torsdag, mars 25, 2010

Vem bär ansvaret för vad?

I Uppdrag granskning berättades en skrämmande historia om en flicka som blivit våldtagen för att sedan få en hel by emot sig. Många undrade nog hur det stod till i huvudet på människorna i byn, dessa måste tydligen ha tappat all tankeförmåga och allt vanligt vett och sympati dessutom. Flickan blev våldtagen på skolans toalett. Pojken blev fälld i både tingsrätt och hovrätt, dessutom erkände pojken under ett tillfälle.

Befolkningen i byn vände sig dock emot flickan och många började trakassera henne mycket grovt på nätet. Det var enligt programmet frågan om klockrena hot och lagöverträdelser. På skolavslutningen välkomnade prästen den fällde pojken på ett översvallande sätt, flickan vågade inte gå på avslutningen.

På skolavslutningen gjorde sig den fällde pojken sig skyldig till ytterligare en våldtäkt, bevisad med DNA. Även denna våldtäkt bortförklarades av befolkningen i byn (hur de kunde göra det är obegripligt). Den andra flickan som blev våldtagen trakasserades även hon av denna mycket märkliga befolkning i denna by som nog borde flyttas till Skansen i sin helhet.

Programmet var bra och välgjort, det väckte definitivt känslor. Det som gick överstyr var att allt, eller det mesta var skolans ansvar enligt programmet. Så här står det i en artikel om programmet i DN.
Barnombudsmannen och Skolinspektionens Barn- och elevombudsman har kallat bland annat Örnsköldsviks kommun till ett möte om hur arbetet för att förhindra kränkningar i skolan ska kunna förbättras, Antalet anmälningar om kränkande behandling ökade med 14 procent till 603 mellan åren 2008 och 2009.

Denna flicka blev huvudsakligen kränkt på nätet efter skoltid (men långtifrån enbart naturligtvis). I programmet så gav reportern hela skulden på skolan för detta. Det är fullkomligt orimligt att lägga allt ansvar på en skola för vad ungdomarna gör hemma på sin fritid och med pappas dator. Föräldraansvaret nämndes inte ens i programmet. Detta med skolans ansvar har gått helt överstyr, skolorna skall ta ansvar för precis allt ungdomar utsätts för, ingen ens andas om något föräldraansvar. Detta är sannolikt en följd av att våra politiker hellre lägger ansvar på skolan än föräldrar, de är ju potentiella väljare om inte annat.

Dessutom var hoten och kränkningarna på nätet solklara lagöverträdelser. Varken reportern eller någon annan har tydligen ens reflekterat över om våra rättsvårdande myndigheter har ett ansvar här. Jag fick lust att under programmet knäppa med fingrarna för att väcka reportern och alla andra, hallå, det är lagöverträdelser här, skall inte polisen kopplas in?

Vi ser en trend där våra politiker lägger alltmer ansvar på skolan, samtidigt som lokala politiker gärna sparar in på skolornas resurser under knappa tider. Skolan skall lösa snart sagt alla samhälliga problem, när är det meningen att de skall bibringa våra ungdomar lite kunskaper? Det är bekvämt och ofarligt att lägga ut problemen på skolan, det behöver inte kosta något och man riskerar inte stöta sig med potentiella väljare som föräldrar naturligtvis är. Men det är en falsk och feg politik som inte är gagnad att verkligen lösa de samhälliga problem vi faktiskt har i dagens samhälle.

Länk DN 

Länk SvD

16 kommentarer:

MS sa...

Det finns inget som heter egenansvar i detta land.

Det var i a f en förälder inblandad. Mamman till ”den fina killen”. Det var hon och killens bror som var dom drivande i mobbningen av den våldtagna flickan.

Glöm inte prästaset som när han utfrågades om detta spontant utbrast " stackars kille/pojke" Inte ett j-vla ord om dom två tjejer som fått sina liv förstörda inte bara av ett grovt våldsövergrepp utan även en hetsjakt som dom bedrev i denna lilla inavlade by. Dom i Saudiarabien skulle bli stolta om dom kunde se detta reportage. Det är i princip samma behandling som våldtagna kvinnor får där. Det är bara steningen eller spöstraffet som saknas.

