fredag, juli 03, 2009

Är det synd om Lundby-Wedin?

Paulina Neuding Ställer på ledarsidan i SvD frågan om det finns könsskillnader när det massmediala drevet går. Ebba Lindsö har tydligen påstått att mansblod smakar bättre än kvinnoblod när dreven går.

Jag blev besviken när jag läste detta om Lindsö måste jag säga. Jag uppfattade henne som tuff och framåt på den tiden hon var VD för Svenskt näringsliv. Här avslöjar hon sig som kverulant med ett uttalande som detta. Lindsö blev inte tvingad att avgå p.g.a. något drev, tvärtom hon blev mycket bra behandlad av media som första kvinna på posten i Svensk näringsliv. Lindsö fick inte förtroende från styrelsen på Svensk näringsliv helt enkelt. Lindsö har innehaft ett mycket stort antal topposter för olika organisationer i vårt land. Är det någon som inte är förfördelad så är det nog Lindsö. Så här skriver Neuding i sin artikel.

Medan vi till exempel tycks kunna acceptera att en manlig minister struntar i att betala tv-licensen för att han är mot tv-licensen (Tobias Billström), kan vi inte riktigt acceptera samma attityd från en kvinna (Cecilia Stegö-Chiló).

Det är bara det att detta inte är hela sanningen. Billström är en person jag absolut inte gillar, så det känns svårt att behöva försvara honom, men han gjorde faktiskt avbön direkt när media avslöjade honom med TV-licensfusket. Detta gjorde inte Stegö-Chiló, hon sprang från journalister och TV kameror på det mest löjliga sätt, hon försökte förklara bort sig. Som om inte det vore nog så kom det fram att hon på en tidigare arbetsplats gått omkring och skrutit med att hon hoppades ”åka fast” för att hon inte betalade TV-licensen. Nu gjorde hon verkligen det och hon gjorde en mycket slät figur. Stegö-Chiló blev tvungen att avgå p.g.a. hur hon hanterade ett avslöjande, inte för själva förseelsen i sig. Vidare skriver Neuding så här i artikeln.

Därför är det också rätt bedrövligt att Wanja Lundby-Wedin när hon nu gör bokslut över drevet väljer att känna sig illa behandlad som kvinna. Det var tydligen inte dubbelmoralen och det faktum att hon valde att skylla ifrån sig som upprörde allmänheten och drog igång mediehetsen – det var hennes kön och klassbakgrund.

–Det fanns både en klass- och en könsdimension i det sätt som jag blev behandlad på, sade Lundby-Wedin till DN igår. Ingen annan i styrelsen fick sin kompetens ifrågasatt, utom hon.

Lundby-Wedin saknar all verklighetsförankring, dessutom skyller hon från sig och tycker sig orättvist behandlad på det mest dagisaktiga sätt. Lundby-Wedin visar med all tydlighet att hon inte är en ledarfigur och att hon inte besitter rätt egenskaper för en LO-ordförande. En människa som blivit avslöjad på det sätt Lundby-Wedin blivit har normalt sett tvingats avgå. Jag tror att inte att Lundby-Wedin kunde sitta kvar p.g.a. att hon är kvinna, jag tror att Sahlins stöd betydde mer.

Kvinnor styrs av maktbegär lika mycket som män, har samma egenintressen som män. Arbetarrörelsen har två kvinnor på sina absoluta toppositioner, båda saknar förtroende från den del av befolkningen som de skall representera. Båda dessa kvinnor har suttit länge på diverse toppositioner men är svårt besudlade av olika händelser. Båda dessa kvinnor kravlar sig fast vid makten med näbbar och klor, det är väl ganska uppenbart. Leker vi med tanken att dessa två kvinnor skulle avgå från sina respektive befattningar och lämna över till nya och fräscha förmågor, så är det uppenbart att vänsterblocket skulle öka sina chanser ofantligt att vinna valet 2010. Då inställer sig frågan varför dessa två kvinnor inte helt sonika väljer att gå i pension och njuter sitt otium. Frågan är också om båda dessa kvinnor skulle suttit kvar på sina poster om de vore män, allt annat lika.

Länk SvD

34 kommentarer:

Gustaf Janson sa...

