tisdag, januari 12, 2010

Bra artikel om diskrimineringshysterin

Jättebra artikel om den diskrimineringshysteri vi förnärvarande har i vårt land i SvD av Håkan Eriksson och Jacob Rennerfelt. Denna diskrimineringshysteri är  representerat av Katri Linna i väldigt hög grad. Snart är det ingen som tar denna Linna på allvar. Nu har Linna kastat sig över samefrågan och hon ser de djupaste orättvisor naturligtvis. Så här svarar författarna på Linnas utspel.

Samtidigt måste den historieskrivning som Linna och Larsson gör ifrågasättas. De ser samerna som offer för kolonisation, men är det inte snarare så att samerna över tid vunnit på koloniseringen? Istället för en tillvaro som naturfolk, dömt till evig renskötsel har samerna fått ta del av frihet, jämlikhet, demokrati och ekonomsikt välstånd. Det är svårt att se hur samerna skulle ha förlorat på att vara svenskar. Att Sametingets styrelseordförande vill ha ökade anslag till det egna särintresset – för det är naturligtvis pengar det handlar om och inte några gamla kranier – är förståeligt. Samernas företrädare skiljer inte ut från andra särintressen i det avseendet.


Den salvan från författarna tror jag inte  Linna kan returnera. Mycket bra skrivet och naturligtvis är det sanningen. Ingen same vill vara utan varken helikoptrar eller snöskotrar. Hur samebyarna har råd med helikopter är förresten en gåta för mig, inte ens de rikaste i vårt samhälle i övrigt brukar hålla sig med helikopter. Hur mycket skall dagens befolkning betala för gångna tiders kränkningar?

Länk SvD

24 kommentarer:

robban sa...

har enligt uppgift aldrig funnits så mycket renar som nu. förövrigt så räknar jag med att Linna skiter fullständigt i att samerna har lite vrickade regler om vilka som får ha renar. folk i jämtland är inte så glada i de utvidgade restiktionerna i naturen etc. kanske på tiden att behandla dem som alla andra i sverige, skulle tro att det blir ett jävla liv om jönsson från skåne köper in 1000 renar och drar igång en verksamhet på deras tassemarker

Anonym sa...

I det land jag växt upp i (dvs Sverige) så är det ok att vara invandrare eller för all del same, jag ska väl inte säga att du är en landsförrädare, men du verkar stå ganska långt bort ifrån de åsikter de flesta Svenskar har.

Anonym sa...

Anonym, en landsförrädare har som uppsåt att skada sitt land alternativt handlar mot bättre vetande. Vad gäller Robsten skulle jag påstå att han nog vet alltför väl vad som händer i dagens Sverige - kanske därför denna blogg ens existerar......

MS sa...

@Anonym

"I det land jag växt upp i (dvs Sverige) så är det ok att vara invandrare eller för all del same, jag ska väl inte säga att du är en landsförrädare, men du verkar stå ganska långt bort ifrån de åsikter de flesta Svenskar har."


1. Vem har sagt att det inte är ok att vara invandrare eller same? Det är inte det inlägget handlar om utan den kränkningshysteri som nu råder i detta land. Att olika grupper kan stämma varandra och främst då oss "etniska" svenskar kommer aldrig leda till något positivt. Tvärtom.

2. Att ens antyda att någon är en landsförrädare är rent ut sagt oförskämt och du bör be Robsten om ursäkt! Om du hade läst vad han skriver så skulle du aldrig sjunka så lågt. Han ger sig alltid på systemet och den förda invandringspolitiken, som är en katastrof för alla inblandade, ALDRIG enskilda människor.

3. Du har fel. Robsten och SD har det svenska folket med sig. Problemet i detta land är att människor som du gör sitt bästa att förhindra en sansad debatt med era tillmälen. Du kommer att få en för dig väldigt obehaglig överraskning i september.

Andreas sa...

Robsten,
lite off-topic här, men vill delge dig detta. Det här inlägget fann jag för en kort tid sedan bland kommentarerna i en vänsterliberal persons blogg. Själv tycker jag att det är alldeles lysande formuleringar och säger till 99% vad jag själv tycker (det enda jag inte håller med om är att SD's partitopp skulle vara smått obehagliga). Vad tycker du? Strålande skrivet va?

