söndag, november 04, 2007

Svensk media mörkar, dansk gör det inte

Många språkfilosofer menar att en allmän princip som både ska följas och som i stor utsträckning faktiskt följs i vanliga samtal är att man ska nämna allt som kan anses vara relevant. Man ska inte endast säga endast säga sanningen, man ska säga hela sanningen.

Svensk media följer emellertid inte den principen. Man ser inte mediekommunikation som en slags mer organiserat samtal, där den ena parten ska förse den andre med relevant information. Istället ser man det som sin uppgift att endast ge mottagaren information som är uppbygglig eller i alla fall inte skadlig. Det är den attityden man har till ett litet barn, inte till en person man ser som jämlik.

Detta blir förstås som tydligast i rapporteringen om problemen med det mångkulturella samhället. T ex vill media inte rapportera om brottslingars etnicitet (även om det skulle underlätta gripande att ge detta signalement till allmänheten - man är alltså beredd att låta brottslingar löpa fria heller än att avslöja att ett brott begåtts av "fel" etnicitet).

Här skiljer man sig helt från andra skandinaviska media. Jämför t ex DN:s och den danska tidningen Berlingske Tidendes rapportering om italienarnas stora problem med kriminella rumäner. DN nämner inte med ett ord att det skulle kunna vara andra än etniska rumäner som ligger bakom dessa brott. Det är inte en direkt lögn, men läsaren luras ändå att tro att det handlar om etniska rumäner. Berlingske Tidende däremot talar klarspråk:

Ifølge Walter Veltroni [Roms borgmästare, min anm] kommer der hver uge op mod 1.000 rumænere til Rom. Det er først og fremmest romaer, også kendt som sigøjnere, der kommer for at arbejde i byggebranchen. Samme tendens gør sig gældende i resten af landet. De lever som regel i lejre i udkanten af storbyerne bygget af campingvogne, papkasser og skrald.

Min fetstil. Till skillnad från svensk media vill dansk media serva läsarna genom att ge all information läsarna kan tänkas vara intresserade av. Med tanke på att folk redan börjar svika de traditionella medierna är det nog dags för dem att lägga sin paternalistiska inställlning åt sidan och börja behandla oss som vuxna, inte som bångstyriga barn.
Delvis hämtat från Everykindapeople.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är inte helt relevant i diskussionen. Men media har ochså en förmåga att välja "kraftuttryck" som mest gynnar dess vänstervridning. Jag har två gånger, i rapports morgonsändningar hört dom säga "Den amerikanska regimen", vilket onekligen har en negativ klang.

Ett annat exempel man hör ofta är ordet utförsäljning i stället för det normala uttrycket "försäljning". Ungefär som att staten vill slumpa bort våra gemensamma tillgångar till reapris.

Knute sa...

Statsvetaren och broderskaparen Ulf Bjereld har skrivit en hycklande artikel om journalistik i SvDbr/>
Om Bjereld: http://everykindapeople.blogspot.com/2007/09/p-kongress-med-muslimska.html

Grue sa...

Anonym/Använd nick i fortsättningen så vi kan hålla isär folk.

Kanske har du läst fb-tråden "mediavänsterns propagandavokabulär":

http://www.flashback.info/showthread.php?t=479982

Många sköna exempel där:)

Trader sa...

Senaste exemplet här nere i Skåne är att 16-årige Amar och 15-åringe Hadir sitter häktade misstänkta för gruppvåldtäkt av tjejer, låt oss säga från "annan etnisk grupp". SDS är som vanligt konsekvent med att vägra ange etniskt tillhörighet hos förövarna eftersom detta "saknar relevans". Istället väljer man att snyfta en aning om det hemska hårda förhållandena i det "ökända häktet på Davidshall" samt att Hadir "bröt ihop gråtande vid häktningsförhandlingarna" när han insåg att det råa svenska rättsväsendet faktiskt reagerade. Den kollektiva humanismens hjärta blöder...