Allt handlar som vi har debatterat miljoner gånger om den osmakliga rättssyn som 68-vänstern har tvingat på oss. Allt fokus och då menar jag allt läggs på den stackars gärningsmannen. Han var säker missförstådd som barn. Brottsoffren är bara till besvär när dom har fräckheten att kräva rättvisa. Att dom inte skäms.

Skämmas ska varenda invånare i denna lilla håla göra. ORDENTLIGT!

Det här landet håller på att ruttna inifrån.

Robsten sa...

Det här med inavel var något som slog mig också, men man skall väl akta sig för att draga några slutsatser innan man har fakta på bordet.

Robsten sa...

Jag glömde inte prästen, jag ville bara hålla artikeln kort. Nä, jag gratulerade mig för att redan för länge sedan gått ur denna kyrka, som aldrig, ALDRIG står upp för något om de inte samtidigt kan tjäna några fina politiskt korrekta poäng.

När byn var emot en ensam flicka, då var prästen med mobben, när vindarna vänder efter ett program i riks-TV, då vänder såklart prästen och kyrkan sin loppätna kappa. Jag saknar ord för vilket förakt jag känner för denna kyrka och de fega stackare som sparkar nedåt och slickar uppåt. Jag lirar "Thousand years of oppression" för att bli av med lite adrenalin, hoppas det hjälper. Texten är det bara att hålla med om, intensitet är lagom i beaktande av den motviljan jag känner.

z999 sa...

Jag har skrivit ett flertal gånger att vi numera har en annan syn på våldtäkter i landet. När antirasister klämkäckt utbrister "svenskar våldtar också!" så menar dom på allvar att det är en vettig kommentar och inte alls ett tecken på känslomässig störning.

z999 sa...

Det är förresten inte bara jag som har klagat på det, amnesty international har varit på Sverige om det också.

Robsten sa...

Just nu hör jag prästen, Lennart Kämpe på TV, jag mår illa faktiskt. Hade jag inte redan lämnat kyrkan skulle jag gjort det nu, detta är bara för mycket, han låter som en hallick som försöker förklara för en presumtiv kund att hans 40 åriga hora är en oskuld.

Anonym sa...

Det här med skolans ökade ansvar för allt och alla och sedan bli stå på de anklagades bänk när inte allt fullgjorts är i paritet med sjukhusens ständiga besparingsåtgärder som gör att sängarna bland annat placeras närmare varandra. Samtidigt ska sjukhusen bötfällas om sängarna står för tätt! Hallå! Sjukhusledningen ska bötfällas när de genomför de ålagda besparingarna. Ur led är tiden!

Vad gäller den våldtagna flickan är det tragiskt. Så här lång har det alltså gått i Sverige. Man får PK-vibbar av ett samhälle som hela tiden ska förhålla sig neutralt vilket leder till att mobben tar över. Prästrackarn är ett sorgligt kapitel. Skönt att inte subventionera denna vidskepliga institution genom att inte vara medlem där.

z999 sa...

Det var länge sen jag lämnade kyrkan, men det var av religiösa skäl. By the way, det är inte bara så att toleransen ökar mot utländska gärningsmän när antirasisterna bagatelliserar och relativiserar. Det är våldtäkt som fenomen som vänjs in i hjärnan på dom som något man kan överse med. Jag har (felaktigt) anklagat antirasister för att försvara våldtäkter, men det är inte riktigt det som det handlar om. Ambitionen att ta hand om problemet finns, man har ju hårddragit lagarna de sista åren. Men när de hela tiden har i bakhuvudet att det är ett brott som kan användas som argument mot invandring så finns alltid behovet att tona ner det hela, oavsett vad de upplever som sant och moraliskt riktigt.

Mh sa...