Jag har sedan min tid som fackligt förtroendevald inom Kommunalarbetarförbundet personlig erfarenhet av att arbeta med Wanja. Maken till gnällig och grälsjuk människa får man leta efter. Hon tål ingen som helst personlig kritik eller för den delen kritik mot hennes handlande, hon är maktfullkomlig och kan aldrig inse att hon kan ha fel i något ärende.

Hennes reaktioner på den mycket rättfärdiga kritiken mot hennes handlande i detta ärende är inte ägnat att väcka någon som helst förvåning hos dom med kännedom om hennes mer olämpliga personliga egenskaper. Jag måste erkänna att jag blev otroligt förvånad när hon utsågs till LO-ordförande. Hade man inte redan tidigare upptäckt att människans personliga egenskaper var av det något sekunda slaget? Det luktade misstänkt könskvotering redan då, och gör det definitivt nu också.

Anonym sa...

Jag tror oxå att den där jävla könskvoteringsidiotin, ger dom mest maktgalna kärringarna chansen att gapa till sig positioner som dom inte har kompetens för. Att nån jävel inbillar sig att kvinnor har bättre omdöme än män, den har jag jävligt svårt att ta på allvar...Ha en skön sommar förresten mvh Blodsven

Robsten sa...

Kul med lite inside information Gustav. Jag är på intet sett förvånad.

roberth sa...

Men att inte tåla kritik det gäller hela vänstern. Småaktiga, gnälliga, avundsjuka och hemska! Har ni någonsin hört en sosse berömma någon från den andra sidan tex?

z999 sa...

Roberth:
"Men att inte tåla kritik det gäller hela vänstern. Småaktiga, gnälliga, avundsjuka och hemska! Har ni någonsin hört en sosse berömma någon från den andra sidan tex?"

Nä, faktiskt. Däremot har jag sett motsatsen nyligen.

Milla sa...

Jag är emot alla former av kvotering. Tar man sig inte fram på egna meriter så ska man absolut inte ha en viss position eller eyy visst yrke.

För Gud skapade oss med olika kvaliteér så är det bara. Detta betyder dock inte att vi kvinnor inte kan, vi får bara slåss lite hårdare om vi vill in i maktens korridorer. Klarar vi inte det på egen maskin ska vi inte vara där. Och har vi inte fysiken till arbeten så ska vi inte vara där heller genom kvotering.

Och självklart hade allt sett annorlunda ut om om damerna varit män. Lika rädda för att prata om hur misslyckad denna enorma invandring är, lika rädda är man för att stöta sig med feminism-maffian.

Så det så!!! :-)

roberth sa...

Milla det är sant denna überradikala feminism är ett hot. Hur länge dröjer det tills vi ser kvinnor ränner till DO för att de blev kränkta? Do som förövrigt borde läggas ner. Milla tack för tipsen angående flygblad och annat.

MS sa...

Jag tycker inte att kvinnor bedöms hårdare än män och jag tycker att Wanja L-W är lika maktfullkomlig och verklighetsfrämmande som dom män som varit hennes företrädare. Problemet är väl att vi fortfarande är oförmögna att se folk som individer utan hela tider gör bedömningar ur ett könsperspektiv. Det finns män som är riktiga kärringar och kvinnor som beter sig som riktiga svin.

Jag anser också att ultrafeminister som Gudrun och Tiina gör mer skada och nytta. Vi får dock inte glömma att männen har haft ohotad makt genom historien och det är inte konstigt att dom bevakar den makten svartsjukt. Jag tror att maktspelet mot kvinnor som faktiskt förekommer sker på ett subtilt sätt. I bl a manliga nätverk som kvinnor inte har tillträdde till. Jag vet inte vem det var men det var en framgångs kvinnlig chef berättade att när hon var ung och grön så envisades dom manliga cheferna ha sina förmöten i bastun, nakna. Självklart så ville inte hon sitta naken som ensam kvinna bland sina kollegor och hon lämnades utanför dom så viktiga informella mötena. Hon sa att idag skulle hon komma dit i en handduk och hävda sin rätt men att hon var ung och osäker. Hon skyller inte på männen men gav det som ett exempel på den manliga företagskultur som fortfarande finns.

