torsdag, februari 25, 2010

Varför håller Södertälje på att gå under?

I en artikel på DN står det om den ytterst ojämna flyktingmottagningen i Stockholm. Några kommuner som Södertälje, Botkyrka och Huddinge har tagit emot ett enormt stort antal flyktingar under de senaste 15 åren. Andra kommuner som Danderyd, Täby och Tyresö har knappast tagit emot några flyktingar alls. Denna obalanserade flyktingmottagning är så signifikant ett den blivit ett problem som våra politiker inte längre kan ignorera.

Södertälje är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar de senaste 15 åren, även om man räknar per capita. Södertälje har en flyktingratio (antalet mottagen flykting per invånare) på 0,08, en annan invandrarkommun Botkyrka, har en flyktingratio på 0,03. Jämför vi med en av landets rikaste kommuner där dessutom moderaterna har sitt kanske starkaste fäste efter Vellinge, så har Danderyd en flyktingratio på 0,005 som i detta sammanhang nästan är lika med noll.

I artikeln sägs det att Anders Lago, ordförande i kommunfullmäktige Södertälje, är kritisk till det nuvarande asylsystemet och att ”situationen håller på att urarta”. Så här står det i artikeln.

Södertälje är den kommun i Stockholms län som i förhållande till antalet invånare tagit emot allra flest asylsökande sedan 1994, totalt 6.670 personer. Under Irakkrigets mest intensiva år tog kommunen, som har drygt 84.000 invånare, emot fler flyktingar från Irak än hela Nordamerika. Kommunalrådet Anders Lago (S) är kritisk till det svenska asylsystemet, som han menar lägger allt för stor börda på ett fåtal kommuner. Samtidigt har han slagit larm om att situationen i Södertälje håller på att urarta.

Det var inte så länge sedan det lät som att Lago skröt om att Södertälje tog emot fler flyktingar än hela Nordamerika. Frågan vi måste ställa oss är ändå varför har Lago och Socialdemokraterna tagit emot dessa mängder flyktingar? När en kommun tagit emot ett visst antal rullar det på av sig själv med anhöriginvandring och liknande immigration, men detta måste ändå ha varit ett känt fenomen. Så frågan kvarstår likafullt, varför har Lago och Socialdemokraterna i Södertälje satt staden i denna situation? Lago själv slår ju nu larm om att ”situationen håller på att urarta”.

En bieffekt är ju att Socialdemokraterna kan värva röster och sitta kvar vid makten i staden. Som kuriosa kan jag nämna att när det ryktades om att en kristen invandrargrupp som själva fått nog av den svenska överliberala politiken, börjat intressera sig för SD och dessutom tagit kontakt med partiet för att få veta mer, så ringde självaste kommunordförande Anders Lago klockan fem en söndagsmorgon till gruppens företrädare, detta för att försäkra sig om gruppens fortsatta stöd. Om kommunordförande själv ringer klockan fem en söndagsmorgon så förstår nog alla vad det handlar om.

Jag tror dock inte att det bara handlar om röstvärvning, det är en alldeles för enkel och måhända naiv förklaring. Samhälleliga, politiska och sociala skeenden är sällan enkla och klara, utan nästan alltid komplexa och mångfacetterade. En annan delförklaring är sannolikt att den mångkulturella humanistiska visionen understundom kan fungera som en drog. Man berusar sig på en vision, en dröm. Man ser inte problemen eller verkligheten förrän det är försent. Likt droger så kommer alltid en baksmälla, en dag då det är dags för dagsljusets kranka blekhet. Den dagen har kommit för Anders Lago och Södertälje.

Länk DN

17 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Du går från klarhet till klarhet, Robsten!

Det sista stycket är direkt vackert. Det finns knappast några svenska ledarskribenter i dag som når upp till denna stilistiska förmåga.

Robsten sa...

Tack UTLS, det värmer verkligen att höra. Jag skriver bättre när jag skriver utan att anstränga mig, på något konstigt sätt.

