lördag, november 10, 2007

Mer politiserad rapportering om det danska valet

Som tidigare konstaterats är nyhetsrapporteringen kring det danska valet minst sagt politiserad. Värst är som vanligt TV 4. De följer upp sin "noll-rasism"-vecka med tema "islamofobi" med ett reportage om de muslimska politikerna Asmaa Abdol Hamid och Naser Khader. Naturligtvis kan man göra ett reportage med en sådan infallsvinkel - det finns inget principiellt problem med det - men saken är den att det alltid görs reportage med sådana här infallsvinklar.

Vidare har man letat upp socialisten Lars Dencik för att kommentera. Dencik har tidigare i hårda ordalag kritiserat Dansk Folkeparti och dansk invandringspolitik. Att han skulle vara någon slags "neutral expert" är minst sagt tvivelaktigt. Dansk Folkeparti beskrivs som "främlingsfientligt" och de tre personer som intervjuas är inte direkt representativa - två är khadervänliga och en som röstar på lilla socialistiska Enhedslisten.
I Kulturnyheterna får medieforskaren Rikke Andreassen lägga ut texten om "fördomsfulla" danska politiker och media:
Vi har en kandidat till folketinget som bär slöja. Nu demoniserar man henne. Regeringspartierna säger nu att om man röstar på oppositionen så röstar man också på en kontroversiell muslim som inte vill ha jämställdhet och som stöder dödsstraff. Något motsvarande tror jag aldrig skulle kunna hända i Sverige...
Det kan kanske bero på att det i Danmark finns en korrespondens mellan vad folket tycker och vad eliterna tycker - något som definitivt inte kan sägas vara fallet i Sverige, där politiker och journalister ser det som sin uppgift att "uppfostra" folket. Ändå är det naturligtvis dansk media och politik som problematiseras. Andreassens påståenden presenteras som "sanningen" och får naturligtvis stå oemotsagda.
Även i Aktuellt kallas Dansk Folkeparti för "främlingsfientliga" som "aldrig förnekar sig" medan Ny Alliance sägs vilja ha en "humanare flyktingpolitik". Kan någon med det intellektuella samvetet i behåll mena att detta är opartiska ordval? Liksom i andra medier talas det om att Ny Alliance kan bli vågmästare utan att man med ett ord nämner att partiet stördykt i mätningarna den senaste veckan och att den senaste mätningen ger Venstre-Konservative-Dansk Folkeparti egen majoritet.
Studio etts inslag koncentrerar sig på de socialistiska partierna och menar att Ny Alliance kräver en mer "humanistisk" invandringspolitik men är i övrigt ändå mer opartiska än den flesta övriga media. Noterbart är att den socialdemokratiska statsministerkandidaten Helle Thorning-Schmidt säger att det aldrig kan bli tal om amnesti till gömda asylsökande i stil med den som Sverige gav till asylsökande som avvisats men vägrat lämna Sverige och som samtliga riksdagspartier utan (det gamla, något mindre politiskt korrekta) Moderaterna röstade för. Det säger något om det annorlunda politiska klimatet i Danmark.
Även Sydsvenskan beskriver Dansk Folkeparti som "främlingsfientligt" medan DN rapporterar i för dem ovanligt opartiska ordalag om en debatt mellan Dansk Folkeparti och Ny Alliance.

13 kommentarer:

Illwill sa...

"Danmarks val handlar om flyktingar"

Så opartiskt var inte DN, de startade trots allt med en fullständig lögn. Påminner mig om en äldre artikel i DN (för några månader sedan) där de använde ordet "flykting" över 20 gånger i en kort artikel på under en helsida.

Flykting ja...från Colombia.

I DN så är alla som flyttar till Sverige "flyktingar". Att de "flyr" från ett land för att de likt somalierna vill ha gratis boende spelar ingen roll. Jag är säker på att de som kom hit under 60-talet från Chile och Grekland älskar att de betraktas på samma sätt som de som kommit hit efter 1985.

Svensk media är nästan fullständigt kontrollerad av politiker. Några journalister lyckas få igenom information ibland genom att slinka in ett "utvisas" men det är sällan och oftast får man höra om "svenskar" som begår brott.

