lördag, september 19, 2009

Hur kunde de ens få tillstånd?

Ibland läser man saker i tidningen som är roande, ibland läser man saker som får en att taga sig för pannan. I dagens DN står det om en orienteringsklubb som fått tillstånd att ordna en ganska stor tävling i Tyresta nationalpark. Inte så förvånande har stora skador uppstått i parken. Det är däremot förvånande att de t.o.m. sågat av träd, så här står det i DN.

Thomas Allander höjde på ögonbrynen redan när arrangemanget rullade in med hundratals bilar parkerade på ängen, hög musik ur högtalarna och snabbmatsstånd. Efteråt kunde han konstatera att stora delar av orienteringsstigarna mot mål hade breddats med såg, för att man lättare skulle ta sig fram. Till och med små träd har kapats. Kvar satt gamla snitslar och lappar, som varit till för att hjälpa de yngre orienteringsklasserna att hitta runt.


Orienteringsklubben hade alltså kapat träd med såg inne i en nationalpark! Man undrar vad de tänkt med. Blir man oförmögen att tänka när man idrottar eller sköter en klubb? De hade tydligen inte ens städat efter sig.

För några år sedan stod det med stora rubriker om orienteringsdöden. Det var tydligen en mystisk bakterie som tog död på hårt tränande orienterare och ett antal hårt tränade personer bara föll ned döda. Verkar vara mycket problem med denna sport. Till slut får tävlingsledaren i Järla IF, Fredrik Brandhorst uttala sig om det inträffade, han säger så här i DN.

Jag är olycklig över det som har hänt. Vi har en stor ideell stab när vi anordnar tävling. Någon har agerat i oförstånd i skogen, säger han.

All respekt för naturen. Fy, fy, fy, på oss. Men jag känner, wow, att göra en polisanmälan av det här. Jag tycker att det är sneda proportioner.


Har de en utvecklingsstörd person som tävlingsledare på Järla IF? Han kan ju inte ens prata rent. Att ”någon” har agerat i oförstånd är det minsta man kan säga, flera stycken måste ju vara inblandade i detta, Brandhorst kanske har svårt med pluralis och singularis också. ”All respekt för naturen” säger Brandhorst lite slentrianmässigt, detta var en nationalpark ni skövlade, bara så du vet Brandhorst. Annars får väl barn i årskurs tre lära sig vad som gäller i naturen, t.ex. detta med att bryta kvistar och så, här har man gått fram med motorsåg.

Det sista Brandhorst säger kan måhända vara svårt att tyda, ”fy, fy, fy, på oss” kan med lite god vilja tolkas som att han erkänner att de gjort fel, det är i så fall bra. Vad nästa mening innebär ställer också till en del semantiska problem. ”Men jag känner, wow” borde innebära något häftigt. Alltså ”wow vad häftigt att göra en polisanmälan av detta”. Sedan säger han att det är sneda proportioner, vilket motsäger föregående påstående. Ja, ja, detta var sista gången de ivrigt skubbande orienterarna blev insläppta i en nationalpark i alla fall, det kan vi nog lugnt utgå från. Jag undrar fortfarande hur de i första läget kunde få tillstånd till att bedriva en stortävling i en nationalpark dock.

Länk DN

19 kommentarer:

Anonym sa...

Har du kollat på bilderna? de va några grenar och 1 litet träd. SÅ DE VA NOG ETT HELT GÄNG SOM GICK LOSS MED YXOR OCH SVÄRD Å HÖGG NER VÅRAN VACKRA SKOG.

Anonym sa...

Varför skulle han ha problem med plural och singular? Det krävs bara 1 person för att hugga av några kvistar och möjligtvis ett träd. Jag är helt med på Brandhorst sida om att detta är sjukt överdrivet. Jag var på tävlingen och såg hur mycket som var borta. Det var typ 1 träd och några grenar. Det var ett misstag självklart men sånt kan hända när man har en ideel arbetsstyrka på 50 pers.

Robsten sa...

Det är bra med lite inside information såklart, jag om någon vet att medierna överdriver och får en höna från en fjäder. Men varför i hela fridens namn kunde då inte Brandhorst säga det i artikeln? I stället säger han "Fy, fy, fy, på oss" samt "Men jag känner, wow".

Enligt Per Wallsten och Thomas Allander så var skadorna större än så, så någon ljuger i alla fall här.

Anonym sa...

För att media ALLTID vinklar det.

"Fredrik samtalade med DN-journalisten i 45 minuter och den lilla del av samtalet som återges i tidningen speglar inte hans uppfattning."

Anonym sa...

det stod på järlas hemsida.

Robsten sa...

Får jag fråga en annan sak som stod i artikeln? Tog ni bort snitslarna ni satte upp? Det stod i artikeln att en del av dessa satt kvar. Jag har själv ordnat med cykelorientering för barn, detta i en "vanlig" skog. Jag och min kompis bemödade oss att taga bort dessa snitslar även om det definitivt inte var ett roligt jobb.

