tisdag, november 10, 2009

Vilken ”människosyn” har moderaterna i Vellinge?

I en artikel i SvD står det om Moderaterna i Vellinge kommun som starkt motsätter sig en flyktingmottagning för ungdomar inom kommunens gränser. Det är ett transitboende i kommunen som egentligen inte på något sätt drivs av kommunen själv som väckt de upprörda känslorna hos moderaterna i Vellinge. Så här står det i artikeln.

Vellinge kommun har under många år sagt nej till flyktingmottagning. På kommunens hemsida kan man idag läsa följande kommentar:

"Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU."


Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman kallar boendet för oacceptabelt och skriver att han ska undersöka möjligheter för att stoppa det


Om en Sverigedemokrat skulle sagt exakt samma sak kan vi ana vad de övriga riksdagspartierna skulle ha vräkt ur sig i media om partiet. Även moderaterna på riksnivå hade förfasat sig och kommenterat den förmodade ”människosyn” som denne Sverigedemokrat då skulle gett uttryck för. När enskilda moderater står för ungefär samma immigrationspolitik som SD men ändå vägrar samarbeta med dem så blir alltid sista bastionen den förmodade ”människosyn” som SD då sägs stå för. Vad denna ”människosyn” exakt innebär får vi aldrig veta.

Så vi har alltså ett parti Moderaterna, som på riksplanet är för en generös flyktingpolitik nuförtiden. På kommunnivå är många moderater däremot i princip lika restriktiva som SD när det gäller immigrationspolitiken. I Vellinge kommun t.o.m. kanske ännu lite restriktivare än SD:s politik. Men Moderaterna på riksnivå beskyller alltså SD för en sämre ”människosyn” och därför ger de order om att inte samarbeta med de hemska SD:arna. Men hur är då människosynen hos moderaterna i Vellinge? Kan Reinfeldt som stoltserar med en så fin människosyn, ge svar på det?

Länk SvD

40 kommentarer:

Dan åke sa...

#fattiga människor som får lägga sig hungriga har inte råd att betala smuggelnätverken som styrs från Sverige inte heller att skaffa sig en resa legalt!
# De som utnyttjar asylrätten är rika och kriminella
#av alla våldtäkter i Sverige så utförs 95 % av flyktingar
# när de "ensamkommande barnen" som är yngre männ har fått sitt permanenta uppehållstillstånd så kommer famaljen och också får PUT pga anhörigskäl
# de som får betala för massinvandringsindustrin är de svaga (som inte kan rösta)i samhället med besparingar i äldrevården och skola

Folkpartist sa...

Oroa dig inte, jag tyckte det här var precis lika jävla vidrigt som SDs politik.

Robsten sa...

jag oroar mig varje dag "Folkpartist". Jag oroar mig för var detta land är på väg. jag oroar mig när jag ser att Sverige blir ett sämre land att leva och bo i än när jag var ung. jag oroar mig när jag ser den förljugenhet som styr vår politiska diskurs. jag oroar mig när jag ser att våra resurser inte räcker till och att vår välfärdsstandard har antig "EPA-kvalitè samtidigt som våra ansvariga politiker låtsas som det regnar. Så nog fan oroar jag mig.

z999 sa...

Det innehöll i alla fall inga språktest. Språktest är det mest rasistiska som jag vet eftersom alla vet att det bara är den svenska rasen som talar svenska.

Robsten sa...

fast det här anser jag "VIDRIGT" folkpartist:

http://www.dn.se/sthlm/kommunalrad-avgar-sedan-han-forsokt-kopa-sex-1.991243

Anonym sa...

rätt intresant att en kommun som malmö tvingar på en grannkommun sina problem via en privat aktör. demokratiförakt i den högre skola.

folkpartisten, motivera ditt påstående ovan..

mvh robban

Gotiska Klubben sa...

Svd bryter våra länkar efter cirka 300 besök. Det är deras beslut. Ville bara meddela det.

z999 sa...

@Robban:
"folkpartisten, motivera ditt påstående ovan.."

:-)
Det kan han säkert.