Kungsholmsmordet...jajamen, överklassvenskar som begick det. Enligt media i alla fall. Att en av samtliga inblandade egentligen var s.k äkta svensk är en annan sak. Det enda positiva var väl att för en gångs skull var offret inte svenskt heller.

Jag drömmer om en dag då svenska journalister kommer ihåg lektionerna om objektivitet. En dag då svensk media börjar publicera ocensurerad information och litar på att folket är kapabla att fatta sina egna beslut, utan att behöva bli upplärda i vuxen ålder av en politiskt korrekt...*host*..."elit".

Grue sa...

Illwill/ Visst, du har en poäng där. Men jag vill undvika att bli för petig, då klassificeras man bara som foliehatt.

"Svensk media är nästan fullständigt kontrollerad av politiker."

Nja, det tror jag inte. Däremot har journalisterna och politikerna gemensamma intressen och propagerar för samma sak. Men de gör det frivilligt.

Överayatollah sa...

Svenska medier "glömmer" givetvis också bort varför Asmaa Abdol-Hamid är så extremt impopulär. Det är inte för att hon "demoniserats för hon är muslim", utan för att hon jämfört irakiska terrorister med danska motståndsrörelsen på 40-talet, samt danska soldater i Irak med tyska soldater i Danmark på 40-talet. Vilken respons av detta hon än förväntade sig, så går sådant inte hem i Danmark.
Att svensk media utelämnar detta är snarare en reflexhandling än en sympatihandling...
En stemme paa Asmaa er en stemme paa Al-Qaida!

Illwill sa...

Grue, vi har olika åsikt där. Att de gör det frivilligt är bara delvis sant. Som att jämföra med att större delen av svenska folket frivilligt kör på vägen och inte i diket. Det är fullt möjligt att köra som man vill och undvika den utpekade vägen, men då får man räkna med massa otrevliga överraskingar.

För en svensk journalist är det näst intill omöjligt att få en invandrarkritisk artikel publicerad, och journalisterna har lärt sig att anpassa sig efter satta regler för att få ha kvar sina jobb och få sin lön.

Ansvarig utgivare blir utpekade direkt om de försöker publicera något objektivt av ägare/politiker. Svensk lag är skapad av svenska politiker, inte journalister eller jurister.

Flera av höjdarna för diverse tidningar är och har varit kopplade till politiken.

Självklart finns det politiskt korrekta journalister som trivs med lögner, Aschberg är ett bra exempel...även om jag inte direkt ser honom som en journalist. Han var nog journalist för länge sedan men mutor, Fylking och Exit har gjort honom till ett fullständigt skämt.

Min främsta poäng är dock att jag tror det finns åtskilliga journalister som vill berätta för folket vad som händer i landet. Men de måste alltid ljuga ihop en politiskt korrekt förklaring där det är någon annans fel för att ha minsta chans. Göteborgposten (tror jag det var) hade en artikel om somalier som faktiskt var ovanligt rättfram, men de hade självklart det politiskt korrekta att det är svenskarnas fel.

Vi sätter inte krav, vilket man måste göra på vuxna människor som flyr från ett land och hittar skydd i ett annat. Det förstår du väl själv? Tänk om du hade flytt från Sverige (vilket du lär bli tvungen till inom 20 år) och flyttat till exempel Australien. Din första instinkt hade ju varit att använda knark, våldta, mörda, kräva att få prata svenska, vägra lära dig engelska och hitta sätt att få bidrag samtidigt som du förökade dig och försökte få över varenda svensk som på något sätt var släkt med dig. Det är ju fullt naturligt och bara stört att vi svenskar inte förstod det när vi öppnade gränsarna. Eller?

Grue sa...

Säkert finns det journalister som inte vågar skriva vad dom tänker men det är inte politikerna som hindrar dom, det är andra journalister. Och det finns faktiskt journalister som säger som det är, som Ulf Nilsson.

