söndag, maj 09, 2010

Vem gynnar den Grekiska finanskrisen?

Redan i rubriken säger en SvD-artikel att den Grekiska finanskrisen gynnar Alliansen i vår inhemska valrörelse. När man läser vidare i artikeln framkommer det att en förutsättning för att krisen i Grekland skall gynna Alliansen och överhuvudtaget spela en roll i den svenska valrörelsen är att krisen sprider sig i Europa till andra medlemsländer. Så här står det i artikeln.

Det som oroar Mona Sahlin och Socialdemokraterna är att det ödesdrama som skakar Grekland ska sprida sig till andra EU-länder. Och därmed leda till att den ekonomiska krisen gör come-back i de svenska väljarnas medvetanden. 

Om nu detta sker, att krisen sprider sig till fler EU och EMU-länder så är det väl i första hand inte de svenska socialdemokraterna som missgynnas (det må vara ett önsketänkande av företrädare för Alliansen) den uppenbara politiska vinsten torde alla EMU-motståndarna i vårt land göra. Betecknande nog så har alla krav på en ny folkomröstning angående ett medlemskap i den Europeiska valutaunionen tvärtystnat, förutom från ett lite udda håll.

Folkpartiets Birgitta Ohlsson har tydligen lyckats med konststycket att inte ha en aning om att den senaste krisen för Greklands ekonomi skjutit alla tankar på ett Svenskt EMU-medlemskap i sank. Som en yrvaken höna kacklar hon ”vi måste ha en folkomröstning” detta vid en tidpunkt när alla andra EMU-fantaster lägligt tystnat och förläget börjat tala om helt andra saker.

Länk SvD  

7 kommentarer:

Robsten sa...

Klistra in denna adress i adressfältet på er webläsare:

http://www.google.se/#q=Sverigedemokraterna&hl=sv&prmd=iln&start=40&sa=N&fp=36eb68ba41397012

Klicka på "Sverigedemokraterna>>våra åsikter"

Så hjälper ni upp Sd på google sökmotor.

Anonym sa...

Jag röstade nej förra gången och tänker fortsätta rösta nej till jag trillar av pinn.
Allemand

mats c sa...

På kort sikt är det att Anders Borg är finansminister som spelar in.
Tänk på den socialdemokratiske ekonomen och f.d vice riksbankschefen sa 2008:

"Partiledaren Mona Sahlin är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka konstruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig. Kompetenser i hennes omgivning har stötts ut"

https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=69263.

På längre sikt betyder den Grekiska finanskrisen och övriga PIIGS´s - länders problem
att detta är slutpunkten för att Tyskland har dåligt samvete för andra världskriget och att de kritisk börjar värdera sin roll som de som betalar för EU och att detta i sin tur innebär att de EU-förespråkare i Sverige som förebrår EU-kritiker för att de inte ställer upp på "fredsprojektet" kommer att bli betydligt dämpade.

MS sa...

Jag röstade både Ja till EU och till EMU. Har dock gjort en kovändning och vill nu att vi ska gå ut ur EU så snart som möjligt. Jag vidhåller att EU i grunden är en bra tanke men unionen har för länge sedan slutat att fungera som det var tänkt. Gränserna läcker som ett såll och vi har fått den sociala turism som GP varnade för. När man reser måste man ändå visa passet till många länder inom EU och jag står hellre i kö och vet att dom har koll på våra gränser. För att EU ska kunna fungera så krävs det att medlemsstaterna är jämnstarka både politiskt och ekonomiskt. I början när så var fallet så var det bara mindre problem men numera så är det bara f d öststater som knackar på dörren med fattigdom och korruption som enda exportvara. För att inte tala om Turkiet. Jag tror nog att Angela Merkel knorrar i sin kammare. Tyskland ska ställa upp som en städgumma och hela tiden lösa ut lån tagna av inkompetenta politiker i dåligt skötta länder. T ex Grekland. Vad vinner man på att kasta sten på polis och bränna inne folk? Grekerna har inte gjort sin hemläxa och nu får dom bita i det sura äpplet.

Lägg ner EU (och FN) och börja ett samarbete mellan ekonomiskt starka och demokratiska stater som måste förbinda sig att sköta sin ekonomi, stå upp för jämställdhet, och västerländska (kristna) värderingar. Om man inte klarar dom kraven så får man inte vara med. Är man med och missköter sig så åker man ut efter tre varningar.

Mats J sa...

Robsten, har Birgitta Ohlsson sagt det där om folkomröstning nyligen? Finns det en länk?

Robsten sa...

@Mats
Nej, jo, jag menar. Det fanns på SvD en sådan här mindre bild på Ohlsson med undertexten "Sverige måste folkomrösta om EMU" typ. Det var inte alls länge sedan, precis innan Pridefestivalen i Estland. Finns inga sökbara länkar på inlägget. Det GÅR inte att spara alla länkar som kan komma till nytta, det går bara inte.

Anonym sa...

Birgitta Ohlsson är kanske den av de mest otaktiska politikerna i riksdagen. Hon påminner litet om Mona Sahlin i beteende. Oftast är det irrationellt beteende. Precis som Sahlin har Ohlsson sina kärnväljare som hela tiden röstar in henne.

Federley är den "manliga" varianten. Inom Fp är inte Birgitta Ohlsson "populär". Många tycker att hon tar för mycket plats och kör sin egen "agenda" i partiet. Mycket likt Mona Sahlin.

Som sagt, hade inte Folkpartiet haft Björklund och skolfrågorna så skulle Fp åka ut det här valet.

Man försökte profilera sig på "hårdare" tag i invandringspolitiken, men det röstade social-liberalerna nej till på partikongressen.

Folkpartiet kan räkna med 5-6 procent i det här valet. Det blir inget nytt 2002 för dem. Det har dock en liten chans att behålla sin nuvarande position, om än att de kommer falla litet.

Man kan inte leva på gamla meriter, och framför allt inte meriter som man aldrig genomförde.

Värre har nog Kd. Det är verkligen ett döende parti.