Blackfootnation sa...

Ja du Robsten, som vanligt ord och inga visor.
Din text om Sodertalje och Lago for osokt tanken till Niklas Svensson's (kallar sig sjalv for journalist) artikel pa Newsmill angande skvaller.
Utan att dra upp hans smorja sa kommenterade jag angaende hans resonemang om att skvaller blir nyheter.
Naturligvis blev kommentaren eller rattare sagt kommentarerna borttagna.
Jag havdade att svenska journalister lyckas med att missa i princip allt intressant skvaller t ex bygget av ett svenskt multikulti samhalle som torde vara skandinaviens storsta fiasko genom var gemensamma historia, man har vidare missat allt skvaller om t ex stasi-namnen, estonia, hemtagandet av libaneser boende i Libanon pa svenska skattebetalares bekostnad under forevanding att de var svenskar som flogs hem, man har helt och hallet missat allt skvaller om tsunami-banden...ja listan kan goras hur lang som helst.
Istallet far vi en javla massa psuedo-skvaller presenterad i en allt mer helt och hallet verklighetsfranvand media-bild.
Precis som med Weimar Reepula har man helt och hallet missat skvallret om vilka som ligger bakom jude-forfoljelsen i Malmo.
Och nu prickar du, min Gode Robsten in en total fem-etta med att beratta att den socialodemokratiske Lago-knekten ringde upp en viss invandrar forening kl 5 pa morgen och dartill en sondag...Hur fan kan "svenska journlister" missa en san enorm mangd "skvaller"

Anonym sa...

Jag stämmer in i berömmet, jag tycker däremot det är mycket bra att bara vissa kommuner tar emot invandrare, detta av uppenbara skäl. Nu vet jag att Södertälje är en stad jag aldrig vill besöka, skall alla städer behöva infekteras av detta gift? Min medecin är enkelt: repatriering och utvisning vid minsta brott.
//Har så många nick att jag inte kommer ihåg alla själv..

Robsten sa...

@Blackfoot

Ingen journalist vet om det måste jag säga till deras försvar. Ni kära läsare fick lite "inside information" exklusivt, det är ni värda ,-)

Robsten sa...

Kolla artikeln och kommentarerna, här går väl denna OS-kväll åt.

http://paow.se/?p=9652

Robsten sa...

"Jag stämmer in i berömmet, jag tycker däremot det är mycket bra att bara vissa kommuner tar emot invandrare"

På sätt och vis, de överbelastade kommunerna tjänar också som väckarklockor. Däremot kan kommuner som Danderyd fortsätta sin politik samtidigt som de röstar på M, som på riksplanet är för en generös immigrationspolitik, det gör mig mycket irriterad.

Anonym sa...

Klockren analys! Men visst visste vi allihop att Lago skulle krypa till korset till sist? Det var ju bara en tidsfråga tills han skulle vakna upp ur sin multikultidrog.

Apropå journalisters pseudobevakning av händelser råkade ett par visst försäga sig ... se:

http://aktualia.wordpress.com/2010/02/25/locket-fortsatt-pa/

Robsten sa...

Bra artikel C ;.)

MS sa...

I landet där många politiker lider av ett svårartat Palme-komplex så finns det nog en febrig dröm att just deras kommun ska lyckats med vad dom flesta samhällen världen runt inte lyckats med nämligen en lyckad mångkultur. Andres Lago såg nog sig själv bli intervjuad av CNN och BBC i sina drömmar. Vänstern har en konstig utopisk bild av mångkulturen som bara fungerar om alla är goda, drar åt samma håll, står på samma utvecklingsnivå och gör rätt för sig men så ser inte verkligheten ut som bekant.