Annars så kan man numera köpa sig en bra människosyn även om man bor i det hårt drabbade Malmö.
http://www.expressen.se/levabo/1.1186188/lyxboende-med-vakter

Sen kan man sitta i sitt gated community och peka finger åt dom som bor utanför och kalla dom för främlingsfientliga eller andra barnsliga epitet.

Själv funderar jag på att starta en kurs i att himla med ögonen på det där sättet som riksdagspolitikerna gör när de nämner ordet människosyn. Poängen ligger i att se ut som att man tittar uppåt mot en helgongloria ovanför huvudet.

Robsten sa...

Då kommenterar vi i stället i deras kommentarsfält.

Folkpartist sa...

Robsten: Jag vet att du oroar dig. Jag tror inte att du tycker som du gör för att du tycker invandrare är mindre värda, det handlar om en inbillad fruktan för det okända. Jag förnekar inte att invandrare är överrepresenterade bland kriminella etc, jag anser dock inte att det är ett problem i den utsträckningen att vi ska stänga gränserna. (Vilket vi i princip gör om vi endast ska ta emot flyktingar enligt genevekonventionen.) Då bor jag ändå i en förort till Stockholm där 63% är invandrare! Tror du fö verkligen att den försämrade välfärden är invandrarnas fel...? Haha.

z999: Jag håller med, språktest var ett jävla korkat förslag.

Robsten igen: Jag tycker det var osmakligt och att han bör avgå, vilket han även gör. Dock motsätter jag mig att han ska bli rättsligt straffad. Sexköpslagen är ett jävla idiotpåfund som skapar en ännu odrägligare arbetsmiljö för sexarbetare.

Anonym och z999: Vafan är det jag ska motivera? Att en politker inte vill ha invandrare i sin kommun för att han inte vill ha dem inpå skinnet är vidrigt. Eller tror du att han hade agerat likadant om det varit en ICA-butik och inte en flyktinganläggning?

Skulle även bli glad om jag slapp ert jävla snack om att folk inte vågar säga vad de tycker för det inte är PK! Människor uttrycker inte samma åsikter som ni för de har helt enkelt inte något emot invandrare.

z999 sa...

@Folkpartist:
"Robsten: Jag vet att du oroar dig. Jag tror inte att du tycker som du gör för att du tycker invandrare är mindre värda, det handlar om en inbillad fruktan för det okända."

Jag tycker likadant som Robsten och det är inte speciellt okänt vad Robsten fruktar. Inte om man läser tidningar och ser på TV. Man behöver inte vara så olyckligt lottad att man tvingas bo i ett mångkulturellt getto för att veta vad som händer.

"Jag förnekar inte att invandrare är överrepresenterade bland kriminella etc, jag anser dock inte att det är ett problem i den utsträckningen att vi ska stänga gränserna."

Det finns ju flera orsaker att stänga gränserna. Det är inte olagligt att ha en familjeplanering som innebär att man skaffar 7 barn trots att båda föräldrarna bor i Rosengård och lever på bidrag, men det är väldigt dyrt för samhället liksom kriminalitet är.

"Tror du fö verkligen att den försämrade välfärden är invandrarnas fel...? Haha."

Det finns ett flertal undersökningar som påstår det. I välfärden för vanligt folk ingår även att ha ett jobb. Instegsjobben som alliansen har infört innebär att svenskar kraftigt diskrimineras på arbetsmarknaden och att arbetsgivare får betalt för att anställa invandrare så välfärden för svenskar är kraftigt försämrad.

"z999: Jag håller med, språktest var ett jävla korkat förslag."

Min kommentar var ett skämt. Valtaktiskt så var väl språktestet en fullträff, det gav ju röster.

"Dock motsätter jag mig att han ska bli rättsligt straffad. Sexköpslagen är ett jävla idiotpåfund som skapar en ännu odrägligare arbetsmiljö för sexarbetare."

Håller med. Men det är för att jag inte anser att staten har rätt att lägga sig i vuxna personers sexualliv.


