fredag, februari 19, 2010

Oklara principer om partier i skolor

Det står en i SvD återigen om politiska partiers besök i våra skolor. Artikeln är väl rätt hygglig och resonerande, till skillnad mot en del andra artiklar vi läst sista tiden. Enligt artikeln skall enbart ”inbjudna” organisationer få komma till Kärrtorps gymnasium, då i samband med undervisningen. Det är ett underligt beslut eftersom enskilda lärare eller rektorn då kan välja ut vilka partier som skall få komma till skolan ”bakvägen” s.a.s. Som av en händelse blir det kanske bara Socialdemokraterna eller Moderaterna som anses kunna inbjudas i samband med undervisningen. Det låter inte bra. Så här står det i artikeln.
När Nationaldemokratisk ungdom ville komma hit tidigare i år blev de först välkomnade – skolan brukade tidigare säga ja till bokbord. Men skolledningen ändrade sig och meddelade att tidpunkten var olämplig. Sedan kom tumultet när Nationaldemokraterna (ND) besökte Värmdö gymnasium.
–Efter det har det utbrutit en väldig diskussion om hur vi ska hantera det här. Nu har vi beslutat att inte ta emot några bokbord, säger Liz Berg, rektor på Kärrtorps gymnasium.

Vi kan alltså konstatera att AFA lyckades med sin våldsaktion tidigare i år. Det är väl bara att säga grattis till AFA, era metoder verkar fungera helt enkelt. Belönar man ett beteende, antingen det är dåligt eller bra, så uppmanar man utövarna att fortsätta. Det är en av de mest grundläggande psykologiska teorier som finns. Vidare i artikeln står det så här.
De flesta elever som SvD träffar på skolan vill helst inte ha dit alltför extrema partier. Men de tycker att det är en svår avvägning där yttrandefriheten för alla ungdomsförbund ställs mot elevernas trygghet och välmående.
–Vi kan inte stänga ute icke-demokratiska grupper på icke-demokratiska grunder. Men det är väl rimligt att dra en gräns vid att elevernas trygghet hotas, säger Hannes Skugghall, 17 år, som läser samhällsprogrammet.

”Alltför extrema partier”? Vill de inte ha dit Socialdemokraterna och vänsterpartiet? Det är högst förståeligt att eleverna inte vill ha dit dessa partier men i en demokrati måste alla partier ha tillträde till skolan, eller inget parti alls. Det spelar ingen roll att vissa elever inte vill ha dit Socialdemokraterna, enskilda elever måste få avgöra sin politiska vision själva och ta ställning till t.ex. det socialdemokratiska partiprogrammet.

Vi noterar att Hennes Skugghall 17 år gammal, i tidningen får uttrycka åsikten att vissa grupper är ”icke-demokratiska”. Det finns såklart grupper i vårt land som inte står för vårt parlamentariska demokratiska system, men det är väl en del tidningsläsare som nog antar och förknippar Hannes ”icke-demokratiska” med partier som i grunden är lika eller mer demokratiska än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Jag påstår nog, trots en del konstiga vinklingar, att denna artikel är bättre än de flesta andra vi läst i ämnet sista tiden. Resonerandet är relativt öppen i artikeln och elever som förmår tänka själva har ändå fått öppna munnen och ge sin syn på saken, trots att de inte rabblar de gamla vanliga klyschorna, som de flesta av oss redan hört så många gånger så vi bara ignorerar de upprabblade satserna.

Länk SvD  

2 kommentarer:

Hannes sa...

Robsten,

Det var med stort nöje jag läste ditt inlägg. Spännande och intressanta resonemang, och jag instämmer i mycket av vad du säger. Ett litet frågetecken bara. Förstår jag dig rätt om jag säger att du referar till grupper som Nationaldemokraterna då du skriver; "partier som i grunden är lika eller mer demokratiska än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet."?

Mvh

Anonym sa...

Du är ju verkligen efterbliven. Är Socialdemokraterna mer extrema än ND, som förespråkar rashygien och kallar homosexualitet för ett handikapp? Det är sådana som du som får en att undra om yttrandefriheten verkligen borde gälla för alla.