måndag, juni 27, 2011

Ni visar att ni bryr er om er själva och er politiska agenda


I en stor braskande artikel på SvD med en lång rad undertecknare visar kända svenskar hur humana de är genom att stödja propagandaprojektet "Ship to Gaza". Där finns kända namn som Ulf Bjereld, Eva Brunne, Gustav Fridolin, K.G. Hammar, Jan Hjärpe samt en stor samling artister och skådespelare. Det är samma andas barn och de är människor jag inte sympatiserar med i vanliga fall. Det är samma sak även denna gång, mina sympatier är obefintliga för hela propagandaprojektet. 


Förra gången projektet genomfördes blev det en hel del kalabalik och uppmärksamhet från media, och det är sannolikt idén med hela projektet. Om uppmärksamheten främst skall belysa projektet eller de som stödjer projektet är närmast en akademisk fråga. Så här skriver artikelförfattarna.


Ett första steg mot fred och rättvisa är att häva den illegala, inhumana och för alla inblandade parter destruktiva blockaden mot Gaza. 


Det är absolut helt fel att sådana här auktioner är ett steg till fred, det är uppenbart. Konflikten förlängs med alla aktioner och allt stöd till någon av sidorna i denna gamla tröttsamma konflikt. Om omvärlden inte hade stött någon sida skulle konflikten vara löst för länge sedan. Att några vänsteraktivister med begränsad trovärdighet skulle kunna häva en blockad är en överdrift så uppenbar att man måste skratta. Våra inhemska bortskämda artister borde kanske ägna sig åt sitt artisteri i stället för att försöka leka världssamvete. Vidare i artikeln.


Det råder inget tvivel om att blockaden är ett brott mot folkrätten. Förenta Nationerna, Europeiska Unionen, Sveriges regering, i stort sett hela det internationella samfundet och en enig juridisk expertis, har gång på gång slagit fast att så är fallet.

Ja, ingen orkar ens reda ut detta längre. Alla parter har brutit mot alla "rätter" som tänkas kan, detta samtidigt som FN och dess stadgar missbrukats lite för många gånger. Vid varenda förnuftigt beslut som vår regering tar så kommer påståendena att vi brutit mot någon dunkel FN-stadga. Tyvärr FN och EU bryter vi alla mot hela tiden, om vi skall tro undertecknarna av deklarationen. Den enda regel som inte bryter mot någon stadga är att ge ökade bidrag till våra inhemska artister och kulturella elit. Vidare i artikeln.  


Vad blockaden mest av allt står i vägen för är en bärkraftig och rättvis fred. Respekt för mänskliga och medborgerliga rättigheter är en förutsättning för att uppnå fred och försoning. Visar omvärlden att den trots högtidstalen i praktisk handling accepterar kollektiv bestraffning göds politisk extremism på båda sidor.


Det finns ingen bärkraftig fred inom synhåll överhuvudtaget. Att dessa sändningar skulle vara ett steg på den vägen är ytterst osannolikt. En av orsakerna till det hopplösa läget är att PLO ägnade sig åt att köpa Mercedesbilar för den hjälp väst så ivrigt skickade till palestinierna. När korruptionen blev alltför uppenbar så vann Hamas ett val som i princip var en protest mot PLO. Med Hamas vid rodret så fortsatte konflikten och ståndpunkterna på båda sidor var definitivt låsta.


Båda sidor har visat sig fullständigt oförmögna att hantera konflikten, omvärlden har tyvärr visat samma oförmögenhet. Att stödja den ena parten (kvittar vilken) bara förlänger denna evighetskonflikt. Den väg som skulle kunna leda till fred är att omvärlden tar sitt ansvar och inte stödjer någon av parterna och konstaterar att inte någon av parterna är vuxna att klara av att lösa denna konflikt. 


Ship to Gaza är i själva verket ett typexempel på en aktion som mer tjänar den egna politiska agendan hos dem som stödjer aktionen, än leder till något som kan kallas för fred. Vad vore aktionen utan en braskande artikel i SvD? Vad vore aktionen utan alla TV-kameror och internationella reaktioner?    

Länk SvD

UPPDATERING: 
Även publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson har skrivit under uppropet för Ship to gaza, vilken hon röner allvarlig kritik för. Bengt Olof Dike kritiserar Knutson kraftigt i en debattartikel på Journalisten.se, så här skriver han bl.a.


Alla namnen i stöduppropet och försvaret för den mot Mellanösterns enda demokrati riktade aktionen kan enkelt associeras med politikens vänsterflygel. Bland undertecknarna finns också företrädare för ett extremistiskt, diktaturkramande parti, Kommunistiska Partiet (tidigare KPML- r) som konsekvent hyllar Kubas och Nordkoreas frihetsfientliga regimer och vilkas länders folk lever i svält och armod.   


