lördag, mars 27, 2010

Så ser etablissemangets påläggskalvar ut

En organisation som heter Fores går i dag ut på DN debatt och slår ett slag för att alla människor skall bekämpa vad de anser vara rasism i vardagen, på det lokala planet. Organisationen som betecknar sig som en ”tankesmedja” har funnit genom en undersökning att de tycker situationen är nedslående i detta land, stödet för Sverigedemokraterna är alltför stort. Så här står det i artikeln.
I opinionsundersökningen, som utförts av Novus opinion och som vi publicerar i dag, har 1000 personer från alla delar av landet tillfrågats om deras inställning till främlingsfientlighet. Den visar att attityderna inte är avgränsade till vissa specifika grupper, utan i allra högsta grad närvarande i många svenskars vardag. På frågan ”Har du någon vän eller släkting som du tycker har främlingsfientliga åsikter?” svarade nära hälften, 45 procent, ja. När det gällde om de tillfrågade hade någon vän eller släkting som avsåg att rösta på Sverigedemokraterna svarade 22 procent ja, 54 procent nej och 22 procent att de inte visste.

Först går skribenterna ut och talar om ”främlingsfientlighet” i största allmänhet, för att sedan som av en händelse glida över på Sverigedemokraterna. Till slut handlar artikeln om Sverigedemokraterna och inget annat. Frågan eller analysen vad främlingsfientlighet är eller om och varför Sverigedemokraterna skulle vara främlingsfientliga lyser med sin frånvaro i denna populistiska artikel. Alla partier och alla människor som är kritiska till den nuvarande immigrationspolitiken skulle enligt dessa apologeter sannolikt betecknas som ”främlingsfientliga”.

Att undertecknarna av artikeln har titlar som ”statsvetare” och ”jurist” är symtomatiskt. Vi som tröttnat på den intensiva statspropaganda vi dagligen utsätts för. Statsvetare som är lika objektiva som den mest hänförde och lojale partiarbetare är tyvärr lika vanligt i dag som det var ovanligt för 40 år sedan. Statsvetare som är anställda och har sin försörjning för att propagera för de nuvarande riksdagspartiernas politik (som ju är exakt likadan i viktiga frågor). Statsvetare som bor på långt avstånd från alla problem och som mer eller mindre är födda med en silversked i munnen. Statsvetare som har släkt och kontakter långt in (ända in, om uttrycket tillåts) maktens centrum.

Vad är då Fores? Så här står det på deras egen hemsida ” Fores är en grön och liberal tankesmedja som vill förnya debatten i Sverige med tro på entreprenörskap och människors möjligheter att själva forma sitt liv.” Alltså en grön och liberal tankesmedja, men var får de sina pengar ifrån? Vem betalar en sådan här tankesmedja? Utan tvivel har dessa unga människor på Fores själva format sina liv. Man slås av att de alla ser ut som unga spolingar, en slags modernare varianter av det något gammaldags ”finansvalpar”. De verkar vara unga och framgångsrika. Vi tittar på några av medarbetarna

Clara Sandelind: Jobbar som ”koordinator” för migrationsområdet. Är inte gammal, den saken är klar, högutbildad.

Anna Halla: har tidigare jobbat som ”controller” är definitivt inte lastgammal och torde definitivt har högst begränsad erfarenhet från våra etniska enklaver och kanske livet i övrigt också.

Daniel Engström: Denna kille kommer det att gå bra för. Har alla de rätta utbildningarna, har jobbat på en ”Makedonisk tankesmedja” jag visste inte ens att det fanns tankesmedjor därnere. Synd att de inte tänkte lite mer innan det forna Jugoslavien föll ihop. Jobbat för FN och UD, kan det bli bättre? Tyvärr ingen pojke jag skulle lyssnat på om Sveriges framtid dock, han kunde vara min son i princip (åldersmässigt, han har växt upp med helt andra kontakter och förutsättningar än vad jag gjorde).