Ska som sagt skriva om hur makten utövas - den gör det inte genom formella medel som lagar ffa utan på andra sätt. Se även diskussionen i detta inlägg:

http://robsten.blogspot.com/2007/11/varfr-vxer-inte-sverigedemokraterna.html

Trader sa...

Bra poäng Överayatollah, Asmaa Abdol-Hamid gör ett utmärkt jobb med att demonisera sig själv. vilket klart framgår när man tar del av dansk riksmedia.
Det är med stor tillfredställelse jag har tagit del av svenska ledarskribenters grinighet de senaste dagarna, nu när det tydligt visar sig vart åt det blåser i Danmark. De har svårt att ta till sig att deras fina humanistiska förhoppningar ännu en gång kommer på skam.

Anonym sa...

Dækningen af Asmaas kandidatur halter i de svenske medier. Enhedslisten har ikke noget sidestykke i Sverige; men partiet har en del trotskistiske medlemmer - og folk, der, i mangel af en bedre ord, vel nok ligger tættere på den latinamerikanske venstre-tradition.
Det er folk, som ikke bare er ateister; men anti-teister. Og for dem er berøringspunkterne med Asmaas strenge version af Islam meget små. Rektionen ville have været den samme, hvis en troende katolik eller rabbiner havde valgt netop det parti.

Grue sa...

Tack för era initierade kommentarer om Asmaa. Är det bråk inbördes i Enhedslisten pga detta? Som sagt, åsikterna går ju inte direkt ihop.

Steen sa...

Tack för sammafatningen.

Dencik är en gammal, antigen kommunist eller vänsterpartist. SVT favorit mht Danmark.

Steen , Snaphanen

Anonym sa...

Grue - og om der er ballade. I week-enden efter valget SKULLE der have været ekstraordinær kongres i partiet med et enkelt punkt på programmet: Asmaas kandidatur. Mere end halvdelen af hovedbestyrelsen havde stemt for denne nye kongres, fordi en lang række gamle venstrefløjsfolk har meldt sig ud eller anbefaler til at stemme på nogle andre/evt. stemme blankt.
Blandt dem er Kaare Bluitgen (manden der satte hele karrikatur-affæren i gang), Keld Albrechtsen - mangeårigt rikdaksledamot, Benito Scocozza, Hanne Reintoft - en af landets mest respekterede feminister, trotskisterne fra SAP og kommunisterne(som også er med i listen).
Der er derudover dannet et anti-religiøst netværk, som også vil tage kampen og med asmaa.

Igen for svenskerne: Asmaas offentlige udtalelser mod feminismen og det åbne samarbejde med islamisterne i islamisk trossamfund - bl.a. om en blasefemisag mod Jyllands-posten, får mange på venstre fløj til at se rødt.

Uden at være konspirations-teoretiker: Jeg tror valget kommer nu, fordi Anders Fogh kunne læse meningsmålinger. Med Asmaa på listen, er der en reel risiko/chance for at Enhedslisten forsvinder fra folketinget. Det er fire pladser, mindst, som ellers ville have støttet en socialdemokratisk regering.

Havde han ventet to uger - og Asmaa var røget af listen - ville partiet helt sikkert være kommet ind.

Grue sa...

Oj, stort tack för den matiga infon! Ska gräva i det där. Kan ni ge länkar är det ännu bättre.

Förresten, använd signatur! En rent praktisk grej men det är fasligt opraktiskt med alla "anonym". Tack på förhand.

Anonym sa...

Grue - mit login-navn andre steder er ChristianIVMov26julio. (og det er ikke pga. Kalmar-krigen;-)

Du beder om lænker:

Søg efter Asmaa Abdol-Hamid om 9/11 og jøder på youtube,

Du kan finde en del skriverier her:
http://information.dk/find/asmaa

Hvis du google efter denne sætning, kommer der mere:

Opbakningen falder i meningsmålingerne, mens vi hastigt nærmer os et valg. Medlemmerne melder sig ud i hidtil uset tempo, efter en lang periode hvor langsom vækst har vekslet med markant vækst i medlemstallet

God 100-års dag

Grue sa...

Tack:) Ska försöka knåpa ihop nåt om henne.