Mia sa...

Enligt Järla IF själva så handlar det om följande: "Vi har mot gällande regler tagit bort kvistar nedtill på några granar och vi har sågat ner några små träd vid en av startplatserna. Likaså har vi tagit bort en del sly i ett mycket tätt område för att de yngsta ungdomsklasserna skulle kunna passera mellan två kontroller."

Eftersom jag har mött Tyrestas skogsvårdare vid ett flertal tillfällen så vet jag att de inte reagerar på några små kvistar, utan att det här måste ha skett något betydligt värre.

Dock... måste jag rätta dig i din text där du skriver om nationalpark... Orienteringstävlingen hölls i det omgivande naturreservatat. Inte för att skadan blir mindre eller oviktigare... men rätt ska vara rätt.

I nationalparken skulle det aldrig tillåtas att man körde in med bil, höll tävlingar för 900 personer, med snabbmatstånd och högtalarmusik.

Anonym sa...

mia bilderna:

http://www.dn.se/polopoly_fs/1.956162!images/2716579240.jpg

http://www.dn.se/polopoly_fs/1.956163!images/3863727992.jpg

http://www.dn.se/polopoly_fs/1.956165!images/1762343640.jpg

tolka de som ni själva vill.

Hektor sa...

Bara en notis... Järla har aldrig varit inne i nationalparken... bara i naturresarvatet...

Anonym sa...

Hector o övriga.

Skogens status har för helv-ete inte någon betydelse. Kapar du en grangren nära stammen kan denna skada sprida röta in i stammen relativt snabbt.

Järla har en tävlingsledare som uttalar sig som en störd människa. Noll sjukdomsinsikt om vad som hänt. Klubben bör fundera över den här personens framtid i organisationen.

Efter vad jag förstår ligger det här reservatet relativt nära stockholm, vilket innebär att skyddet och omtanken med skogen måste vara kompromisslöst med tanke på belastande faktorer. Elementärt.


Mikael, Säffle

Robsten sa...

Äääähh...inte i nationalparken? Kollar vad det stod.

"Järla IF anordnade orienteringstävling i skyddade Tyresta naturreservat. "

"Det är Thomas som har noterat åverkan på naturen på flera av de platser som användes vid orienteringen kring Mörkadal i reservatets norra delar."

Här får man alltså intrycket att det orienterats i själva reservatet. Sedan står det följande.

"Tävlingen hölls i naturreservatet som omger den unika Tyresta nationalpark."

Men då har man alltså redan fått en grundmurad uppfattning om att tävlingen hölls i själva naturreservatet. Dåligt skrivet, verkligen. Inte konstigt att jag fick för mig att själva tävlingen hållits i nationaparken.

Anonym sa...

Robsten,
förstår inte vad det är som är svårt att förstå? De har haft orienteringen i naturreservatet som omger nationalparken. Naturreservat och nationalpark är två olika slags skydd av naturen.

Robsten sa...

Och jag förstår inte att du inte fattar vad jag skriver, jag uttrycker mig ju inte lika gutturalt som Brandhorst får jag hoppas. Artikeln gav i början sken av att det rörde sig om orientering i Nationalparken, för att sedan skriva naturreservat. Att det rör sig om två olika slags skydd visste jag samtidigt som jag lade av blöjorna ungefär.

Robin Shadowes sa...

Vänta bara. Enterna kommer att hämnas. Bah-rah-room!!

Haha!!

Anonym sa...

Man kan inte annat än skratta åt dig "Robsten", pajas..

Anonym sa...

Varför bemöda sig med att blogga om nåt man inte förstår? Du är ju helt väck.

Anonym sa...

Av citaten i DN så antog jag att Järla kanske inte hade skickat fram den vassaste kniven i lådan att kommentera avverkningen. Men fy, fy, fy vad jag bedrog mig;
- "En studie om skogsbruket i dagspressen" : analyser av den massmediala bilden och förutsättningarna för skogsjournalistiken. Författare: Brandhorst, Fredrik.

Wow... Verkar kul med informationsteknik i Umeå.

Anonym sa...

Du, jag undrar för det första om du har varit på någon orienteringstävling i ditt liv? Lägger du in orienterare i ett fack med idrottande personer, precis som vilken idrottande person som helst, fotbollskillar, brottare? Är du ute och cyklar lite nu. Du anar inte hur det skulle sett ut om det hade varit ett gäng hockeyspelare som hade varit ute och anordnat ett arrangemang i naturreservatet. EN GREN? TVÅ GRENAR? Ett LITET träd? Herregud människa, vad är det som är den stora förödelsen?

Anonym sa...

Där ser man hur det går när islamisterna får tillgång till vårt gemensamma kulturarv - vår svenska skog.
/Tomas