Vi vet nu alla med facit i hand att man inte kan ta emot ett antal människor från en väsenskild religion och kultur utan att det blir problem. Bor alla även i samma stadsdel/stad så växer självklart problemen. Jag tror att integration fungerar bäst när dom som kommer har en liknande värderingar, drömmar och religion. Ta USA som exempel. Dom festa söker sig dit för att dom vill leva ”The American Dream”. Amerikaner i gemen är väldigt toleranta när det gäller olika kulturer men dom är stenhårda med att alla ska lyda amerikansk lag och uppträda som goda medborgare och bidra till landets välstånd. Här i Sverige så är vi så toleranta att vi utplånar oss själva. Det går självklart åt båda hållen. Det är ju det vi ser i våra ghetton. Araber trivs bäst med andra araber då man delar just värderingar och religion. I o m att det inte är vår religion och vår religion så måste man fråga sig om alla dom invandrare som kommer från MENA ska tillåtas komma hit överhuvudtaget? Vill dom komma hit så ska kraven vara hårda. Inga kriminella aktiviteter, krav på självförsörjning, ingen religiös särbehandling osv osv. Det kan låta hårt men detta är vårt land och vi måste skydda vår kultur och våra värderingar för det kommer ingen annan göra men det är bara här som det anses som rasistiskt.


Moderaterna står för en nästan ännu generösare flyktingpolitik är sossarna men det är bara ok så länge dom själva slipper bo i närheten av ghettona. Visst är det hyckleri men är det någon som förväntar sig något annat av dom gummiryggar som sitter i Riksdagen? Miggan kommer aldrig förlägga ett boende för skäggbarn i Bromma eller Täby för då skulle Generaldirektören bli uppkallad till Rosenbad för ett ultimatum. Skrinlägg planerna eller avgå!

Fosterjordnära sa...

Jag fattar faktiskt inte överhuvudtaget vad korkflötet Lago menar?!

För c:a två år sedan stod han i TV-rutan och sade EXAKT så här: flyktingmottagningen till vår kommun är inte det minsta problematisk.

Vad har fått Lago att nu helt plötsligt göra detta lappkast i frågan, hur har han gått från att flyktingmottagningen inte är minsta problematisk till att helt urarta?

Sent skall syndaren vakna...

z999 sa...

Lago är väl den som ger er mest röster, Fosterjordnära? :-)

Dr.Krille sa...

"kan fungera som en drog. Man berusar sig på en vision, en dröm. Man ser inte problemen eller verkligheten förrän det är försent."

Jag har botemedlet mot Lagos "drogproblem" medicinen heter: Luciabeslut nr.2

Jag rekommenderar Lago att börja med den högsta dosen direkt. Dvs 3 piller, 3 ggr per dag,resten av livet. Medicinen är gratis!, så han kan dela ut lite till sina (S) junkies i Stockholm med. Knapra på bara!

Robin Shadowes sa...

Eller varför inte köra det i kombination med Veritofobil?

Lasse sa...

Nå, det handlar inte bara om att svenska politiker drogat sig med mångkultur utan också att man målat in sig i ett hörn.
En svensk bekant som också är lokalpolitiker sade helt uppriktigt att "om jag skulle säga vad jag egentligen tycker så skulle jag avlövas alla mina offentliga uppdrag och anses som en paria i mitt parti.
I mitt parti har vi lovordat mångkulturen så länge att det inte längre finns någon återvändo. Om någon stark rikspolitiker skulle stå upp och slå näven i bordet och dessutom få media med sig så skulle det kanske kunna gå att vända utvecklingen men det är inte särskilt troligt att någon skulle vara så modig och erkänna att hela projektet var fel från början."

twister sa...

Bra text och lagom längd (som vanligt). Har numera rekommenderat denna blogg till familj och flera vänner. Vore mkt intressant att få veta mer om Lagos nattliga telefonröstfiske!?!

Robsten sa...

Tack Twister.

Nä, jag vet inte så mycket mer. Lago ringde för att försäkra sig om gruppen stöd. Oförskämt att ringa kl 5 en söndagsmorgon, jag skulle blivit förbannad.

jag vet naturligtvis vilen gruopp det rör sig om och vem som fick samtalet, det kan jag dock inte skriva då jag inte bett om publiceringsrätt för detta.