Kvinnor får dock tuffa till sig lite och inte skylla på att dom blir sämre behandlade bara för att dom är kvinnor om det går emot eller om dom inte får ett jobb dom sökt. Ingenting är gratis och vill man komma någonstans så måste man jobba för det och kunna hantera motgångar utan att skylla ifrån sig på andra. Dom flesta kvinnor är inga martyrer utan förstår att spela enligt reglerna.

Det enda jag kan tycka är skillnaden i manliga och kvinnliga ”drev” är att media oftast går in mer på person när det gäller kvinnor och mera på sakfrågan när det gäller män. Läste någon formulering om att "Mona Sahlins stora bruna ögon såg ledsna ut när ...". Tror knappast dom skulle skriva så om Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt. När den s k Toblerone-affären rasade som värst så var det någon som sa om hennes slarvandet med räkningar, "har inte hon en man som kan hålla reda på henne?" Skulle man fråga varför inte Filippa Reinfeldt håller koll på sin man och det skulle varit han som slarvat. Knappast. Jag är inget fan av Mona S men det finns ett visst mått av rena personangrepp mot kvinnor som sällan visas mot manliga politiker.

Jag tror mer att Mona och Wanjas beklagande är riktat mot andra kvinnor för att vinna deras sympati. Röstfiske m a o.

Anonym sa...

Mycket välformulerad saklig kritik här.

Vill bara komplettera med konstaterandet att hon också är närmast kriminellt osensuell som fruntimmer sett, och med en gnällig beskäftig röst och med ett sätt att tala på som ger mig akut tinnitus på stället om jag inte hinner fly eller stänga av radion/TVn.

För att inte beskyllas om mansgriseri ger mig tex T. Billström ungefär samma symptom.

Säffle

Robsten sa...

@Roberth
Men är alliansen så mycket bättre på att tåla kritik då? Det kanske de är, jag vet inte, men säker är jag inte.

Robsten sa...

@Z
jag tycker båda blocken är bedrövligt dåliga på at berömma varandra, men det är möjligt att Alliansen är någon grad duktigare just nu, speciellt när den senaste sossemaffian tagit makten i besittning.

Robsten sa...

Jag är fullkomligt övertygade om att ni kvinnor kan Milla, lika bra som män. Du själv bevisar ju det ;-)

Robsten sa...

@MS
""Jag anser också att ultrafeminister som Gudrun och Tiina gör mer skada och nytta.""

Jag vet upprigt sagt inte. Det är väl dessa två som sänkt ultrafemisismen slutgitligt?

Robsten sa...

@Säffle
fast Billström är ju inte "man" ha, ha. Så du kan ju fortfarande beskyllas för att vara "mansgris" he, he.

Milla sa...

Det är absolut så att starka och driftiga kvinnor blir motarbetade av många män. För av tradition som MS säger så har ju männen fått råda helt och hållet. Och visst sticker det i ögonen på många män när någon med kraft dyker upp och kanske gör ett bättre jobb än dom och petar undan dom lite i skymundan.

Sen finns det ju män som verkligen har insett fördelarna det finns med att omge sig av starka och självgående kvinnor. Tyvärr finns det allt för få kvinnor som har både skinn på näsan (vilket krävs för att inte bli bort petad) och samtidigt har förmågan att bibehålla sina unika kvinnliga egenskaper så förvandlas man nog lätt till en rabiat gnällkärring i slutändan.

Jag har själv kunnat åka räkmacka vid flera tillfällen, just bara för att jag är tjej. Och faktiskt var jag rätt söt för ett par decennier sen, vilket aldrig är en nackdel i mansvärlden..haha.. Men jag är för korkad för att dra nytta av sånt, jag tror på att slita hårt och bevisa 10 ggr om att man duger till dom uppgifter man vill få.

Endera det, eller så blir man en bitterkärring som wanja (måste bero på räkmackan hon nog tagit sig en tur på, för karisma har hon inte)

Ps! Roberth, det var så lite.. Man ska hjälpas åt.

Robsten sa...

Usch på mig, nu var jag lite elak, he, he (se ovan).

Robsten sa...

@Milla
"Och faktiskt var jag rätt söt för ett par decennier sen"

Du är fortfarande söt ,-)

MS sa...

@Milla

Jag är en snygg svensk blondin :-) med skinn på näsan och jag kan säga att oftast är det inte män som är det stora problemet i mitt yrkesliv utan andra kvinnor. Det finns inga som kan vara så j-vla snikna och missunnsamma som vissa kvinnor kan vara. Precis som Madeleine Albright sa så finns det en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor.