---

1. Jag är helt övertygad om att en viktig del i SD´s framgångar är den attityd och typ av ordval som du och många andra debattörer använder sig av för att nedvärdera och förnedra förmodade SD anhängare med.
Att använda ord som: ”hets”, ”islamofobiska”, ”främlingsfientliga”, ”rädda”, ”obildade”, ”rasistiska”, ”korkade”, etc. för att beskriva de som sympatiserar med SD är gängse, men passar faktiskt inte in på någon SD väljare som jag känner.
Låt mig beskriva mig själv så kanske du får en annan bild av hur en genomsnittlig SD väljare kan se ut (för det allmäna verkar ju vara att tro att SD´s väljarbas huvudsakligen utgörs av övervintrade skinheads från 80-talet).
Jag har en fyraårig universitetsexamen, och utöver denna har jag läst ytterligare tre terminer av humaniora för att bredda mig (dvs. för nöjes skull), så jag tror inte att någon egentligen kan påstå att jag är obildad. Jag har varit medlem i Mensa, så jag skulle vilja påstå att det är ytterst få som egentligen har rätt att kalla mig korkad.
Jag har rest i nästan hela värden och under flera års tid bott och arbetat i Malaysia. En snabb blick i mitt pass visar att jag de senaste åren dessutom besökt en hel del andra muslimska länder såsom: Bangladesh, Pakistan, Saudi, Egypten, Turkiet, Tunisien och Marocko. Det är således inte helt rättvisande att påstå att jag är rädd för andra länder eller kulturer. Tvärt om, det har varit mycket upplevelserikt och intressant och jag kan verkligen säga att jag har uppskattat mycket av det.
Jag tror inte heller att en persons generella genetiska ursprung på specifikt sätt predisponerar någon att vara ond eller god, frisk eller sjuk, smart eller dum då dessa typer av variationer verkar vara oberoende av hud eller hårfärg (jag är således inte heller rasist). Inte heller är jag av uppfattningen att alla muslimer är onda (det hade gjort mitt jobb väldigt tröttsamt) eller att alla invandrare är här för att utnyttja systemet (jag är faktiskt för invandring).
Vidare är jag mycket intresserad av religion och etnologi i allmänhet, och det det är inte helt ovanligt att det visar sig att jag faktiskt kan mer om Islam och muslimsk kultur/historia än många infödda muslimer gör. Så inte heller i detta fall är det passande att kalla mig ”islamofob”, ”okunnig” eller ”rädd”.
Däremot är jag definitivt av uppfattningen att vissa kulturella företeelser kan vara ”bättre” än andra.
-

Andreas sa...

- (forts). Jag tycker bland annat helt klart att det är bättre med den västerländska typ av lag- och rättssystem som vi har, än med shariadomstol/byråd (som exempelvis dömer våldtäktsoffer till att stenas till döds). Jag föredrar också den (något naiva) svenska polisen tusen gånger framför de mutkolvar och uniformerade skurkar som utgör många andra länders polisstyrka. Jag tycker att västerländsk sexualundervisning är av godo, och att många andra religioner och kulturer har en skrämmande okunnig, moralistisk och rädslobaserad relation till sex (könsstympning är ett av de värsta symptomen på detta). Jag kan säkert hitta på dussintals andra exempel men jag tror att du förstår vad jag menar. Att även om alla kulturer har värde i sig så innebär inte detta automatiskt att alla dess kulturella fenomen är benigna, och således följer att vissa kulturella företeelser är ”bättre” än andra (kalla det för en form av kulturelitism om du vill). Detta är inte fråga om ”rädsla” för andra kulturer, det är en fråga om en informerad, genomtänkt, värdebaserad åsikt.
Så varför röstar jag då på SD? Definitivt inte för att jag tycker om Jimmie eller någon annan av de i partitoppen (de verkar rätt så obehagliga). Utan för att jag dagligen ser hur vår integrationspolitik fallerar. Exempelvis hur andra generationens ungdomar växer upp i utanförskap, och hur detta i många fall leder till ett hat mot det system som de växer upp i. Integrationen har misslyckats. I de etablerade politikernas strävan att framställa sig som vidsynta, toleranta, humanister så väljer man bekvämt att sopa all djupare kritik under mattan. Man glömmer att verklig etik av nödvändighet kräver ett visst mått av diskrimination i ordets ursprungliga bemärkelse (dvs.: klarsyn, att kunna göra åtskillnad mellan det som är bra och det som är dåligt). Istället stämplar man all kritik som rasism, brännmärker den, och slänger ut barnet med badvattnet.
Inte heller hoppas jag alls att SD ska få majoritet i riksdagen (*rysning*). Snarare hoppas jag att den demokratiska processen ska få de andra partierna att komma till sans och ta itu med situationen (lite som att alla partier plötsligt fick en miljöagenda när MP började få procent, och Göran plötsligt kallade sig feminist när FI kapade röster). Men detta kräver att man följer de demokratiska spelreglerna. Att försöka isolera och ignorera SD är inte bara ignorant utan sätter demokratins spelregler (och således samhällets utveckling) åsido. Det kommer inte att fungera i längden, utan leder bara till ökad misstro för de etablerade partierna och den svenska demokratin (något vi alla förlorar på).
Som nämns ovan är jag definitivt för invandring, men det bör i huvudsak vara i form av kvalificerad arbetskraft. Att ta emot flyktingar är utan tvekan en moralisk, medmänsklig skyldighet men detta bör endast utgöra en mindre del (det är i många fall bättre att söka mer lokala lösningar). Dessutom borde det vara mycket svårt att erhålla medborgarskap annat än som produktiv samhällsmedborgare med klar förankring i land och kultur. I andra fall bör det räcka med olika former av tillfälliga-, tillsvidare- och (i undantagsfall) permanenta uppehållstillstånd. Detta är dock bara ett exempel på en av de många aspekter som borde åtgärdas.
Hade verkligen inte tänkt att skriva så här mycket (även om jag skulle kunna skriva mycket mer). Vad som från början var tänkt som en kort kommentar har nu blivit en mindre essä. Jag inser att jag lämnar flera lösa trådar men tror ändå att jag avslutar här (jag har riktigt arbete att göra).

