lördag, oktober 20, 2007

DN fortsätter sin oseriösa "bevakning" av Sverigedemokraterna

Tove Nandorf skrev igår en grovt tendentiös artikel om Sverigedemokraterna. Den kommenterade jag här. Idag är det dags igen. Rubriken som står på dn.se:s huvudsida är "Kan ta sina BMW:ar och sticka hem". Detta var något en oidentifierad person i publiken skrek under Jimmie Åkessons anförande, och ett språkbruk Åkesson själv tog avstånd från. I rubriker brukar man för det mesta ha med uttalanden av partiledaren eller andra ledande personer som kan antas tala för hela partiet - och därför får man också när man läser rubriken intrycket av att den är Sd:s officiella linje. Detta är DN förstås helt medvetna om - detta är ett trick som används för att förleda läsaren och smutskasta Sd.

Nandorf antyder vidare att Richard Jomshofs påståenden om att muslimska arabiska män begår våldtäkter med kulturella och rasistiska motiv är felaktiga och rasistiska. Den här hemsidan* har en diger citatsamling som tyder på motsatsen. Dessutom är invandrare från Västasien 3,8 ggr överrepresenterade i brottsstatistiken, och invandrare från Nordafrika 5,3 ggr. Det finns ingen områdesspecifik statistik för våldtäkt, men eftersom invandrare är över dubbelt så överrepresenterade vid våldtäkt som vid andra brott kan man misstänka att dessa gruppers överrepresentation i våldtäktsstatistiken är mycket hög

Slutklämmen är nog ändå det bästa:

Utanför Medborgarhuset demonstrerar vid lunchtid ett femtontal ungdomar från Ung Vänster i Kungsbacka, Varberg och Halmstad. De påpekar stillsamt för sverigedemokraterna att uppbyggnaden av sd:s hyllade folkhem, demokratiseringen och uppbyggnaden av välfärdsstaten, inte var nationalisters förtjänst, utan socialismens, nykterhetsrörelsen och frikyrkorna - alla med utländska influenser.

Att säga att någon påpekar x är att samtidigt gå i god för att x är sant. T ex kan man inte "påpeka" att jorden är platt. Så, Nandorf hävdar således att "uppbyggnaden av välfärdsstaten, inte var nationalisters förtjänst, utan socialismens, nykterhetsrörelsen och frikyrkorna - alla med utländska influenser".

Detta yttrande är för det första felaktigt på en rad sätt, men det är inte det viktiga, och jag har i vilket fall inte plats att gå igenom det här. Det viktiga är att Nandorf på nyhetsplats dels tycker sig kunna fälla sådana kontroversiella yttranden om historien, dels öppet ställer sig på Ung vänsters sida mot Sd.

Vidare har Sd aldrig sagt att man är emot alla utländska influenser. Man kunde tycka att vi borde ha kommit förbi detta stadium på debatten - det stadium där Sd-kritikerna räknar upp diverse företeelser som "inte är svenska" och säger att "vill ni inte ha x?" (hamburgare, kebab, socialism, you name it). Sverigedemokraterna är inte ute efter ett isolerat samhälle utan deras ideal ligger tvärtom närmare den danska politiken som den ser ut idag efter att Dansk Folkeparti fått inflytande. Är Danmark ett isolerat land utan utländska influenser? Knappast, och varken DF eller Sd längtar efter ett sådant samhälle. Sd-kritikerna gör sig bara löjliga med den här typen av halmgubbar.

Bloggarna Blogge Bloggelito (liberal) och Jinge (v), med många besökare, ger anti-intellektuella och skräniga kommentarer och inte oväntat kommer nazistkortet upp igen. Debatten kring Sd kör dessvärre vidare i samma hjulspår.

* Han som sammanställt citatsamlingen har kopplingar till diverse extrema nationella organisationer. Jag kan inte gå i god för att alla citat är riktiga, även om jag vet att många är det.

Använd nick! Inlägg av "anonym" raderas.

10 kommentarer:

Chrille sa...

Lustigt. "Kan ta sina BMW:ar och sticka hem"-kommentaren trodde jag - innan jag läste artikeln - var riktad till journalisterna som bevakade kongressen. Och därför riktigt fyndig.

Minnes att (mp) förlöjligades en hel del innan (och en del även efter) att de kom in i riksdagen.

Knute sa...

Tack för att du skrev detta!angelägna inlägg! Jag blev också minst sagt irriterad över DN och Jinge och Bloggelito men visste inte hur jag skulle formulera det.
Mvh Knute

Jean Moulin sa...

Tack för en välformulerad bloggning Grue.

Nästan journalistisk klass - förlåt, när man tänker på Tove Nandorf så inser man att det knappast kan uppfattas som beröm.

Finns det ett samband mellan hur Bloggelito tänker och hans frenetiska propagerande för avkriminalisering av alla droger?

Och Stalinisten Jinge - ju mindre sagt desto bättre!