"Skulle även bli glad om jag slapp ert jävla snack om att folk inte vågar säga vad de tycker för det inte är PK! Människor uttrycker inte samma åsikter som ni för de har helt enkelt inte något emot invandrare."

OK. Och så tar vi ett djupt andetag och klickar på följande länk som leder rakt ut i verkligheten angående våld mot folk som har en negativ inställning till massinvandringen.
http://www.expressen.se/nyheter/1.801031/sapo-hot-och-vald-mot-sd-okar

Robsten sa...

Ja, det är väl ingen ide att jag kommenterar efter Z här. Men den enda någorlunda seriösa frågan är väl den om ekonomin. Ja folkpartist, jag tror att invandringen försämrat vår ekonomi (även om det inte är enda orsaken) och att vår allmänna välfärd urholkats därför. Jag är säker på det dessutom. Stadsdelar som Rosengård, Hammarkullen, Ronna, Fittja och Tensta kan omöjligt gå på plus.

om invandringen gick jämt upp ekonomiskt skulle jag fortfarande vara emot den, jag är helt enkelt emot öppna gränser, ingen annan nation har det, jag förstår inte vitsen. varför försöker inte invandrare (felaktigt ord egentligen, när har de slutat vandra?) bygga upp deras egna nationer och må bra där? Det är egentligen föreställningen att det endast går att skapa ett bra liv i vårt land som är rasistiskt, om man skrapar på ytan.

Stig sa...

@ Folkpartist
"Jag förnekar inte att invandrare är överrepresenterade bland kriminella etc, jag anser dock inte att det är ett problem i den utsträckningen att vi ska stänga gränserna."
Håller med dig av hela mitt glågula hjärta. Det är smartare att ställa stenhårda krav på skötsamhet redan från början. Den betydande minoritet invandrare med PUT som begår ett brott som ger dagsböter och uppåt skall utvisas direkt. Dessutom borde det vara mycket svårare att bli svensk medborgare. Minst 10 års prickfritt vistelse här.
Invandrarnas starka överrepresentation i landets fängelser är inte ensamt skäl nog att stänga igen gränserna eftersom dessa bara utgör några få procent av alla invandrare.
Men det finns många andra anledningar till att hålla porten lite på glänt i 5-10 år, kanske mer. En av dem är att Sverige behöver återhämta sig och ta hand om de invandrare som redan kommit hit och då fr.a. ungdomar som inte kommer in i samhället. Paolo Roberto varnade för flera år sedan för den gängkriminalitet som vi nu läser i feta rubriker varannan dag. Bränder och stenkastning mot poliser och ABSURT nog mot brandmän och ambulanspersonal...”Kulturkrock” är bara förnamnet.
Men nej.. just det ja.. de utgör bara en minoritet precis som kåkfararna. Och precis som våldtäktsmännen och hedersmördarna Och precis som fundamentalistiska muslimer är de en minoritet. Tillsammans utgör minoriteterna ändå en betydande minoritet.
Maffian i USA på 40-talet var också en minoritet men inte så betydelselös för det. Destruktionskraften kan alltså vara stor även om den inte utgörs av en minoritet.
Exakt på samma sätt underskattar ni liberaler kraften inom religionen och då i synnerhet islam. Kanelbullefilosofin om att alla som kommer hit är mjuka, snälla och välvilliga är direkt självdestruktiv.
Vi svenskar har faktiskt något att försvara men över 200 år av fred har gjort oss så förslappade, naiva och aningslösa att vi framstår som Europas lilla aprilskämt.
Drygt två decennier av ohämmad massinvandring har inte gått obemärkt förbi i brottstatistiken. På BRÅ:s sajt kan man se hur många brottstyper fördubblats och mer än det på dessa två decennier. Brott som rån, grov skadegörelse, misshandel och våldtäkter. Ungefär lika länge har det babblats om att göra något åt det men sällan att angripa själva orsaken. Då är man ju rasist!

Stig sa...

"Destruktionskraften kan alltså vara stor även om den utgörs av en minoritet." skulle det naturligtvis vara.

Sti sa...

