måndag, maj 24, 2010

Då är valrörelsen igång

Braskande rubriker både i DN och SvD förkunnar med fet stil att Sverigedemokraternas väljarstöd rasat. Enligt en mätning av SKOP så har stödet för SD rasat från 5,0 till 2,9 procent. Därefter koncentrerar båda tidningarna sig på kampen mellan de två blocken i svensk politik.

Är det då troligt att nästan hälften av de som förfärades av Sveriges immigrationspolitik, som börjat avsky den politiska korrektheten, som sett med oro och förfäran på enklaviseringen av förorterna i vårt land, plötsligt tycker att, ”det är nog ok med massinvandring och är det inte ganska mysigt i Rosengård egentligen?”. Jag lämnar över svaret till läsaren. Man hoppar helt enkelt inte från SD till Socialdemokraterna på samma sätt som man kanske hoppar från FP till M, det är liksom en annan sak.

Vi såg senast i Storbritannien hur de stora opinionsinstituten misslyckades totalt att förutse väljarströmmarna. Vi såg också att opinionsinstituten även i vårt senaste riksdagsval här i Sverige misslyckades totalt med att förutse SD:s valframgång. Inte ens när vallokalsundersökningen presenterade siffran 4,7 för ”övriga partier” på valkvällen kunde man dra slutsatsen att SD stod för en betydande del av dessa 4,7 procent. Vad trodde man, att Fi gjort en raketresa i opinionen? Jag antar att när siffrorna sedan går upp för SD så blir det inte lika braskande rubriker.

Länk DN

Länk SvD

Samtidigt presenterar det omtalade SOM-institutet sin (nästan) årliga rapport om svenskarnas inställning till immigration och immigranter. Enligt den så blir svenskarna ”alltmer positiva till invandrare”. Det stämmer säkert, det är ju inte invandrare i sig som är problemet, utan invandringspolitiken som bekant.

Enligt rapporten så har attityderna mot invandrare blivit alltmer positiv ur olika aspekter. Det som räknas är dock frågan om immigrationen. Nu tar SOM-undersökningen ställning till en massa svårtolkade frågor, så här står det i artikeln på DN-debatt.

Stödet för invandrares religionsfrihet har inte förändrats sedan 1993, och i dag menar fortfarande runt 40 procent att den som kommer från ett annat land skall ha full frihet att utöva sin religion i Sverige. Stödet för invandrares fulla religionsfrihet är något större bland män än bland kvinnor

Alltså vi har ju religionsfrihet i detta land, det är kanske inte så konstigt att så många ändå tycker att man skall få utöva sin religion. Den stora frågan är ju när religionen blir en politisk rörelse och påverkar samhället, fullt medvetet som ett politiskt parti i princip. Den frågan missar ju SOM-institutet helt för man mäter ju i princip enbart människors inställning till religionsfrihet. Så kommer vi då till den viktiga frågan om viljan att ta emot flyktingar, så här står det i artikeln av Demker.

Även viljan att ta emot flyktingar i Sverige har ökat sedan 1990-talets början. År 1992 uppgick andelen som tyckte att det var ett bra förslag att ”ta emot färre flyktingar” till 65 procent, år 2009 har den andelen minskat till 46 procent. Motsvarande andel de senaste åren har varit 46 procent år 2006, 49 procent år 2007 samt 45 procent år 2008.

Andelen som vill ta emot färre flyktingar har alltså ökat från 45 procent år 2008 till 46 procent 2009 om man skall vara petig. Enligt denna etablissemangets egen undersökning, så stöder alltså 46 procent Sverigedemokraternas immigrationspolitik. Jag vågar dock en femma på att man inte litar så mycket på denna undersökning så man vågar testa det i en folkomröstning. Vi ser också tydligt att man i början av 90-talet drev en politik som gick på tvärs mot folkviljan, detta enligt också enligt etablissemangets egna undersökning. En förklaring till att resultatet nu är mer positivt till immigrationen är med största säkerhet att utvecklingen gått dithän att när man nu går ut och frågar människor, så är många man frågar själva immigranter.

Länk DN

Länk SvD

22 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra skrivet. De fyra första raderna säger precis allt om hur riggat det här systemet är, eller har blivit kanske man ska säga.

Anonym sa...

Bra skrivet, Robsten. Det är många som kommer att göra i byxorna den 19 september. Överhögheten tror tydligen att svenska folket är dumma.
Allemand

Robsten sa...

