Nu deklarerar Maud Olofsson att det som är kvar av statligt ägande i energisektorn, Vattenfall skall privatiseras, devis åtminstone. Det går antagligen några år, sedan privatiseras hela Vattenfall, det är den normala gången.
Högre priser för kunderna väntas, det är också den normala gången. Stockholms energi såldes ut och köptes av Fortum. Köpeskillingen var på 20 miljarder, en summa som Fortum tjänade in på några år. Fortum genererar enorma vinster åt sina ägare. Detta genom en mycket enkel affärsstrategi, höjda avgifter för brukarna. Innan privatiseringsvågen så hade Sverige världens kanske lägsta elpriser. Därefter började privatiseringsvågen och nu betalar vi säkert tre gånger så mycket för elen.
Vi kopplade ihop vårt elnät med övriga Europa och fick ett samarbete över gränserna. Följden blev ännu högre elpriser. Nu skjuter elpriserna i höjden så fort sommaren blir fin eller vintern kall dessutom.
Orsaken till att Maud Olofsson vill sälja ut delar av Vattenfall är att hon vill göra satsningar på grön och förnyelsebar energi. De privata initiativen i denna sektor har uteblivit. Så staten, d.v.s. vi skattebetalare skall i stället för att äga en vinstmaskin som Vattenfall ge oss ut i ett riskföretag som de privata aktörerna inte vågar satsa på själva. Så här skriver Olofsson om ägarfrågan av Vattenfall.
Däremot finns det knappast några vägande skäl för svenska folket att långsiktigt vara storägare i utländska kol- och kärnkraftverk.
Nej, jag har aldrig tyckt att svenska staten skall vara ägare av kolkraft i Tyskland. Men det är ju ägarna som bestämmer vad ett företag gör eller inte gör. Det är ju våra politiker, socialdemokratiska och allianspolitiker som med berått mod låtit Vattenfall satsa på Tysk kolkraft. Nu vaknar Olofsson upp och tycker inte att staten skall vara ägare till dessa dagbrott i Tyskland som skövlat hela byar för att få tillgång till smutsig kolkraft.
Det finns inget självändamål med att staten skall äga företag. Det finns heller inget självändamål med att privatisera verksamheter där ingen naturligt konkurrens förekommer eller någonsin kommer att förekomma. "Jag är så gammal så jag tror på blandekonomi" sade Göran Hägg i TV för några år sedan. Jag vill inte ens gå så långt som Hägg, men jag är konservativ och vill att den som sköter uppgiften bäst också skall få göra detta. Som konservativ river man inte upp något som fungerar och startar något som med all sannolikhet kommer att fungera sämre. De privatiseringar vi sett av viktiga samhällsfunktioner har endast lett till kraftigt ökade priser för kunderna och ibland kaos, eftersatt underhåll och annat elände.
Staten kan inte driva företag som förser oss med bilar eller tandborstar, det slutar med katastrof. Det verkar dock inte bli bättre när privata aktörer skall förse oss med el eller transportera oss med pendeltåg. Varför inte låta verkligheten tala sitt tydliga språk?
Länk DN
10 kommentarer:
Vattenfall privatiseras.
Det är ju samma sak som att bolaget övergår i utländsk ägo. Med dagens elpriser tjänar detta bolag för mycket pengar. Antagligen är det därför man håller på i Tyskland. Nu skall man också börja rota i Storbritannien. Tänk om man i stället hade investerat sina vinster i Sverige? I ett förstklassigt elnät och lägre priser för landets invånare?
Detta måste ju ha varit det ursprungliga uppdraget?
Med en sådan uppdragsbeskrivning kunde man säkert svälja en privatisering Rune, om den efterföljdes.
OT
Jag ser ordet "Android" hela tiden. Kan någon förklara för en gammal stofil som mig vad det är?
Ett annat operativsystem, används bl.a i mobiltelefoner. Påstås vara bättre än Pyttemjuks operativsystem för mobiltelefoner.
Allemand
Hörde Mauds svammel på radionyheterna i morse. Att hon inte lär sig! Nej, starta ett nytt folkägt kraftbolag och bygg alla älvar i Sverige. Se till att Sverige på så sätt blir självförsörjande på el och kanske även kan exportera.
Kan någon mer insatt förklara varför vi inte för detta? Det är ju så kallad grön el som genereras. Detta ämne verkar vara lika tabubelagt som invandringspolitiken.
Läs förresten Julia Caesars nya krönika idag, om halalslakt och djurplågeri. Här finns länkarna:
www.korta.nu/jc
Bara om kolkraftseländet i Tyskland knoppas av och säljs kan jag acceptera det.
Annars så tycker jag nog att Maud "Skrikan" Olofsson ska ta det lilla lugna eftersom chansen inte är obefintlig för att hennes parti åker ut ur riksdagen tillsammans med KD och är turen framme för nya partier och oturen för äldre så kan dom få sällskap.
Annars är det ju väldigt chict inne just nu att lova och kräva allt möjligt som ska infrias efter valet - med den sedvanliga brasklappen om utvecklingen tillåter...
Vattenkraft, vindkraft, sol- och vattenkraft skall ovillkorligen tillsammans med befintliga kärnkraftverk staten vara helägare av för att garantera tillgång och utveckling med priser anpassade för Sverige. Något annat vore galet. Vem har hört talas om någon bonde som säljer all sin potatis till en spotmarknad, och sedan själv tvingas köpa mycket dyrare?
OT
http://www.youtube.com/watch?v=dzhpQF9Cz9k&feature=related
He, he, he, kul, eller så är jag barnslig.
Det var jättekul! :-)
Läste i Dagens Industri (DI) på jobbet att regeringen nu skall intensifiera utförsäljningen av statliga bolag.
Varför har det varit så tyst om detta i valrörelsen?
"Staten skall inte äga bolag som verkar på en konkurrensutsatt marknad" säger Mats Odell i en intervju.
Han säger också att "Till skillnad från för fyra år sedan är nu försäljningsmaskineriet väloljat", så han flaggar för ett ökat tempo i utförsäljningarna.
Men det är klart, skall man ha pengar till att sänka skatterna med 100 miljarder så måste man väl skaffa kontanter på annat sätt...
Men vad händer när det börjar bli kallt i byxan, och man inte längre är kissnödig?
Det finns inget privat bolag i världen som villigt sänker sina priser när de kan få ut ett högre pris.
Det enda som fungerar är lagstiftande. Se till att elbolag får skälig ersättning för stabilt och fungerande elnät samtidigt som priser hålls skäliga.
Skicka en kommentar