Utan tvivel är detta en framgångsrik samling unga människor, men att de skulle tala om för mig eller mina vänner hur framtiden för Sverige skall se ut eller vad som är bäst för vårt samhälle och vårt folk är ju som alla förstår ett stort skämt. De ”vardagsmänniskor” som dessa unga spolingar vänder sig till har i de flesta fall helt andra livserfarenheter än dessa karriärvalpar.

Länk DN

26 kommentarer:

Krassman sa...

Jag kan bara tolka det som att du är en av dessa personer som inte vågar säga ifrån när vardagsrasismen gör entré. Du tror väl fullt och friskt att segregerade samhällen där grupper ställs mot varandra är det mest framgångsrika.

Att försöka misskreditera undersökningen genom att skjuta pianisten och raljera över ålder och karriär säger mer om dig än om deras arbete Robsten. Behöver alla inlägg som handlar om SD ha en analys om varför SD är att klassa som främlingsfientliga och rasistiska för legitimitetens skull eller. Väx upp någon gång va, och en sak till, åldern sitter inte i hur gammal man är. Den avgörs på hur gammal man gör sig.

LArs sa...

Krassman kan ju börja med att nämna ett samhälle som inte är segregerat.
USA? Knappast. Sydafrika? Skulle inte tro det. UK? Föga troligt.
I land efter land bosätter sig folk utifrån sin etniska grupp, men helt plötsligt som av ett mirakel gäller inte detta i Sverige?

Suka sa...

Jadu krassman. "att skjuta pianisten" känner du till eftersom det ligger högar med "främlingsfientliga" pianister ute på gatorna om man får uttrycka sig lite poetiskt :)

Förklara vad rasism är. Jag vet ordets egentliga betydelse, men för att kunna bemöta dig så måste man få din tolkning av den.
För alla "anti-främlingsfientliga" har sin egen definition av det ordet så det blir ofta svårt att bemöta det.

Anonym sa...

Vem vill ha en främling hemma. Eller att ens att bo på sin tomtmark utanför stugknuten.

Inte jag i alla fall!

Är jag sinnessjuk om jag tycker det känns fel?

/Paraflex

glimmande sa...

Tankesmedjan Fores får sina pengar av Centerpartiet. Antagligen hänger det samman med att Centern sålde av ett gäng lokala tidningar och sitter på stora resurser.

Passar ju ganska bra med deras egen presentation där de är för entreprenörskap (vad de nu menar med det), liberalism och odefinierade miljöfrågor.

Störde mig mest på deras suspekta användning av händelserna i Vännäs. Verkar som om vissa har ett dåligt minne alternativt endast utgår från tidningarnas halvmörkade artiklar om saken.

Lasse sa...

LArs, det var faktiskt så att man en gång i tiden föreställde sig att invandrare skulle blanda sig med befolkningen och att man skulle berika varandra kulturellt och politiskt.
Jag var bosatt i Sverige på 70- och 80-talen och vi hade en föreställning om att vi skulle bo blandat och ha mysiga gårdsfester med spännande mat och musik. Självklart skulle flyktingarna snabbt lära sig svenska och när behovet av skydd hade upphört skulle flyktingarna åka tillbaka med våra socialdemokratiska idéer i bagaget och bygga ett samhälle enligt svensk modell.
Det blev inte så. När invandrarna blivit tillräckligt många bosatte de sig helst med sina egna och hade dessutom ofta ingen socialistisk kampanda. Istället bildades små enklaver i samhället vilket vi hade svårt att förstå men så småningom tvingades acceptera även om vi skyllde på svenskarnas rasism.
Med enklaviseringen följde ömsesidig misstänksamhet mot varandra och sedan dess har utvecklingen accelererat.
Det mest beklämmande är att de som i dag kallar sig "goda" inte har något recept på de ökande motsättningarna utan nöjer sig med att kalla oroliga svenskar för rasister och främlingsfientliga.
Men det är väl det som återstår när drömmen om det mångkulturella harmoniska samhället rasat ihop som ett korthus.
Vi som drömde för 35 år sedan har insett hur orealistiska vi var. Hoppas det inte dröjer lika länge innan Krassman och andra uppe i det blå inser livets realiteter.

Lappri sa...

