torsdag, februari 18, 2010

Problemet med flyktingbarnen är ett grundläggande systemfel i hela EU

På SVT talas det om de 18 somaliska flyktingbarn som gått under jorden för att slippa transporteras tillbaka till Malta. Pojkarna har fått negativt besked från Migrationsverket och antagligen från migrationsdomstolen. Förhållandena på flyktingförläggningarna på Malta beskrivs som eländiga.

Säkert stämmer det att det råder mycket dåliga förhållanden på de maltesiska förläggningarna. Det är också förståeligt att somalierna inte vill tillbaka till Malta. Det är dock uteslutet att ge dem uppehållstillstånd i vårt land. Skulle vi ge dem uppehållstillstånd så uppmuntrar vi bara ännu mer av denna trafik som i grunden är ohälsosam. Barnen skall vara med sina föräldrar eller andra nära släktingar i sitt hemland, det finns helt enkelt ingen annan bra lösning. Det råder inte krig i Somalia utan det pågår en väpnad konflikt. Jag känner själv en person som reste runt i Somalia med sin fru för tre år sedan, det skulle vara omöjligt om fullt krig pågick.

Dessutom är Malta ett av 27 EU-länder som tydligen uppfyllt alla villkor för att bli fullvärdig medlem. Här beskriva alltså ett annat EU-land som så vidrigt att det inte går att skicka tillbaka afrikanska flyktingar dit. Det värsta är väl att det ligger en del sanning i beskrivningen och då måste vi ställas oss frågan hur kraven egentligen är på att få bli EU-medlem. Det är orimligt att bryta Dublinförordningen för att ett annat EU-land håller erbarmligt dålig standard. Hela trovärdigheten för ingångna EU-avtal och de krav vi ställer på blivande medlemsländer måste ifrågasättas om avvisningar inte kan verkställas till ett annat EU-land.

Framförallt är hela systemet med att evakuera människor från sina hemländer vid svårigheter felaktig och inte hållbar på lång sikt, vi måste finna andra bättre lösningar helt enkelt. När det dessutom gäller ensamkommande barn så blir det en ännu märkligare politik. Det uppväxande släktet är alla nationers hopp om framtiden, de skall inte evakueras. En helt ny syn på att möta dessa problem behövs som är värdigare för alla parter och som ökar chanserna till återuppbyggnad för drabbade nationer. Alla nationer förtjänar en chans i framtiden. Denna chans förslösas mentalt redan när man accepterar en politik där vissa länder anses så bedrövliga att evakuering av befolkningen accepteras. Vem skall bygga upp Somalia i framtiden har man tänkt? De krigsherrar och muslimska extremister som ibland roar sig med att beskjuta varandra?

Länk SVT

10 kommentarer:

MS sa...

Varför kallar du dom för barn och pojkar? Hade dom varit barn dvs under 18 år så hade dom inte blivit avvisade. Jag vet vad du menar men det är viktigt att vi inte anammar PK-elitens språkbruk. Detta är unga män. Papperslösa är människor som uppehåller sig här illegalt osv osv

I sakfrågan har du rätt. Det är inte hållbart i längden att dom unga och arbetsföra, nåja, flyttar utomlands och lämnar kvar sitt hemland i händerna på banditer. Om inte de unga männen ska slåss mot islamisterna vilka ska då göra det? Kvinnor och gamla? Nu blir det vi i Väst som får ordna det medans de unga männen sitter hör och inte lyfter ett finger.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

"Varför kallar du dom för barn och pojkar?"

Därför att jag kör med breda marginaler ;-)

MS sa...

"Därför att jag kör med breda marginaler ;-)"


Så typiskt svenskt ;-)

Robin Shadowes sa...

Fast riktiga barn har inte skäggväxt...

Ove sa...

EU kan lösa detta om EU vill. Men det är uppenbarligen viljan som saknas. Redan Tony Blair föreslog det självklara, nämligen inrättandet av ett EU-gemensamt Safe Haven, ett skydd undan förföljelse för envar som söker asyl i nåt EU-land. I detta område sker så asylprövningen och de som har asylskäl fördelas mellan medlemsländerna; de som inte har asylskäl enligt Genevekonventionen blir kvar i området tills de väljer att återvända hem eller försöka nån annanstans. Det hela skulle bli rättsäkert och pragmatiskt, och de HIV-positiva och tbc-sjuka hamnar i karantän.

Camilla sa...

Jag förstår inte att folk blir upprörda över detta. Är det inte logiskt att migrationsverket och andra instanser borde veta vad som är rätt eller inte? Vi kan ju inte låta alla stanna bara för att våra hjärtan kanske säger att det är rätt? Hur skulle det då se ut om ett par år?

Varför är det alltid så synd om precis alla som ska utvisas? Man får stanna om det finns behov, är man här utan giltiga skäl så får man bita i det sura äpplet. Sen är ju detta med ensamkommande barn ett kapitel för sig...

Robsten sa...

Ja Ove, kanske ett bra förslag, om vi nu inte skall stänga gränserna och bara ta speciella flyktingar hit direkt från de länder där det kan bli aktuellt

Robsten sa...

Ja Camilla, de i Medierna vädjar till våra känslor på det mest bedrägliga sätt.

Robsten sa...

Jepp MS,jag är nog en "typiskt svensk" he, he.