Tack Allemand och anonym. Ja vi får väl se, dessa svängningar är ju nästan löjliga.

Mats Åkesson sa...

EN Underbarbra morgon, SD under 4% och en klar rödgön ledning.Nu hoppas jag att det nästa tokpartiet, KD, också hamna under 4%.
Ha en underbar dag
Mats Åkesson

Anonym sa...

Mats Åkesson,
Trodde du var intelligentare än så?
Allemand

Nisse i svängen sa...

Jag förstår inte varför Robsten envisas med att undergräva bloggens trovärdighet genom att sprida tramsiga och okunniga konspirationsteorier om att de vanliga opinionsundersökningarna skulle vara riggade. Skulle vi kunna få något som visar att det är sant i så fall, tack?

Alla resultat som kommit den senaste tiden är helt konsistenta med att (SD) ligger på strax över 4 procent av det verkliga väljarstödet. "Felmarginalen" (dvs man accepterar att det blir fel var 20:e gång) är +/- 1.4 procentenheter för ett 4-procentsparti om man frågar 1000 personer. Men Robsten kanske har bedrivit egen grundforskning inom matematisk statistik som kullkastar sedan länge kända resultat inom denna vetenskapliga disciplin?

Att det är svårare att att förutsäga valresultat i Storbritannien har att göra med att valsystemet där inte är proportionellt - vilket borde vara känt för de allra flesta, men kanske inte för Robsten? Här är en Wikipedia-länk med enkla fakta om detta:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Enmansvalkrets

Anonym sa...

Nisse i svängen,

Trodde du lika mycket på opinionsundersökningarna efter förra EU-valet? Detta val borde ha fått dig att dämpa din tro på sådana. Inse att det finns inget institut som säljer opinion som ser till att beställaren hamnar dåligt till. Tror du att de får ett jobb till då?

Du kan använda matematisk statistik hur mycket du vill men jag kan garantera dig att i de här fallen är de riggade. Jag känner fler som blivit tillfrågade men inte uppgett sin rätta tro av förklarliga skäl.

Svaret kommer inte från dig utan av väljarna den 19 september.
Allemand

Robsten sa...

@Nisse i svängen

Alltså samtliga opinionsinstitut låg solklart under det verkliga resultatet i valet 2006. Det står utom allt tvivel och jag har sparat det på hårddisken dessutom, får väl leta fram det men jag tar för givet att alla kommer ihåg det, eller?

Sedan kom det två opinionsundersökningar nästan samtidigt, tror det var en månad sedan, som hade två helt olika resultat både för SD och dessutom för blocken.

Dessutom, som jag skrev. Har man tagit steget från de etablerade riksdagspartierna, med allt vad det innebär (av insikt, och att man definitivt tappat tron på det politiska klimatet etc etc) så är det inte så att man byter tillbaka till sossarna eller FP på samma sätt som man kan byta mellan e etablerade riksdagspartierna, det är en annan sak. detta finns det inga siffror på utan jag grunder detta på erfarenhet, ytterst få som tagit steget över till ett systemkritiskt parti byter tillbaka till de "vanliga" partierna efter en månad, för att sedan byta tillbaka till kanske SD. Jag tycker detta är elementärt men opinionsinstituten tar ju ingen hänsyn till detta, vet inte ens om de KAN ta hänsyn till det.

z999 sa...

Men skärp er för faaan! Ls igenom frågorna en gång till. Svenskarna är alltså mer positiva till flyktingar, kolla frågorna, frågan gällde inte övriga 95% invandrare.

Sen var en fråga om svenskarna la in rasbiologiska aspekter, alltså om de var negativa eller positiva till att få en invandrare i släkten. Endast(?) 20% eller vad det var var positiva till det. Dom 20%:en borde egentligen rösta på svenskarnas parti tycker jag (fd NSF, men inte riktigt ändå). Har knappt om tid. Men bra huvudinlägg av Robsten i alla fall och undersökningen kan definitivt ses som riggad men hinner tyvärr inte förklara mig.

z999 sa...

Endast(?) 20% var negativa till att få in invandrare i släkten.

Rune sa...

"Enligt en mätning av SKOP så har stödet för SD rasat från 5,0 till 2,9 procent."
---------------
Kan det vara så att man har sorterat bort de 5 procent som svarade SD i förra mätningen?
I så fall blir det kanske 5,0 + 2,9 i den nya?

Anonym sa...