Robsten sa...

Som sagt, det är självklart ok att vara same. Det är diskrimineringskulturen jag beskriver här. Sedan kan det vara så att även om det är OK att vara same så kanske man inte skall bifalla alla krav samerna ställer som grupp.

Jag tycker det är ok att vara småbarnsförälder också, men tycker det är självklart att även de skall följa trafikreglerna med sina barnvagnar. Så fort man tillbakavisar något krav från en grupp så anklagas man för att vilja utrota denna grupp. En ny tendens i vårt land.

Robsten sa...

Inlägget (beskrivet här) var lysande tycker jag ;-)

Anonym sa...

Citat ur Linnés Lappländska resa: "Lapparne äro från öster invandrade".
Det finns i Lappland minst 6000 år gamla sten- och hällristningar. De är inte av samiskt ursprung - men det är klart att samerna kämpar för att stämplas som ursprungsbefolkning för att kunna slå under sig allt land norr om Dalälven (södra). Hade inte Margarinberg deporterats till Brasilien (av Godsägaren) så hade ILOpapperet redan varit påskrivet och vi hade haft en flyktingström från norr också?

LP sa...

@Robsten och Andreas

Mycket läsvärd text som Andreas delger oss. Tänkte först "Finns denne person på riktigt?", men så inser jag att om jag beskrev vem jag är och min bakgrund OCH att jag röstar SD, så kunde samma tanke ha poppat upp.

Jag är inte lika berest som personen i Andreas text, men jag slår hans högskolepoäng och jag gör det helt otippat med nästan 100% humaniora. Jag bor bland och har jobbat med folk från muslimska länderr. Jag har även umgåtts en del (inte väldigt mycket, men en del) med folk från muslimska länder.
Då det gäller mitt IQ kan jag dock inte uttala mig...

Hur som helst, en bra redogörelse för de högst förnuftiga bevekelsegrunder man kan ha för att rösta SD (jag lämnar hans kommentarer om partiledarna åt sidan eftersom jag inte har någon uppfatting i den frågan).

Vi som väljer att rösta på SD måste ryta ifrån på ett smartare och bättre sätt när det gäller det diskriminerande sätt vi beskrivs på i media och bland allmänhet. Det är en sak att man kritiserar vårapolitiska ståndpunkter, men när man ljuger om vem SD-väljaren är, bör man inte tiga.

ROBSTEN
Föreslår att du postar texten som en egen artikel (med Andreas tillstånd).
Är du inte intreserad gör jag det gärna på Every Kinda People.
Källa behövs!

LP sa...

Gällande SvD-artikeln Robsten hänvisar till, "DO visar märklig fixering vid historiska oförrätter", så är även den lysande. Inte minst gäller det avslutningen, citat:

"Regeringen gör bäst i att nonchalera etnoindustrins krav och behandla samerna som alla andra svenska medborgare. Samernas mänskliga rättigheter bör inte vara skilda från andra svenska med- borgares mänskliga rättigheter."

