fredag, februari 19, 2010

Schismen inom moderaterna kommer äntligen till ytan

Vi är i alla fall några som inte hör till Moderaterna, men som ändå anat att historien med den tveksamma medlemsvärvningen haft flera bottnar. Nu har det krypir fram att det också rör sig om en kamp inom moderaterna mellan ”de gamla moderaterna” och ”de nya”. När jag tidigare i kväll åkte taxi hörde jag en liberal moderat som anklagade de politiska motståndarna i det egna partiet för att hela härvan nystats upp. Man måste ändå komma ihåg att om ingen gjort något fel skulle det inte finnas någon härva att nysta upp, hur gärna vissa fraktioner än ville detta. Så här säger Mats G Nilsson i SvD.
Det som gör mig så besviken är såklart att alla internt vet att det finns en helt annan dimension i detta, en värderingsfråga. De som pekas ut är de mest liberala personerna inom Stockholmsmoderaterna.

Men även om det är de mest liberala personerna så måste de ju ha gjort något tveksamt för att kunna pekas ut. Jag blev själv förvånad över att historien slogs upp så stort i början, men att fuska sig till placeringar på olika listor är allvarligt internt inom partiet. Så här står det vidare i artikeln när SvD intervjuar Mats G Nilsson.
Han försvarar Rolf Könberg som avgick imorse från kommunstyrelsen i Stockholm och säger att det är sorgligt eftersom han är Stockholms främsta integrationspolitiker.
– Ingen har gjort sådana insatser som han för att få Moderaterna att närma sig nya svenskar och att få nya svenskar att komma till Moderaterna. Det är ett oerhört slag för oss i den här stan när det gäller den dimensionen.
Även Petter Lindfors är en av dem som lämnar sin politiska uppdrag.
– Petter Lindfors har ju engagerat sig i moskébygget och det förstår du ju hur populärt det är i andra kretsar, säger Mats G Nilsson som menar att han mött personer i Moderaterna som inte har samma liberala grundsyn och "helt enkelt inte vill se så många invandrare på våra listor".

Det Nilsson säger stämmer säkert. Jag har själv mött många gamla moderater som känt sig mycket besvikna på den liberala grundsyn som de ”nya moderaterna” uppvisat på sista tiden. Vi noterar att när Nilsson pratar om striden mellan de liberala och moderata inom partiet nämner han inte vad fotfolket och de som röstar kan tycka om denna strid. När Nilsson säger att han ”mött personer som inte har samma liberala grundsyn inom partiet” så menar han nog att han mött en massa sådana personer. Det är ju faktiskt liberalerna inom partiet som tagit en ny kurs för partiet, man kan nästan få känslan att det var tvärtom. Till slut så säger Mats G Nilsson så här i artikeln.
Ja. Det som gör mig så besviken är att det är en ganska liten klick bittra herrar som ligger bakom. De har inte något större stöd men de har skickligt lyckats plantera det här för att åskådliggöra några av deras måltavlor

Bland de moderata väljarna är nog stödet betydande för de ”bittra herrarna” men de räknas liksom inte. Hur det förhåller sig inom partiet vet ju inte jag, men för inte så länge sedan bestod faktiskt hela Moderata samlingspartiet av sådana ”bittra herrar”. Liberaler var med i Folkpartiet och landsbygdens folk var med i Centern. Nu skall visst alla grupper rymmas inom samma parti. Tyvärr så fungerar inte vår demokrati när alla partier är liberala och har ungefär samma profil. Vitsen med ett allmänt val är faktiskt att väljarna skall kunna välja. Det var i det gamla Sovjetunionen människor kunde välja på ett parti, med en profil. De flesta av oss tyckte inte det var speciellt demokratiskt.

Länk SvD

3 kommentarer:

z999 sa...

Något som verkar förbises är att vi år på väg mot ett samhälle där man röstar efter etnicitet. Cheko Pekgul beskriver fenomenet på följande länk.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/18/partiernas-fj-sk-f-r-invandrare-lockar-skojare

Partierna i riksdagen har känt till fenomenet länge och utnyttjar det. Robsten hade ju en artikel här förut om hur Göran Hägglund utnyttjar den etniska splittringen i samhället genom att besöka syrianska (var det va?) överhuvuden för att vinna rösterna i hela gruppen. Och moderaterna har kört samma taktik i Tensta och på andra håll.

Svenskar som röstar på svenskarnas parti eller nationaldemokraterna röstar också bitvis etniskt (långt ifrån enbart). SD's röster komer från folk som vill leva efter svenska/västerländska normer och som vill att såna normer ska genomsyra samhället.

MS sa...

Jag är inte heller så förvånad men jag trodde att den konservativa falangen, dvs de riktiga moderaterna, skulle ligga lågt till efter valet för att inte "skrämma" bort mittenväljarna. Det är klart att det handlar om de valbara plasterna och någon som läkt till media. Det ska bli intressant att se hur Reinfeldt hanterar detta då han är en av de liberala.

Personligen så håller jag på de "bittra herrarna" och hoppas att dom vinner striden och sparkar ut socialliberalerna med huvudet före. Vill man vara SocialModerat så får man söka sig till Fp eller S. Vi måste ha ett högerparti värt namnet som motvikt mot de starka socialistiska strömningar som finns i detta land. Det är som du skriver alltid bättre för det politiska klimatet med två tydliga alternativ och inte bara en grå gegga i mitten.

Goten sa...

Intressant skrivet, Robsten.

Det tar lång tid för folk att inse att minnet av gårdagens jeans inte är de byxor vi köper idag. De som vill Sverige illa har redan räknat ut detta.

Moderaterna har inget att göra längre med svensk höger. Stryk ordet "svensk" och stryk ordet "höger". Moderaterna är ett Mångkulturparti med ett mindre bidragssystem än Socialdemokraterna. Inget annat.