torsdag, april 15, 2010

Vad är det sunda förnuftet från våra statsvetare?

Enligt en undersökning av Skop presenterat av DN så har Sverigedemokraterna ökat från bottennoteringen 2,7 procent av väljarstödet till 5,0 procent. Det är enligt DN en ”statistiskt säkerställd uppgång”. Innan den rekordlåga noteringen på 2,7 procent så låg SD stadigt runt 5 -6 procent, detta enligt flera opinionsinstitut. Även dessa siffror på 5-6 procent kan vara undervärderade eftersom SD stadigt har undervärderats i dessa opinionsundersökningar.

Är det verkligen så att SD låg nere på 2,7 procent och därefter gjort denna ”statistiskt säkerställda uppgång”? Naturligtvis inte, hur skulle det gått till rent psykologiskt? Skulle först 5,5 -6 procent av väljarna vänt de sju systrarna ryggen efter att ha fått nog av massinvandring och politiskt korrekthet. Plötsligt en månad tänker 3-3,5 procent av dessa som vänt det politiska etablissemanget ryggen om ”nä men det är nog rätt bra med massinvandring och mångkultur ändå, det kanske är bra med islamiseringen av vårt land i alla fall” för att efter ännu än månad ta sitt förnuft till fånga ånyo? Det är ett fullkomligt otroligt scenario, jag tror att precis alla förstår det. SD låg med största sannolikhet aldrig nere på det låga opinionsstöd som redovisades från denna ”bottennotering”.

Just i fallet med SD visar dessa opinionsmätningar sina brister. Man byter inte från SD till Socialdemokraterna hur som helst, man gör det definitivt inte på samma sätt som man byter skjorta. Eftersom väljare faktiskt kan byte mellan Socialdemokraterna och V på ett annat sätt, för att inte tala om byte mellan FP och M, så har vi aldrig riktigt förr sett bristerna i dessa opinionsunderökningar. Nu ser vi bristerna i bjärt kontrast och vi kan med ro ta dessa undersökningar för vad de är. Det märkliga är att inga valexperter och statsvetare dragit samma slutsats.

Länk DN

14 kommentarer:

Gammelsvensk sa...

Jag var med i flera opinionsundersökningar under en tid. Efter att jag i en undersökning svarat Sverigedemokraterna på frågan om politisk hemvist, fick jag i fortsättningen endast svara på frågor om schampo och veckotidningar.

Robsten sa...

Jasså, ännu ett litet knep. Nåja, jag vet inte ens vad jag använder för schampo, tar bara en flaska, så viktigt är det för mig så jag kan väl inte ens vara med i en sådan undersökning, he, he.

Got sa...

Tror det är viktigt att visa etablissimanget i Sverige att noll procents respekt finns kvar för dem.

Och det är precis vad du gör, Robsten! Stor respekt!

PS Vi vet att Robsten är över 80 år. Men ändå vill vi rikta en viss kritik: När fan ska länkar synas på denna sida? Byt till Wordpress, gubbjävul!

Nisse i svängen sa...

För ett parti som har ett opinionsstöd på runt 4-5 procent ligger den statistiska "felmarginalen" (dvs där man hamnar 19 gånger av 20) på drygt +/- 1 procentenhet om man frågar 1000 personer i en undersökning. Det stämmer ju ganska bra med att (SD) ligger i trakterna av 4 procent i den verkliga opinionen.

Anonym sa...

Nisse,

Är det vad du hoppas, eller? Då kommer du att ha svårt att somna på valdagen det garanterar jag. Jag tjatar på men >8% blir det.
Allemand

Rog sa...

SD kan ha 1 eller 10%. Det är eg gansak oviktigt. Det enda som spelar roll är att våra politiker våldtar demokratin för att hålla SD ute ur politiken.

Knepen för det är många. Men detta är väl kanske ett form av erkännande till SD. Men vänta du. Nästa vecka så ligger SD på 2% och då är det vetenskapligt bevisat...

Jag har helt slutat lite på dessa undersökningar, det är så illa ställt numera så det går inte ens använda som en barometer.

Nisse i svängen sa...

@Anonym...

Jag hoppas att (SD) kommer in i riksdagen. Sen om det blir precis på marginalen eller om de får 6 eller 8 procent spelar ingen större roll. Det finns ändå bara två realistiska parlamentariska scenarier med (SD) i riskdagen i höst: antingen får de rödgröna egen majoritet och då kommer de bilda regering, eller också får inget av blocken egen majoritet och då kör Reinfeldt vidare. (SD):s direkta inflytande en första mandatperiod blir i vilket fall relativt begränsat, och det är detta faktum som kommer bli det verkliga eldprovet för partiet.

Några 10 procent tror jag definitivt inte på. För det är (SD) för enkelspårigt fixerat vid invandringspolitiken.

robban sa...

nisse lille du har missat poängen med varför folk röstar på sd, folk röstar inte på SD på deras glimmrande politik innom alla områden utan de röstar imot dagens riksdagspartier. det är därför de kommer att få mer mandat är vad dessa undersökningar visar.