"Skulle även bli glad om jag slapp ert jävla snack om att folk inte vågar säga vad de tycker för det inte är PK! Människor uttrycker inte samma åsikter som ni för de har helt enkelt inte något emot invandrare."
Skämtare där!!
Först gnäller du om att systemkritiker generaliserar om folks verbala feghet sedan generaliserar du själv om att människor är så förtjusta i invandrare.

Den va´bra den...

Andreas ark sa...

Har för mig att du inte läser Aftonbladet alls, så tänkte tipsa om två länkar. Den ena on-topic:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6101818.ab

Den andra off-topic (men väl värd att kika på), vet inte om samma läsning ligger uppe på DN eller SVD dock:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6102009.ab

Andreas ark sa...

Förresten Robsten, du som har koll på lite allt möjligt, vet du var man kan DO/JO/polis/etc-anmäla någon för hets mot folkgrupp eller liknande? Vilken instans är lämpligast att vända sig till? Har du websida/mailadress? Jag blev fullkomligt rasande av dagens kolumn i Metro, snacka om hets mot folkgrupp, mot svenskar.

trött sa...

@Folkpartist:
"Robsten: Jag vet att du oroar dig. Jag tror inte att du tycker som du gör för att du tycker invandrare är mindre värda, det handlar om en inbillad fruktan för det okända."

Jag tror inte Robsten och vi andra i första hand är rädda för det "okända" i samband med invandringen.

Det vi är rädda för är snarare det numera mycket VÄLKÄNDA som en ökad invandring visat sig medföra. Dvs ökad kriminalitet, segregation, religösa krav, kvinnoförtryck, hedersmord, hat mot svenskar, enorma kostnader, en allmän otrygghet i samhället mm.

Robsten sa...

@Andreas ark

Det blir JO och polis, lagöverträdelse. Polisanmälan tror jag man kan göra på nätet, JO har jag själv gjort en anmälan till Joanna Rytel, har inte adressen men lätt att leta fram. Fick snabbt svar, 2 dagar. Avslag på min anmälan.

Blir det frågan om ren diskriminering är det DO alltså.

Anonym sa...

Bäste folkpartist,

År 1970 tillhörde Sverige ett av världens tre rikaste länder! Sedan kom Palme, "Bengan" Westerberg, "68-vänstern" och därefter massinvandring av flyktingar! Dagens Sverige är på "dekis" och Sverige har tappat 20 till 25 % av sin välfärd på grund av vansinnig politik! Dessa 20 till 25% av BNP motsvarar per år mellan 600 till 900 miljarder svenska kronor! Detta är också lika med den årliga svenska statsbudgeten!
Det bästa vore om Folkpartiet utgår i nästa val och att Röda Korset slänger ut parasiten "Bengan" Westerberg och hans "kompisar" samtidigt!
Det kommer att ta Sverige 50 år att komma tillbaka som välfärdsnation. Men det kräver samtidigt, att Folkpartiet tågar ut ur riksdagen i samlad tropp!
fotnot. Läs "Tillväxtverkets rapport om Sveriges BNP-utveckling"!

utlandssvensk sa...

En moderat bloggare tar upp samma tråd:

"http://kentpersson.wordpress.com/2009/11/11/jag-kanner-ingen-tillhorighet-med-den-typen-av-politik/"

Vore det inte fantastiskt om M ledningen tvingade in Vellinge i ledet? Jag är övertygad om att detta skulle leda till en total kollaps för M i Skåne. Om man sen gör samma sak med M kommunerna i Stockholm (Lidingö, Danderyd osv.) skulle man få samma effekt där.

En stor del av dessa väljare skulle gå till SD som snabbt skulle komma upp över 10% på riksnivå.

M kan sen gå ihop med FP.

Mats J sa...

Utlandssvensk

Vi har en intressant valrörelse framför oss när moderata kommunpolitiker kämpar för sin politiska överlevnad samtidigt som partiledningen i Stockholm har sin strategi och i den ingår inte att något kommunalråd i Skåne profilerar sig i invandringspolitiken.