Samt.


Men Ship to Gaza har helt andra syften, som PK skall hålla sig borta ifrån. Det borde ändock en så pass rutinerad journalist som Ulrika Knutson  ha insett. Saken blir knappast bättre av att hon genom undertecknandet i sin ordföranderoll, och inte som privatperson, lierat sig med försvarare av regimer, för vilka demokrati och pressfrihet är styggelser. 


Knutson har efter angreppet backat en aning och fått SvD att plocka bort hennes publicistklubbs-signatur.


Att journalister på detta sätt helt oblygt kan demonstrera sin partiskhet och sina politiska preferenser är egentligen något oerhört. Att vi skulle ha en objektiv och opartisk nyhetsförmedling i vårt land framstår ännu mera som ett skämt efter denna händelse. Det är inte konstigt att Israel till slut reagerar och hotar utestänga svenska journalister som väl internationellt ligger på en topplacering när det gäller partiskhet (som de inte ens har vett att försöka dölja).    

Länk Journalisten.se

Länk Journalisten debatt

Länk Journalisten Israel

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bättre att vänstern roar sig med detta än att de våldför sig på SD. Är de upptagna med detta klarar de sannolikt inte mycket mer.
Allemand

Stig sa...

Givetvis är blockaden mot Gaza olycklig och ohållbar i längden men samtidigt styrs faktiskt Gaza/Palestina av en terrororganisation och kriget är inte ens avslutat eftersom fredsförhandlingar inte hållits.
Jag har väldigt svårt att ta ställning för endera sidan men upplever att man tydligen MÅSTE göra det ungefär som om det handlade om en fotbollsmatch. Till exempel Per Garthon uppför sig så aggresivt som om han vore huligan och supporterklubbens ledare för denna hejarklack som står på Hamas sida och kallade Gudmundsson och Demirbag-Sten för "politiska skurkar" i Debatt för ngt år sedan.
Konstigt nog finns han inte med på listan i SvD.

Så gott som alla på listan är vänsterpartister, MP-kommunister och sossar på vänsterkanten plus marxistiska skådisar/artister som skall ge ett intryck av bred uppslutning. Namn som Eva Brunne, Helle Klein, Gudrun Schymann ger mig kalla kårar. Att Michael Wiehe deltar i stödet för terrorstaten Palestina är inte alls förvånande för oss som minns att han påstod sig "ha förståelse för motdemonstranterna" när de förvandlade Avenyn i Gbg till en kopia av kristallnatten (fantasisk musiker med en rutten attityd. Sjönk rejält i mina ögon).
Inte en enda folkparist, centerpartist, kristdemokrat eller moderat på listan och artisterna har alla en klart vänstervriden profil, ingen "medelsvenssonsk" dansbandsmusiker eller "borgarbrackig" operasångare här inte!
Avslutet på artikeln tyder på en väldigt elakartad hybris: "Slutligen vill vi därför uppmana såväl Israels regering som det palestinska folkets valda företrädare att istället för konfrontationens väg välja dialogens."
Det är väl ca 200:e gången det sägs och det hjälper inte ens om Michael Wiehe skorrar fram budskapet med ackompanjemang till gitarr.

Andreas sa...

Hela debatten är grymt orättvis då Svensk media är så vänsterdominerad att de vurmar mer för Hamas, samt våldsamma palestinier, än för Israeliska liv.

Israel är en stat i krig, Israel ska då även bedömas som en stat i krig.

Robsten sa...

"Jag har väldigt svårt att ta ställning för endera sidan men upplever att man tydligen MÅSTE göra det ungefär som om det handlade om en fotbollsmatch."

Nä, den som säger att han vet för lite för att ta ställning vinner enbart i respekt. Hur många politiker vågar ställa sig upp och säga något sådant?

Sedan kan man göra som undertecknad. Man tar inte ställning för någon sida utan konstaterar att båda parter är oförmögna att lösa konflikten själva. Det är ju just det att båda sidor har sin fanclub som underblåser konflikten, likt två pojkar på skolgården som slåss, om alla gick därifrån eller uppmanade de två tupparna att lägga ned, hur roligt skulle det då vara?

Sedan måste en massa praktiska frågor självklart lösas.

Robin Shadowes sa...

Lite besviken att Stellan Skarsgård och Gösta Ekman är med. Begåvade skådespelare, den senare dessutom en av våra mest folkkära komiker. Deras anseende i mina ögon har verkligen sjunkit som en gråsten nu.

Anonym sa...