Du har rätt. Man ska inte flörta till sig fördelar för det förlorar man på i längden men som du säger så finns det inget skäl att ge avkall på sin kvinnlighet bara för att man avancerar i graderna. Det är ju olikheterna mellan kvinnor och män som gör det så spännande och roligt att jobba tillsammans. Dom bästa arbetsplatserna som jag har jobbat på så har det varit en jämn könsfördelning.

@Robsten

Nä det gäller Gudrun så kan man aldrig vara säker. Hon har en tendens att landa på fötterna. Däremot så tycker jag att Tiina är en skrämmande människa. Herregud hon borde lära sig att slappna av lite.

Ja, du var lite elak mot Herr Billström men han är ju inte direkt ett under av maskulinitet. :-)

MS sa...

@Säffle(mannen)?

"närmast kriminellt osensuell som fruntimmer sett,"

Den kommentaren var faktiskt lite småkul. Hoppas bara inte Tiina läser denna blogg för då får du det hett om öronen :-)

Robsten sa...

Men ärligt talat, Tiina ser väl den kommnetaren närmast som credit? Alltså...varför skall vi hymla på denna blogg, Tiina gör sig ganska bra som man, hon både pratar och slår en rak höger som en man. DET blir hon nog glad av att läsa ;-)

Robsten sa...

Förövrigt skulle Billström vara chanslös mot Tiina i ett bondslagsmål, jag skulle sätta ALLA pengar på Tiina, fan om hon inte är mer karl än Billström, det är bara ett visst organ som saknas, sanna mina ord.

Robsten sa...

Eeehh.. jag får väl påpeka att Tiina slog ned en feministkollega som avvek från den rätta tron med en härlig rak höger, så alla vet vad jag pratar om.

z999 sa...

MS:
"Det är ju olikheterna mellan kvinnor och män som gör det så spännande och roligt att jobba tillsammans. Dom bästa arbetsplatserna som jag har jobbat på så har det varit en jämn könsfördelning."

Håller med om det. Fast just nu så har dom roligaste (både män och kvinnor) kickats på den plats jag jobbar tyvärr. Vi måste ju alla spara in så mycket det går för att ha råd med mångkulturen. Vem vet, i framtiden kanske vi inte har tillräckligt många skattebetalande pensionärer som kan betala den föreslagna arbetskraftsinvandringen.

Stig sa...

”Lundby-Wedin visar med all tydlighet att hon inte är en ledarfigur och att hon inte besitter rätt egenskaper för en LO-ordförande.”
Men hon har faktiskt varit LO-ordförande i många år och klarat det hyfsat eller mycket bra (beroende på vem man frågar) fram till denna skandal eller ”affär” som det så ofta heter (heter det Lundby-Wedin-affären nu eller LO-affären?). Det verkar som att många blir fartblinda och arroganta med tiden och makten manipulerar... även kvinnor naturligtvis.
Så det är nog inte hennes egenskaper det är något fel på men att hon utnyttjar dem för mycket i en situation där det hade varit klokare att vara ödmjuk och erkänna sina misstag.
Du minns väl att även Stig Malm avgick efter att han uppmärksammats för att ha godkänt ett antal generösa fallskärmsavtal. Men han hade vett på att avgå i tid innan han blev kickad. Och numera sitter han som mys- & moralfarbror i TV:s morgonsoffa och förfärar sig över direktörernas fallskärmsavtal och pensioner. Underliga (och lustiga) äro Herrens vägar!

Storfräsarna tycks dessutom inte ha minsta problem med att få ett nytt toppjobb oavsett deras skandalers omfattning. Kanke det inom den världen är en merit att vísa att man kan se genom fingrarna och sedan påstå att man inte har sett något alls, som Lundby-Wedin. Det kanske är synonymt med ”flexibilitet” och ”social kompetens”…?

” Kvinnor styrs av maktbegär lika mycket som män, har samma egenintressen som män”
Det vill jag verkligen instämma i och tillägga att vissa kvinnor är lika materialistiska och penningkåta och beredda att utnyttja sitt ”kvinnliga underläge” (tills det påminner om martyrskap) i lika hög grad som vissa män utnyttjar sin ”manliga pondus” och tyngd (t.ex. Göran Person – tung i alla bemärkelseer).
Både framgång och motgång kan bäras antingen rakryggat eller medelst bortförklaringar och manipulativt beteende.