Det enda jag vet om vad som har hänt är att jag inte vet vad som har hänt.

robban sa...

enklast kan det förklarar som ett flockbeteende där ledarna (skolledning, präst och liknande)för flocken valde pojkens sida och resten följde efter. det hade troligtvis räkt att en aktoritet slagit näven i bordet och skiten hade upphört. folk i grupp är lättledda idioter och min erfarenhet av svenskar är att de är livrädda att ta ansvar och ta konsekveserna när skiten träffar fläkten. systemet i dagsläget är att ansvaret är fiktivt och ingen tar skuld. prästfan ska narturligtvis få sparken likaså rektorn. det är enda sättet att få ett stopp på normupplösningen som håller på

Robin Shadowes sa...

Tänk hur skitnödiga dessa politiskt korrekta idioter hade blivit om gärningsmannen istället hade råkat vara muslim.

Anonym sa...

"Det är fullkomligt orimligt att lägga allt ansvar på en skola för vad ungdomarna gör hemma på sin fritid och med pappas dator."

kanske är det mammans? varför inte förälderns? det könsstereotypa samhället genomsyrar oss alla, mer eller mindre. man kan väl enas om att det inte är något som är typiskt för invånarna i bjästa.

skolan kan inte beskyllas för allt men skolan har som institution ett ansvar som de inte tagit till någon procent överhuvudtaget i detta fall. det är definitivt anmärkingsvärt.

Robsten sa...

Alltså klart prästen skall få sparken Robban, men exakt varför skall rektorn få sparken?

Jag såg debatt i går och är det någon part som gjorde vad de skulle var det faktiskt skolan (trots att de naturligtvis kunde ha ställt upp mer på flickan). Det är en reflex (flockbeteendet igen) att skolan skall bära hundhuvudet. Områdeschefen för skolan var på debatt i går och ingen kunde sätt dit honom på i princip en enda punkt.

Robsten sa...

Så här står det i SvD

"Till SVT:s Rapport säger Anders Fager att skolan ville förhålla sig neutral eftersom de fått det rådet av kommunjurister, åklagare och polis. Ett råd de skulle hålla sig till så länge pojken inte var dömd."

Dessutom blev de beordrade av Skolverket att agera just så här. Vad skulle de göra om de INTE förhöll sig neutrala? Skulle de ha tagit upp våldtäktsmannen i skolans aula och piskat honom efter morgonsamlingen?

"Fager säger till Rapport att "snacket och den här lavinen" startade efter att både pojken och flickan lämnat skolan – och att skolan ska ha agerat på fler sätt än vad som hittills kommit fram.

– Vi samtalade med de här eleverna. Vi kopplade in både föräldrar och elever och resonerade över att det både var övergrepp i rättssak och kränkningar. Plus att vi begärde en förflyttning av pojken till en annan skola, säger Anders Fager till Rapport. "

Dessutom framkom det i Debatt i går att skolan polisanmält nättrakasserier och en del annat. Alltså EXAKT vad skulle skolan gjort mer? Det är ingen som preciserar det.

"Barn- och elevombudet, BEO, tar emot anmälningar från elever som blivit kränkta eller mobbade i skolan.

Även BEO Lars Arrhenius talar om en dyster situation i landets skolor där man struntar i arbetet för att jobba mot mobbning och inte frågar eleverna hur läget ser ut. "

Skitsnack, kvalificerat skitsnack, man jobbar så mycket mot mobbning i skolan i dag att man inte hinner med och undervisa. Det spelar i vuissa fall ingen roll dock om vissa föräldrar inte bidrar med något, utan snarare motarbetar skolan arbete. Och föräldrar är det ju ingen som vågar kritisera, de är ju presumtiva väljare och kan flytta sitt barn från skolan om något går emot, då förlorar skolan elevpengar och i slutändan sitt goda rykte och ännu mera pengar, då föräldrarna kan gå ut i media, vilket inte skolor vanligtvis kan.

Jag tror inte folk har hela bilden klar för sig här.

Anonym sa...

Ja hualigen om killen hade varit invandrare. Då hade det nog inte producerats ett TV-program överhuvudtaget. Då hade det hela fått fortsätta i tysthet. Det hade blivit alltför knivigt. Då hade jämställdheten och lagen ställts direkt mot det politiskt korrekta. Sådana frågor är inte mogna att tas itu med ännu i det här samhället.

Anonym sa...

Så skönt att det för en gångs skull inte är invandrarna som får skulden! :-)