Robsten sa...

För formens skull. Jinge är ingen stalisist utan urtypen för rödvinsvänstern/flumvänstern där alla klassfrågor ersatts av feminism, invandringsfili och ett vurmande för människor med sexuella avarter.
Säga vad man vill om Stalin men han hade inga dragningar åt detta håll i alla fall.

Tobias Struck sa...

Jag skall vara privat och fullständigt opropagandistiskt uppriktig nu: Jag blir ledsen och arg av att smutskastas som facist och rasist bara för att jag är kritisk till att för många på för kort tid från länder med avsevärt annorlunda kultur och värderigar än de svenska, ges uppehållstillstånd i Sverige utan flyktingskäl. Jag blir leden och arg av att min analys av etablissemangets motiv bakom denna politik konsekvent bemöts med hån istället för saklighet av mina kritiker. Jag har länge varit kritisk mot Sd. Men jag börjar tycka att Sd åtminstonde inte far med så mycket hån och lögner, överslätanden och raljant arrogans som många liberala debattörer.

Grue sa...

Tack för positiv respons, det inspirerar till nya inlägg som det ovan.

Tobias/ Jag förstår dig och håller med dig. Jag började mitt surfande som invandringskritiker men inte som sverigedemokrat men blev förbannad på att jämt bemötas med hån och förakt. I motsats till det har jag alltid bemötts seriöst av sverigedemokrater, inte minst av Robsten här. Det var en avgörande orsak till att jag tog steget fullt ut och bestämde mig för att stödja Sd.

Det är också en läxa för oss, att bete oss schysst mot dom "osäkra". Men det vet jag att ni som kommenterat här gör.

Du är varmt välkommen till oss!:) Det finns många invandringskritiska partier i Europa som är mer liberala än Sd, som Fortuyns lista i Holland, SVP i Schweiz och Fremskrittspartiet i Norge. Men jag anser att det bästa liberala invandringskritiker kan göra i Sverige är att stödja Sd men försöka förmå dom att bli mer liberala. Det är minst sagt lättare än att försöka få dom liberala partierna mer invandringskritiska...

Ola sa...

Angående DN:s granskning:

Är man skeptisk till att sverige, ett land med 9 miljoner innevånare, klarar av att ta emot 60-100.000 invandrare per år utan att det får allvarliga konsekvenser för det svenska samhället. Eller om man anser att här i sverige så har vi svenskar rätt att framhäva vår egen kultur eller traditioner framför andra. Ja, då möts man av argument som: "vadå! du vet väl att kebab och pizza kommer utifrån va", "du kör ju Toyota, då kan du ju inte rösta på sd heller". På en högre nivå än så befinner sig inte motståndarsidans argument. Bedrövligt!

När sd i landskrona tar upp andra frågor än invandring så "anklagas" dom av etablissemanget att svika sina ideal. Om sd bara tar upp invandringsfrågor så anklagas dom att vara ett trångsynt enfrågeparti. Hur sd än gör så har dom rumpan bak. Hur skall journalisterna ha det?

Tobias Struck sa...

Grue. Det är en intressant tanke att Sd skulle kunna göras mer liberalt om fler liberaler gick med. Jag tror inte att det är omöjligt. Hälften av svenska folket tycker ju att Sverige borde minska invandringen/folkomrösta om den nya EU-konstitutionen. Det som skrämmer med Sd är av allt att döma medias överdrift av partiets förflutna i BSS - men också det beige-färgade bondkonservativa i Sd:s anslag i en del frågor, som homosexuellas likaberättigande och aborter.

Ett EU-kritiskt och invandrings-försiktigt parti med värnandet miljön, en välkontrollerad bidragspolitik, en småföretagsvänlig skattepolitik och ett bejakande av civil fosterlandskärlek - borde ha mycket goda chanser i dagens Sverige. Men då bör det stå bortom allt tvivel att detta parti ser till den kulturens och folkets utveckling inom nationen och bortser från ras, kön och hbt i sin statsmodells skydd av medborgarens frid och frihet. Det betyder ju inte att vi skall återgå till sossarnas grupp-fetischism. Både lagen om hets mot folkgrupp och särskilda bidrag för att stärka någon marginaliserad grupps kamp för synliggörande etc. - är ju nonsens: Allmänna medel skall gå till allmänt väl.

Grue sa...

Jag tror att det kommer att bli så i takt med att partiet växer. Men redan nu är dom inte alls så "farliga" som motståndarna hävdar. Det finns en och annan sak jag velat ha annorlunda, men det är småsaker i jämförelse med invandringsfrågan. Där finns det inget alternativ till Sd och det är vår tids viktigaste fråga.

Tobias Struck sa...

Grue. Det skall bli intressant att se. Kommentera gärna på min blogg. Genom dialog kan vi förstå varandras åsikter, inspirera varandra och upptäcka om vi har en gemensam vision. Detta gäller naturligtvis även Robsten och andra intresserade.