Karriärskvinnor som Vanja Lundby-Wedin med sitt flickaktiga flin och Mona Sahlin med sin dagisröst är psykologiska experter på att framställa sig som anspråkslösa och ödmjuka så länge de har medvind.
Och de har liksom bara ”råkat få makten”, (nästan av ren slump eller rent av ”otur”) pga att folk inom partiet/rörelsen gett dessa ”anspråkslösa” damer förtroendet.
Att det även är svågerpolitik och näst intill inavel inom riksdagshus-adeln som bidragit till framgångar hos såväl män och kvinnor glöms alltid bort inom massmedia. Eller tonas den aspekten ner för att samma svågerpolitik kanske råder inom massmedievärlden? (Man ska ju inte kasta sten om man sitter i glashus).

Gustav Jansons inside-information om Lundby-Wedin var intressant: ” Maken till gnällig och grälsjuk människa får man leta efter. Hon tål ingen som helst personlig kritik…eller mot hennes handlande…”
Detta vore överraskande info (för mig iaf) innan den här senaste skandalen men det verkar faktiskt som att det är perfekta egenskaper för en kvinnlig karriärist.. Stig Malm hade nog inte kunnat gå på med samma attityd ty kraven och förväntningarna på en man är inte desamma. Han hade betraktats som en gnällkärring. Vanja Lundby-Wedin är redan käring och prefixet gnäll- gör inte så stor skillnad, det passar kanske bra för en (kvinnlig) LO-bas.

Att Cecilia Stegö-Chiló fick sparken för sitt TV-licenskolk men inte Tobias Billström berodde inte på kön utan på att Cecilia Stegö-Chiló var kulturminister (en vecka) vilket kolliderar rejält med hennes licenskolk.

MS sa...

@Stig

Nåja, Stig Malm var väl ingen moralisk förebild heller. Vi minns väl alla vad han sa om Margaretha Winberg och att han skyllde allt på sin stackars chaufför.

Nu får ni gamla rävar rätta mig om jag har fel men hur var relationen mellan Stig Malm och Sveavägen 68? Kan tänka mig att han fick gå, och det var nog högst ovilligt som jag kom ihåg det, för att han inte fick stöd hos VU. Wanja och Mona är ju "sisters in crime" och hon sitter kanske då lite säkrare.

Du har rätt om att Cecilia S licensskolk var allvarligare än Tobias S för den post hon hade. Undra om ett statsråd hos S hade avgått för att dom inte betalat licensen? Tror inte det och det visar att reglerna är lite annorlunda när det gäller vänsterföreträdarna. Personligen så tycker jag att det var en skitsak och vänstermedia villa bara fälla några statsråd i Reinfeldts nya regering. Orden sax, kvitton och Örebro dyker osökt upp i bakhuvudet J

Vad tycker ni om Maria Wetterstrand? Kan inte förstå att denna färglösa och intetsägande politiker kan få ett sådant högt förtroende. Det säger väl allt om hur svag Mona S är. Intressant koppling mellan MP och PP förresten. Dom har unga och lite verklighetsfrånvända väljare som i kraft av sin ungdom inte ser längre än vad näsan räcker. Läste MP partiprogram och det är ett parti som slår knut på sig själva på att vara liberala och förestående mot alla men det står ingenstans hur dom ska finansiera alla dessa fina reformer förutom gröna skatter. Det är lätt att vara generös med skattebetalarnas pengar när man inte behöver ta det politiska ansvaret.

Robsten sa...

@MS
Det som definitivt fällde Cecilia S var hennes handhavande av avslöjandet, där skötte sig Billström betydligt bättre. Dessutom hade hon raljerat om att "hon hoppades bli avslöjad", det såg mycket mycket illa ut när hon väl blev avslöjad.

Ja jag tycker Wetterstrand är övervärderad rätt rejält, faktiskt. Men folk får väl tycka vad de vill. Wettersrand har aldrig testats i riktigt hårda utfrågningar eller debatter heller.

Stig sa...