@Krassman

En stat ett imperium eller ett rike kan vara mångkulturellt i den mening att olika etniska grupper administreras av ett övergripande styrelseskick. Ett samhälle däremot kan endast bli mångkulturellt genom hot och tvångsåtgärder eftersom etniska grupper naturligt segregerar sig från varandra.

Marre sa...

Det verkligt sjuka är ju hur man så trosvisst mässar om allas plikt att bekämpa "främlingsfientlighet".

Tänk er att man istället krävt att alla måste försöka att ändra "manshatares" eller "miljötalibaners" åsikter eftersom de ju har fel åsikter...
Hade knappast publicerats i DN.

LArs sa...

@Lasse

Väl skrivet, och jag önskar faktiskt att det hade fungerat i verkligheten. Då hade vi nog sett mindre av de problem vi ser nu.
Dock gäller det nu att våra politiker slutar ha huvudet stoppat i sanden och istället ser till hur människor faktiskt fungerar.

Anders sa...

@Lasse,

LArs skriver: "I land efter land bosätter sig folk utifrån sin etniska grupp, men helt plötsligt som av ett mirakel gäller inte detta i Sverige?"

Du svarar: "Jag var bosatt i Sverige på 70- och 80-talen och vi hade en föreställning om att vi skulle bo blandat och ha mysiga gårdsfester med spännande mat och musik. Självklart skulle flyktingarna snabbt lära sig svenska och när behovet av skydd hade upphört skulle flyktingarna åka tillbaka med våra socialdemokratiska idéer i bagaget och bygga ett samhälle enligt svensk modell."

Men det stämmer inte, att "vi" hade någon sådan föreställning.

Naiva drömmare, som lever i sin egen lilla värld och struntar blankt i hur verkligheten ser ut - de hade tyvärr den föreställning som du beskriver.

Du var en naiv drömmare som blev "mugged by reality", vilket du själv nu insett. Du skriver: "Vi som drömde för 35 år sedan har insett hur orealistiska vi var."

Vad var det (mer konkret) som fick dig att inse, att verkligheten inte ser ut som dina drömmar?

Anders sa...

@Krassman,

Till skillnad från dig så känner Robsten igen dem som villigt (och lukrativt) gör karriär som det totalitära samhällets tjänstvilliga drängar.

mats c sa...

@Krassman

Vilka är det egentligen som är inskänkta?

Dagens Nyheter har följande artikel:
http://www.dn.se/insidan/de-tvingade-mig-leva-med-fel-kvinna-1.966325

Denna handlar det om en kombination av förtryck mot individer och en asocial oförskämdhet mot det samhälle man själv valt att leva i:

"Mamma ville att familjen skulle bli större och att jag skulle gifta mig med en arabisk flicka – en oskuld, förstås. Jag hade aldrig fått bilda familj med en svensk tjej, för mina föräldrar tycker att flickor som har sex innan de gifter sig är dåliga flickor. Dessutom hade jag blivit mindre arab om jag hade gift mig med en svensk tjej, och mammas barnbarn hade blivit svenskar – det ville hon inte!"

Anonym sa...

men vafan har åldern på dessa tankesmeder att göra med deras intellektuella kvalité?

de verkar som du har fått slut på vettiga saker att säja och så kör du me såna här låga personagrepp

du är väl bara en skäggig misslyckad rasistgubbe som inte fått doppa på länge, antar ja

Anonym sa...

men vafan har åldern på dessa tankesmeder att göra med deras intellektuella kvalité?

de verkar som du har fått slut på vettiga saker att säja och så kör du me såna här låga personagrepp

du är väl bara en skäggig misslyckad rasistgubbe som inte fått doppa på länge, antar ja

Anonym sa...

men vafan har åldern på dessa tankesmeder att göra med deras intellektuella kvalité?

de verkar som du har fått slut på vettiga saker att säja och så kör du me såna här låga personagrepp

du är väl bara en skäggig misslyckad rasistgubbe som inte fått doppa på länge, antar ja

Anonym sa...

