fredag, mars 05, 2010

Dessa lögnens kreatur

I Gomorron Sverige (Nyhetspanelen) nu i fredags morse så diskuterades judarnas situation i Malmö med förföljelse och trakasserier. Dessa trakasserier är så avancerade nuförtiden så judar har känt sig tvingade att fly till Israel i vissa fall. I denna nyhetspanel så säger Thomas Idergard följande.
Hatbrotten mot judar har mer än fördubblats i Skåneregionen under det senaste året om jag förstod dig rätt, det är ju inte konstigt, det är ju också där vi har det starkaste stödet för Sverigedemokraterna, så det här går ju hand i hand.

Det är enligt alla oberoende bedömare invandrade muslimer som står för dessa trakasserier mot judar. Detta är inget annat en än mycket grov lögn som Idergard slänger ur sig. Idergard tar chansen att skylla trakasserierna på Sverigedemokraterna, på det sättet kommer han åt det parti som han själv ser som ett politiskt hot. Trots att man blivit rätt luttrad av smutsig politik och propaganda så är dessa klockrena lögner obehagliga på riktigt. Vidare så gick ordet till Birger Schlaug som påstod att detta med antisemitism är ett speciellt svenskt fenomen. Så här sade Schlaug.
Det (antisemitismen) har funnit hur länge som helst i Sverige     

Med detta uttalande så menar Schlaug att det är ett svenskt fenomen och att det hör till vår historia. Ursula Berge fortsätter på den inslagna linjen och säger så här i programmet.
Vi har antisemitism i det här landet och vi har haft det väldigt länge. Vi har haft det sedan andra världskriget och det sitter fortfarande kvar. Det sitter kvar i Skåne, det är ett större problem där av olika skäl, än vad det är på andra ställen. Det här är ett jättestort problem som vi måste ta tag i. Det är ett problem i samma härad som rasismen i samhället, islamofobin i samhället. Det är samma härad, och alla dessa uttryck är sorgliga och måste bekämpas. Alltså jag tycket det är jättetrist att vi inte har kunnat bekämpa antisemitismen i det här landet.      

Hur, Ursula Berge, skall man kunna bekämpa antisemitismen om man inte ens vågar erkänna vilka det är som står bakom huvuddelen av detta just nu i Malmö? Varför är antisemitismen ett större problem i Skåne än i andra delar av landet? Berge menar implicit att det kanske beror på Sverigedemokrater eller högergrupper, men nu är det inte de som står bakom antisemitismen, det är helt andra grupper, grupper som varken Idergard eller Berge för allt i livet vågar nämna.

Detta är inte bara lögnaktigt, det är bland det fegaste jag någonsin hört inom svensk politik. Sedan gör Berge den eleganta piruetten att även nämna islamofobin och rasismen, kan man slå fler flugor i samma smäll? Berge och Idegaard måste lida av någon slags omvänd islamofobi som inte vågar erkänna vilka det är som stått för antisemitismen den senaste tiden i Malmö.

Det här var bland det lägsta, lögnaktigaste och fegaste jag hört i SVT och övrig svensk media. Jag tror ändå att man med dessa klockrent lögnaktiga uttalanden gått lite för långt. Det måste helt enkelt komma saklig kritik från många håll på denna desinformation, i annat fall står det mycket, mycket illa till i vårt land.

SVT Gomorron

19 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Ja, det är bedrövligt.

Den stora och mycket seriösa Engelska tidningen Telegraph, har idag en artikel om Wilders där de säger följande:

Geert Wilders "has exposed the Dutch political class as a bunch of pathetic quislings who tiptoe around the delicate sensibilities of their immigrant communities while jettisoning one of the most sacred principles on which Western civilisation is based"

I dag Holland, i morgon Sverige!

http://blogs.telegraph.co.uk/news/tobyyoung/100028507/geert-wilders-victory-in-hollands-regional-elections-is-a-victory-for-free-speech/

Utlandssvensk sa...

Wall Street Journal, USAs största affärstidning, skriver om Malmö i dagens tidning:

Malmö, Sweden

In this city—just across a narrow stretch of water that separates Sweden from Denmark—what has been called ”Eurabia” is slowly becoming reality. Roughly 20% of Malmö’s 290,000 residents are of Muslim, mostly Arab, origin. Their widespread hatred of Israel together with traditional Swedish anti-Zionism—the result of the left’s ideological supremacy here—form an explosive cocktail.

