somaliska gruppen i Sverige med den bidragspolitik som huvudsakligen är socialdemokratisk. Visst kan man tänka sig att en del flyttar till Sverige just på grund av bidragen men faktum kvarstår, de mår inte så himla bra här. Alliansen vill förändra systemet vilket inte bara resten av befolkningen skulle tjäna på utan även somalierna.

Oavsett om man väljer SD:s invandringsbegränsning eller de andra partierna invandringspolitik så måste man föra en arbetslinje. Arbetslösa har det kanske lite bättre med mer bidrag men de allra flesta mår bättre med jobb.