måndag, november 09, 2009

Fortsätt riva murar – speciellt en mur

Det firas runt om i Europa att muren mellan öst och väst raserades för 20 år sedan. Det är värt att fira och vi skall vara glada för att muren är borta. DN skriver en ledare där de också poängterar betydelsen av murens fall och dessutom propagerar de för EU som demokratins fortsatta garant. Att EU skulle vara demokratins fortsatta garant i Europa är ju inte riktigt sant. EU är en överstatlig organisation som minskar demokratin för de enskilda staterna. Det finns många både fördelar och nackdelar med EU, men organisationen i sig har liksom inte med demokrati att göra. Så här skriver redaktionen.

En av lärdomarna från 1989 borde vara att ge de medborgerliga fri- och rättigheterna en mer framträdande plats i unionens politik. Det är rimligt att ställa tydligare krav på medlemsländerna inom dessa avgörande områden. EU-länder som inte lyckas ge minoriteter och andra utsatta grupper tillräckligt skydd borde till exempel kunna straffas i någon form.


Håller fullständigt med redaktionen, med ett litet tillägg. De medborgerliga rättigheterna gäller ju inte bara etniska minoriteter utan också politiska grupper och partier som är ”utsatta” . Vi kan ju inte skydda etniska minoriteter samtidigt som vi trakasserar politiska minoriteter, i demokratins namn. Vidare står det i DN så här.

Den pågående omstöpningen av asyl- och migrationspolitiken får inte innebära att unionens länder anpassar sig till det land som har den minst generösa politiken. Det är illavarslande att medlemsländerna hittills framför allt har lyckats enas om förslag som syftar till att hindra människor som vill ta sig in i EU.
Europas dörrar måste hållas öppna för människor som söker asyl från politiskt förtryck. När Italien i somras skickade tillbaka båtar fyllda med flyktingar från bland annat Eritrea borde därför EU-kommissionen ha reagerat med större kraft.


Men vart tog demokratin vägen nu då? Här råder en allvarlig missuppfattning. Det står inte i någon nations grundlag att vi måste ha en viss typ av migrationspolitik, det skall vara föremål för en demokratisk beslutsprocess som finans och kulturpolitiken naturligtvis. Om en majoritet av Europas befolkning vill ha en striktare immigrationspolitik är det direkt odemokratiskt att gå åt motsatt håll. Redaktionen talar om politiskt förtryck, ja det är ju just vad som sker i Europa och Sverige, vi som inte tycker som det är påbjudet om immigrationspolitiken förtrycks ju just nu, här i vårt land, vakna! Till slut så står det så här i artikeln.

Och utvidgningen som inleddes med Tysklands återförening måste fortsätta. Turkiet och Kroatien förhandlar om medlemskap, Makedonien ska inleda förhandlingar och förhoppningen är att alla länder på västra Balkan så småningom ska bli medlemmar. Det innebär en enorm utmaning som EU måste satsa tillräcklig energi och nödvändiga resurser för att klara av. Alternativet – att EU stänger dörren och vänder sig inåt – vore förödande för hela Europa.


Utvidgningen måste väl inte alls fortsätta, vad är det för trams? Jag vet inte hur många gånger ledarredaktionen fått in ordet ”demokrati” i sin artikel, men nu är en grundläggande demokratisk princip som bortblåst. Tänk om Europas folk inte vill utvidga EU mer då? Tänk om vi inte vill ha med t.ex. Turkiet i EU då? Sedan skriver redaktionen att vi måste satsa nödvändiga resurser för denna utvidgning. Med det menas vi skattebetalare naturligtvis. Om vi inte vill det då? Det vore smakfullt att faktiskt fråga både det svenska folket och människorna i Europa om de verkligen vill vara med på denna resa.

Redaktionen använder ordet demokrati på sitt eget sätt, för sina egna syften. Demokrati likställs med öppna gränser och utvidgning. I verkligheten är demokrati när människorna själva får ge uttryck får sin åsikt och vara med och bestämma. Det är ett mycket bedrägligt sätt att på något glidande sätt omvärdera och förändra betydelsen av ett av våra mest betydelsefulla begrepp. Det är en del av den politiska korrektheten att förskjuta betydelsen av begreppet ”demokrati”. Låt oss även riva den massiva mur som den politiska korrektheten består av. Det är sannolikt lika svårt att riva den muren som Berlinmuren.

Länk DN  

5 kommentarer:

utlandssvensk sa...

Hej, jag följde din länk till DN och skrev en kommentar där. I huvudsak berättade jag att alla andra EU länder för en asylpolitik som är mer restriktiv än den SD förespråkar. Jag ville också lägga upp lite material angående asylpolitiken i Tyskland men det verkar inte gå igenom. Detta är vad jag citerade:
" the Lower House of the German Parliament (Bundestag) agreed to the “asylum compromise” in 1993, which made applying for political asylum in Germany considerably more difficult"
"In 2005, the Federal Ministry for Migration and Refugees (BAMF) took 48,102 decisions on asylum cases. The share of persons granted full asylum reached the historic low of 0.9%."
(http://focus-migration.de/Germany.1509.0.html?&L=1)

Min poäng är att de svenska journalisterna och politikerna lever i en drömvärd när de tror att de kan påverka andra EU länder till att anamma det svenska asylsystemet.

Robsten sa...

Ok, tack utlandssvensk

Anonym sa...

Har du inte funderat på om du och DN kanske är på samma linje här? Du skriver att man inte ska liberalisera asylpolitiken om inte folket vill det, men det kanske DN ställer upp på. Vad en ledarsida ska syssla med är att driva opinion för vissa frågor, en opinion som sedan ska få sitt utlopp i en parlamentarisk majoritet efter demokratiska val.

Jag hatar att ta DN i försvar och enda skälet att jag gör det är att jag tror det gynnar vår sak om vi skärper kritiken. Vi ska vara rakbladsvassa och exakta.

Robsten sa...

@Anonym
Nä, jag tolkar DN:s artikel som att de tar för givet att EU skall utvidgas och att vi skall ha en "öppen flyktingpolitik", och att de på något sätt kopplar ihop det med demokrati. Men om de menar annorlunda, att vi skall driva den politiken de förespråkar efter beslutande folkomröstningar så får jag ge mig, självklart. Inte ens den senaste förordningen som skall styra EU fick vi röstade, bara i Irland, som röstade ja.

MS sa...

Dick Erixon skriver om en annan "mur". Muren som borde byggas runt VÅRT välfärdssystem som är tänkt att ta hand om OSS och inte vara en socialbyrå för HELA den övriga Världen.

"En sådan skyldighet är att följa lagarna. Att vara illegal invandrare är redan från början ett lagbrott. Man visar ingen respekt för det samhälle man gör anspråk på att leva i. Man inleder inte ett förhållande med att slå den andre på käften.

Att ge illegala invandrare rättigheter betyder att man bryter sönder det svenska samhällskontraktet och ersätter det med anarki. Om människor kan komma hit och kräva rättigheter utan att leva upp till några skyldigheter, varför i herrans namn ska någon av oss andra göra det?!

Vi är ju i så fall bara jubelidioter.

Den logiska följden av att ge illegala invandrare — alltså människor som enligt svensk lag inte har skäl att stanna — rättigheter är att alla vi andra kan sluta betala skatt, sluta följa lagarna och bara kräva att andra ska försörja oss."