söndag, oktober 21, 2007

Svensk media om schweiziska sverigedemokrater

Rapporteringen kring det schweiziska valet, som hålls idag, har varit mycket knapphändig i svensk media - en genomgång av de senaste dagarnas rapportering finns i dessa tre inlägg (noterbart är att flera av rapporterna kommer från finlandssvenska Hufvudstadsbladet). De rapporter som ändå funnits har varit starkt partiska till nackdel för det största partiet, invandringskritiska SVP (Schweiziska Folkpartiet), en slags motsvarighet till Sverigedemokraterna.* T ex beskrev SvD attacken från vänsterextremister mot ett av SVP:s möten så här:

Sammanstötningen inträffade när flera hundra demonstranter ville avbryta en demonstration av extremhögerpartiet SVP.

Vänsterextremister som med våld upplöste SVP:s möte beskrivs alltså som "demonstranter" medan Schweiz största parti beskrivs som "extremt". Enligt SvD är det tydligen extremt att vara normal, och normalt att vara extrem. Någon som blir påmind om Orwells
nyspråk: "frihet är slaveri", etc?

Idag är det endast
SvD av de fyra stora tidningarna som rapporterar om valet, något som är mycket anmärkningsvärt eftersom det handlar om ett europeiskt val. I vanliga fall brukar det rapporteras flitigt kring sådana. Det har ju också rapporterats flitigt kring Polen, där media hoppas och tror att "de onda tvillingarna" ska förlora. Men i Schweiz blåser det andra vindar - SVP beräknas öka ytterligare - och då tiger media.

Även i denna artikel beskrivs attacken mot SVP helt felaktigt:

Rasistdebatten har polariserat Schweiz som aldrig tidigare, och ett tusental vänstersympatisörer drabbade nyligen samman med SVP-demonstranter i Bern då polisen ingrep med tårgas och vattenkanoner.

I artikeln sammankopplas även ett rastiskt överfall med SVP:s framgångar. SVP är emellertid ett
gammalt demokratiskt parti som inte har något att göra med rasistiskt våld, och därför framstår sammankopplingen som ett lumpet smutskastningstrick.

Det är emellertid inte första gången svensk media tar ställning mot konservativa partier i utlandet. Timbro skriver
här om "när SvT valde John Kerry till president i USA" och på Flashback konstaterade vi att rapporteringen kring det franska presidentvalet var grovt vinklad.

Svensk media utmålar Sverige som en isolerad ö av ljus och förnuft, medan mörkret sprider sig i världen - i form av att invandringskritiska och konservativa krafter vinner mark. Men frågan är om det verkligen är resten av världen som är dom konstiga, och vi som är normala? Är det normalt att ha ett invandringskritiskt parti på 3 %, när den schweiziska motsvarigheten får närmare 30 %? Det är den fråga vi svenskar borde fråga oss, i synnerhet de av oss som tröttnat på Sveriges världsunika invandringspolitik.

Uppdatering:

Även Sydsvenskan rapporterar kring det schweiziska valet på ett extremt vinkat sätt. Man kallar SVP för "högerextremister" och beskriver vänsterextremisternas attack i överslätande ordalag. Man låter en språkforskare (sic!) oemotsagt påstå att "kriminaliteten bland utlänningar är exempelvis inte alls större än bland schweizare som partiet hävdar", trots att statistiken visar att 70 % av de schweiziska fångarna är utlänningar, trots att utlänningar endast utgör drygt 20 % av befolkningen. Hela artikeln är mycket partiskt skriven.


* De har inte exakt samma politik, men de flesta som röstar på Sd hade nog röstat på SVP om de varit schweizare, och vice versa.

Använd nick! Kommentater av "anonym" raderas.

16 kommentarer:

Skuncke sa...

Vi behöver knappast några negrer i Sverige heller. Skicka hem Kunta Kinte är dagens recept.

Leffe sa...

" Skuncke sa...:Vi behöver knappast några negrer i Sverige heller. Skicka hem Kunta Kinte är dagens recept."

...gärna då med svenskt underutbildat ignorant patrask som lever på A-kassa.

Skuncke sa...

Lägg ned försäkringskassan så är problemet löst.

Patrik sa...

Vad har hudfärg med någonting att göra? Låt porr- och skvallerpressen har sin utseendefixering för sig själva. Sabuni är fanimej mer svensk än Sahlin, om någon frågar mig.

Det schweiziska valet ska bli intressant. Svenska media är för bedrövliga, bara en massa främlingsfientlig-snack hit och dit - om Schweiz största parti! Jag tycker de ska löpa linan ut och på fullt allvar föreslå på ledarsidorna att Sverige ska bryta de diplomatiska förbindelserna med Schweiz - om de nu har modet att stå för vad de säger (men då ska vi också även som logisk följd bryta med Danmark, Finland och Island, med tanke på deras sverigedemokratiska invandringspolitik).

Svarta-får-affischen är kanske lite olycklig, men jag är inte säker på att kopplingen till hudfärg görs på samma sätt i Schweiz som i Sverige. Den ursprungliga symboliken är ju något annat, att det som inte passar ska bort.

Patrik sa...

Jag ögnade precis igenom de schweiziska partierna. Tro´t eller ej, men det finns faktiskt även ett Schweizerdemokraterna, som förkortas Sd :-) Även de verkar vara invandringskritiska.

http://www.schweizer-demokraten.ch/
http://www.svp.ch/

Hoppas ni förstår tyska eller franska...