@MS
"Nu får ni gamla rävar rätta mig om jag har fel men hur var relationen mellan Stig Malm och Sveavägen 68?"
Varken Robsten, Z eller jag är "gamla rävar", så det så! Vi är gamla utrotningshotade vargar på den gamla ursvenska tundran som trånande ylar om ett svenskt Sverige som
96 % av "blandkultisvennarna" glömt bort eller inte ens har upplevt. ;-)
Tyvärr minns jag inte hur relationen var mellan Stig Malm och socialdemokratiska högkvarteret men ett vagt minne säger mig att kontakten mellan Stig Malm och Ingvar Karlsson inte var överdrivet godmodigt. Men Robsten kanske minns bättre än mig.
Stig Malm var iaf LO-hövding mellan 1983-1993 enl. Wikipedia.
Olof Palme mördades ju 1986 men hur realtionen var dem emellan minns jag inte heller så väl men jag kan iaf inte minnas någon allvarligare konflikt eller klyfta.

@Robsten
När Cecilia Stegö-Chiló blev avslöjad så bettede hon ju sig knappast som om hon hon "hoppades bli avslöjad" vilket framställer henne i en tragikomisk dager.
Men det var ju också Maria Borelius från fashionabla Djursholm som åkte dit för att hon anlitat svart arbetskraft för att hon "inte hade råd att betala vitt", gjorde en pudel i SVT:s morronsoffa och garanterade att hon inte hade fler lik i garderoben men nån vecka senare kom nästa avslöjande om TV-licensskolk och något lindrig företeelse om fiffel ang. aktier innan hon själv begärde avsked som ?-minister.
Billström var det tredje ”offret” och alltså väl psykiskt förberedd på hur han skulle hantera sitt kommande avslöjande.
Reinfeldt var ju också tvungen att någonstans sätta gränsen för avskedanden innan halva regeringen rök.

@MS
Ursäkta att jag stulit din teknik att sätta @ framför aktuell kommentator men det är en smart (och tydliggörande) idé du kommit på, ;-)

Robsten sa...

@Stig
har ett vagt minne av att förhållandet Karlsson och Malm inte var det allra bästa, lite olika personligheter. Men jag har lagt märke till, i otaliga morgonsoffor, att Malm är expert på att få det att låta som om han har alldeles egna unika ideer, utan att han faktiskt har det. Så han kommer nog överens med den hand som föder honom.

Borelius var väl en rätt duktig programledare för ett vetenskapsmagasin om jag minns rätt? Hon är nog yppersta överklass, men jag blev lite förtjust i henne som programledare, måste jag nog trots allt erkänna.

Robsten sa...

Ja, visst ja. det var inte mitt barn, detta med @, men smart är det ;-)

MS sa...

@Stig och Robsten

Kära gamla ulvar ;-) visst får ni använda @. Tycker också att det är ett bra sätt att markera vem man vänder sig till så det är bara att "snabla" på.

@Robsten

Jag gillar också Maria Borelius och det är synd att hon bara håller sig i London nu förtiden. Hon var väl med i Trekvart och senare K-World med Anne Wegelius?

LO och SAP har ju alltid varit beroende av varandra men det är möjligt att i takt med att S försvagas att LO kommer att bli mera självständiga och kaxiga. Alla som är med i LO röstar inte på dom röd-gröna och ett fackförbund ska se till medlemmarnas bästa och inte lobba för ett visst parti.

Stig sa...

Ahh! Robsten gillar Maria Borelius bara för att hon var så vansinnigt snygg och sexig. Krångla inte till allt så förbaskat! ;-)

Robsten sa...

Kommer inte ihåg vad programmet hette som Borelius var programledare för, detta är alltså många, många år sedan. För sin ålder måste man säga att Borelius hållit sig fräsch ja Stig.

LO tar mer hänsyn till S och alla höjdare än sina medlemmar, helt klart.

Stig sa...

@ Robsten
Har kollat upp Maria Borelius på Wikipedia. Hon var programledare för Trekvart (1989) där hon var en av fyra programledare och Nova, Vetenskapens Värld och Vetandets Värld. Själv minns jag henne inte i någon av de programmen, konstigt nog.

Robsten sa...

Nog från vetenskapens värld jag kommer ihåg henne från. Skall kolla när det gick.