Integrationsbegreppet värnas av det politiska etablissemanget FÖR ATT DÖLJA deras misstag att tro det vore möjligt beträffande muslimer som alltid kommer från kulturer med medeltida tänk, den ena värre än den andra... HUR kunde man vara så korkad att tro på att fattiga och outbildade människor som varit vana att lyda religiösa auktoriter till punkt och pricka för att inte förlora en hand, ett ben eller huvudet, folk som aldrig upplevt demokrati och än mindre ens resterna av det saligen avsomnade Folkhems-Sverige ska gå att INTEGRERA? Det är ju en helt sinnessjuk idé! Islam som INTE enbart är en religionssaga, utan samtidigt ett politiskt system (se bl.a Iran) för att hålla krakarna i schack! Budskapet skulle ha varit ASSIMILERA eller pröva lyckan annorstädes! Istället har våra politiker låtit dem välla in i landet och utan krav tillåtit dem bosättning var och hursomhelst i trånga getton där de varit onåbara för den av svenskförrädaren Mona Sahlin ansedda, förkastliga svenska kulturen och demokratin men lätta offer för islams olustiga förgrundsfigurer. Integration? Nej med parabolerna vända mot hemländerna, kvinnorna ständigt höggravida har det redan skapats islamska öar i våra samhällen där hatet ständigt gror...

Lasse sa...

Anders, naturligtvis menade jag inget inkluderande "vi" i det jag skrev. Tvärtom, med vi menas vi som då stod på barrikaderna och som inte kände någon gemenskap med de som jobbade och slet för sitt bröd.
"Vi" var däremot upplysta och visste att Sverige var styrt av småsinta borgare och det var då naturligt för oss att känna sympati för alla sorters revolutionära rörelser. Så här i efterhand berodde nog den sympatin på att vi kände en våldsam antipati mot det egna samhället och då tager man man haver som motbild.
Förmodligen är det samma mekanismer som gör att vissa vänsterkretsar i dag hyllar mångkulturen. Inte så mycket att man tycker om hederskulturer och islam utan mer beroende på att vissa islamister verkar hata väst och då stämmer man gärna in i kören eftersom man också hatar det egna samhället.

Naturligtvis har de humana liberalerna inte samma bevekelsegrunder. De tror fortfarande på fullt allvar att alla vill vara svenskar och att det är därför så många söker sig till Sverige. Denna vanföreställning plus den groteskt uppblåsta svenska självbilden gör att många svenska liberaler tror att allt kommer att bli bra bara de är snälla nog.

Mitt eget uppvaknande till det mångkulturella Sverige skedde när vi efter fler års utlandsvistelse i ett monokulturellt land flyttade till en av Stockholms förstäder och redan tredje dagen blev upplysta om att vår bil på parkeringen skulle vara trygg om vi bara betalade 250 kronor i månaden till en yngling med ett arabiskt namn.
Jag vill inte påstå att det var den enda orsaken till att vi flyttade men de gäng som konkurrerade om makten i området var samtliga av utländskt ursprung och var inte främmande för våld då det gällde att hävda sina territorier.
Det blev faktiskt lite av en chock för mig att upptäcka att Sverige börjat delas upp i olika etniska fraktioner och att de flesta verkade acceptera det som något naturligt.

Den här utvecklingen går nog inte att hejda men jag är så pass gammal och mina barn och barnbarn bor i ett annat, bättre, land så varför skulle jag egentligen bry mig?

z999 sa...

@Krassman:
"Behöver alla inlägg som handlar om SD ha en analys om varför SD är att klassa som främlingsfientliga och rasistiska för legitimitetens skull eller."

Ja. Eftersom det är en anklagelse om brott (lagen om hets mot folkgrupp).

"Väx upp någon gång va, och en sak till, åldern sitter inte i hur gammal man är. Den avgörs på hur gammal man gör sig."

När du kommer upp i min och Robstens ålder så kommer du att märka att det inte är så viktigt att framstå som gammal.

z999 sa...

@Anonym:
"men vafan har åldern på dessa tankesmeder att göra med deras intellektuella kvalité?"

