tisdag, januari 01, 2008

Upplopp i Kenya – medias rapportering


Läser i SvD och DN om det val som hållits i Kenya och som tydligen utlöst våldsamheter. Det var en farbror som heter Kibaki som vann valet i Kenya, dock har det pratats om valfusk. Enligt opinionsmätningar så skulle Kibakis motståndare vinna, en politiker vid namn Raila. Enligt SvD så är olika etniska grupper hårt knutna till de olika kandidaterna, riktigt så skall det väl inte vara i en modern demokrati, man skall rösta på ett partiprogram och en förtroendeingivande kandidat, nu är väl knappast någon kandidat förtroendeingivande i Afrika, inte i Sverige heller för den delen.

Man slås återigen av de olika siffror över antalet dödsfall som presenteras i de olika tidningarna. Nu kl. 11:15 uppger DN siffran 250 döda, i SvD står det 130 döda. Vi drar nog den slutsatsen att ingen har en aning om någonting om vad som händer där nere. Nyhetsredaktionerna har dragit ner sin personal runt om i världen, det är alldeles uppenbart att uppgifterna som våra tidningsdrakar presenterar är andra eller tredjehandsuppgifter. Information har tydligen givits från ambassaden i Nairobi, vår ambassadör där heter Anna Brandt och säger så här till TT,

- Där är det fortfarande väldigt spänt med förödelse, förstörelse, skottlossningar, hus som sätts i brand och inbrott. Att det är de allra fattigaste som drabbats är helt klart.

När jag först läste artikeln så började jag fundera, ambassaden i Nairobi, verkar bekant….vad var det jag stötte på den sist? Jo, för höge farao! Det var ju Somalia som enligt ambassaden i Nairobi var värst drabbat av våld på jorden (och därför skulle flyktingar få asyl), jag skrev ju t.o.m. en artikel om det här. Alltså samma ambassadör igen som rapporterar om Afrika, detta är ju inte klokt. Tidningarna hämtar sitt stoff av en ytterst opålitlig ambassadör i Kenya, gång efter gång. Så långt har det alltså gått med våra riksmedier, de har ingen egen man i området när det händer något, ingen annan nyhetsbyrå lämnar tydligen ifrån sig adekvat information. Följden blir att svenska tidningar går på vad en instabil och tendentiös ambassadör lämnar för uppgifter, inte för att jag har anledning att tvivla på hennes uppgifter denna gång men i alla fall. Kvalitén på vår nyhetsrapportering går nedåt trots de enorma informationsmedel vi har i dag, den blir inte bättre i takt med alla tekniska landvinningar vi gör, en mycket märklig utveckling vill jag påstå.

Länk SvD

Länk DN


Länk tidigare artikel Robsten

9 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Nu är det väl inte alldeles glasklart vilket budskap vänstern i medierna skulle vilja ha fram här.

Ditt perspektiv tror jag mig dock veta (vilket ofta är befogat), men det är mig veterligen ingen ström av invandrare från Kenya till Sverige -- och det är nog även därför det inte är självklart vilket perspektiv media önskar ha. (Vänstermedia borde nog, både politiskt sett och med tanke på revolutionsvurm, stödja oppositionen, men själv vet jag iofs inte så mycket om den; jag är typ inte uppdaterad sen 90-talet.)

Det som hänt i Kenya tycks vara det förväntade -- det Daniel Arap Moi var expert på -- nämligen att makten hänger sig kvar genom att fuska. Därmed är en motreaktion begriplig och skulle kunna befaras leda till enorma protester ledandes till inbördeskrig, men eftersom Kenya nog "vant sig" vid de-facto-diktatur lär de protester som nu skett, som drabbat begränsade områden men naturligtvis på ett allvarligt sätt, att avklinga och det diktoriska trycket fortsätta -- minst lika starkt som tidigare.

Men landets (knaggliga) infrastruktur eller resor och Safari är möjligen inte alls hotat av detta.

-
PS. Ett annan viktig drivkraft i medierna som jag missade ovan är naturligtvis det sensations- och upplagedrivna. Att böåsa upp saker till så stora proportioner som det bara går (när en jätteastroid krockade med mars, och i Aftonbladet ritades upp som halva diametern på mars, var det bara en liten sten; klimaaaatet o s v).

Ambassadören är förstås vänster, eftersom han direkt går på klass-floskler när han kommenterar, men ah kkanske också vill ha sensation för att få många kommentarer i medierna och i bästa fall lite TV-tid...

Cyniskt men realistiskt? :-/

Robsten sa...

Min huvudsakliga poäng var hur illa rustade svenska medier och tidningar är för att rapportera och följa utvecklingen i t.ex. en avlägsen (nåja) världsdel som Afrika. Men får förlita sig på en (kvinnlig faktiskt) ambassadör som tidigare visat sig opålitlig i sitt omdöme, vilken politisk färg hon nu må ha. En del borgerliga ambassadörer och andra borgerliga avdankade politiker som fått utrikestjänst har inte alltid gjort succé, om vi uttrycker oss diplomatiskt.

Magnus Andersson sa...

Okej. Beklagar att jag läste inlägget så uselt innan jag knattrade ner min kommentar. (Inte första gången... hm, dags för nyårslöfte?)

Mycket bra inlägg om medierna detta!

UltraV:s värld sa...

Visserligen ska väl ambassadörer har en god blick vad som händer i ett land, men som nyhetsrapportör borde det finnas annan att tillgå. Ruggigt och märkligt!

Njurpaj sa...

Tänkte bara tipsa om att man kan rösta på årets politiska blogg här:

http://bloggenbent.se/modules/bmsurvey/survey.php?name=Politisk_blogg_tavling200722

Och du finns med!

Robsten sa...

Kul att vara med i tävlingen. 110 bloggar var med, när kommer resultatet?

Marthin sa...

Jag såg ett nyhetsinslag om detta idag, på tv4 om jag inte missminner mig. "Etnisk konflikt" var ledordet för att någon grupp eldade ner kyrkor med människor där inne.

Varför inte bara rapportera som det är? Nej visst ja, hela dravelveckan alias "nollrasism"-veckan skulle ju då störta ner i avgrunden!

Anonym sa...

I utländsk media rapporteras också att kriminella börjat att plundra affärer och köpcentra. Detta kan ge en förklaring att polisen visar liten eller inge hänsyn till en tjyv som tar tillfället i akt.

Detta har jag inte läst något om i svensk media.

Anonym sa...

"Kenyas 36 miljoner invånare är uppdelade på mer än 60 etniska grupper med egna traditioner och språk. Etniska konflikter blossar inte sällan upp vid val."

Skriver SVT Text idag.
Mångfald som ska vara så bra och berikande får man ju ständigt höra.
Ju fler kockar desto bättre soppa?
En enda soppa blir det väl snarare :)