torsdag, maj 31, 2007

Demker påstår att flyktingmotståndet minskar

I en artikel som kommer direkt efter att Integrationsverket konstaterat att flyktingmotståndet ökar (om man tolkar de olika svaren, även om frågan inte ställdes explicit) så kommer då Demker med sin analys att flyktingmotståndet minskar bland svenska folket. Mäkligt nog presenteras inga siffror i hennes artikel utan Demker "vet" att detta motstånd minskar helt enkelt. Jag har faktiskt ingen aning om detta motstånd minskar eller ökar, har inte företagit någon egen undersökning, vilket nästan krävs bland alla ovetenskapliga och politiserade undersökningar som presenteras. Två frågor dyker upp i mitt huvud, om nu detta motstånd är så litet, varför inte folkomrösta om flyktingpolitiken då? Då skulle ju hela denna flyktingpolitik få en helt annan politisk legitimitet, om nu inte resultatet blev "negativt". Nästa fråga är varför dessa institut i vanlig ordning inte låter TEMO eller något annat opinionsinstitut göra dessa undersökningar, de är ju experter på just detta.

I artikeln säger Demker,

- Det finns många olika förklaringar till att flyktingmotståndet går ned, säger hon. Vi har numera en diskussion kring arbetsmarknaden, och vi vet att vi helt enkelt kommer att behöva fler arbetstagare. Sedan har det funnits ett politiskt arbete under många år kring mångkulturalism, tolerans och acceptans som särskilt i den yngre generationen långsamt får effekt.

Om vi nu behöver fler arbetstagare Demker så har vi en halv miljon arbetslösa, skall vi gardera oss och skaffa en miljon arbetslösa för säkerhets skull? Just det, "det har funnits ett politiskt arbete under många år kring mångkulturalism", liknar inte det sovjet lite grand? Vi skall lära oss gilla mångkulturalism annars jävlar. Vidare i DN säger Demker,

- Däremot var ett vanligt svenskt argument under tidigt 90-tal att bostäderna inte räckte, att vi inte kunde härbärgera så många människor så fort, och då kunde man få en reaktion. Det hade dock väldigt lite att göra med främlingsfientlighet.

Right Demker, detta vanliga svenska argument var ju helt taget ur luften eller hur Demker? I t.ex. Stockholm finns det ju hur många bostäder som helst, det är till Stockholm många flyktingar beger sig, speciellt sedan regeringen vägrar införa några tvångsåtgärder vad bostadsort gäller, och här är det bara att välja och vraka bland alla lediga bostäder. Nä, man skulle ha blivit forskare och professor som Demker, undrar vad de har i lön?

Länk DN


ᚴᛁᛘᛋᛚᚢᚾᚴᚦᛁᛦ

2 kommentarer:

politisktinkorrekt sa...

Vi fick rösta om kärnkraften, EU och EMU, men inte om flykting-/invandringspolitiken med von-oben-argumentet att "man kan inte rösta om medmänsklighet"!

Fick vi folkomrösta, så skulle vi ha bättre underlag för ett omdöme om Demkers påstående.

En annan sak vi bör tänka på är, "som man frågar får man svar".

Jag har aldrig i ett enda test varit med om att jag kunnat svara på ett enda svarsalternativ utan att känna att jag svarar på det alternativ som ligger närmast det svar jag egentligen skulle vilja ge.

Jag är övertygad om att detsamma gäller för opinionsundersökningar.
Svaren påverkas av hur frågorna är formulerade och bristen på alternativ.

Robsten sa...

Men...undrar vi inte varför de inte en enda gång låter TEMO eller SIFO göra undersökningen åt dem?