Folkpartiet med dess vidriga människosyn riskerar samma öde som centern i Norge. Få svenskar kommer att sakna dem.

Anders sa...

@Folkpartist

Du skriver: "Jag förnekar inte att invandrare är överrepresenterade bland kriminella etc, jag anser dock inte att det är ett problem i den utsträckningen att vi ska stänga gränserna. (Vilket vi i princip gör om vi endast ska ta emot flyktingar enligt genevekonventionen.)"

OK, Folkpartist

Ett konkret färskt exempel:

En nittonårig tös fick skallen inslagen av en kurd i Kristianstad för ett par dagar sedan. Hon har så pass omfattande hjärnskador, att det är väl tveksamt om hon överlever.

Hennes liv (och livschanser om hon mot förmodan överlever de hjärnskador som hon tillfogats) har offrats av dig och folkpartiet. Hur ser din och folkpartiets kalkyl egentligen ut?

Var hygglig och precisera "utsträckningen" av det våld som du anser att svenskar får acceptera pga den invandringspolitik som du och folkpartiet stöder och förespråkar.

Anonym sa...

TV4 stoppar Jimmie Åkesson från att medverka i Parlamentet. "Jävligt fegt" säger Anders S Nilsson från Parlamentet.

http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article101087.ece

Robsten sa...

Jaha, TV4 visar sin demokratisyn igen. Vet inte om jag vill ha Åkesson där, men förmodligen ger det sympatipoäng.

MS sa...

Bra kommentar av Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) Skönt att det finns några moderater med lite sunt förnuft kvar och att alla inte har fått en gummiryggrad som sin partiledare.

"Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU".


Håller med. Det kan inte vara små svenska kommuners ansvar att rädda Världen utan det måste skötas på en internationell nivå. Detta handlar inte om barn och dom är dessutom bara utsända som ankarbarn. Dvs kostanden för dessa "barn" kommer minst att fyrdubblas. Varför ställer sig ingen i PK-media sig varför det aldrig kommer några ensamma flickor och redovisar statistik på hur många av "barnen" som mirakulöst "hittar" sina anhöriga och tar hit dom när dom väl fått PUT? 100 % ligger väl närmast sanningen. Det är nu speciellt intressant eftersom V vill slopa kravet på försörjningsplikt för anhöriginvandring. Fp ska ta upp frågan på sitt riksmöte.

Sverige borde precis som dom flesta andra länder införa ett sponsorssytem. Dvs dom som vill ta hit anhöriga måste stå för bostad och måste även försörja dom anhöriga. Detta skulle reducera antalet kraftig då flertalet inte har något jobb utan lever på Soc.

Protesterna i Vellinge visar att många svenskar nu har fått nog. Politikerna kan inte fortsätta trycka ner massinvandringen i halsen på oss längre. Att Aftonbladet kör med sina rasistkort och beskriver det som sägs som hat är ingen överraskning. Hinner man läsa kommenatarerna i riksmedia innan dom tas bort så är 75-80% starkt negativa och det står ofta uttryckt att dom hoppas att SD ska rädda Sverige. Ett tungt ansvar för er :-) Resten är vänsterpartister som aldrig skulle erkänna att det håller att gå åt helvete för Sverige. Oavsett om flaggan på Kastellholmen skulle halas av ockupanterna.Dom skulle gladeligen hjälpa till för att visa hur solidariska och "orasistiksa" dom är.

MS sa...

Bra kommentar av Vellinges kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman (M) Skönt att det finns några moderater med lite sunt förnuft kvar och att alla inte har fått en gummiryggrad som sin partiledare.

"Detta agerande, som också skett i andra mindre kommuner i Skåne, visar på ett sammanbrott för svensk flyktingpolitik. Det kan inte längre vara ett kommunalt problem i Sverige att ta emot denna strida ström av tonårspojkar från oroshärdar i Asien och Afrika. Detta måste lösas på nationell nivå inom ramen för EU".