Som vanligt håller jag helt med Robsten. Konflikten är alldeles för komplex för att man ska kunna "välja sida" på det enögda sätt som många tycks göra i det här landet.

Motsättningarna har pågått länge, båda sidor har uppenbarligen gjort sig skyldiga till dumheter, vilka som startade vad och vilka som har rätt till vad tycks vara näst intill omöjligt att reda ut.

Blockaden verkar dock vara nödvändig för tillfället, men ur ett långsiktigt perspektiv knappast hållbar.

// L

Robsten sa...

"Lite besviken att Stellan Skarsgård och Gösta Ekman är med. Begåvade skådespelare, den senare dessutom en av våra mest folkkära komiker. Deras anseende i mina ögon har verkligen sjunkit som en gråsten nu."

Nja, jag vet ju var vår kulturelit hör hemma politisk. Är man inte PK-vänster får man väl inte komma in på Dramaten, typ. Jag undrar varför det är så? Beror det på alla bidrag vår kulturella verksamhet vilar på?

Allvarligare är det då med de artister som skrev på mot SD inför valet, de är körda för all framtid anser jag, om de inte gör offentlig avbön, där gick de ta mig fan för långt, jäkla bidragsknuttar.

Allvarligare är det med att journalister, som i sin ykesproffession skall vara objektiva, hänger sig åt dessa jippon, helt otroligt. Men kanske ändå inte. Snackade med en äldre herre som tjänstgjort som vakt på 80-talet. Deras fasa var journalisthögskolan då inhyst i SvD:s tidningshus. Varje fredag var det pådrag där, varje fredag fick de kalla på förstärkning. Det söps och idkades sexuella aktiviteter i vartenda klassrum. När vakterna försökt hysa ut packet så skulle en del blivande journalister visa sig manliga inför hon-journalisterna så de skulle börja vifta med sina veka journalisthänder mot vakterna. Det är alltså detta pack som vi nu har som tongivande journalister i vårt samhälle, och som förfasar sig över SD.

z999 sa...

Konflikten mellan Palestina och Israel har ju sitt upphov i att FN handlade fel redan från start när de bestämde att judarna skulle få 55% som eget land och palestinierna 45%. Man skulle naturligtvis ha skänkt hela arabvärlden till judarna istället. Då hade det varit en väldigt stor demokrati istället utspridda teokratiska diktaturer.

Mitt alternativ till fredslösning är annars att man schaktar ut hela västbanken i medelhavet och gör om Jerusalem till en fristat med danska Christiania som förebild.

Anonym sa...

Hur är man funtad om man kommer fram till att det bästa sättet att skapa fred i denna konflikt är att skicka in en båt med vänsteraktivister, och okänd last, rakt in i en krigszon. Man måste vara mer än lovligt naiv om man tror att detta kommer att resultera i något annat än att man spär på konflikten, kanske kommer någon/några att dödas. Varför kan dom inte åka ner och sabotera raketramperna som används mot Israel? Nä just det,först ska blockaden hävas sen inga raketer, tjena.

Varför ser vi inga "ship to guantanamo" eller "ship to Nordkorea"? Verkar som att det är "inne" att ge sig på Israel igen. Jag tycker att israelerna har en sund inställning till att försvara sitt land. Visst det är ockuperat och tillhör Palestinierna, på samma sätt som Skåne tillhör Danmark och Nordamerika tillhör Indianerna.

Anonym sa...

Det kommer aldrig att bli fred i detta område, lika lite som i alla andra områden där muslimerna dvs (kravmaskinerna) hävdar sin rätt över allt och alla(h).

Israel, ett demokratiskt land som byggts upp trots alla försök under åren att förinta det. Ship to Gaza är ytterligare en del av det etablissemang som föredrar en totalitär/terroriststat framför en demokrati.

Anonym sa...

Varför vända bort uppmärksamhet från den ockuperade Karelia ?

År 1939 ockuperades den finska Karelian av f.d. Sovieten nu Ryssland..

Ockupationen har inte upphört,,skapade ca 50.000 civilas död och en enorm flyktingström till Finland
när ska skipa till KARELIA, ??

http://www.youtube.com/watch?v=04eR0Ta_c9U

Björn sa...

Det finns nog inte ens förmenta ambitioner hos den svenska journalistkåren att vara vare sig objektiv eller opartisk. Inte för inte kallas den för den tredje statsmakten. Och då det svenska etablissemangets, och till del det svenska folkets, uppfattning är att statsmaktens främsta uppgift är att uppfostra folket, ägnar sig journalister oblygt åt opinionsbildning och propaganda för det som är Rätt och Riktigt enligt rådande dogmer.