lördag, januari 16, 2010

Skulle Sverige vara fripassagerare?

Jag hade inte tänkt skriva något mer om EMU-samarbetet men när jag läste en artikel skriven av ledarredaktionen i DN så ändrade jag mig och måste göra några reflexioner. Hela artikeln går i princip ut på att EU samt EMU-samarbetet är politikernas ansvar, inte det svenska folkets. Politikerna skall ”gå före” som det så vackert heter och driva frågor som EMU-samarbetet och andra EU frågor utan att inhämta folkligt stöd, ety dessa frågor är för svåra och för ”politiska” för vanliga enkla och mindre vetande medborgare.  T.o.m. Göran Persson får kritik i artikeln för att han lät sina ministrar torgföra sin avvikande uppfattning i EMU-frågan. Så här står det i artikeln.

När han till sist tog ställning för inträde i EMU garderade han sig politiskt genom att tillåta att ministrar i regeringen argumenterade mot euron.
Detta är nu historia. Men om frågan ska tas upp till förnyad prövning och denna gång få ett jakande svar krävs politiker som höjer blicken och säger att den inte bara handlar om oss och våra plånböcker.


Om den inte bara handlar om oss och våra plånböcker, vad handlar det då om? Att Sverige skall bidra med ännu mera pengar till EU-projektet eftersom det börjar stå ganska klart att vi faktiskt vann på att stå utanför eurosamarbetet under denna kris. Det handlar som vanligt inte bara om ”oss”, alltså vi svenskar, Sverige och svenska politiker skall som vanligt ta ansvar för andra nationer och andra folk. Som vanligt kommer det att kosta pengar men vi kanske får lite mer prestige i Europa. Sverige tar ett ”större ansvar” när det gäller flyktingar än något annat europeiskt land, skall vi inte då i rättvisans namn kräva att de övriga europeiska länderna tar samma ansvar som vi i denna fråga? Vidare så skriver ledarredaktionen så här i sin artikel.

Men kärnfrågan är en annan: Med vilken rätt står vi utanför? Nya EU-medlemmar förbinder sig att gå med i eurosamarbetet. Varför ska då vi förhålla oss till EU som om det var ett smörgåsbord från vilket vi kunde plocka vad som passar oss?  


Man tar sig för pannan när man läser detta, har redaktionen ingen skam i kroppen? För det första så skriver ledarredaktionen rent ut här att vi tjänar på att stå utanför EMU-samarbetet, varför skulle de annars prata om ”smörgåsbord”? Sverige är ett av de länder som betalar in mest per capita till EU, vi får tillbaka betydligt mindre än vad vi betalar in. Sverige finansierar alla de nya medlemsländer som kommit in i EU och deras bidrag.

När det gäller flyktingmottagning så tar Sverige ett oerhört mycket ”större ansvar” än övriga EU-länder, här ”höjer våra politiker blicken” och struntar i det folkliga motståndet mot denna politik dessutom. När vi tar samma ”ansvar” som Finland i flyktingfrågan tycker jag vi kan gå med i EMU och införa euron. Ledarredaktionen accepterar inte att det svenska folket sade nej till euron i demokratisk ordning, det är alldeles tydligt. Röstar folket fel eller tycker fel skall det plötsligt vara en fråga för våra yrkespolitiker som skall ”höja blicken” över snävt svenska intressen. Tack ledarredaktionen för denna artikel, här framgår det mycket tydligt hur ni egentligen ser på demokrati.

Länk DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

DN är en av de mest odemokratiska blaskor som existerar i Sverige. När dessutom ledar och kultursidorna är så vänsterorienterade som de är så undrar man vad de tror att de skall uppnå. Deras moderparti fick 3,8% i senaste undersökningen. Vilka tror de att de skriver för?
allemand

z999 sa...

Även jag chockades. DN säger ju rakt ut att vi ska tänka europeiskt och strunta i vad som är bäst för Sverige. Sekter brukar ha samma tänkande men är inte lika tydliga med det.