fredag, oktober 19, 2007

Socialdemokratiskt valfusk

Den socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten i Surahammar Monica Rydin dömdes idag för "otillbörligt verkande vid röstning" till 70 dagsböter. Rydin stal vid valet förra året samtliga Sverigedemokraternas valsedlar.

"Redan åtgärden hon vidtagit att avlägsna ett visst parties valsedlar och därmed omintetgöra den röstberättigagades möjlighet att välja detta partis valsedlar är ett grundskott mot en av demokratins grundvalar, nämligen att fritt få rösta på den man vill" skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten skriver också att följderna av Monika Rydins agerande i sig är så allvarliga att ett fängelsestraff vore motiverat men mot bakgrund av särskilda förhållanden i målet yrkade åklagaren endast på böter.

Straffet borde varit hårdare men det viktiga är att hon blev dömd. Formuleringarna är ju också bra och markerar att detta är ett allvarligt brott.

Emellertid är det inte första gången socialdemokraterna ertappas med händerna i syltburken.
  • 2005 dömdes två socialdemokratiska valarbetare från Hässelby för valfusk i valet 2002 för att ha agerat röstombud för personer som de inte hade rätt att rösta åt. Fd socialdemokratiske riksdagsmannen Juan Fonseca hävdar att valfusk förekom även vid valet 1998.
  • I Norrköping ägnade sig en socialdemokratisk valarbetare åt att ge väljarna igenklistrade kuvert med socialdemokratiska valsedlar, vilket inte är tillåtet.
  • I Tensta och Rinkeby ägnade sig kvinnor i slöjor åt samma sak valet 2006 innan de kördes bort av valförrättarna.
  • I Blekinge anmäldes en socialdemokratisk kyrkopolitiker för valfusk (men friades av en oenig rätt).
  • Ibrahim Baylan misstänktes för valfusk i ett SSU-val 1997.

Det torde således stå klart för var och en som ser på detta nyktert och klart att fallet Rydin inte är en engångsföreteelse utan att det existerar en fuskarkultur i SAP. Den bilden stärks ju ytterligare av SSU:s omfattande medlemsfusk.

Har ni ytterligare exempel så skriv gärna ner dem i kommentarerna så lägger jag till dem.

3 kommentarer:

Jean Moulin sa...

Brevbärare vägrade dela ut valmaterial för Sd. Partiet portades i många skolor, för att man inte kunde garantera säkerheten, sas det; personal eller besökare på postkontor gömde utan Sd:s valsedlar.

Frågar mig om det vid röstsammanräkning kan förekommit valfusk?

Anonym sa...

Jag börjar också undra över tillförlitligheten i vallokalerna. Om personal i lokalen har så dålig uppsikt över valsedlar och hur valarbetare tillåts agera i och utanför lokalen, borde den nog övervakas. Vi kanske kan få hit valobservatörer från ett oberoende och demokratiskt land, typ nordkorea eller venezuela.

Sen undrar jag även vad det särskilda förhållandet var som gjorde att hon undslapp fängelse. Var ordföranden partikamrat? Var hon sinnesförvirrad? Det sistnämda ligger nära till att antaga.

/PL

Populisten sa...

Jag antar att det som utgjorde den förmildrande omständighet som gör att Ryden slipper fängelse är att hennes eget parti inte gynnades direkt av hennes agerande.