Oj, oj! Tänk om man kunde säga så flera andra gullegrupper (ingen nämnd ingen glömd) vars självbilder man pumpar upp med anabola diskrimineringslagar intill belgian blue-format.

Andreas sa...

LP- Jag minns inte var jag hittade kommentaren, men efter ett snabbt googlande kom jag bara fram till en enda sida, en blogg, i vilken min ovanstående text fanns i kommentarsfältet. Skriven av någon "Nils", det stod inte mer än så. Här är länken till bloggen och kommentarerna till blogginlägget:

http://peterkarlberg.blogspot.com/2009/11/ger-debattartiklar-opinionsframgangar.html

Robsten sa...

Nä LP, posta den gärna på Every...Jag kan också lägga upp den som egen artikel, inga problem. Får dock läsa den noggrannare, men tror inte det skulle vara några problem för mig.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

Vissa formuleringar i Anders annars utmärkta text gör att jag inte vill publicera den som enskild artikel. Publicera den gärna på E K O P vettja ;-)

Andreas sa...

LP-
För övrigt, varför tänkte du "Finns denne person på riktig?" ?? Tycker det stämmer väl in på mig också, minus det att jag inte rest lika mycket (inte i de områdena i alla fall), och att jag, liksom du, har högskolepoängen i humaniora istället. Får man fråga vad du studerade/arbetar med?

Förresten, Robsten, you got mail. Om ett tag i alla fall.

LP sa...

@Robsten

Jag postar. Men din tveksamhet smittar av sig. Jag måste också lusläsa. Får se om man hinner i afton.

LP sa...

@Andreas

Jag skrev:

"Tänkte först 'Finns denne person på riktigt?', men så inser jag att om jag beskrev vem jag är och min bakgrund OCH att jag röstar SD, så kunde samma tanke ha poppat upp."

En tiondels sekunds tvekan. Kanske är även jag smittad av den negativa mediebilden mot SD-anhängarna.

Och ja, du får fråga vad jag jobbar med (färdigstuderat för min del tror jag), men jag kommer att svara svävande eller rent av inte alls. Jag gillar mitt privatliv.

Jag kan dock säga att jag har skaffat mig tillräckligt mycket insikt via studier och arbetsliv för att jag skall kunna förstå ett och annat om sådant som "kulturvänstern" ägnar sig åt.

Robsten sa...

@LP

Jag är ju medlem LP, det är direkt opassande att publicera något där partiledningen beskrivs på detta sätt som i artikeln. Att jag är anonym har inte med saken att göra. Jag skriver alltid som om jag hade mitt fullständiga namn under artikeln.

LP sa...

@Robsten

Jag förstår och respekterar.

Jag har inget förhållande till SDs partiledning och tar väl inte så hårt på saken. Det sägs och skrivs väldigt mycket om offentliga personer och jag är kanske avtrubbad.
Hur som helst så slickar jag i mig det Daniel citerar. På det hela taget skadar det åtminstone inte de frågor som SD driver (anser jag) utan ger snarare en skjuts åt argumenten.

LP sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

Artikeln innehöll väldigt många bra saker LP, tänkvärd och som sagt, ur ett annat perspektiv som jag efterlyser.

Man jag svarade precis på ett mail från en av de personer som menas. Det skulle vara helt omöjligt för mig att publicera artikeln med den beskrivningen, det skulle gå emot alla mina principer. jag har ju ansvar för allt jag publicerar trots att det är en "lånad" artikel.

Anonym sa...

Robsten,
Bra att du inte publicerar kommentaren som inlägg på din blogg.
Artikelskrivaren "Nils" är en inställsam lirare med tanke på hans föraktfulla beskrivning av Jimmie Åkesson. Han fösöker smickra bloggägaren genom att prata skit om Åkesson och därmed göra hans egna "intellektuellt sofistikerade" tankar mer rumsrena...

Själv vänder jag mig emot en del inslag i Sverigedemokraternas partiprogram, men jag har all respekt för det politiska modet och kompetensen hos Jimmie Åkesson, Björn Söder mfl. (Ett bra exempel är tex Söders debatt i Skåne häromdagen)

Ju bättre opinionssiffror för SD, ju fler "Nils" i kommentarstrådarna. Det är inte enbart av godo för SD.


/ båtsman

Robsten sa...

Nä, dom är ok Åkesson och Söder. Sedan så kan ju en partimedlem inte publicera något dylikt om partiledningen, det gör ingen i något annat parti heller, så gör man bara inte.