Håller med. Det kan inte vara små svenska kommuners ansvar att rädda Världen utan det måste skötas på en internationell nivå. Detta handlar inte om barn och dom är dessutom bara utsända som ankarbarn. Dvs kostanden för dessa "barn" kommer minst att fyrdubblas. Varför ställer sig ingen i PK-media sig varför det aldrig kommer några ensamma flickor och redovisar statistik på hur många av "barnen" som mirakulöst "hittar" sina anhöriga och tar hit dom när dom väl fått PUT? 100 % ligger väl närmast sanningen. Det är nu speciellt intressant eftersom V vill slopa kravet på försörjningsplikt för anhöriginvandring. Fp ska ta upp frågan på sitt riksmöte.

Sverige borde precis som dom flesta andra länder införa ett sponsorssytem. Dvs dom som vill ta hit anhöriga måste stå för bostad och måste även försörja dom anhöriga. Detta skulle reducera antalet kraftig då flertalet inte har något jobb utan lever på Soc.

Protesterna i Vellinge visar att många svenskar nu har fått nog. Politikerna kan inte fortsätta trycka ner massinvandringen i halsen på oss längre. Att Aftonbladet kör med sina rasistkort och beskriver det som sägs som hat är ingen överraskning. Hinner man läsa kommenatarerna i riksmedia innan dom tas bort så är 75-80% starkt negativa och det står ofta uttryckt att dom hoppas att SD ska rädda Sverige. Ett tungt ansvar för er :-) Resten är vänsterpartister som aldrig skulle erkänna att det håller att gå åt helvete för Sverige. Oavsett om flaggan på Kastellholmen skulle halas av ockupanterna.Dom skulle gladeligen hjälpa till för att visa hur solidariska och "orasistiksa" dom är.

Andreas ark sa...

Tack för svaret, Robsten. Men det kanske i första hand i så fall är DO jag bör skicka in en "anmälan" till? Även om det var djävligt fördomsfullt och negativt skrivetom svenskar, kanske det inte är en polisiär sak direkt. Vad gäller JO så behandlar väl dom mest jämställdhetsfrågor snarare än diskrimineringsfrågor rörandekultur/etnicitet/hudfärg/religion/etc?

Andreas ark sa...

Lite mer on topic så tycker jag att de kommentarer som personerna på mötet sa och använde som argument för att inte ta dit "barnen" var... käpprätt usla argument. Åtminstone dom jag läst, dom som återges i media, vilket jag förvisso antar är just de knäppaste (för att ge bilden av att ingen sansad person skulle tacka nej till dessa stackars flyktingbarn). "De stäl folks cyklar!" och "Någon kanske bränner ner förläggningen, det är som rysk roulette!" är väl ett par rätt retoriskt usla argument, och det senare argumentet är inte bara uselt retoriskt, det är även uselt ur sakfrågesynpunkt (finns ett sånt ord ens? =) Det är kommentarer som dessa som får att rygga tillbaka från t.ex. SD. Folk som annars håller med SD, men som ser sådana kommentarer som synonyma med SD's synpunkter, åsikter och argument. Jag har en hel del vänner som i stort tycker likadant som SD gällande immigrations/asyl/flykting/integrations/etc-politiken, men dom tror att SD är "rassar" eller "nazzar", och vill inte ens försöka ta reda på mer om dom. Och när dom väl ändå får berättat för sig vad SD står för, eller läser det själva i officiella dokument, tror dom ändå inte att SD är så modesta som dom faktiskt är. Helt sjukt. Nå, jag kom ifrån ämnet lite, jag menar bara att sådana galningar som fällde kommentarerna på mötet skadar SD, trots att de inte ens själva är SD-folk. Precis som jag tycker att retorik om "landsförräderi" (från SD-personer har jag hört det uttrycket) bara skadar SD's sak, det är usel retorik som skrämmer bort folk snarare än får dom intresserade eller nyfikna på budskapet.

Robsten sa...