Robsten sa...

Bra artikel Grue, du har varit flitig i helgen och jag upptagen;-)
Bra arbetat!

Schweizare sa...

SVP är mer som Ny Demokrati, sverigedemokraterna mer som schweizerdemkraterna.

Grue sa...

Tack Robsten! Håller på lite för mycket för mitt eget bästa, men det är ju jäkligt kul.:)

Schweizare/ Ja, jag har förstått att dom står mer till höger. Men som sagt, det är nog liknande väljargrupper iaf - invandringskritiska partier har många likheter.

Jag ville peka på att det är Sverige som är extremt, inte Sd. Det var därför jag gjorde denna jämförelse.

Hörde att SVP verkade öka till 29 % på Rapport. Även Rapport betecknade dom som "högerextrema"...

incedo sa...

Tack Robsten för lite ljus i mörkret! Läste om afrikanen som blev utsatt för en, i ordets rätta mening, rasistisk attack. Hemskt det som hände och jag hoppas att de som gjort det får ett strängt straff. DÄREMOT är det upprörande att sådant utnyttjas av svensk media i propagandasyfte. Menar svensk media att likartade händelser inte förekommer i Sverige, och om dom gör det så kanske de beror på det växande stödet för vänstermajoriteten? Jag hoppas att folk ger upp "vara blind"-trenden snart...

Vidare håller jag med signaturen Patrik, om att Sabuni är mer svensk än Sahlin.

Till sist, svarta får-affischen kan uppfattas som olämplig, även om jag innan denna uppblåsning i svensk media skulle tolkat det på "familjens svarta får"-sättet.

Grue sa...

incedo/ Det var så SVP menade, har partiledare Blocher förklarat - "sparka ut familjens svarta får". Det fanns inga referenser till hudfärg eller dylikt i tankarna.

Chris i Schweiz sa...

Tragiskt är att samma nyspråk i media används i Schweiz också. Våldsamma vänsterdemonstranter som misshandlar, slår in fönsterrutor, förstör bilar och stör demonstrationer kallas "Autonome", "Demonstranten", "politische Aktivisten" men aldrig aldrig för vänsterextremister. Varje första maj och WEF-tillställning orsakar en kristallnachts-stämning utan like men rapporterar media? Ja men inte alls i proportion jämfört med rapportering under 1 Aug (nationaldagen) då ett fåtal sk "patrioter" demonstrerar utan misshandel, våld och förstörelse. Dom kanske "stör" och vissa stör avsiktligen vissa arragemang med visslande och bu rop men rubrikerna dom orsakar i media står inte i proportion. Det är långt ifrån balanserat även här.

Grue sa...

Chris/ Kul med folk som verkligen har koll på landet! Ja, jag har förstått att media är likadana i hela västvärlden - i Holland och England har t ex invandringskritiker smutskastats massivt i media och i USA har ju dom konservativa fått starta sina egna kanaler (Fox, t ex) för att bryta liberal medias monopol. I Sverige är 70 % av journalisterna vänster och 11 % är för mindre invandring, mot 49 % av befolkningen. Därför är det viktigt att hålla koll på media!

Patrik sa...

"media är likadana i hela västvärlden"

Nja, där är jag inte med dig. Jag håller rätt bra koll på den danska nyhetsrapporteringen, och danska statsmedia skiljer sig rätt markant mot svenska media när det gäller invandringsrelaterad rapportering.

Chris sa...

Grue/ Ja, jag är så trött på medierna och framförallt licensbetalda mediernas totala hämningslöshet när det gäller vinklad rapportering. Licensbetalda medierna skall egentligen vara objektiva, neutrala och balanserade men dessa begrepp kan tydligen ses hur "relativt" som helst. Enklast vore det om man helt enkelt ger upp det här med objektivitet och låter exempelvis en statlig kanal vinkla åt höger och en annan kanal åt vänster - då åtminstone kan orden balans, mångfald och variation ha betydelse i medialandskapet. Att objektiviteten faller bort är ingen förlust, den har defakto varit borta redan sedan 70-talet i alla fall.

Robsten sa...

Den licensbetalda media vi har är väl SVT, och den är faktiskt det objektivaste vi har, utan tvekan. Jag säger inte att den är objektiv, men den (SVT) är oerhört mycket bättre än tidningarna och andra medier. Tar man allt som rapporterats om t.ex. SD och jämför de olika medierna så blir utfallet glasklart. Många av de artiklar om SD som publicerats på DN skulle aldrig SVT befatta sig med.

Grue sa...

Har haft en annan uppfattning förut men är nog beredd att hålla med Robsten. Jag tycker att dom mer oseriösa medierna som Expressen, Aftonbladet och TV 4 är värst. Kanske är det så att när man håller på med skvaller och sån skit spiller den låga moralen över även på nyhetsdelen? Eller så tänker dom att man måste "lägga till rätta" för läsarna, man kan inte skriva objektivt, för då blir det svårare.

DN går åt det hållet också iom valet av pajasen Torbjörn Larsson. Dom håller på att bli en skvallertidning, så då ska man inte förvånas över att också nyhetsartiklarna är oseriösa.

Svt och SvD är mer seriösa överlag och då får man också mer opartiskhet.