De senaste månaderna har ju SD gått stadigt uppåt i opinionsundersökningarna. Vad skulle ha motiverat detta plötsliga ras i opinionen de allra senaste veckorna? Är detta trovärdigt?
Har SD gjort någon egen undersökning? Kanske det vore på sin plats för något från det svenska etablissemanget helt oberoende institut att undersöka opinionen.

Robsten sa...

Jag anser, som jag skrev, att det inte är trovärdigt. Däremot tycker jag inte man skall göra så stor affär av opinionsundersökningar överhuvudtaget. På valdagen får vi svaret och det är ju detta som gäller.

Lägga energi på att vederlägga opinionsundersökningar tror jag är fel, finns annat att lägga energin på, som att driva valkampanj.

SD har ju inte kommit fram i media på sistone, en nygammal taktik som väl är den bästa ur etablissemangets synvinkel. Nu kommer vi in i riksdagen oavsett denna taktik. När vi väl är där går det ju aldrig mer att köra denna taktik så de kan väl hålla på så länge det går då.

Fosterjordnära sa...

Hold your horses!

Jag är som tidigare förklarat inte Sverigedemokrat, men har vissa sympatier.

Det som står att läsa på div bloggar, nyhetsforum och nättidningar (ofta nationella) är att SD tappar folk till bl.a Nationaldemokraterna. Ledande gestalter inom SD kritiserar starkt det ledningen hållit på med på sistone (Ekerotharna bl.a) , detta samtidigt som opinionssiffrorna pekar nedåt.

Hur är klimatet i SD? Känner man av det som händer?
Du verkar så cool-lugn ändå.

Robsten sa...

Jag vet hur klimatet är...och jag är cool-lugn. Alltså vissa saker har fått helt skrattretande proportioner, saker som jag stått bredvid och sett ;-)

Fosterjordnära sa...

....heter det cool-lugn? Eller är det ko-lugn som är det korrekta?

z999 sa...

Jag tror att det kan ligga lite i vad Fosterjordnära skriver. Man kan ju tänka på att SD steg rätt kraftigt efter Åkessons artikel om islam i aftonbladet. Kollade BNP i Englands hemsida, ok England är inte Sverige, men det går kanske att lära en del ändå. Jag talar om layoutmässigt och hur man för fram budskapet (även andra partier kunde säkert lära sig, men det ligger inte i mitt intresse).

Ni som undrar över de infantila frågorna från statsvetaren som har tolkats som att svenskarna är mer positiva till invandring. Det är resultatet när man aldrig har tagit några debatter. Frågorna i artikeln är på nivån "Anser du att negrerna skitar ner snön?". När någon sedan svarar nej på den frågan så tolkas det som att den personen är positiv till massinvandring. Antirasisterna är bara såååå mycket 80-tal. Vad vi ser hos ND och SD är argument och åsikter som har diskuterats enormt mycket inom "extremhögern" och som har utvecklats rejält sedan BSS la sin sjupunktslista. Kunskap om rättssäkerhet vid eventuell repartriering med mera har vägts in bland annat (som knappast bekymrade BSS).

z999 sa...

Cool-lugn var ju en kul omskrivning av kolugn. Men jag vill tillägga att jag inte har något emot kor som etnisk grupp inom arten klövdjur.

Fosterjordnära sa...

" Cool-lugn var ju en kul omskrivning av kolugn. Men jag vill tillägga att jag inte har något emot kor som etnisk grupp inom arten klövdjur. "

He He, ja jag såg hur det såg ut textmässigt när jag redan skickat kommentaren. Men ibland blir ju misstagen bättre än det korrekta...?! Som lillsyrran sa när hon var liten när mor hängde tvätt: Mamma kan jag få en knälypa? Så....nuförtiden heter det just knälypa, när vi använder de för ändamålet avsedda klämmorna att hänga tvätten med.

Etniska kor? Här talar man ju om ras!

z999 sa...

LOL!
:-)

z999 sa...

Här diskuteras vilken ko-ras som är vackrast-
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=763760

Enligt gravt religiösa människor så anses människan vara skapelsens krona och höjd över begrepp som ras. Det finns ju även motsättningar mellan kristna extremister och Darwins vetenskapliga läror. Jag respekterar religiösa människor som anser att människan inte kan delas in i raser, men det är ju tur att vetenskapen inte grundas på religionen. Det skulle vara synd om araber i så fall när läkare ska skriva ut mediciner eller när afrikaner ska behandlas mot psoriasis.

Robsten sa...

@Nisse i svängen

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7182968.ab