Screaming ”Sieg Heil” and ”Hitler, Hitler,” a mostly Muslim mob threw bottles and stones at a small group of Jews peacefully demonstrating for Israel at this town’s central square last year

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704754604575095010449674040.html?mod=WSJ_latestheadlines

Johan Y sa...

Han har ju rätt. SD är de enda som öppet tar ställning för judar och Israel så det är väl inte så konstigt att de är störst där antisemitismen är som störst?

Han kanske är för korkad för att förstå hur rätt han har dock.

Anonym sa...

Jag såg det ochså och blev redigt förbannad! Dock tyckte jag mig märka att resten av panelen nästan blev lite paff av Idergards uppenbara lögn. Ungefär som dom tänkte:

"-men det där stämmer ju inte"

Men givetvis blev han inte bemött.

/Paraflex

Robin Shadowes sa...

Skåne har alltid varit den provins som varit mest hatad av makten i hufvudstaden, inte bara i vår tid men ända sedan Skåne blev svenskt. Egentligen skulle vi ha blivit utbytta redan då, den gången med balter. Det är nog prioritet nummer ett att först skall skåningarna bytas ut mot muslimer, sedan resten av Sverige. Men det hatade Skåne kommer först.

Goten sa...

En möjlighet är att progamledaren KG Bergström blivit så alkoholiserad att han inte klarade av att lyssna på de medverkande.

Krille sa...

Berge & Idegranen är klockrena Halal-hippies. Det var bara majspipan som fattades i tv rutan. De kanske bjöds på nåt ekologisk odlat av Birger Slug, vem vet?.Urflippade var de hursomhelst.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halalhippie

LP sa...

Johan Y har rätt!

citat:

"Eeeehh, hatbrotten mot judar har mer än fördubblats i skåneregionen under det senaste året om jag förstod det rätt. Och det är ju inte så konstigt, det är ju också där vi har dom starkaste stöden för Sverigedemokraterna, så att det här går ju hand i hand naturligtvis med det..."

När Slaug börjar bortförklara den arabisk/muslimska antisemitismen anno 2000 i Malmö idag med att antisemitismen alltid varit en del av den svenska kulturen inser man vad det innebär att vara "svensk" idag; den kollektiva skulden gäller alltid om man är svensk men aldrig om man är hitflyttad muslim.

Skulle Slaugh ha nämnt den "gamla" svenska antisemitismen på samma undanförklarande sätt om debatten utspelat sig på 80-talet och antisemiterna var den tidens skinheads? Jag sätter mina gamla Dr Martens-sulor i pannan på Birger Schlaug, Berge och den tredje fjollträsktönten i kritstrecksrandigt, på att han INTE skulle ha gjort det.

z999 sa...

Många har ju ställt frågan om hur holocaust kunde ske. Hur kunde man blunda för trackasserierna av judar som inledde kristallnatten? Nu vet ni! Människor på den tiden kanske tänkte som pk-människor gör idag. Röstar du på något annat parti än SD så röstar du antagligen dessutom på ett parti som anser att det ska blundas.

Anonym sa...

Läs hans svar här och det är än mer provocerande: http://frianyheter.wordpress.com/2010/03/06/fria-nyheter-far-svar-fran-thomas-idergard/

Allemand

Robsten sa...

Det var ett jävligt dåligt svar av Idergard, han måste vara rubbad! Dessutom tar han upp begreppet "Guilt by association" till helt nya oanade höjder.

Stig sa...

Högst uppseendeväckande att en som är fil kand i sociologi anser att de som känner sig kränkta av en öppenbar lögn och blivit utpekade som gärningsmännen till en serie grova brott och förföljelser (mot en kategori den utpekade själv frekvent försvarar…!) är skyldiga därför att de reagerar mot denna infama lögn.
Men om ingen reaktion alls kommit så hade kvasipsykologen Idergard säkert tolkat det som ett tyst medgivande.

Verkar som att har kommit över en gammal Hermods brevkurs i sociologi från 60-talet.

Stig sa...

I sitt brev till Fria Nyheter visar Idergard klart och tydligt att han inte kan skilja på Sverigedemokaratena och Nationaldemokraterna och de nynazistiska grupperna. I brevet framgår det också tydligt att han drar alla över en kam och att det för honom kvittar lika om man kritiserar migrationspolitiken i en liten insändare eller kastar in en bomb i en synagoga. I båda fallen är man en rasist i Idergards generaliserande tankebanor.
Han är inte bara blåögd utan också medvetet okunning om vad Sverigedemokraterna står för.
När det gäller andra partier kollar man ju upp vad de står för genom att läsa in sig på deras partiprogram men Idergard är ytterligare en som i Jan Helins anda anser att det inte behövs. Hans okunnighet om att Sverigedemokaratena är det enda parti som tar Israel och alla judar i försvar visar med all önskvärd tydlihet att han inte har en aning om vad han pratar om och lömskt försöker insinuera att SD är en sorts högerextremistisk motsvarighet till AFA-marodörerna som går till aktion mot allt de inte tycker om. Som om SD hade en hemlig stormtrupps avdelning a´ la Schutzstaffeln (SS).