Anonym sa...

Sanningen är ju den att de nuvarande riksdagspartierna är på ren svenska skiträdda, dels att åka ur riksdagen, dels att tvingas ångra en del odemokratiska uttalanden som bekräftar folksveket.

Opinionsinstitut, när var dom seriösa mot annan än beställaren? Ungefär som en advokat. En advokat företräder den som betalar fakturan, ingen annan.

Den lustiga situation man försatt sig i är ju den att man inte vet hur man ska förhålla sig. Nervärderar men antalet sympatisörer för SD är man rädd för att fler resonerar som att de måste hjälpa paritet in i riksdagen och säger man att SD får minst 5% så tror man att folk tolkar det som att de tänkt rätt och kommer rösta SD av den anledningen. Hur dom än vänder sig så finns arslet dgärbak alltså...

Politiker och opinionsinstitut är som vanligt inte seriösa. Vad spelar olika procentsatser för roll? Jo ingen! Det räcker för var och en av oss att läsa mellan raderna i våra ortstidningar, lyssna på radio, se på tv, läsa Aftonslaskan och Sexpressen OCH INTE MINST dagligen kolla samlingsportalen Nätverk mot politisk korrekthet, så inser vi alla att Sverige är på väg mot en mycket djupt hål pga den förda flyktingpolitiken med människor från konstiga kulturer och en konstig och farlig religion - islam... När då det enda politiska parti är Sverigedemokraterna som inser den överväldigande faran för visserligen ganska rika, men väldigt lilla Sverige behövs inga procentsatser för att förstå att SD verkligen ÄR SVERIGES ENDA CHANS TILL RÄDDNING!/Il Padre

Nisse i svängen sa...

@robban...

Det är väl ganska självklart SD fångar upp missnöjesröster (i valet 2006 tog man dem i första hand från S, V och MP - vilket delvis motsäger Robstens tes om att det inte skulle existera någon större rörlighet mellan S och SD) men det kommer inte att räcka längre än till samma nivå som Ny Demokrati nådde till -91. Vill man komma vidare måste det till en breddning av vilka politiska frågor som partiet sätter i centrum. "Ut med invandrarna" och "det var bättre förr" räcker inte. Det är möjligt att det är en process som pågår inom SD men det syns mycket lite av den.

itsweden sa...

Nisse, vad tror du om ett scenario där Mona Sahlin inte står ut med tanken att vara den första sosseledare som inte blev statsminister och därför väljer någon form av samarbete med SD. Och Jimmie Åkesson och company väljer att bita i sura äpplet för att det är ett så viktigt skede för att det är första gången SD når riksdagen.

"... men det kommer inte att räcka längre än till samma nivå som Ny Demokrati nådde till -91."

SD har en mycket stabilare grund och en annan typ av idealism som inte fanns i NyD. Det är ju en högre grad av toppstyrning inom SD, även om det kanske inte ska ses som toppstyrning i vanlig bemärkelse.

"Vill man komma vidare måste det till en breddning av vilka politiska frågor som partiet sätter i centrum."

Fast det är väldigt vanskligt att ge sig ut på tunn is samtidigt. Man har ju breddat det hela, men du tänkte en större tydlighet kanske?

Robsten sa...

@Nisse
Du missförstod mig Nisse, självklart kniper SD röster från S, men det är inga röster som ena månaden röstar på SD, för att nästa gå tillbaka till S. Det är ju en helt annan sak med de som svänger mellan FP och M t.ex., de gör ju inga avgrundshopp när de skiftar partier, knappt något hopp alls förresten.

Nisse i svängen sa...

@z999...

Ja, jag håller med om att (SD) står på en mycket tydligare ideologisk bas än vad (NyD) gjorde, men hur långt räcker den basen mätt i antalet röster? Det här är ju givetvis rena spekulationer, men min gissning är: 1-2 procent. Därutöver är man beroende av missnöjesröstning och populism (som i det här sammanhanget inte är något fult ord).

För min del skulle jag vilja se populismen, i meningen för "folket" mot "eliten", ges en vidare innebörd än invandringsfrågan. Det saknas ju inte precis riktningar att utforska: förhållandet till Europa, arbetsmarknadspolitik, kriminalpolitik och rättstrygghet, överhuvudtaget hur Sverige styrs av något som närmast kan beskrivas som en nomenklatura etc. Och ja, jag vet att allt det här nämns, åtminstone fragmentariskt, om man läser (SD)-dokument men det är inga frågor som får någon att ta steget över till (SD) - vilket jag tror de skulle kunna vara med en högre svansföring även här.

@Robsten...

Är du säker på att inte den gruppen finns? Som ena veckan tycker att (S) är bra för att de lovar mer pengar, och nästa vecka tycker att (SD) är bättre för att invandringen är på tapeten? Jag vet inte själv hur stor den gruppen är, men visst tusan finns den om jag tittar på människor i min omgivning.

Robsten sa...

Tror den är väldigt liten Nisse. har väl fjällen fallit från ögonen så backar man väl inte för en allmosa, som de dessutom kanske tar tillbaka med andra handen.