Nä, du kan vända dig till JO också. Det kan ju vara både dikriminering och förtal samtidigt. Samt osaklig nyhetsrappoetering, då vänder man sig till pressens opinionsnämnd eller vad det heter. Pressomudsmannen finns det något som heter. Polisen skall man väl lämna utanför detta tycker jag nog, de har sannolikt annat att göra, borde ha i alla fall. Nä kör JO (som kommer att fria, han friade Joanna Rytels FRUKTANSVÄRDA artikel, då fälls ingenting mot svenska folket, garanterat) och DO diskriminering, samt pressens opinionsnämnd. Lägg ut anmälan här och så småningom svaren. Det kommer ju att bli avslag i samtliga instanser, stört chans anser jag nog att du har i pressens opinionsnämnd faktiskt, även om även den är mikroskopisk.

Mats J sa...

Jag ser att du ger dålig juridisk rådgivning Robsten :)

Hets mot folkgrupp i form av en tidningsartikel är alltid ett tryckfrihetsbrott och för en anmälan skall man vända sig till Justitiekanslern. Ingen annan är behörig att handlägga tryckfrihetsbrott. JO är förhindrad redan av det skälet att han är medborgarnas ombudsman gentemot det allmänna. Metro är en privat tidning och ligger sålunda utanför JO:s ämbetsområde.

Ansvarig för tryckfrihetsbrott är alltid ansvarige utgivaren.

Andreas ark sa...

Det här rörde sig dock inte om en artikel, utan en krönika. Gäller andra regler då? Var det någon förutom jag som läste den?

Andreas ark sa...

Läs gärna själva och gör en bedömning:

http://www.metro.se/2009/11/10/43146/vi-behover-hjalp-mot-den-helsvenska-i/

Mats J sa...

Nej, allt som finns i tryckt skrift lyder under TF:s regler. Om något yttrande på Internet eller i radio och TV är brottsligt väcks åtal enligt Yttrandefrihetsgrundlagen.

En krönikör i en tidning är inte själv ansvarig för sina krönikor utan det är ansvarige utgivaren på tidningen i fråga.

Mats J sa...

Det går i allmänhet inte att bedöma om ett yttrande är brottsligt bara genom att jämföra med lagtexten. Jag har läst metrokrönikan men vet inte om den överskrider reglerna. För det behöver man egentligen ha tillgång till domar från HD.

Men det behöver du inte bekymra dig om. En anmälan är inte svår att göra. Ett enkelt mejl till JK är fullt tillräcklgt. Nuförtiden är mejl helt officiella skrivelser som behandlas som alla andra offentliga handlingar.

Själv skulle jag inte göra det, men det beror på att jag anser lagen om hets mot folkgrupp vara ett juridiskt missfoster som omedelbart borde avskaffas.

Robsten sa...

@MS

"Hinner man läsa kommenatarerna i riksmedia innan dom tas bort så är 75-80% starkt negativa och det står ofta uttryckt att dom hoppas att SD ska rädda Sverige. Ett tungt ansvar för er :-)"

När det gäller kommentarerna håller jag fullständigt med, jag har själv blivit förvånad över kommentarernas unisona fördömande av massinvandringen.

När det gäller ansvar har vi alla ett sådant att bära.

Robsten sa...

""Jag ser att du ger dålig juridisk rådgivning Robsten :)""

Tja..kanske inte min starka sida, har inte så mycket med juridiken att göra till vardags. Men jag lämnade in en anmälan till JO mot Rytels hemska artikel i Aftonbladet, och JO behandlade den på två dagar.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article204689.ab

Robsten sa...

@Andreas ark

Folk som inte är skolade i varken SDs argumentation eller på systemkritiska bloggar gör oftast bort sig. Min erfarenhet är att man MÅSTE ha någon skolning för att slå hål på multikulturalisternas floskler, även om man instinktivt vet att de har käpprätt åt helvete fel.

MS sa...

Om man kallar dessa för barn så måste man ha fel på synen. Personalen på dessa boende måste vara dumma, väldigt lojala eller fega. Hur kan dom annars ställa upp på denna propaganda?

http://smp.se/nyheter/vaxjo/ensamma-asylungdomar-forsoker-hitta-en-vardag-i-rottne(808534).gm

Robsten sa...

Ja de ser absolut inte ut att vara i 16 17 års åldern.