Men vad han som politisk kommentator borde inse är att han inte säkert vet vad han talar om och att mot den bakgrunden häva ur sig en allvarlig anklagelse på våldskriminell nivå är en arrogans och nonchalans som diskvalificerar honom till de politiska debattörernas c-lag. Det borde finnas någon lämplig lokal-TV-kanal i trakterna kring Nordkalotten för sådana troll att tanklöst orera i.
Men mot SD är allt tillåtet: våld, massmedial mobbing och förtal Som fil kand i sociologi borde han veta bättre – MYCKET bättre.
Men som jag alltid sagt: Ibland undrar man om de intellektuella är dumma i huvudet. Dessa som på fullaste allvar påstår att svensken och svensk kultur inte finns. Idergard ingår säkert i det släktet.

I brevet till FN orerar han vitt och brett om sin ”heroiska” politiska mission med orden
”Jag ogillar starkt antisemitism, extremnationalism och islamism, eftersom de på olika sätt dininuerar människovärdet, och kommer att fortsätta bekämpa dessa vedervärdiga fenomen, var för sig och sammantaget, så ofta och mkt jag bara kan.”.
Man kan riktigt se honom i full korsriddarrustning på sin vita märr avlägga trosbekännelsen medan Expos och Hamas fanor fladdrar i bakgrunden.
De allra flesta svenska medborgare med bara ett uns av politisk medvetenhet skulle säga samma sak men på ett mindre omnipotent sätt och alltfler gör det utan att inkludera Sverigedemokraterna i begreppet ”extremnationalism”.
Vad är då vanlig/måttlig nationalism i hans ögon??? Är det Sahlins oikofobiska ”nationalism” eller sossarnas klassvek och folkförräderi eller Reinfeldts bakvända hyllning till ”Sveriges barariska rötter” eller Olofssons flumhumanism och poetiska färgbågar i Aftonbladet…?!

Stig sa...

forts.

Sund nationalism utan varkens militanta eller fascistiska inslag finns ju mitt framför ögonen på Idergard och ändå är det dem han kastar skit på.

Vi kan tycka illa om våra motståndare men vissa måste vi tycka särskilt illa om och avfärda som politiska galenpannor när de inte ens vet vilket parti de pratar om eller låtsas att de inte vet vad det berörda partiet står för och att de anser att man kan bete sig hur politskt och verbalt skuraktigt som helst, bara för att det attackerade partiet heter Sverigedemokaratena.

Robsten sa...

Bra svar Stig ;-)

Stig sa...

Tack Robsten men framför allt ska du ha tack för att du med din utmärkta blogg har varit en starkt bidragande orsak till att jag nu blivit medlem i Sverigedemokraterna (fick e-mejl. om från SD om reg. medlemskap i förrgår) men även Millas blogg och kanske en till har starkt bidragit till att jag efter c:a ett års funderande gjort slag i saken till slut.
Jag säger till dig som till Milla igår: Det verkar vara sällsynt att ni bloggare själva får konkreta bevis på om ni har påverkat någons beslut att gå med i SD. Jag har faktiskt bara läst ett enda sådant inlägg. Med det jobb ni lägger ner på era systemkritiska bloggar (parallellt med partiarbete) behöver ni få lite konkret feedback ibland. Jag hoppas du har fått det nu ty det är dig väl förunnat.
Nu kör vi!

Robsten sa...

Stort tack för dina ord Stig, sådant värmer ett gammalt systemkritiskt hjärta -)

LP sa...

citat Idergard på FN:

"Skånes värderingsklimat är tyvärr i högre utsträckning än andra delar av vårt land präglat av en mer extrem form av svensk nationalism."

Som skåning känner jag mig kränkt av Idergards ovan citerade spya. Hets mot folkgrupp kanske?

Robsten sa...

Både Idergard och Berge gav rejäla råsopar till Skåningar per se. Hets mot folkgrupp, generalisering, allt möjligt. Att inte fler reagerar, att inte fler skåningar får utbrott av "rabies canina", det förvånar mig oerhört.