fredag, januari 15, 2010

Vårt politiska klimat

Jag missade först artikeln med Demoskops senaste opinionsmätning i DN. När jag såg den var det riktigt intressant. SD får i denna undersökning 5,0 procent och ett parti som Centern har gjort ett jätteras och hamnar på 3,1 procent. Det måste vara centerns sämsta resultat på mycket länge. Det intressanta är att Maud Olofsson får skulden för detta monumentala ras i opinionen. Så här står det i artikeln.

Centerledaren och näringsminister Maud Olofsson, som har hanterat en rad kriser under den senaste tiden, pekas av experter ut som en orsak till partiets dystra siffror.
– Hon hade tidigare en storhetstid, men nu har det minskat. Tvärtom kan hon nu framstå som lite smågnällig, säger Jenny Madenstam, statsvetare vid Stockholms universitet, till Expressen.


Det är skönt att jag inte är helt ensam om att uppfatta Olofssons röst som liknande en gnällig bonnig tant som läxar upp sin äkta hälft efter noter. Det är en gåta hur Olofsson ens blivit partiledare, men å andra sidan blev ju Sahlin partiledare för Socialdemokraterna så det är säkert jag som har svårt att uppfatta storheten hos vissa människor.

Man skall inte ta dessa opinionsmätningar alltför allvarligt, men att partistrateger inom Alliansen får svår huvudvärk efter en sådan här mätning är nog givet, speciellt när inte heller KD klarade den magiska spärren på 4 procent. Vänsterblocket leder i denna mätning trots att socialdemokraterna har den impopuläraste partiledare någonsin för sitt parti. Det är ingen god indikation för det svenska politiska klimatet.

Länk DN

2 kommentarer:

Mats J sa...

I synnerhet är det oroande för Alliansen att C bara får 3.1% i en mästning där SD bara får 5%. Alla inser att Sverigedemokraterna kommer att öka från nu och fram till valet, och att väljarna till inte ringa del kommer att komma från Centerpartiet, det parti i riksdagen vars väljare ligger närmast Sverigedemokraterna men vars partiledning kanske ligger längst ifrån.

Det är riktigt jobbigt för Maud Olofsson nu. Mitt tips är att Centern till och med får lägre siffror än så här i valet. Jag utgår då ifrån att många fler centerpartistiska politiker kommer att hoppa av till SD de närmsta veckorna och månaderna.

z999 sa...

Bara för att understryka vad Mats J skriver-
http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.288149-centerveteran-till-sverigedemokraterna