Om dom skriver en artikel som speglar en väldigt låg nivå av livserfarenhet och samtidigt är unga så väger man naturligtvis in det i vad dom skriver på gott och ont.
Åldern blir en förklaring till hur dom kan skriva på det sättet dom gör, men det är inte den enda kritiken mot dom vilket du kan se om du orkar läsa igenom hela Robstens inlägg.

Fosterjordnära sa...

@Krassman.

Vad är rasism? Finns det olika sorters rasism? Jag tänker på benämningen "vardagsrasism". Vad är det, och finns det i sådana fall "helgdagsrasism"?

Bra om du kan ge svar på detta då det , som tidigare sagts, underlättar diskussionen.

För att ge ett exempel : Jag talade med en aktivist från Revolutionära Fronten och enligt hennes definition på rasism och vem som var rasist så var ALLA rasister som i överhuvudtaget var för lands/nationsgränser.
Denna definition kanske gör t.o.m Dig till rasist, eller "vardagsrasist". Vad vet jag...?

Robsten sa...

Eeeehhh..jo Krassman, jag har sagt ifrån på skarpen mot rasistiska uttalanden, det ingår både i mitt jobb och det jag håller på med på fritiden, så förmodligen har jag sagt ifrån oändligt många fler gånger än du. T.o.m. här på bloggen vill jag minnas att jag sagt ifrån. Men rasism har liksom inget med SD att göra, de diskuterar och är kritiska till vår sjuka immigrationspolitik.

Robsten sa...

@Anonym

"men vafan har åldern på dessa tankesmeder att göra med deras intellektuella kvalité?

de verkar som du har fått slut på vettiga saker att säja och så kör du me såna här låga personagrepp

du är väl bara en skäggig misslyckad rasistgubbe som inte fått doppa på länge, antar ja"

Tjena Jinge, det var länge sedan.

Robsten sa...

@lasse

Du har flera goda poänger i ditt resonemang, jag ville bara påpeka det eftersom du skrev såpass mycket.

Anonym sa...

Hej Robsten!
Tack för din blogg. Du undrade vilka som finansierar Fores. Enligt en DN artikel från 2009 är det Centerpartiet, Bertil Ohlin-institutet och Studieförbundet Vuxenskolan
Här lite info till dig om Fores VD Martin Ådahl, från DN artikeln 2009
Mvh Love Eriksson


"Martin Ådah 
vd Fores

CHEF FÖR FORES (DN artikel 2009-03-26)
Martin Ådahl är 39 år gammal, ringförlovad med Kajsa och bosatt på Mariaberget på Söder i Stockholm, i närheten av arbetsplatsen.

Han bodde i Frankrike i åldern 11–18 år, ”under Mitterrands andra presidentperiod”, tillägger han. Han valde en linje i skolan med inriktning på ekonomi och matematik.
– Jag satt och läste ekonomisk debatt på skolbussen.
Han tycker att fransk politik är särskilt intressant med sin retorik, sina stora personligheter och intriger.

Han har tidigare arbetat som ekonomijournalist på Finanstidningen där han började redan som 19-åring.

Vid 29 års ålder rekryterades Martin Ådahl till Riksbanken där han arbetade med internationell ekonomi och ekonomisk politik.

Han startade tidskriften Fokus 2005.

Han var med och grundade den miljöorienterade, liberala tankesmedjan Fores 2008 där han är chef. Fores finansieras av Centerpartiet, Bertil Ohlin-institutet och Studieförbundet Vuxenskolan."

Robsten sa...

@Love
Tack, det var verkligen nyttig info ;-) jag tror jag har hela bilden klar för mig.

Anders sa...

Tack för en insiktsfull och mycket tankeväckande kommentar, Lasse!

Du skriver, att ni "kände en våldsam antipati mot det egna samhället och då tager man man haver som motbild". Du tror vidare, att samma attityd får alltför många att idag förespråka multietnicitet och multikulturalism. Det är en mycket tankeväckande analys.

Avlutningsvis skriver du: "jag är så pass gammal och mina barn och barnbarn bor i ett annat, bättre, land så varför skulle jag egentligen bry mig?"

Vilket ansvar anser du själv att du har Lasse, för konsekvenserna av den politik som du energiskt arbetade för att genomdriva?